Mmm, dit heb ik net gemaakt. Ik was in m'n eentje en dan doe ik nooit zoveel moeite voor m'n avondeten. Heb dit gemaakt, het flink oosters gekruid en daarna gegeten met een broodje met hummus. Heerlijk!Valkyrjur schreef:Ik weet niet of het in dit topic hoort, maargoed.
Een doodsimpel maar heerlijk bijgerecht. Per persoon 2 flinke tomaten en 1 middelgrote ui. Tomaten in stukjes, ui in ringen, met een beetje olie in de ovenschaal en dan in de oven. Tijd en temperatuur weet ik zo niet, maar met 10 tot 15 minuten op 180 moet je een eind komen denk ik. Zo nu en dan wel even omscheppen, anders krijgen de uiringen zwarte randjes. Smullen maar!
Keukentips
Re: Keukentips
- Valkyrjur
- Berichten: 673
- Lid geworden op: wo dec 13, 2006 13:52
- Leefwijze: veganist
- Locatie: Leeuwarden
Re: Keukentips
Lieke schreef:Mmm, dit heb ik net gemaakt. Ik was in m'n eentje en dan doe ik nooit zoveel moeite voor m'n avondeten. Heb dit gemaakt, het flink oosters gekruid en daarna gegeten met een broodje met hummus. Heerlijk!Valkyrjur schreef:Ik weet niet of het in dit topic hoort, maargoed.
Een doodsimpel maar heerlijk bijgerecht. Per persoon 2 flinke tomaten en 1 middelgrote ui. Tomaten in stukjes, ui in ringen, met een beetje olie in de ovenschaal en dan in de oven. Tijd en temperatuur weet ik zo niet, maar met 10 tot 15 minuten op 180 moet je een eind komen denk ik. Zo nu en dan wel even omscheppen, anders krijgen de uiringen zwarte randjes. Smullen maar!

Re: Keukentips
Ik heb een hele serie....
- Tahin als smeltkaas gebruiken bij gratin of pastas
- Zoetstof kan je niet verhitten want dan werkt het niet meer
- mixers en bestek het beste gelijk afwassen/in een bak water leggen
- als je altijd noten in huis hebt heb je altijd iets om door je eten heen te doen als proteine
- tahin+appelstroop op een boterham= lekker:D
- voeg zemelen toe aan soep of sauzen als je meer vezels wilt eten
-
- Tahin als smeltkaas gebruiken bij gratin of pastas
- Zoetstof kan je niet verhitten want dan werkt het niet meer
- mixers en bestek het beste gelijk afwassen/in een bak water leggen
- als je altijd noten in huis hebt heb je altijd iets om door je eten heen te doen als proteine
- tahin+appelstroop op een boterham= lekker:D
- voeg zemelen toe aan soep of sauzen als je meer vezels wilt eten
-
-
- Berichten: 78
- Lid geworden op: do mei 08, 2008 17:37
- Leefwijze: part-time veganist
Re: Keukentips
de vorige tips kloppen niet helemaal
er is speciale zoetstof om mee te bakken. die kun je dus wel verhitten
en als ik mijn bestek te lang in het vocht laat liggen komen er allemaal kleine bruine puntjes op, een soort roestaanslag. en het is roestvrijstaalbestek hoor! dat is er wel weer af te poetsen maar het is makkelijker als dat niet hoeft. dus bestek niet te lang in water laten liggen - gelijk afwassen en afdrogen is beter
er is speciale zoetstof om mee te bakken. die kun je dus wel verhitten
en als ik mijn bestek te lang in het vocht laat liggen komen er allemaal kleine bruine puntjes op, een soort roestaanslag. en het is roestvrijstaalbestek hoor! dat is er wel weer af te poetsen maar het is makkelijker als dat niet hoeft. dus bestek niet te lang in water laten liggen - gelijk afwassen en afdrogen is beter
Re: Keukentips
roestvrij staal bestaat niet bij mijn weten RVS is roestvast staalonderdezon schreef:als ik mijn bestek te lang in het vocht laat liggen komen er allemaal kleine bruine puntjes op, een soort roestaanslag. en het is roestvrijstaalbestek hoor!
ofwel minder snel roestend.
-
- Berichten: 78
- Lid geworden op: do mei 08, 2008 17:37
- Leefwijze: part-time veganist
Re: Keukentips
dat zeg ik; niet nat laten liggen dus 

Re: Keukentips
yep.
snelle reactie trouwens

Re: Keukentips
RVS is niet zo maar RVS hoor! Daar zijn meer soorten van, maar ik zal er geen ellenlange verhandeling over houden
Meestal wordt aan staal chroom toegevoegd om zo een laagje aan de buitenkant te vormen, waardoor het roesten tegengegaan wordt. Vooral als je in je afwaswater ook zoute dingen hebt gewassen krijg je vaak toch 'putjes' op je bestek (gaat een heel proces aan vooraf, maar dat is niet zo interessant). Omdat je dat vaak niet kunt voorkomen (je wast altijd wel iets af waar zout in zat), is het inderdaad slim om gelijk af te drogen.
Je bent dan ook van de gaatjes in de pannen af (die ontstaan dus ook daardoor) en de rare kalkvlekken op je andere afwas....
Bestek met houten handvatten ook altijd even wat langer laten drogen, anders tast het vocht daaruit je andere bestek alsnog aan....
bij het koken wat zout in het water doen laat het kookpunt van je water stijgen, en dus is datgene wat je kookt sneller klaar (het puntje zout uit een recept heeft dus ook effect op de kooktijd)
gluten lossen op in water, dus mocht je een keer iemand met een glutenintolerantie op bezoek krijgen waarvoor je je spullen nog een keertje wilt afwassen, gebruik dan schoon water, en een schone theedoek (en natuurlijk je teiltje dan ook even voorspoelen...)

Meestal wordt aan staal chroom toegevoegd om zo een laagje aan de buitenkant te vormen, waardoor het roesten tegengegaan wordt. Vooral als je in je afwaswater ook zoute dingen hebt gewassen krijg je vaak toch 'putjes' op je bestek (gaat een heel proces aan vooraf, maar dat is niet zo interessant). Omdat je dat vaak niet kunt voorkomen (je wast altijd wel iets af waar zout in zat), is het inderdaad slim om gelijk af te drogen.
Je bent dan ook van de gaatjes in de pannen af (die ontstaan dus ook daardoor) en de rare kalkvlekken op je andere afwas....

Bestek met houten handvatten ook altijd even wat langer laten drogen, anders tast het vocht daaruit je andere bestek alsnog aan....

bij het koken wat zout in het water doen laat het kookpunt van je water stijgen, en dus is datgene wat je kookt sneller klaar (het puntje zout uit een recept heeft dus ook effect op de kooktijd)

gluten lossen op in water, dus mocht je een keer iemand met een glutenintolerantie op bezoek krijgen waarvoor je je spullen nog een keertje wilt afwassen, gebruik dan schoon water, en een schone theedoek (en natuurlijk je teiltje dan ook even voorspoelen...)

The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it.
Re: Keukentips
Ik heb een vraagje, misschien heeft iemand een tip voor me? Mijn Chocolate Chip cookies worden altijd keihard als ze afkoelen. Bij wijze van spreken zou je er je tanden op kunnen breken. Ik vind ze half warm/half degig erg lekker uit de oven, maarja, 't is natuurlijk ook lekker om er een paar te bewaren. Ik doe er tarwebloem, bakmargarine, rietsuiker, beetje maïszetmeel opgelost in water, beetje zout, bakpoeder, vanillesuiker en natuurlijk chocolate chips in.
-
- Berichten: 123
- Lid geworden op: ma feb 25, 2008 22:19
- Leefwijze: veganist
- Locatie: gent
- Contacteer:
Re: Keukentips
als je ze een paar minuten minder lang bakt, worden ze dacht ik daarna niet zo hard.
Re: Keukentips
idd, de baktijd bij koekjes (en temp.) is erg belangrijk. in de bakdraad is daar al meer over gezegd, ik weet niet of het in deze topic thuis hoort
koekjes er gewoon al uithalen wanneer ze nog vrij slap en breekbaar zijn. bij het afkoelen worden ze altijd nog wat harder. (voor mijn recept reken ik altijd 4 min ene zijde, 4 min andere zijde van het koekje, en dan zijn ze goed, wat ook helpt is een extra schepje zelfrijzend bakmeel, dan blijven ze ook zachter)

koekjes er gewoon al uithalen wanneer ze nog vrij slap en breekbaar zijn. bij het afkoelen worden ze altijd nog wat harder. (voor mijn recept reken ik altijd 4 min ene zijde, 4 min andere zijde van het koekje, en dan zijn ze goed, wat ook helpt is een extra schepje zelfrijzend bakmeel, dan blijven ze ook zachter)
Re: Keukentips
En heel belangrijk: ongeveer een minuut nadat je ze uit de oven gehaald hebt van de bakplaat afhalen en op een rooster leggen.
Ik deed dat ook ooit met 'boter'-koek. Hij zag er nog niet klaar uit, dus liet ik m er veel langer instaan dan moest. Warm was ie dan nog lekker, maar afgekoeld kon je er iemands hoofd mee inslaan.
Ik deed dat ook ooit met 'boter'-koek. Hij zag er nog niet klaar uit, dus liet ik m er veel langer instaan dan moest. Warm was ie dan nog lekker, maar afgekoeld kon je er iemands hoofd mee inslaan.

Re: Keukentips
Ah, bedankt voor jullie tips! Ik zal het binnenkort eens proberen. Warm zijn ze idd heerlijjk, maar als ze dan afgekoeld zijn...



Re: Keukentips
Ik heb net voor 1,50 een zak met een soort van knijpers/klemmen gekocht bij de Hema, in verschillende maten. Hiermee kun je zakjes met voedingsmiddelen dichtklemmen zodat je keukenkastjes niet meer helemaal onder zitten.
Re: Keukentips
Ik heb die al heel vaak in mijn hand gehad, maar bedenk me dan altijd dat wasknijpers net zo goed dat werk kunnen doen. Zijn ze echt beter/handiger?
Re: Keukentips
Ja, want wasknijpers knijpen maar op een punt, dit gaat over de hele breedte van het zakje. Verder vind ik het onhandig dat die knijpers zo uitsteken.
-
- Berichten: 288
- Lid geworden op: ma jul 23, 2007 20:51
Re: Keukentips
vraagje:
hebben jullie ook als je de naturel tofu koopt dat ie dan heel erg spettert? en vaak snel aanbakt..
bak in maiskiemolie in wok..Als ik die voorgebakken/gekruide haal stukjes haal dan heb ik dat nooit.
En ik krijg op die naturel nooit zo'n krokant korstje.. of is dat uberhaupt niet mogelijk?
hebben jullie ook als je de naturel tofu koopt dat ie dan heel erg spettert? en vaak snel aanbakt..
bak in maiskiemolie in wok..Als ik die voorgebakken/gekruide haal stukjes haal dan heb ik dat nooit.
En ik krijg op die naturel nooit zo'n krokant korstje.. of is dat uberhaupt niet mogelijk?
Re: Keukentips
Dat riekt naar "vocht eruit laten lekken".
Je kent de truukjes daarvoor neem ik aan?
Ach...ik zet ze er nog wel ff neer...zit toch te wachten tot mijn spiksplinternieuwe geiser hangt en ik kan gaan koken......
Ik snijd het in plakken, leg het tussen een theedoek en zet er een snijplank met wat zwaars op. Het liefst een nacht maar een paar uur volstaat ook wel.
Even koken gaat ook. Tot het bovendrijft. Dan is de substantie wat steviger.
Je kent de truukjes daarvoor neem ik aan?
Ach...ik zet ze er nog wel ff neer...zit toch te wachten tot mijn spiksplinternieuwe geiser hangt en ik kan gaan koken......
Ik snijd het in plakken, leg het tussen een theedoek en zet er een snijplank met wat zwaars op. Het liefst een nacht maar een paar uur volstaat ook wel.
Even koken gaat ook. Tot het bovendrijft. Dan is de substantie wat steviger.
Als er iemand op je pist, dan is het vast een veganist.
-
- Berichten: 288
- Lid geworden op: ma jul 23, 2007 20:51
Re: Keukentips
Thnx
Goed uit laten lekken deed ik inderdaad nooit echt.. misschien max 5 min. ofzo

Goed uit laten lekken deed ik inderdaad nooit echt.. misschien max 5 min. ofzo
Re: Keukentips
Hoe lang kun je tofu uit zo'n pak goedhouden als het vocht eruit is? Ik vind het altijd van die grote stukken, dat krijg ik nooit in 1 maaltijd op.