Ik kwam iets veganistisch tegen bij ...

Welke produkten zijn al dan niet veganistisch? Zijn er alternatieven?

Moderators: Morality, Martine, Rorrim

Plaats reactie
Gebruikersavatar
jet
Moderator
Berichten: 3881
Lid geworden op: vr jun 08, 2007 21:52
Leefwijze: veganist

Re: Ik kwam iets veganistisch tegen bij ...

Bericht door jet »

Geschreven door een niet-veganist: http://lifeiswhatwemakeofit.nl/teva-original-sandal/
Ik had ze ook op mijn lijstje staan om eens te gaan bekijken. En ik ging er vanuit dat ze vegan zouden zijn. Normaal zou ik verwachten dat hooguit de lijm niet-vegan kan zijn, maar ik zie ook niet veel gelijmde delen (helemaal niet)
The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it.
Lisa
Berichten: 343
Lid geworden op: do jun 19, 2014 19:53
Leefwijze: veganist

Re: Ik kwam iets veganistisch tegen bij ...

Bericht door Lisa »

Ik zag vanmiddag bij de action nep Birkenstocks liggen, zonder leer.
Verder lijken ze een exacte kopie van de echte Birkenstock, het voetbed, de zool, zelfs het dingetje tussen je tenen, maar dus geen leer. Ze kosten geen drol dus kan niet verwachten dat ze net zo lang meegaan als mijn echte Birkenstocks (7 à 8 jaar) maar het is het proberen waard, en is het niks, dan toch maar een Teva slipper?
Truus
Berichten: 1663
Lid geworden op: wo apr 22, 2009 21:49
Leefwijze: veganist

Re: Ik kwam iets veganistisch tegen bij ...

Bericht door Truus »

Bij AH, in het schap met dieetvoeding, rawlicious. Idioot duur maar wel lekker, vegan en rauw. Trouwens ook Tartex nu bij AH verkrijgbaar.

Je kunt je bord er niet mee vol stouwen, maar wel fijn dat er bij de supermakrten steeds meer producten komen met een vegan keurmerk.
Morality
Moderator
Berichten: 213
Lid geworden op: za dec 27, 2014 10:33
Leefwijze: veganist

Re: Ik kwam iets veganistisch tegen bij ...

Bericht door Morality »

Ik weet niet zeker waar ik dit moet plaatsen. Hierbij een aantal e-mails die ik naar bedrijven heb gestuurd (met hun antwoorden), ik hoop dat dit nuttige informatie is voor jullie ondanks dat het vrij oude e-mails zijn:

Heinz:
11-12-2014:
Heinz heeft een rijk portfolio aan producten en ik vind meerdere van die producten heel lekker. Ik ben echter veganist, dus vermijd ik ook een hoop producten omdat ze (mogelijk) dieronvriendelijk zijn. Ik hoop dat jullie aan mij, op producten en/of online de benodigde informatie verstrekken, zodat ik als veganist beter kan kiezen welke Heinz producten ik wil. Op jullie website zie ik dat jullie al veel duurzame en morele keuzes hebben gemaakt, veganistisch innoveren past denk ik goed in dat rijtje.

Het dieet van een veganist bestaat volledig uit voedsel dat niet van dieren afkomstig is. Het sluit daarbij naast vleesproducten ook vis, gevogelte, schaaldieren, weekdieren en insecten uit van het menu. Verder worden evenmin (bij)producten genuttigd die iets bevatten dat een dierlijke afkomst heeft, zoals zuivel, eieren, honing, dierlijke gelatine, dierlijk stremsel en levertraan. Ook dierproeven, dierlijke E-nummers en dierlijke hulpstoffen vinden veganisten onacceptabel. Helaas kan er uit de ingrediënten van producten niet altijd opgemaakt worden of veganisten dat product zullen willen vermijden (wat er in aroma's zit, wat er voor het klaren is gebruikt, gekapselde vitamines, etc.), dus wordt het zeer gewaardeerd wanneer producenten extra informatie verstrekken.

Voor sommige producten van jullie merken staat er al informatie voor veganisten online, zo staat er informatie over sauzen van Heinz op de Veganisme Wiki (http://wiki.veganisme.org/index.php/Sau ... dipsausjes), maar er is veel niet bekend bij de gemiddelde veganist (zo is er bijvoorbeeld onduidelijkheid over Karvan Cévitam Bosvruchten). Ik hoop dat jullie van veel producten kunnen aangeven of ze veganistisch zijn (en of ze mogelijk in de toekomst veganistisch worden). Jullie hulp wordt erg gewaardeerd en ik vertel graag anderen over jullie lekkere veganistische producten. "Let the public assist you in advertising your products and promoting your name".

Bij voorbaat dank voor jullie reactie.

08-02-2015:
Volgens mij heb ik nog geen reactie ontvangen op mijn e-mail. Ik ben erg benieuwd welke Heinz producten geschikt zijn voor veganisten. Bij voorbaat dank.

11-02-2015:
Hartelijk dank voor uw e-mailbericht.
(Een eerder e-mailbericht van u is niet door ons ontvangen.)

Van al onze producten is bekend of deze wel of niet geschikt zijn voor vegetariërs.
Helaas is niet van onze producten bekend of ze wel of niet passen in een veganistische voedingswijze, zodat wij u helaas niet kunnen voorzien van deze informatie.
Als levensmiddelenfabrikant willen wij natuurlijk graag rekening houden met de wensen van miljoenen consumenten in Nederland.
Wij kunnen ons goed voorstellen dat duidelijke en betrouwbare informatie voor u handig en van belang is.
Wij hebben uw wens daarvoor doorgegeven aan de betrokken afdeling, en gaan ervan uit u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.

12-02-2015:
Hartelijk dank voor de reactie op mijn e-mail. Het zou inderdaad erg prettig zijn als er meer informatie beschikbaar komt. Tot die informatie er is vermijd ik voor de zekerheid de producten waar ik twijfels over heb. Ik hoop binnenkort van meer Heinz producten te kunnen genieten.


Remia:
27-08-2013:
Pas geleden heb ik twee verschillende verpakkingen van Remia Satésaus gekocht. Op de grote versie staat alleen aroma en zie ik geen niet-vegetarische of niet-veganistische ingrediënten staan, maar op de kleine versie staat bij aroma tussen haakjes ook vis. Heeft Remia vegetarische en/of veganistische satésaus? Ik hoor graag welke, bij voorbaat dank!

13-09-2013:
Allereerst onze excuses voor deze late reactie.
We moesten nog wat gegevens bij onze leveranciers opvragen.

Hieronder leest u de door u gevraagde info.

19483 Satesaus 500 ml geschikt voor vegetarisch en veganistisch
19074 Satesaus 265 ml geschikt voor vegetarisch en veganistisch
19073 Satesaus Hot hier zit worchestersaus in en daarin zit ansjovis
18991 Satesaus Indonesisch geschikt voor vegetarisch en veganistisch
18992 Satelijn hier zit worchestersaus in en daarin zit ansjovis

Wij vertrouwen erop u met bovenstaande naar tevredenheid te hebben geïnformeerd.


United Soft Drinks:
19-07-2013:
Is AA Drink veganistisch? Vaak zit er in drinken waar ook bètacaroteen in zit ook een ingrediënt dat is verkregen uit dieren (of waarbij dierenleed nodig is in het productieproces). Dat is echter niet noodzakelijk, dus hoop ik dat AA Drink wordt gemaakt zonder leed aan dieren te veroorzaken. Ik hoor het graag, bij voorbaat dank.

19-07-2013:
Naar aanleiding van onderstaande mail kunnen wij u als volgt informeren.

Geen enkel product van ons bevat dierlijke ingrediënten.

Vertrouwende erop u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.

19-07-2013:
Hartelijk dank voor het snelle en positieve antwoord.


Kruidvat:
06-07-2013:
Is de allantoïne in jullie Ultradent Total Care Tandpasta via dieren, planten of synthetisch verkregen? volgens mij zijn de andere ingrediënten allemaal veganistisch, dus zou het mooi zijn als de allantoïne dat ook is. Mocht dat niet zo zijn, dan hoor ik graag of het wel vegetarisch is (hebben er dieren geleden of zijn er dieren gestorven in het proces?). Ook hoor ik graag of er dierproeven zijn uitgevoerd. Ik ontvang graag zo spoedig mogelijk een reactie. Bij voorbaat dank.

09-07-2013:
Kruidvat Ultradent Total Care is geschikt voor veganisten; de allantoïne in het product is niet afkomstig van dierlijke afkomst.


Jumbo:
27-06-2013:
Zijn de E-nummers in jullie broden vegetarisch/veganistisch (welke wel/niet) of hebben er dieren moeten lijden/sterven om de broden te kunnen maken? Ik hoor het graag. Bij voorbaat dank.

28-06-2013:
Hartelijk dank voor uw reactie.
De E-nummers die gebruikt worden in ons Jumbo brood zijn van plantaardige afkomst en dus niet dierlijk. Ons Goudeerlijk brood heeft in het eind product geen E-nummers en deze zijn ook veganistisch aangezien er ook geen melk gebruik wordt. Wij hopen u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd en zien u graag terug bij Jumbo !
Maarten
Berichten: 136
Lid geworden op: wo mei 13, 2015 15:11
Leefwijze: veganist

Re: Ik kwam iets veganistisch tegen bij ...

Bericht door Maarten »

Goed om te delen! Ik koop ook vaak Goudeerlijk brood bij de Jumbo.
Wen
Berichten: 2202
Lid geworden op: ma jan 07, 2008 8:58

Re: Ik kwam iets veganistisch tegen bij ...

Bericht door Wen »

(y)
Assie
Berichten: 1084
Lid geworden op: vr mei 31, 2013 7:52
Leefwijze: veganist
Locatie: Vinkeveen
Contacteer:

Re: Ik kwam iets veganistisch tegen bij ...

Bericht door Assie »

Bedankt!

Die reactie van Heinz :roll:
Mystique
Berichten: 970
Lid geworden op: wo jan 23, 2013 13:09
Leefwijze: veganist

Re: Ik kwam iets veganistisch tegen bij ...

Bericht door Mystique »

Cool, bedankt! Als we toch met oude mails beginnen heb ik er ook nog wel een paar. :grin:

11-11-2008
Hartelijk dank voor uw vraag aan Blue Band.

De vitamine D3 in Blue Band Soja wordt verkregen uit schapenwol. Dit product is wel geschikt voor vegetarisch gebruik maar niet voor veganistisch.

Met vriendelijke groet,
Blue Band Consumentenservice

3-11-2010

Graag komen wij terug op uw reactie aan Knorr.

Helaas hebben wij geen lijst met Knorr-producten die geschikt zijn voor veganistisch gebruik. Op onze website www.knorr.nl kunt u wel voor voor elk product nazien of het geschikt is voor vegetarisch gebruik. Onder het kopje "producten" vindt u alle Knorr-producten, hier staat per product vermeld of het product geschikt is voor vegetarisch gebruik, mogelijk kunt u hier zelf verder mee?
De E-nummers die in onze producten aanwezig zijn, zijn altijd afkomstig van plantaardige of synthetische oorsprong, nooit van dierlijke oorsprong.

Wij vertrouwen erop u hiermee van dienst te zijn.

Met vriendelijke groet,
Knorr Consumer Service

25-9-2012
Ik heb uw klacht ontvangen omtrent het feit dat mijn personeel u geen duidelijk antwoord kon geven op de vraag; of het Subway Sesam bruin brood geschikt is voor veganisten. Ik heb het antwoord voor u opgezocht, en ik ben tot de conclusie gekomen dat de sesamzaadjes in combinatie met het bruine brood van Subway een combinatie is, welke ook bij de leefwijze van een veganist past.

17-12-2015
Wij kunnen je mededelen dat ons bier geschikt is voor veganisten.

Met vriendelijke groet,

Grolsch Consumentenservice

27-2-2013
Wij danken u hartelijk voor uw interesse in onze Alpro producten en het bellen met onze consumentenservice.

Al onze producten zijn 100% plantaardig en geschikt voor veganisten. De meeste producten van Alpro hebben een verpakking die wordt gebruik in meerdere landen (waaronder bijvoorbeeld in België en Luxemburg). Aangezien keurmerken vaak verschillen per land, heeft Alpro ervoor gekozen om geen keurmerk te plaatsen op de verpakkingen. Een uitzondering hierop is het biologische keurmerk bij de Alpro Sojadrink Bio.

Nogmaals dank voor uw reactie en wij vertrouwen erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Mocht u nog vragen of opmerkingen hebben dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

Met vriendelijke groeten,

Humphrey Laros
Alpro Consumentenservice

21-3-2013 Jumbo
Hartelijk dank voor uw reactie.

Onze biologische huismerkwijnen zijn inderdaad geschikt voor veganisten.

23-6-2013
Allereerst bedankt voor uw vraag. Ik kan u verzekeren, na enig verifieren, dat de popcorn geschikt is voor veganisten. Wel zit er eiwit in de popcorn, maar dit betreft een eiwit van een plantaardig product. Wanneer u meer informatie over onze popcorn wilt, kan ik u het beste door verwijzen naar www.jimmys.eu. Hierover staat meer informatie over de betreffende popcorn.
Hopende u hiermee genoeg te hebben geinformeerd.

Met vriendelijke groet,

Servicemanager
Pathe Rembrandt Arnhem

28-12-2013
Hartelijk dank voor uw bericht van 22-12-2013.

U geeft aan dat u telerugesteld bent omdat de AH Croissants nu lactose bevatten. Op basis van de laatste informatie van de leverancier hebben we de nieuwe etiketten gemaakt. Hierin is de nieuwe etiketteringswetgeving 2014 meegenomen. We gaan nu onderzoeken bij de leverancier of de niveaus van melkeiwit en lactose onder de 10 ppm zitten, zodat mensen met een melkeiwit / lactose intolerantie dit product weer kunnen gebruiken.

Albert Heijn heeft geen policy op veganisme. Hierom kunnen wij niet garanderen dat onze producten geschikt zijn voor deze groep.

Graag maken wij van de gelegenheid gebruik u een voorspoedig 2014 te wensen!

Met vriendelijke groet,

Albert Heijn Klantenservice

5-2-2014 (Nog steeds de croissants)
Hartelijk dank voor uw bericht van 28-1-2014.

Zoals wij u in een eerder antwoord hebben laten weten zit er minder dan 0.5 ppm lactose in dit product. Het gaat hier dus om sporen resten, de lactose wordt niet actief toegevoegd. Of het geschikt is voor veganisten is moelijk aan te geven omdat een ieder dit anders interpreteerd. Sommige veganisten willen een product ook niet eten als er kans is op kruisbesmetting met een dierlijke stof.

Met vriendelijke groet,

Albert Heijn Klantenservice

3-3-2014
Vandaag heeft u telefonisch contact met ons gezocht. Uw vraag heb ik direct doorgespeeld naar de betreffende collega, als reactie heb ik het volgende verkregen.

De Jumbo chocoladereep puur (8718449040717) bevat geen ingredienten van dierlijke herkomst en is daardoor geschikt voor veganisten.

Zodra ik een definitief antwoord voor u heb betreffende de mayonaise van Smaakt (zonder ei) kom ik hier bij u op terug.

Hopende u zo voldoen de te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,
Fritske,
Jumbo Consumentenservice

4-7-2014 (the Body Shop, de kokoslijn)
Hartelijk dank voor uw telefoontje naar de klantenservice van onze webshop vandaag.

Ik heb voor u nagekeken of alle producten uit het cadeautje dat u gekregen hebt geschikt zijn voor veganisten. Dat is wel het geval met de Shower Cream, de zeep en de scrub, maar helaas niet met de Body Butter. Die bevat een klein percentage lanoline-alcohol (dus bereid uit wolvet van schapen).

5-1-2015 Boboli
De Pane Tomaat & Basilicum 310 gram bevat geen ingrediënten welke een dierlijke afkomst hebben.

Dit product is dus geschikt voor veganisten.

Mocht u verder nog vragen hebben, dan horen wij graag van u.

Met vriendelijke groet / Mit freundlichen Grüssen / With kind regards,

12-6-2015
Naar aanleiding van uw melding bij onze klantenservice kunnen wij u als volgt informeren.

Wij kunnen u mededelen dat onze Dentalux tandpasta's geschikt zijn voor veganisten.

Wij hopen u hiermede voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,

Uw Lidl Team
Morality
Moderator
Berichten: 213
Lid geworden op: za dec 27, 2014 10:33
Leefwijze: veganist

Re: Ik kwam iets veganistisch tegen bij ...

Bericht door Morality »

Handig, bedankt!
Assie
Berichten: 1084
Lid geworden op: vr mei 31, 2013 7:52
Leefwijze: veganist
Locatie: Vinkeveen
Contacteer:

Re: Ik kwam iets veganistisch tegen bij ...

Bericht door Assie »

Ah, de tandpasta van Lidl! Goed om te weten, bedankt.

Knorr krijgt de bokaal "onduidelijk en niet meewerkend" :roll:
Mystique
Berichten: 970
Lid geworden op: wo jan 23, 2013 13:09
Leefwijze: veganist

Re: Ik kwam iets veganistisch tegen bij ...

Bericht door Mystique »

Assie schreef:Ah, de tandpasta van Lidl! Goed om te weten, bedankt.
Las net op FB dat Kruidvat huismerk tandpasta ook vegan is. Evenals de scheerschuim en deodorant.
Truus
Berichten: 1663
Lid geworden op: wo apr 22, 2009 21:49
Leefwijze: veganist

Re: Ik kwam iets veganistisch tegen bij ...

Bericht door Truus »

Mystique schreef:Las net op FB dat Kruidvat huismerk tandpasta ook vegan is.
En die is er ook zonder fluoride, voor wie daaraan hecht.
Framboos
Berichten: 4645
Lid geworden op: do nov 18, 2004 13:55

Re: Ik kwam iets veganistisch tegen bij ...

Bericht door Framboos »

Dus... eten jullie de croissants van AH nu wel? Normaal maken sporen me niets uit, maar...
Martine
Moderator
Berichten: 2902
Lid geworden op: za aug 06, 2011 17:21

Re: Ik kwam iets veganistisch tegen bij ...

Bericht door Martine »

Framboos schreef:Dus... eten jullie de croissants van AH nu wel? Normaal maken sporen me niets uit, maar...
Nee, toch maar niet. Voelt niet goed om iets te eten waar melk bij de ingrediënten staat. Het blijft een vaag verhaal. Bovendien zijn er genoeg alternatieven, zoals het croissantdeeg van Aldi, Tante Fanny, Yves Bakery (o.a. bij Deen) en het lactosevrije deeg van Danerolle.
Kom eens kijken op Vegetus en Gewoon Vegan!
Mystique
Berichten: 970
Lid geworden op: wo jan 23, 2013 13:09
Leefwijze: veganist

Re: Ik kwam iets veganistisch tegen bij ...

Bericht door Mystique »

Ik eet geen van allen, maar goed ik ben dan ook tegen het gebruik van palmolie. Die van de AH vertrouw ik ook nog steeds niet, dus geen croissants meer.
Framboos
Berichten: 4645
Lid geworden op: do nov 18, 2004 13:55

Re: Ik kwam iets veganistisch tegen bij ...

Bericht door Framboos »

Ik at ze vroeger wel eens, maar vind ze eigenlijk nooit zo lekker. :oops: Ik wil vooral dat het KAN denk ik, haha.

Ik heb nog twee recepten voor vegan croissants, die wil ik eerst eens uitproberen...
Mystique
Berichten: 970
Lid geworden op: wo jan 23, 2013 13:09
Leefwijze: veganist

Re: Ik kwam iets veganistisch tegen bij ...

Bericht door Mystique »

Zou je die willen delen, Framboos? Of de link ernaar toe?
Framboos
Berichten: 4645
Lid geworden op: do nov 18, 2004 13:55

Re: Ik kwam iets veganistisch tegen bij ...

Bericht door Framboos »

Ja tuurlijk. O, het zijn er zelf meer:

vegandad.blogspot.nl/2013/11/easy-vegan-croissants.html
bittersweetblog.com/2009/07/25/bringing-a-bite-of-paris-back-home/
zeats.wordpress.com/2008/02/25/vegan-croissantspain-au-chocolat/

Ik herinnerde me die van Vegan Dad. BitterSweet heeft ook altijd goede recepten. Die andere: geen idee hoe ik eraan kom...

Heb er ook nog een in een kookboek staan, maar vind ik niet zo netjes om op internet te zetten. Als je die ook wilt, dm me dan even, dan stuur ik je een foto van het recept.
Martine
Moderator
Berichten: 2902
Lid geworden op: za aug 06, 2011 17:21

Re: Ik kwam iets veganistisch tegen bij ...

Bericht door Martine »

Er zijn plotseling best veel nieuwe vegan producten bijgekomen in de supermarkten, en ik heb ook nog wat dingetjes ontdekt die waarschijnlijk al langer vegan zijn: Katja dropharingen, Jumbo spijsbroodjes en abrikozenflappen, Verkade café noir koekjes, Skittles (mogelijk niet alle varianten, let op E120), Aldi kokosyoghurt, Dee's vegan worstjes en burgers bij Jumbo, Kühne romige sladressing met vegan keurmerk, Jumbo rode pesto, instant noodles met vegan keurmerk bij Xenos. En de pure chocolade kruidnoten bij Plus zijn weer terug.

Het is een goeie tijd om vegan te zijn :broco: :carro: :dansbanana:
Kom eens kijken op Vegetus en Gewoon Vegan!
Framboos
Berichten: 4645
Lid geworden op: do nov 18, 2004 13:55

Re: Ik kwam iets veganistisch tegen bij ...

Bericht door Framboos »

Martine, heb het al eerder gezegd, maar: ik vind je blog echt fantastisch. Heb al zo zo zo veel nieuwe dingen ontdekt! (Alleen een verzoek, graag minder koekjessnoepjeschips :lol: :wink: )
Plaats reactie