vega diëtist?

Alles over gezondheid en veganisme. Over vitamines en mineralen. Over afvallen en aankomen.

Moderators: Martine, Rorrim

Plaats reactie
sterreman
Berichten: 18
Lid geworden op: zo apr 20, 2008 22:03
Leefwijze: vegetarier

Re: vega diëtist?

Bericht door sterreman »

Fynnya schreef:Op de site van de Vegetariersbond staat ook een (heel kort) lijstje met diëtisten die zij aanraden: http://www.vegetariers.nl/voeding/_voed ... rland.aspx
Waarom ga je niet naar Rob van Berkel hij zit in Doetinchem bij het voedingsadviescentrum aldaar, je kent hem wel Robj..

Fynnya
Berichten: 2759
Lid geworden op: zo jul 01, 2007 15:20
Leefwijze: part-time veganist
Locatie: Utrecht

Re: vega diëtist?

Bericht door Fynnya »

sterreman schreef:
Fynnya schreef:Op de site van de Vegetariersbond staat ook een (heel kort) lijstje met diëtisten die zij aanraden: http://www.vegetariers.nl/voeding/_voed ... rland.aspx
Waarom ga je niet naar Rob van Berkel hij zit in Doetinchem bij het voedingsadviescentrum aldaar, je kent hem wel Robj..
Niet echt handig, zulke grapjes. Andere leden zullen waarschijnlijk niet begrijpen dat je het cynisch bedoelt, en het lijkt me niet echt handig als veganisten met gezondheidsvragen naar hem gaan.

Gebruikersavatar
jet
Moderator
Berichten: 3881
Lid geworden op: vr jun 08, 2007 21:52
Leefwijze: veganist

Re: vega diëtist?

Bericht door jet »

....cynisch?
ow ok
dat had ik inderdaad niet meegekregen....
afijn, jammer, want heb familie in Doetinchem :S
The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it.

Wendy
Berichten: 15
Lid geworden op: wo sep 11, 2013 8:09
Leefwijze: flexanist
Contacteer:

Re: vega diëtist?

Bericht door Wendy »

Hoi allemaal,

Ik ben gespecialiseerd en geschoold in 'plant based nutrition', vrijwel veganistisch en diëtiste i.o. Zie voor meer info mijn website: www.walrabenstein.nl. Daar staat veel info op, recepten, maar ook wat ik aan begeleiding kan aanbieden. Misschien ook leuk: op 16 november organiseer ik een workshop 'lekker & gezond' over plant based nutrition en natuurlijk gaan we dan ook heel veel lekkere, veganistische gerechten bereiden!

Hartelijke groet,
Wendy

Wen
Berichten: 2202
Lid geworden op: ma jan 07, 2008 8:58

Re: vega diëtist?

Bericht door Wen »

:welcome:
Leuk zeg (y)

Brchj
Berichten: 394
Lid geworden op: wo jun 12, 2013 12:29
Leefwijze: veganist

Re: vega diëtist?

Bericht door Brchj »

Hey Wendy, interessante site heb je! Ga ik eens beter naar kijken. ik was laatst bij een dieetiste, en wat zij zei klopte wel een beetje: iedereen kan receptjes online zetten, maar met een veganistisch dieet is het ook belangrijk dat je over de voedingswaarde nadenkt. Ik denk dat het daarom heel goed is dat mensen die veel kennis over gezonde voeding recepten maken, ipv alleen maar omdat het lekker is.
Al denk ik overigens wel dat de meeste vegans wel weten wat wel en niet gezond is hoor, ik neem aan dat iedereen van gezond eten houdt hier.

Wat ik graag zou willen weten is, als je op lange termijn vegan leeft, is het natuurlijk belangrijk dat je niks tekort komt, wat moet je eigenlijk altijd wel eten of in huis hebben? ZIjn er standaard dingen waarvan je kan zeggen dit moet je zeker 1 odf 2 keer in de week eten enzo?
De dieetist vertelde mij dat ik vaker (nu 1x in de week) peulvruchten moet eten, en meer noten en avocado's. Ook stelde ze vleesvervangers voor waar B12 en ijzer aan toegevoegd is.
Hoe weten jullie van jezelf zeker dat je altijd de goede hoeveelheden vitamine, mineralen en bouwstoffen binnenkrijgt? Je eet vast niet elke week boerenkool, je eet uberhaupt niet elke week hetzelfde..
Lieve Nugget! <3
Clover

Wen
Berichten: 2202
Lid geworden op: ma jan 07, 2008 8:58

Re: vega diëtist?

Bericht door Wen »

op veganhealth.org vindt je alles wat je moet weten over vegan voeding.
Je neemt best een vit B12 supplement (een must), alsook vit D (ook omnivoren nemen dit best). Verder letten op je ijzerinname en calciuminname.

Martine
Moderator
Berichten: 2902
Lid geworden op: za aug 06, 2011 17:21

Re: vega diëtist?

Bericht door Martine »

Ik houd af en toe (twee à drie weken per jaar) een voedseldagboek bij op een website die voedingswaardes kan berekenen en vergelijken met je persoonlijke dagelijkse behoefte. Zo kun je heel makkelijk zien of je ergens een tekort aan hebt. Eerst gebruikte ik daarvoor De Eetmeter van het voedingscentrum, nu geef ik de voorkeur aan Cronometer.com. Die laatste is in het Engels, maar heeft meer functies dan De Eetmeter en de database kent meer vegan voedingsmiddelen zoals seitan en quinoa.
Brchj schreef:iedereen kan receptjes online zetten, maar met een veganistisch dieet is het ook belangrijk dat je over de voedingswaarde nadenkt.
Mee eens, alleen geldt dit natuurlijk net zo goed voor omnivoren als voor vegans. Ik krijg altijd een beetje de kriebels als mensen zeggen dat je als veganist extra goed moet opletten dat je wel alles binnenkrijgt. Tot op zekere hoogte is dat natuurlijk waar, maar het eten van dierlijke producten is geen magische garantie dat je dieet gezond of compleet is. Omnivoren kunnen net zo goed tekorten hebben aan calcium, vitamine D en zelfs ijzer en B12 (die laatste twee dan voornamelijk als er sprake is van een opnamestoornis, maar toch).
Kom eens kijken op Vegetus en Gewoon Vegan!

Brchj
Berichten: 394
Lid geworden op: wo jun 12, 2013 12:29
Leefwijze: veganist

Re: vega diëtist?

Bericht door Brchj »

Martine schreef:Ik houd af en toe (twee à drie weken per jaar) een voedseldagboek bij op een website die voedingswaardes kan berekenen en vergelijken met je persoonlijke dagelijkse behoefte. Zo kun je heel makkelijk zien of je ergens een tekort aan hebt. Eerst gebruikte ik daarvoor De Eetmeter van het voedingscentrum, nu geef ik de voorkeur aan Cronometer.com. Die laatste is in het Engels, maar heeft meer functies dan De Eetmeter en de database kent meer vegan voedingsmiddelen zoals seitan en quinoa.
Klinkt als een goed idee. Daar ga ik ook eens naar kijken, ik wist helemaal niet dat dat bestond zo'n site!
Martine schreef:Ik krijg altijd een beetje de kriebels als mensen zeggen dat je als veganist extra goed moet opletten dat je wel alles binnenkrijgt. Tot op zekere hoogte is dat natuurlijk waar, maar het eten van dierlijke producten is geen magische garantie dat je dieet gezond of compleet is.
Heb je natuurlijk gelijk in. Misschien is het zelfs zo dat omnivoren wel minder op hun eetpatroon letten, omdat ze misschien wel veel minder bewust bezig zijn met gezond eten en wat ze binnen krijgen. Ik ben er ook van overtuigd dat je heel gezond veganistisch kan eten hoor, ik wil alleen voor mezelf wel graag weten waar ik dan op moet letten op lange termijn. Vooral omdat ik hier nog redelijk nieuw in ben, ik wil geen voorbeeld worden waarom mensen om me heen zeggen dat veganisme me een ongezond wrak heeft gemaakt ofzo :mrgreen: Ik wil kunnen uitstralen dat ik juist super gezonder en fitter ben geworden! :govegan:
Lieve Nugget! <3
Clover

Arjan
Berichten: 90
Lid geworden op: ma dec 09, 2013 1:10
Leefwijze: pescotarier

Re: vega diëtist?

Bericht door Arjan »

Mmmm ik zit zo een gemiddelde dag in te vullen op die cronometer voor een typische dag, sommige dingen wat vreemd of opvallend.

Gezouten tortilla chips en bonen uit blik geven 0 jodium. (viel op door zeer laag in totaal 12% rdi)

Ik heb vezels in het rood met 84,5 gram. (wist niet dat je daar teveel van kon hebben)

Te weinig cholesterol , dat ik wel bemoedigend ^^.
Te weinig choline en biotine.

Dit moest ik maar even in de gaten houden met mijn 642% score plus mijn gedrag de laatste tijd :
(manganese madness): is marked by both emotional and cognitive disturbances characterized by excessive excitement, mood changes, irritability, compulsive behavior and intellectual deficits.

335% rdi eiwit dat is erg bemoedigend en ga sneller minder onnodige eiwitten innemen, settlen op 200%.
Vet ook veel 282%
Carbs 266 %

Volgens deze site zou ik 200 kg moeten wegen :grin:
Gelukkig is mijn cholesterol minder dan 47% ^^

Leuke site , erg handig want je kan er gericht mee sturen.
Ga dat ook zeker doen!
Want ik zie nu dat ik uit angst tekorten te hebben behoorlijk overgecompenseerd heb.
Waarschijnlijk kan met deze tool mijn boodschappen kosten met 20,-/pw naar beneden.

Thanks Martine!! , Arjan.

Martine
Moderator
Berichten: 2902
Lid geworden op: za aug 06, 2011 17:21

Re: vega diëtist?

Bericht door Martine »

Arjan schreef:Gezouten tortilla chips en bonen uit blik geven 0 jodium. (viel op door zeer laag in totaal 12% rdi)
Ja klopt, de database is niet voor alle voedingsstoffen helemaal compleet, zeker voor jodium ontbreekt vaak informatie. Daar waarschuwen ze zelf volgens mij ook voor.

Hetzelfde geldt voor de aminozuren. Op dagen dat ik bijvoorbeeld veel seitan eet kom ik volgens de meter niet aan al mijn aminozuren, maar dat komt dan omdat voor seitan/tarwegluten alleen het totaal aantal eiwitten, maar geen aminowaardes zijn ingevuld.

In mijn ervaring zit ik altijd wel aan minstens 100% van alle aminozuren als ik 200% van eiwit totaal heb gehaald. Als het vanwege de gebrekken in de database dan niet helemaal uitkomt maak ik me er niet druk over. (ik maak me er sowieso, eigelijk niet druk over, maar het is wel leuk als het een keer allemaal perfect uitkomt)
Kom eens kijken op Vegetus en Gewoon Vegan!

Arjan
Berichten: 90
Lid geworden op: ma dec 09, 2013 1:10
Leefwijze: pescotarier

Re: vega diëtist?

Bericht door Arjan »

Kan je een voedings lijst delen bij die site Martine?
Voor een set andere ogen bedoel ik :)

Er staan zo'n 36 dingen in waar ik iedere dag iets van binnen wil krijgen, in de regel zit ik zeker boven de 30.
Ik geloof heilig in synergie dat het totaal van combinaties groter is dan de optelling van de individueele componenten. http://nutritionfacts.org/video/apples- ... diversity/

Beetje peper maakt http://nl.wikipedia.org/wiki/Curcumine 2000% beter beschikbaar voor het lichaam bijv.

Als je weet dat ieder voedingsmiddel wat je neemt uit honderden stoffen bestaat en enkele unieke,
dan kan je 1 plus 1 optellen tot 4 toch?

Hoe dan ook mijn lijst moet langer worden niet kleiner , dan maar met minder per soort voeding maar alles gooit mangaan omhoog. grrrrr

Martine
Moderator
Berichten: 2902
Lid geworden op: za aug 06, 2011 17:21

Re: vega diëtist?

Bericht door Martine »

Volgens mij heeft cronometer geen functie om met anderen te delen wat je eet. Je mag hier wel wat neerzetten als je feedback wilt, maar we zijn geen diëtisten, dus het is beperkt wat we kunnen doen. ;)

Mijn mangaan zit ook regelmatig dicht tegen het maximum aan, maar ik heb er geen last van.
Kom eens kijken op Vegetus en Gewoon Vegan!

Plaats reactie