Zwarte Piet is racisme

De rol van (plantaardige) voeding bij een eerlijkere verdeling van voedsel in de wereld.

Moderators: Morality, Martine, Rorrim

Plaats reactie
DeVegetarische
Berichten: 212
Lid geworden op: do okt 11, 2012 17:01
Leefwijze: veganist

Re: Zwarte Piet is racisme

Bericht door DeVegetarische »

Ik blijf erbij dat verbieden leidt tot een nog akeliger situatie. Racisme is overal, ik krijg er ook vrij vaak mee te maken. Zwarte Piet verbieden lost dat niet op. Ik denk zelfs dat het mogelijk mens-eigen is, in zoverre dat er in een volk altijd mensen zullen zijn die uitingen hebben naar personen van een ander ras, whatever that may be. De wereld hangt aan elkaar van de etnische conflicten. De cultuur is in een bepaald land, cultuur of volk anders en kan meer of minder racistisch zijn. Maar alleen al het feit dat een eeuwenoude traditie onder druk staat toont wel enige zelfverloochening van Nederland ''als volk''. Ik weet dat de oorsprong van dit feest Germaans is, wat Piet's plek daarin is weet ik niet. Je kan bakkeleien over slavernij, maar als de 'oorsprong' fout is, dan ook meteen het gevolg, eeuwen later? Zwarte Piet is meer een hulpje dan een slaaf. Daarnaast heeft Zwarte Piet in Europese landen vaak een andere rol. In Oostenrijk is het een soort zwart duiveltje bijvoorbeeld dat in bedwang gehouden moet worden door Sinterklaas. Dat staat nog veel verder van het slavernij-verhaal af en ik weet niet eens of het daar de oorsprong is.

Het punt is ook dat zoveel afschaffen in een cultuur véél te rigoreus is. Het is anti-vrijheid. Het is verstikkend. Als je breed gevierde, leuke kinderfeesten gaat verbieden vanwege een racistische connotatie grijpt dat m.i. veel te diep in. Je moet de afweging vrijheid-anti-racisme maken, en in dit geval verliest het tweede m.i. ruim. Een individu dat probleem heeft met het feest mag toch geen reden zijn om dan maar te gaan verbieden? Een samenleving waarin dit soort dingen worden verboden is een onvrije samenleving en doet denken aan socialisme. Met zulke redeneringen kan je ook croissants gaan verbieden omdat ze de vernedering van de Turken 'vieren' bij Wenen, toen ze verjaagd werden. Men bakte toen broodjes in halve maan-vorm. Als je zo aan het verbieden en afschaffen slaat gaan er denk ik nog meer mensen naar Canada.
Mijn naam is een beetje achterhaald :)
Mystique
Berichten: 970
Lid geworden op: wo jan 23, 2013 13:09
Leefwijze: veganist

Re: Zwarte Piet is racisme

Bericht door Mystique »

We hebben het eigenlijk niet gehad over het verbieden van Zwarte Piet, maar wat aanpassingen eraan te doen, zodat hij niet meer zo lijkt op een typische donkere slaaf.
Gewoon wat vegen op het gezicht, niet meer die rare, dikke, rode lippen en die oorbellen en al helemaal niet meer dat kroeshaar.
En als ze dan toch bezig zijn, laat ze dan gelijk wat doen aan de termen 'zwart' en 'wit'. Blijf ik me ook zo aan storen...

In mijn optiek is er niet zoiets als 'het was vroeger racistisch, maar nu niet meer'. Net zoals dat rappers ineens denken dat 'nigga of nigger' stoer is geworden, maar ondertussen verlangen van blanke mensen dat die het woord niet mogen gebruiken.
Vroeger vonden een meerderheid vrouwenemancipatie ook grote onzin, maar dat betekent niet dat men er recht op heeft. Evenals een racistisch vrije wereld...
Framboos
Berichten: 4645
Lid geworden op: do nov 18, 2004 13:55

Re: Zwarte Piet is racisme

Bericht door Framboos »

Ramona schreef:Je mag alles zeggen, alleen het is mij vrij onduidelijk waarom het opeens over mij gaat, terwijl ik al posts langs probeer het gesprek terug te brengen op de orde van de dag: Zwarte Piet.
Dat probeerde ik je dus juist uit te leggen. Door de toon van je berichten is het heel makkelijk voor mensen om het over jouw toon te hebben / zich daar door te laten leiden / de discussie te 'derailen' zoals jij het noemt, in plaats van naar je boodschap te luisteren. Wat jammer is, want je hebt zinnige punten imho.
Rorrim
Moderator
Berichten: 421
Lid geworden op: do sep 12, 2013 11:36
Leefwijze: veganist

Re: Zwarte Piet is racisme

Bericht door Rorrim »

In mijn optiek is er niet zoiets als 'het was vroeger racistisch, maar nu niet meer'. Net zoals dat rappers ineens denken dat 'nigga of nigger' stoer is geworden, maar ondertussen verlangen van blanke mensen dat die het woord niet mogen gebruiken.
Je snapt het punt niet. Als een blanke het woord gebruikt dan schept dat een ongemakkelijke situatie. Het woord werd vroeger door blanken gebruikt om slaven op een respectloze wijze aan te spreken. Onze huidige samenleving is geworden zoals die is mede door de slavernij. Als een blanke een donkere op deze manier aanspreekt dan herinnert dat aan dominantie van blank over zwart.

Het gebruik van dat woord door donkere mensen (begonnen door afstammelingen van slaven) is veelal bedoeld om het woord te ontdoen van zijn negatieve lading. Mede daarom schept het kameraadschap.

Stel je voor dat wij veganisten vervolgd worden. De boze onderdrukkers (vleeseters) spreken ons aan met een lelijke term. Ooit wordt de vervolging wettelijk verboden en zijn onze nakomelingen weer vrije mensen. Ons kroost spreekt elkaar vervolgens aan met de eerder gebruikte lelijke term. Zo kunnen ze op een luchtige manier het leed en de volharding van hun voorouders te herdenken, de redenen waardoor ze toch een enigszins beter maatschappelijk leven hebben gekregen. Als vervolgens vleeseters diezelfde benaming voor hen gaan gebruiken, wordt de negatieve associatie van onderdrukking in stand gehouden. Ook wordt zo de nieuwe generatie veganisten de mogelijkheid ontnomen om ons, hun voorouders, op een dergelijke luchtige en intieme/vriendschappelijke manier te herdenken.

Dit verhaal is niet representatief voor de slavernij, maar misschien helpt het mensen in het nuanceren van hun gedachtengangen. Er is over dit onderwerp nog steeds erg veel onbegrip. Misschien dat onbegrip deels een welvaartskwaal is. We zijn in de Westerse wereld verwend en daardoor amper in staat ons een voorstelling te maken van wat onderdrukking is.
:govegan:
Ramona
Berichten: 111
Lid geworden op: vr sep 20, 2013 9:22
Leefwijze: veganist
Locatie: Amsterdam

Re: Zwarte Piet is racisme

Bericht door Ramona »

DeVegetarische schreef:Ik blijf erbij dat verbieden leidt tot een nog akeliger situatie. Racisme is overal, ik krijg er ook vrij vaak mee te maken. Zwarte Piet verbieden lost dat niet op.

Volgens mij gaat de discussie tot op heden over een aanpassing van het personage
Ik denk zelfs dat het mogelijk mens-eigen is, in zoverre dat er in een volk altijd mensen zullen zijn die uitingen hebben naar personen van een ander ras, whatever that may be. De wereld hangt aan elkaar van de etnische conflicten. De cultuur is in een bepaald land, cultuur of volk anders en kan meer of minder racistisch zijn. Maar alleen al het feit dat een eeuwenoude traditie onder druk staat toont wel enige zelfverloochening van Nederland ''als volk''.

Kennelijk is er wat mis met het historisch besef, Zwarte Piet zoals wij dat kennen en waar wij het over hebben bestaat sinds 1850. Dus dat eeuwenlang is nogal een overdrijving. Tijden veranderen verder, en zo verandert ook Nederland. Er is geen sprake van dingen nalaten of wegpoetsen of opofferen als we samen naar een toekomst toewerken.

Ik weet dat de oorsprong van dit feest Germaans is, wat Piet's plek daarin is weet ik niet.

Nou dat staat dus hierboven.

Je kan bakkeleien over slavernij, maar als de 'oorsprong' fout is, dan ook meteen het gevolg, eeuwen later?

Dat is nou de discussie die er gevoerd wordt. Overigens wordt er niet gebakkeleid over de slavernij. Dit is een tijd die is geweest die grote sporen nagelaten heeft en in het heden nog dagelijks een rol speelt (kolonie's, om maar een vb te noemen). Zoals altijd en overal is geweest: het heden is een optelstom van gebeurtenissen uit het verleden.Zwarte Piet is meer een hulpje dan een slaaf. Daarnaast heeft Zwarte Piet in Europese landen vaak een andere rol. In Oostenrijk is het een soort zwart duiveltje bijvoorbeeld dat in bedwang gehouden moet worden door Sinterklaas. Dat staat nog veel verder van het slavernij-verhaal af en ik weet niet eens of het daar de oorsprong is.


De discussie gaat over Zwarte Piet in Nederland.


Het punt is ook dat zoveel afschaffen in een cultuur véél te rigoreus is. Het is anti-vrijheid. Het is verstikkend. Als je breed gevierde, leuke kinderfeesten gaat verbieden vanwege een racistische connotatie grijpt dat m.i. veel te diep in. Je moet de afweging vrijheid-anti-racisme maken, en in dit geval verliest het tweede m.i. ruim. Een individu dat probleem heeft met het feest mag toch geen reden zijn om dan maar te gaan verbieden?

Als het 1individu zou zijn, zou het geen discussie zijn waarvan heel Nederland ongeveer weet dat hij gehouden wordt. Er zijn velen die moeite hebben met het personage zoals het nu bestaat. En wat er zoveel afgeschaft wordt is mij onduidelijk. De trekken van Piet weghalen die van hem een neger maken lijkt mij niet vallen onder zoveel afschaffen in een cultuur.Overigens zou ook bij 1 persoon er de moeite gedaan kunnen worden om te luisteren naar het hoe en waarom van die persoon, gewoon omdat je eerst iets aanhoort van iemand voordat je een besluit neemt wat je daar dan van vindt.


Een samenleving waarin dit soort dingen worden verboden is een onvrije samenleving en doet denken aan socialisme.

Nee, dat heet een samenleving die begrijpt dat minderheden het altijd zullen verliezen omdat ze in de minderheid zijn (mind blown wel) en daarom de meerderheid niet altijd maar alles kan doen en laten zonder kritisch naar zichzelf te kijken. Utopisch socialisme of iets dergelijks en met utopisch socialisme is verder en sich niet veel mis


Met zulke redeneringen kan je ook croissants gaan verbieden omdat ze de vernedering van de Turken 'vieren' bij Wenen, toen ze verjaagd werden. Men bakte toen broodjes in halve maan-vorm. Als je zo aan het verbieden en afschaffen slaat gaan er denk ik nog meer mensen naar Canada.


De discussie gaat over Zwarte Piet in Nederland.


@Framboos, ja wat kan ik zeggen. Ik schaam me al jaren niet meer dat ik van dit onderwerp van slag raak of dat ik uren moet huilen als er zulke nare dingen gezegd worden. En dat ik me uit de kast laat lokken zal best, maar ik vind dat wel mogen als ik 'vragen' krijg met ingebouwde antwoorden waarin ik het onderspit al delf voor ik een antwoord heb kunnen geven op de 'vraag'.

@Mystique , de discussie gaat over Zwarte Piet in Nederland. Ik wil best dat punt met je bespreken over het gebruik van het woord nigger, maar dat kan in een draadje wat daarover gaat (alhoewel er al een afdoende antwoord ondertussen gegeven is).
Mystique
Berichten: 970
Lid geworden op: wo jan 23, 2013 13:09
Leefwijze: veganist

Re: Zwarte Piet is racisme

Bericht door Mystique »

@Ramona, Ik weet dat dit topic over Zwarte Piet gaat, ik heb 'm zelf opgestart. :wink:
Het 'nigga'-gedeelte legde ik enkel voor als voorbeeld dat men vaak niet ziet hoe aanwezig racisme nog is. Het wordt nog steeds als scheldwoord gebruikt, alleen hebben rappers er geprobeerd een positieve draai aan te geven, zodat het geen benadeling meer zou zijn. Maar in mijn optiek, en ik weet met heel veel donkere mensen, blijft het een scheldwoord.
Dit is wat hier ook gebeurt met Zwarte Piet. Het woord/concept blijft hetzelfde, maar er zijn mensen die er hun eigen draai aan geven en dan geloven dat het niet meer racistisch is, maar dat is het dus wel...
Ramona
Berichten: 111
Lid geworden op: vr sep 20, 2013 9:22
Leefwijze: veganist
Locatie: Amsterdam

Re: Zwarte Piet is racisme

Bericht door Ramona »

Omdat ik ook in het gederail over slavernij ben ingegaan kort dan:

Je mist idd het punt. Allereerst is het gebruik van het woord nigger in Nederland niet algemeen goed, en we hebben het over Nederland, dus mensen zullen het hele punt sowieso niet helemaal begrijpen.
Ten tweede zit je gewoonweg fout met het 'rappers proberen er een positieve draai aan te geven' gedeelte. Het gebruik van het woord nigger in de donkere gemeenschap in de US als geuzennaam bestond al lang voordat het fenomeen rapper bestond. De complexe geschiedenis van dit woord is beschreven in het zeer interessante boek Nigger: The Strange Career of a Troublesome Word van Randall Kennedy.
Wat er gebeurt door dit aan te zwengelen (en dit gebeurt overigens bijna elke discussie als het gaat om iets met ras) is dat dit aangegrepen gaat worden als iets waarin donkere mensen 'ook iets fout zouden doen' (wat overigens niet geheel zo is en veel en veel genuanceerder ligt dan jij het gebracht hebt) dus dat moeten donkere mensen dan eerst maar eens oplossen en dan praten we dan wel verder. Dat is wat er gebeurt als je het over nigger gaat hebben in deze discussie zonder dat er voldoende informatie is over het subject.
De vergelijking gaat totaal niet op, al in eerste instantie niet omdat je het nu gaat hebben over een discussie die woedt binnen een nonpriviliged gemeenschap terwijl de Zwarte Piet discussie gehouden wordt tussen leden van priviliged en nonpriviliged heritage (waar overigens de harde kanttekening gemaakt moet worden dat het zoals jij eerder stelde en sich niet een donkere kwestie is, een vriend van mij is afgestudeerd op Zwarte Piet, hij is overigens blank. Als iemand werkelijk wetenschappelijk onderzoek wil lezen met bronnen zoals het Nationaal archief dan kan ik het wel op de mail gooien.).
MBVegan31
Berichten: 422
Lid geworden op: ma mar 18, 2013 11:34
Leefwijze: veganist

Re: Zwarte Piet is racisme

Bericht door MBVegan31 »

ARTHUR schreef:Niet okay. Helaas heb ik een schoonfamilie die de traditie wel in stand wil houden - ik werd ingewijd in surprises in een buitenhuis in de Belgische Ardennen, gezellig en knus, ieder jaar weer. Tot er kinderen werden geboren. Nu is het zakken vol speelgoed. Ouders die vinden dat de volwassenen niet teveel aandacht mogen krijgen omdat dat saai is voor de kinderen. En ook niet teveel cadeaus, want dan moeten ze zo lang wachten. En wij wel wachten op die schandelijk verwende kinderen… Terwijl wij niet krijgen waar ik om vraag. Ieder jaar kijk ik er weer tegenop. Inclusief de traditionele erwtensoep met grove stukken spek en worst.

Het zal dit jaar waarschijnlijk bij ons plaatsvinden. Prettig, omdat het dan op tijd stopt gezien de reistijd naar huis. Vervelend, omdat ik het niet kan weigeren.

Dit schilderij uit ca. 1740 getuigd daar bijvoorbeeld van. Make the connection.
Vreselijk hier ook idd, ik verbaas me erover hoeveel kadootjes mijn neefje en nichtje dan krijgen uit zo'n zak en de hele poeha er omheen. Ik heb vorig jaar gelukkig me eronder uit kunnen draaien en dat was ik dit jaar zeker weer van plan.
Een voordeel als jij het nu moet houden: geen ertwensoep met spek en worst toch (y)

Dat schilderij schrik ik van, idd zo moge het toch meer dan duidelijk zijn op wat voor idioterie dat hele feest is gebaseerd...
MrGreen
Berichten: 83
Lid geworden op: vr mei 03, 2013 21:42
Leefwijze: part-time veganist
Locatie: Apeldoorn

Re: Zwarte Piet is racisme

Bericht door MrGreen »

Mystique schreef:
Wisten jullie dat 'Zwarte Piet' nog afstamt van de slavernij? En dat er in de Sinterklaasliedjes zelfs racistische uitingen zitten?
?
Yep, allang bekend.
Op mijn beeld van de gekleurde medemens (o hoe politiek correct) heeft mijn Sinterklaasverleden geen invloed gehad.
Dat is niet mijn probleem met het feest. Althans, niet het grote probleem. Ik vind het hele gebeuren sowieso maar niks.

Wat wel mijn probleem is met het Sinterklaas gebeuren is de afgrijselijke, verschrikkelijke, mensonterende hebberigheid die het losmaakt. Ik heb drie maal in een speelgoedwinkel gewerkt rond die tijd en het heeft mijn mensbeeld geen goed gedaan. Kopenkopenkopenkopenkopenkopenkopen. Bah. Leer de volgende generatie liever dankbaar te zijn voor de rijkdom die hen omringt, de kleinere dingen. Leer ze liever fatsoenlijk om te gaan met mens, dier & milieu in plaats van dezelfde consumeerh**ren te worden als hun ouders zijn.

Zo, dat is eruit.

Maarreh --- oja, over Zwarte Piet.
Eerlijk gezegd vind ik dat ik, als ik als blank persoon ga protesteren in naam van de zwarte mens (niet politiek correct maar eerlijk, ik weet gewoon niet welk woord tegenwoordig hoort. In Afrika word ik ook gewoon 'witte' genoemd), danig aan het patronizen ben. Aan Sinterklaas doe ik sowieso niet, maar voor ik mee zou doen aan protestacties van enig soort zou ik eerst willen weten of ik daarmee een groep beledigde 'gekleurde mensen' steun of alleen de blanke mensen die zich plaatsvervangend schamen voor de medeblanke.
Ramona
Berichten: 111
Lid geworden op: vr sep 20, 2013 9:22
Leefwijze: veganist
Locatie: Amsterdam

Re: Zwarte Piet is racisme

Bericht door Ramona »

Je protesteert dan niet in naam van de 'zwarte mens' je protesteert omdat JIJ iets niet ok vindt. Ik protesteer ook niet in de naam van de zwarte mens, ik protesteer omdat ik het niet ok vind hoe we als land hiermee omgaan. In plaats van te doen alsof dit een probleem is van donkere mensen (of om preciezer te zijn van een gedeelte van de donkere mensen) zou je het kunnen zien als een probleem in de samenleving waarin jij leeft.


En het is vooral de discussie die laat zien hoeveel institutioneel racisme er is in Nederland, en hoe men diep van binnen nog hele rare denkbeelden heeft (die gewoonweg uit het verleden komen en er ergens in de opvoeding ingegooid worden. Ook bij mij, voordat dat een ding gaat worden).

Ik las een pagina ( http://sex-and-race.livejournal.com/296 ... ad=2812509 over racisme , en zag precies wat er idd altijd gebeurt bij dergelijke discussies.

Winning the war against equality!

No matter what, your objective is to be able to maintain these three beliefs at the end of any exchange:

1) I’m not racist.
2) I didn’t do anything wrong.
3) I don’t have to change at all.

Dit is het uiteraard, gewoon stug blijven volhouden. Vooral het feit dat mensen in de verdediging schieten omdat ze denken dat ze racist genoemd zijn. Overigens zijn veel uitingen op zich gewoon best wel racistisch, net als veel gedachtegangen. Maar mensen gaan stuk omdat ze niet willen toegeven dat ze zo denken. Ik doe het ook, zo denken, en ik geef het grif toe.
Ik vind het namelijk bv heel logisch dat aap een scheldwoord is voor donkere mensen en dan word ik boos want dat mag je niet zeggen etc etc etc. Maar bij een blank persoon zou ik een beetje confuus zijn en niet zo goed begrijpen waarom iemand probeert een blank persoon uit te schelden met aap. Dat is toch niet logisch, zou ik dan denken. Hoezo vind ik het wel logisch dat het voor donkere mensen gebruikt wordt dan , nou omdat ik in deze samenleving ben opgegroeid en koloniaal racistische gedachtes mij niet vreemd zijn verder. Wnat op zich lijken donkere mensen net zo niet op apen als blanke mensen he, maar omdat dat vroeger dan gedacht werd (donkere mensen dichter bij apen stonden dan blanke mensen) zit dat er ergens in.


Verder zie ik in deze discussies altijd dit terug, standaard


Tactical options:

A. It’s not that serious

1. We didn’t know better (and we never will)
2. You’re too sensitive
3. It’s not a big deal because it’s just (a movie, a song, a book, words, etc.)
4. Why should we care? (You don't matter anyway)
5. We didn’t mean any harm (But we'll do it again)


B. But!

1. POC (Person of Colour) do XYZ to themselves (so it’s ok that we also do XYZ)
2. I’m oppressed too!
3. Hey! Look at sexism/classicism/Global Warming! Diversion
4. One POC says it’s cool
5. POC can discriminate too!
6. What about reverse racism?
7. We’re not discriminating AS MUCH (as other people/as we used to), isn’t that good?!? Give me a cookie.
8. My best friend/spouse/adopted child/my ancestor 5 generations back is POC
9. I’ve done XYZ, which proves I’m not racist, and I get a free pass for anything else I do.

C. Dismissal!

1. You’re oppressing me by making me be “PC”
2. You’re too stupid to be in this conversation and everything you say doesn’t matter
3. Racism is over now
4. If we don’t talk about it, it’ll magically go away
5. Under my definition- it’s not racist
6. You’re too angry/You’re being irrational
7. Racism has always existed, we can’t fix it, you should stop complaining.

D. Threats

1. Be glad it isn’t worse, we could be doing XYZ/I’ll give you a reason to cry
2. You brought this on yourself/ If you people didn’t... XYZ
3. Go back to where you came from!En over Zwarte Piet, Bingo on

http://zwartepietisracisme.tumblr.com/image/32521946722

http://zwartepietisracisme.tumblr.com/image/32521946722
MrGreen
Berichten: 83
Lid geworden op: vr mei 03, 2013 21:42
Leefwijze: part-time veganist
Locatie: Apeldoorn

Re: Zwarte Piet is racisme

Bericht door MrGreen »

Je protesteert dan niet in naam van de 'zwarte mens' je protesteert omdat JIJ iets niet ok vindt.
Da's wel een heel goed punt - dat het niet van reactie of mening van 'de gedupeerde' afhangt of iets goed of fout is. Is ook wel heel erg logisch eigenlijk.

Racisme is in de grond denk ik onvoorkomelijk, en ook iets wat alle 'rassen' 'hebben.' Deels is het zelfs fysiek gewoon feit; als ik als blanke voor het eerst een groep Aziaten of Afrikanen zie zie ik weinig verschillen - 'ze lijken allemaal op elkaar.' & andersom is dat precies zo!!! Neuro-psychologisch makkelijk verklaarbaar - en evolutionair, als je daarin gelooft, ook... een soort natuurlijk racisme - tegenover het gecultiveerde, waar je oordelen en waarden gaat toekennen aan het ene boven het andere uiterlijke kenmerk.

Ik denk dat een scheldwoord- of zin ook afhangt van de persoon. Dat 'aap' naar een Afrikaan erger is dan voor een blanke & jouw reactie lijkt me ook logisch; je bent je bewust van de geschiedenis en de lading die het daardoor krijgt. Ik had een keer ruzie met een Engelse toerist en toen heb ik gezegd dat ze dan maar op moest rotten terug naar haar eigen land als ze het hier niet leuk vond - en dat is heel wat anders dan als ik tegen een gevluchte Afghaan of Ethiopier hetzelfde zeg, omdat ik hen dan eigenlijk impliciet de dood of andere erg nare dingen toewens.
Ramona
Berichten: 111
Lid geworden op: vr sep 20, 2013 9:22
Leefwijze: veganist
Locatie: Amsterdam

Re: Zwarte Piet is racisme

Bericht door Ramona »

Wat het is met het aap vorbeeld, is dat ik het recht kan lullen door te zeggen ja dat komt door vroeger want toen zeiden mensen dat en daarom is het gemeen. Terwijl mijn eerste gedachte, een nanoseconde lang iets is in de trant van : donkere mensen lijken nu eenmaal meer op apen dan blanke mensen .

En hoezo denk ik dat eigenlijk? EN met mij iedereen trouwens. En hier gaan mensen protesteren: nee ik denk niet zo nee ik zie geen kleur, nee dat is echt niet zo etc etc etc.
En toch blijkt uit elk onderzoek in dominant blanke maatschappijen dat iedereen een b eetje rare racistische gedachtes heeft aangaande persons of colour, die als je er echt over gaat nadenken of je moet het in zinnen echt gaan uitleggen duidelijk worden en dat je ze daarom weer corrigeert. Maar die eerste impuls blijft Net zo goed als dat de impuls daarna standaard is " Nee ik denk niet zo en het ligt eigenlijk aan een ander en niet aan mij want ik zie geen kleur en ik ken geen racisme dus jij doet nu onaardig tegen mij" .
Als we ons hier niet overheen kunnen zetten uit het simpele feit dat we daadwerkelijk allemaal stiekem per ongeluk een beetje racistische dingen denken , (op zich niet geheel per ongeluk, het zit verstopt op plaatsen in onze maatschappij waar je de vinger niet zo op kunt leggen)dan kun je het ook niet confronteren noch oplossen.

BV de kans om in de gevangenis te komen als ik een fiets jat is voor mij toch werkelijk groter dan voor een blanke vrouw van mijn leeftijd. Nu kunnen we dit lekker gaan ontkennen of beweren dat alle rechters stiekem lid zijn van de KKK of we gaan inzien dat er impliciet racisme bestaat wat leidt tot institutioneel racisme. Net zo goed dat bij hetzelfde vergrijp een ''allochtoon" langer in de gevangenis zit dan een 'autochtoon' (als die laatste al de gevangenis in gaat). http://www.stichtingpandora.nl/jcms/ima ... nissen.pdf
Ramona
Berichten: 111
Lid geworden op: vr sep 20, 2013 9:22
Leefwijze: veganist
Locatie: Amsterdam

Re: Zwarte Piet is racisme

Bericht door Ramona »

Overigens, wat betreft mijn eerdere opmerkingen dat ik niet helemaal begreep dat de vegan community het niet begreep;
http://vegansofcolor.wordpress.com/

Deze vrouw heeft er dus onderzoek naar gedaan en wordt echt behoorlijk vaak neergesabeld en uitgescholden als ze over privilige begint in de vegan community. Als iemand eens tijd heeft omwel de dingen te lezen die ik hier neer gezet heb, dan is dit zeker een must read. Mooie line ook van haar: Vegans of Color: Because we don’t have the luxury of being single-issue
Veggie93
Berichten: 255
Lid geworden op: zo aug 25, 2013 20:32

Re: Zwarte Piet is racisme

Bericht door Veggie93 »

ARTHUR schreef: Nb. Ik begrijp werkelijk niet hoe een kinderfeest dat bestaat uit liegen en stigmatisering ‘leuk’ kan worden gevonden.
+1
Treat others how you would like to be treated.
Vegantastic
Site Admin
Berichten: 8198
Lid geworden op: ma feb 10, 2003 13:19
Leefwijze: veganist
Contacteer:

Re: Zwarte Piet is racisme

Bericht door Vegantastic »

Moet nu ff beetje huilen erover. Je word gewoon belachelijk gemaakt en negatief bejegend en persoonlijk aangevallen als je valide argumenten geeft tegen zwarte piet. En dat door anderen, die toch zelf al vaak genoeg ervaren hoe het is als je zo belachelijk gemaakt wordt :(

Ik ga maar even niet meer die discussie aan nu.
Vegantastic
Site Admin
Berichten: 8198
Lid geworden op: ma feb 10, 2003 13:19
Leefwijze: veganist
Contacteer:

Re: Zwarte Piet is racisme

Bericht door Vegantastic »

Mystique
Berichten: 970
Lid geworden op: wo jan 23, 2013 13:09
Leefwijze: veganist

Re: Zwarte Piet is racisme

Bericht door Mystique »

Gister was bij Pauw&Witteman een meneer (even geen zin om op te zoeken hoe hij heet) die een bezwaar heeft ingediend bij de Amsterdamse gemeente tegen de Sinterklaasintocht, vanwege de Zwarte Pieten.

Is hij, heel duidelijke standpunten/feiten aan het opsommen waarom hij tegen Zwarte Piet is, onderbreekt Pauw of Witteman hem om aan Henk Westbroek te vragen wat hij ervan vindt. Die er natuurlijk vol in de aanval tegenin gaat en de meneer gewoonweg aanvalt en bijna zit te schreeuwen op t.v.

Echte journalistiek, een of andere zanger die burgemeester wilt worden, vragen wat hij ervan vindt. *zucht*
Dit heeft mij ook verdrietig gemaakt evenals mijn eigen moeder die heeft geliked dat Zwarte Piet moet blijven bestaan en ze van het Sinterklaasfeest af moeten blijven.
En dan is ze verbaasd dat ik het helemaal niet erg zou vinden als ze naar New York zou verhuizen... :| :grin:
Ramona
Berichten: 111
Lid geworden op: vr sep 20, 2013 9:22
Leefwijze: veganist
Locatie: Amsterdam

Re: Zwarte Piet is racisme

Bericht door Ramona »

Jij bedoelt Quinsy Gario . Die man wordt met de dood bedreigd en het internet staat vol met dat hij maar zelfmoord moet plegen, terug naar zijn eigen land en weet ik niet wat. Het is een grove schande. Overigens heb ik 2 zussen die ook voor Zwarte Piet zijn, vorig jaar hadden ze er 2 gehuurd, het was een heel gedoe uiteraard in de familie (vooral ik en 1 andere zus vielen ongeveer bijna flauw toen die Pieten aan kwamen kakken). Het gaat niet veranderen, mensen gaan niet luisteren. Ik geloof het niet eens meer, dat het nog nut heeft die discussie aan te gaan. Heel suf, maar vandaag besef ik het me pas, het heeft echt geen nut.

ALex voor mij hoef je niet te huilen, ik huil zelf wel genoeg. Ik ben de afgelopen weken zo geschokt geraakt van het pure gemak waarmee blanke mensen gewoon maar over de gevoelens van een bevolkingsgroep die zoveel te verduren heeft en continu moet strijden om gehoord te worden heenstapt. Beledigingen omdat het kan, het feit ook dat deze discussie verder niet meer echt gevoerd werd hier he, de andere kant op kijken en dan denken dat het ok is. Alsof ik niet tot in mijn diepste zijn gekwetst ben van de dingen die ik hier naar me toegesmeten heb gekregen. En het gaat niet om of je voor of tegen bent, daar wil ik echt nog best gewoon een discussie ove rhebben. De manier waarop die discussie gevoerd wordt, de manier waarop elke discussie over racisme met donkere mensen gevoerd wordt, die is verschrikkelijk. Want je eigen ervaringen zijn niet eens waar en daarna gaan een stel priviliged mensen je ook nog eens vertellen hoe je het allemaal maar dient te doen en op te vatten want opeens zijn zij expert in living life like a black person.
Sybine
Berichten: 150
Lid geworden op: ma sep 27, 2010 19:51
Leefwijze: flexanist

Re: Zwarte Piet is racisme

Bericht door Sybine »

Mijn vriend noemt het sinterklaasfeest altijd een 'op leugens gebaseerd, racistisch volksfeest dat gedreven wordt door de commercie'.
En ja, ik denk wel dat hij gelijk heeft.

Als ouder was ik altijd van plan om er niet aan mee te gaan doen. Maar dan pas merk je hoe alomtegenwoordig dit sinterklaasgebeuren is. Overal liegen mensen kinderen voor. Het is ons in ieder geval niet gelukt om onze kinderen niet te laten geloven. Op school, op straat, in de familie; overal gaan mensen mee in het sinterklaasgebeuren. Andere ouders worden ook boos als jouw kind 'de waarheid' kent en die verder vertelt. Dus als je je kind de waarheid vertelt, heb je vervolgens boze ouders op je dak die van je eisen dat jouw kind mee gaat liegen tegen hun kind...
Sybine
Berichten: 150
Lid geworden op: ma sep 27, 2010 19:51
Leefwijze: flexanist

Re: Zwarte Piet is racisme

Bericht door Sybine »

Ik breng het natuurlijk niet zo hard naar mijn kinderen als dat ik hier schrijf. Maar onze insteek was altijd om tegen de kinderen te zeggen dat het sinterklaasfeest een groot verkleedfeest is. In dit geval zul je wel duidelijk moeten zijn. Want de hele wereld doet mee, tot aan het sinterklaasjournaal aan toe. Kinderen weten dat het jeugdjournaal écht nieuws brengt, het grote mensen journaal brengt ook écht nieuws, hoe kun je dan als kind snappen dat sinterklaas een hoax is?
Bovendien vertelt juf op school ook dat sinterklaas bestaat. Maakt er hele verhalen om heen. Voor een kleuter is juf nog net niet god herself :) dus dat wordt bikkelen om je kind niet in sinterklaas te laten geloven.

Dus kinderen vragen hier eigenlijk niet om. Het wordt ze al zo als waarheid gebracht, dat het niet in ze opkomt dat je er over kunt twijfelen. Als ALLE volwassenen om je heen vertellen dat sinterklaas bestaat, dan komt het niet in je op als kind om daar twijfels bij te hebben. Dan moet je echt een wat ouder kind hebben voordat er vragen worden gesteld.
Plaats reactie