Dierentuinen?

Veganisme en dierenrechten

Moderators: Morality, Martine, Rorrim

Plaats reactie
Eef
Berichten: 782
Lid geworden op: za nov 19, 2011 13:21
Leefwijze: veganist

Re: Dierentuinen?

Bericht door Eef »

Koen schreef:Hallo

Ik lees op site dat dierentuinen niet als veganistisch wordt gezien omdat het puur wordt gezien als vermaak voor de mens.

Nu ben ik laatst naar een dierentuin geweest en de dieren zien er gewoon goed verzorgt uit, daarnaast houden de mensen die er werken lijkt mij ook veel van dieren en hebben die dus het beste voor de dieren. Ik ben ook geen stereotyp gedrag tegengekomen, alhoewel ik geen expert ben.

Wat vinden de mensen hier van dierentuinen?

:thanks:
Ik vind dierentuinen vreselijk. Ik vind het een belachelijk idee om dieren te fokken of uit het wild te vangen om in een kooitje te stoppen zodat mensen ernaar kunnen kijken. Die kooien/hokken zijn ook nog eens veel te klein.
Als je bedenkt dat de meeste van de dierentuinbewoners normaal enorm ver rondtrekken, dan kun je volgens mij wel concluderen dat zo'n hok of afgerasterd stuk grond echt niet onder goede verzorging valt.
Wat ik me herinner, is dat dierentuindieren er overigens ook niet gelukkig uitzien, de levenslust is er helemaal uit :cry:

Bij de dierentuin in Emmen is er ook in ieder geval al twee keer een olifant in de greppel gevallen, die werden ingeslapen omdat ze ze er niet uit konden krijgen. Blijkbaar is zo'n greppel geen geschikte afscheiding.

Ik hoop dat geen enkele veganist naar een dierentuin zal gaan.
Voor bijvoorbeeld kinderen kun je als alternatief naar opvang/reddings-plekken gaan, zoals de zeehondencreche.

TonyJello
Berichten: 4082
Lid geworden op: wo feb 29, 2012 19:17
Leefwijze: veganist

Re: Dierentuinen?

Bericht door TonyJello »

Nee, mij krijg je geen dierentuin meer in.

Als kind zag ik al dat het niet oké was en dat de dieren vaak heel ongelukkig waren. Anderen zeiden altijd tegen mij dat ik overdreef en me aanstelde. Van veganisme had ik nooit gehoord. Gelukkig valt alles nu op zijn plek en heb ik het altijd juist gezien! Binnen veganisme vind ik mezelf. Alles blijkt te kloppen. Ik ben niet degene die het fout zag en ziet! (Helaas voor de dieren, dat wel).

TonyJello
Berichten: 4082
Lid geworden op: wo feb 29, 2012 19:17
Leefwijze: veganist

Dierentuinen? Nee!

Bericht door TonyJello »


Eaolise
Berichten: 57
Lid geworden op: do feb 21, 2013 10:49
Leefwijze: flexanist
Locatie: Utrecht
Contacteer:

Re: Dierentuinen?

Bericht door Eaolise »

Nope, mij krijg je ook geen dierentuin meer in. Ben daar al heel lang tegen.

KL8

Re: Dierentuinen?

Bericht door KL8 »

Ik ben vroeger heel vaak door mijn ouders meegenomen naar dierentuinen, en toen al vond ik het gek dat de dieren zo weinig ruimte hadden en zo weinig actief waren. Ook de kinderen (en volwassenen!) die de dieren constant proberen uit te dagen zodat ze bewegen vond ik al vreselijk. Daarom ga ik nu nooit meer naar een dierentuin. Ik vind het erg deprimerend.

Ik had er helemaal niet bij nagedacht dat dieren gefokt werden! Naïef misschien. En nu ik lees dat er dan ook nog veel afgemaakt worden vind ik het helemaal verschrikkelijk dat dit in stand gehouden wordt. Reservaten vind ik dan een goede oplossing voor de dieren die in het wild niet meer zouden kunnen overleven. Zoals de bonoboweesjes die gered worden van stropers en die vervolgens in het reservaat gezet worden bij groepen waarin ze gesocialiseerd worden zodat ze weer redelijk natuurlijk gedrag gaan vertonen (in tegenstelling tot in een dierentuin).

Overigens vind ik het houden van knaagdieren of vogels in kooitjes hetzelfde, maar daar is vast ook een topic voor aangemaakt.

MBVegan31
Berichten: 422
Lid geworden op: ma mar 18, 2013 11:34
Leefwijze: veganist

Re: Dierentuinen?

Bericht door MBVegan31 »

Wow die is mooi zeg!

Hoe kan je zien of een vogel geleewiekt is? Groeit dat weer aan of blijft dat altijd zo?

Ik heb een grijze roodstaart opgevangen van iemand die 'm zo spuugzat was dat ze d'r buiten los wou laten.
Ik heb d'r nu 6 jaar denk ik en die persoon ervoor ook, wij beiden hebben haar in elk geval niet geleewiekt en ze heeft zo te zien ook overal lange pinnen, maar vliegen doet ze niet...Fladderen met d'r vleugels wel. Als ik d'r de lucht ingooi dan fladdert ze naar beneden terwijl ze een bommetje nadoet.

Daarvoor heeft ze bij de eigenaar daarvoor altijd opgesloten gezeten in d'r kooi in een donkere schuur...

Stein
Berichten: 80
Lid geworden op: wo dec 23, 2009 17:37
Leefwijze: veganist
Locatie: Leiden/Leuven

Re: Dierentuinen?

Bericht door Stein »

Zen schreef:Maar voor wie doen we dat, dat soortbehoud? Omdat mensen het erg vinden als ze straks niet meer kunnen kijken naar een bepaalde soort? Individuele dieren zijn helemaal niet bewust bezig met het behoud van hun soort volgens mij. Mensen ook niet trouwens. Een kinderwens heeft, zeker primair, hele andere achtergronden dan het willen doorgeven van genen naar een nieuwe generatie. De bewuste keuze voor kinderen komt veel eerder voort uit een bepaald geluk dat men zoekt in een gezin of iets in die geest. Dat mensen graag eigenschappen van zichzelf terugzien heeft ook meer te maken met het plezier wat men daaruit ontleent dan uit de wens om de soort in stand te houden als doel op zich. In dat laatste is alleen evolutie zelf 'geïnteresseerd' so to speak.

That said, het redden van individuele dieren heeft altijd zin, ongeacht of de soort bedreigd wordt of niet. Zolang je in het belang van het dier handelt dan. Voor zover mensen zich zo nodig specifiek willen inzetten voor 'soortbehoud' zal dat moeten gebeuren door hen leefruimte (terug) te geven. Natuurlijk habitat, geen attractiepark in een stad. Zou jij een leven in gevangenschap prefereren boven niet bestaan? Een leven waarin je voortdurend bezichtigd wordt en nauwelijks ruimte hebt om je terug te trekken? Ik niet. Nu zullen dieren mogelijk niet (kunnen) reflecteren over een dergelijke keuze, maar het is zeer aannemelijk dat ze ook op soortgelijke wijze als mensen gebukt gaan onder gevangenschap en stress. Ik geloof ook dat het als een vernedering voelt voor sommige dieren om zo vastgehouden en bekeken te worden.
Mee eens. Het behoud van soorten is enkel bedoeld het gemoed van de mens positief te houden zodat het zich op de borst kan kloppen, later, als de massa-extinctie die momenteel plaatsvindt zich in een nog verder stadium bevindt, door te zeggen: we hebben ons best gedaan! Het heeft meer met romanticisme te maken dan met enige realistische doelstelling. Romanticisme is prima, zolang het niet ten koste gaat van een ander. Een dierentuin gaat overduidelijk ten koste van een ander, namelijk van het opgesloten dier. Ik zou niet opgesloten willen worden, al word ik nog zo goed behandeld, en evenzo vind ik het raar dat 'we' dat wel met dieren zouden doen.

Het idee van uitzetten is niet realistisch: het heeft weinig zin een soort te proberen redden als het niet is aangepast aan de nieuwe omgeving. Je kan de omgeving wel in ere proberen herstellen, maar welk doel dient de soort dan nog? Om te omgeving intact te houden? Maar dat heeft de mens net zelf al gedaan! Het lijkt me veel zinniger de huidige natuurgebieden met elkaar te verbinden dan wat dan ook. Dat is veel beter voor de dieren en de diersoorten dan het geforceerd in leven houden van de laatste individuen van een soort. Sinds het debacel Bleker gaat het daarmee in Nederland alvast niet goed... die mens zouden ze dan eens moeten opsluiten in Artis, want hopelijk sterft zijn soort mensen heel snel uit.

MBVegan31
Berichten: 422
Lid geworden op: ma mar 18, 2013 11:34
Leefwijze: veganist

Re: Dierentuinen?

Bericht door MBVegan31 »

Hmm dus t zou maar zo kunnen dat dit bij mijn papegaai dus ooit gedaan is. Ik kan dat dus niet zien?

Vegantastic
Site Admin
Berichten: 8198
Lid geworden op: ma feb 10, 2003 13:19
Leefwijze: veganist
Contacteer:

Re: Dierentuinen?

Bericht door Vegantastic »


fimh68
Berichten: 14
Lid geworden op: wo jul 17, 2013 16:04
Leefwijze: veganist

Re: Dierentuinen?

Bericht door fimh68 »

Blij dat ik dit topic heb gelezen. Mij krijg je een dierentuin niet meer in!! En ik leer mijn zoon ook maar meteen dat als hij wilde dieren wil zien, een goede docu moet gaan kijken.

TonyJello
Berichten: 4082
Lid geworden op: wo feb 29, 2012 19:17
Leefwijze: veganist

Re: Dierentuinen?

Bericht door TonyJello »

:welcome: Fimh68

fimh68
Berichten: 14
Lid geworden op: wo jul 17, 2013 16:04
Leefwijze: veganist

Re: Dierentuinen?

Bericht door fimh68 »

En nu dus heeeeeeeeeeeeeeel snel zappen, er is een dierentuinprogramma op tv. Walgelijk!!!

Nox
Berichten: 46
Lid geworden op: di jun 18, 2013 14:10
Leefwijze: veganist

Re: Dierentuinen?

Bericht door Nox »

Dieren houden in dierentuinen is gewoon handel.
Ik word ook altijd verdrietig van dierentuinen, Artis vind ik vreselijk. Zo'n klein stukje grond voor zo'n enorme olifant. Brrr. De meeste dieren zijn niet gemaakt voor ons klimaat. En inderdaad, bescherm hun leefgebied eerst. Hier hebben ze niks aan.

Renee1137
Berichten: 1185
Lid geworden op: za jul 16, 2011 15:07
Leefwijze: veganist

Re: Dierentuinen?

Bericht door Renee1137 »

Ik vind dit heel tof:
http://www.express.co.uk/news/uk/416277 ... n-Aspinall

Damian Aspinall wants his own industry phased out over the next 20-30 years, saying it was wrong to keep sentient creatures as lifelong “prisoners without parole”. He said: “We’ve played God once when we took animals out of the forest for zoos, so surely we can play God again and try to get some of these animals home." Some 80 per cent of zoo animals are not in any sense endangered, he argued, adding they were either hybrid creatures with no conservation value, or on the contraceptive pill to stop them breeding and thereby pushing up costs. Mr Aspinall, 53, said the millions of pounds spent on new enclosures could be better used breeding endangered species for a return to the wild.
Be the change you wish to see in the world.

If to be feelingly alive to the sufferings of my fellow-creatures is to be a fanatic, I am one of the most incurable fanatics ever permitted to be at large. - William Wilberforce

avossy
Berichten: 43
Lid geworden op: ma mar 19, 2012 18:19
Leefwijze: veganist

Re: Dierentuinen?

Bericht door avossy »

Ik ben ook tegen dierentuinen. En in mijn familie kun je zulke dingen rustig tig keer uitleggen en nog elke keer gaan ze vragen of je mee wilt naar het dolfinarium en dat soort ongein. Nee dus, maar nadat ze geweest zijn wel enthousiast vertellen wat ze gezien hebben en hoe geweldig het allemaal was. Ik heb mijn moeder een keer een dvd laten zien, weet zo niet meer welke. In elk geval was daar het moment dat in beeld dieren geslacht werden en zij zat ondertussen doodleuk een zak baconchips te eten. Op het moment dat het gebeurd draait ze haar hoofd weg en zegt 'oh bah dat hoef ik niet te zien hoor' . En wel door eten ondertussen.
Onvoorstelbaar, op zo'n moment kan ik haar wel wat doen. Maar ik ben veganist en dat kun je niet echt zien als zelfverdediging he? 8)

fimh68
Berichten: 14
Lid geworden op: wo jul 17, 2013 16:04
Leefwijze: veganist

Re: Dierentuinen?

Bericht door fimh68 »

Ja,bekend gedrag..Even weg draaien voor de werkelijkheid. Net zoals met filmpjes van kalfjes die in kruiwagens bij de koe worden weg gehaald. "Dat is niet echt joh". Nee, tuurlijk niet. :cry:

avossy
Berichten: 43
Lid geworden op: ma mar 19, 2012 18:19
Leefwijze: veganist

Re: Dierentuinen?

Bericht door avossy »

Ja echt onbegrijpelijk. Mijn moeder wist niet eens dat er kalfjes voor nodig zijn om koeien melk te laten geven. Zij dacht dat koeien altijd 'gewoon' melk gaven. Niet dat het voor haar verschil maakt nu ze het wel weet.

Stein
Berichten: 80
Lid geworden op: wo dec 23, 2009 17:37
Leefwijze: veganist
Locatie: Leiden/Leuven

Re: Dierentuinen?

Bericht door Stein »


KL8

Re: Dierentuinen?

Bericht door KL8 »

Mensonterend. Ik hoop dat men straks ook over dierentuinen gaat denken als iets wat echt niet kan.

Plaats reactie