Artisan Vegan Cheese

Moderator: Martine

Plaats reactie
Martine
Moderator
Berichten: 2902
Lid geworden op: za aug 06, 2011 17:21

Re: Artisan Vegan Cheese

Bericht door Martine » zo jan 20, 2013 9:12

Ik had ook geen goede ijsschep, dus ik heb een brede spatel gebruikt waar ik dan steeds een dikke kledder van het cashewmengsel op deed. Dat schraapte ik er dan boven de kom met ijswater met een mes vanaf zodat het er als een soort ovaal balletje inzakje. Dat werkte best wel goed.
Kom eens kijken op Vegetus en Gewoon Vegan!

repelsteeltje
Berichten: 49
Lid geworden op: vr jan 04, 2013 14:26
Leefwijze: flexanist

Re: Artisan Vegan Cheese

Bericht door repelsteeltje » zo jan 20, 2013 15:58

Eef schreef:
Marla schreef:Maar waar koop je rejuvelac? Ik heb er echt nog nooit van gehoord.
Ik ga de komende weken naar een rawfood-cursus en daar wordt ook Rejuvelac behandeld. Ik neem aan dat ik daarna ook weet waar het te krijgen is. Ik heb wel eens gelezen dat je ook gewoon probiotica uit een capsule kunt gebruiken, maar dat heeft bij mijn kefir en notenyoghurt niet gewerkt (maar dat kan ook aan mij liggen hoor).
We gaan ook rauwe notenkaas maken, daar ben ik heel benieuwd naar!
Ik heb van vogel (bij ekoplaza gekocht) acidophylus gekocht dat zit in kleine zakjes in een doosje dit werkt goed bij het maken van notenkaas in plaats van de rejuvelac, hoeveel ik er bij doe gok ik een beetje meestal een half tot 3/4e zakje.

Wij hebben wel een vitamix gekocht en een dehydrator dat was natuurlijk belachelijk veel geld maar het is het meer dan waard! Als ik moet kiezen tussen de twee wint de vitamix het zeker! die wordt dagelijks gebruikt. De kan om droge produkten te malen is super! Een absolute aanrader. Je maakt in mum van tijd meel van noten. goeie tip misschien houdt een rommelmarkt..verkoop wat dingen die je over hebt op marktplaats..om er nuttige dingen voor terug te kunnen kopen..

Gebruikersavatar
Annikka-Ayla
Berichten: 1422
Lid geworden op: do feb 28, 2008 12:10
Leefwijze: flexanist

Re: Artisan Vegan Cheese

Bericht door Annikka-Ayla » zo jan 20, 2013 19:00

Dani schreef:
Annikka-Ayla schreef: Ben je bij een Aldi Sud of een Aldi Nord geweest? Zij hebben een verschillend assortiment. De Sud heeft bv meer biologisch. Verder koop ik er raapzaadolie en aufstrich. Dat is een soort tartex die een euro kost. Helaas zijn niet alle soorten vegan.
Geen idee? Ik denk Nord, aangezien je bijna niet hoger kan dan Emden :P Ik vond het ook geen mega grote aldi, maar kom er eigenlijk ook nooit. Ze hadden wel wat vegan vleesvervangers, direct meegenomen om te proberen uiteraard. ALs die nu lekker zijn scheelt dat wel een hoop centjes.
Zou je de volgende keer misschien eens een foto willen maken van de verpakking van de noten, dan herken ik het misschien beter als het er wel ligt?
Dit is een foto van de verpakking van de cashewnoten: http://fddb.info/db/de/lebensmittel/ald ... index.html
De andere ongezouten noten koop ik ook van dat merk. De gemengde noten hebben een verpakking met rood. De walnoten waren destijds in een verpakking met groen.
De Aldi Sud zit vlakbij Arnhem. Aldi Nord en Aldi Sud hebben verschillende eigenaren en zoals de naam al zegt zit de ene in het noorden en de andere in het zuiden van Duitsland.
Op zich zijn die zakjes niet moeilijk te vinden. Er liggen veel soorten bij elkaar.

Dani
Berichten: 1030
Lid geworden op: di okt 18, 2011 20:46
Leefwijze: veganist
Locatie: Provincie Groningen
Contacteer:

Re: Artisan Vegan Cheese

Bericht door Dani » di jan 22, 2013 21:36

Dankjewel nu weet ik waarnaar te kijken, maar denk inderdaad niet dat ze ze dan hebben in het noorden.

Overigens is de mozzarella mislukt :( Veel te slap. Ze vormen nog net balletjes in het water, maar het wordt een grote blob als je het neerlegt en het is niet te snijden. Denk toch teveel rejuvelac gebruikt, of de agar agar met teveel water gemengd (was op dat moment even afgeleid).

Maar ik gebruik het nu in hartige recepten als mascarpone en dat werkt prima. Vanavond pasta met walnoten "mascarpone" en "parmenzaanse kaas" (no muh golden) gemaakt, zalig :D
Plantaardigheidjes , een vegan receptenblog, nu ook op facebook.

Martine
Moderator
Berichten: 2902
Lid geworden op: za aug 06, 2011 17:21

Re: Artisan Vegan Cheese

Bericht door Martine » wo jan 30, 2013 11:49

Hier een foto van mijn brie:
http://vegetus.nl/wp-content/uploads/20 ... w-brie.jpg

Ik heb mijn versie van het recept op onze blog gezet.
Kom eens kijken op Vegetus en Gewoon Vegan!

TonyJello
Berichten: 4082
Lid geworden op: wo feb 29, 2012 19:17
Leefwijze: veganist

Re: Artisan Vegan Cheese

Bericht door TonyJello » wo jan 30, 2013 12:21

Tjonge! :hungry2:

repelsteeltje
Berichten: 49
Lid geworden op: vr jan 04, 2013 14:26
Leefwijze: flexanist

Re: Artisan Vegan Cheese

Bericht door repelsteeltje » do jan 31, 2013 9:45

Super! fijn ook het rejuvilac recept te hebben enwel met een glutenvrije 'graan' soort.! 8)

Dani
Berichten: 1030
Lid geworden op: di okt 18, 2011 20:46
Leefwijze: veganist
Locatie: Provincie Groningen
Contacteer:

Re: Artisan Vegan Cheese

Bericht door Dani » do feb 07, 2013 23:07

Ik heb de brie inmiddels ook gemaakt volgens recept uit het boek, met iets meer rejuvelac (omdat anders mijn blender het niet trok). Maar wow! Wat is dat lekker!!
Heerlijk op een toastje met een rood (vegan) wijntje erbij. Mijn vertrouwen is weer terug in het boek (na de mozzarella ervaring 8) )
Plantaardigheidjes , een vegan receptenblog, nu ook op facebook.

Martine
Moderator
Berichten: 2902
Lid geworden op: za aug 06, 2011 17:21

Re: Artisan Vegan Cheese

Bericht door Martine » vr feb 08, 2013 8:15

Fijn dat het goed gelukt is :) De brie is mijn favoriete recept tot nu toe.
Kom eens kijken op Vegetus en Gewoon Vegan!

Dani
Berichten: 1030
Lid geworden op: di okt 18, 2011 20:46
Leefwijze: veganist
Locatie: Provincie Groningen
Contacteer:

Re: Artisan Vegan Cheese

Bericht door Dani » zo feb 10, 2013 20:37

En zo zag mijn kaasje eruit. Ik moet weer snel aan cashews komen om een volgend recept uit te proberen (of zal ik deze nog een keer maken :P )
http://1.bp.blogspot.com/-zWlTRU_E-EA/U ... rie+01.jpg
Plantaardigheidjes , een vegan receptenblog, nu ook op facebook.

Martine
Moderator
Berichten: 2902
Lid geworden op: za aug 06, 2011 17:21

Re: Artisan Vegan Cheese

Bericht door Martine » zo feb 10, 2013 21:29

Wow, fantastische foto Dani!

De goedkoopste cashewnoten die ik tot nu toe heb gevonden waren van de toko. 12 euro per kilo. Soms bestel ik ze ook online, bij dezelfde molenwinkel waar ik tarwegluten van heb, dan zijn ze 15-17 euro per kilo.
Kom eens kijken op Vegetus en Gewoon Vegan!

Dani
Berichten: 1030
Lid geworden op: di okt 18, 2011 20:46
Leefwijze: veganist
Locatie: Provincie Groningen
Contacteer:

Re: Artisan Vegan Cheese

Bericht door Dani » zo feb 10, 2013 21:37

Martine schreef:Wow, fantastische foto Dani!

De goedkoopste cashewnoten die ik tot nu toe heb gevonden waren van de toko. 12 euro per kilo. Soms bestel ik ze ook online, bij dezelfde molenwinkel waar ik tarwegluten van heb, dan zijn ze 15-17 euro per kilo.
Dankjewel!

Ah goede tip, ik ga eens kijken bij de amazing oriental dan. Hopelijk kan ik de verpakking begrijpen en zien of het rauwe cashews zijn of niet :P
Plantaardigheidjes , een vegan receptenblog, nu ook op facebook.

Martine
Moderator
Berichten: 2902
Lid geworden op: za aug 06, 2011 17:21

Re: Artisan Vegan Cheese

Bericht door Martine » zo feb 10, 2013 21:53

Ze hoeven niet echt 'rauw' te zijn hè, als ze maar niet gebrand zijn. Echt 'rauwe' cashews zijn heel duur, en alleen in gespecialiseerde rawfood winkels te koop. De meeste ongebrande cashewnoten uit natuurwinkels en toko's zijn gekookt of gestoomd om het gif in het schilletje dat er van nature omheen zit te neutraliseren. Ongebrande cashews zijn cremewit, gebrande goudbruin. Als de verpakking doorzichtig is hoef je dus niet het etiket te kunnen lezen.

Hier wat meer informatie over 'rauwe' cashewnoten: http://www.living-foods.com/articles/rawcashew.html
Kom eens kijken op Vegetus en Gewoon Vegan!

ilonavg
Berichten: 51
Lid geworden op: vr jun 03, 2011 18:51
Leefwijze: part-time veganist

Re: Artisan Vegan Cheese

Bericht door ilonavg » ma feb 11, 2013 17:28

De foto's van Dani en Martine hierboven zien er echt waanzinnig uit.
Ik krijg er zowaar zin door om het zelf ook écht eens te gaan proberen, na uitsluitend bedroevende ervaringen met nepkaas uit de winkel. :)

Martine
Moderator
Berichten: 2902
Lid geworden op: za aug 06, 2011 17:21

Re: Artisan Vegan Cheese

Bericht door Martine » ma feb 11, 2013 17:45

Deze is ZO VEEL lekkerder dan nepkaas uit de winkel (enkele soorten uitgezonderd, zoals No Muh)
Kom eens kijken op Vegetus en Gewoon Vegan!

repelsteeltje
Berichten: 49
Lid geworden op: vr jan 04, 2013 14:26
Leefwijze: flexanist

Re: Artisan Vegan Cheese

Bericht door repelsteeltje » di feb 12, 2013 9:29

Ik heb 'm ook gemaaakt hij is heeerlijk!!!
dank dank!!! :D

Dani
Berichten: 1030
Lid geworden op: di okt 18, 2011 20:46
Leefwijze: veganist
Locatie: Provincie Groningen
Contacteer:

Re: Artisan Vegan Cheese

Bericht door Dani » di feb 12, 2013 14:02

Martine, welke raad je nog meer aan naast de mozzarela en de brie?
Plantaardigheidjes , een vegan receptenblog, nu ook op facebook.

Martine
Moderator
Berichten: 2902
Lid geworden op: za aug 06, 2011 17:21

Re: Artisan Vegan Cheese

Bericht door Martine » di feb 12, 2013 14:17

De fondue vind ik ook super. Die hoeft niet eens te fermenteren. Verder heb ik nog niet zo veel uitgeprobeerd, behalve de Gouda, en die werkte niet zo goed, misschien omdat het te koud was.

De cream cheese (ook met yoghurt) lijkt me heel lekker, maar daar moet je schijnbaar ook opletten dat hij niet te koud staat, want yoghurtbacteriën hebben een wat hogere temperatuur nodig dan rejuvelac-bacteriën. Als het te koud is kan hij gaan schimmelen omdat de verkeerde organismen dan de overhand krijgen.
Kom eens kijken op Vegetus en Gewoon Vegan!

Plaats reactie