donor ja/nee?

Veganisme en religie/spiritualiteit. Filosofie. En andere onderwerpen mbt veganisme.

Moderators: Morality, Martine, Rorrim

Plaats reactie
Violet
Berichten: 237
Lid geworden op: zo jul 15, 2012 18:31
Leefwijze: veganist

Re: donor ja/nee?

Bericht door Violet »

herbrandt schreef:Oké, ik had nog niet echt alles in dit topic gelezen. En begrijp nu denk ik wel waarom wat ik heb geschreven naïef zou kunnen zijn.
Oja? Vertel...
herbrandt
Berichten: 14
Lid geworden op: za feb 28, 2015 17:53
Leefwijze: veganist

Re: donor ja/nee?

Bericht door herbrandt »

Ik ben eerst eigenlijk wel benieuwd waarom jij dat vindt voordat ik verkeerde conclusies ga trekken.
Violet
Berichten: 237
Lid geworden op: zo jul 15, 2012 18:31
Leefwijze: veganist

Re: donor ja/nee?

Bericht door Violet »

Schijterd!
herbrandt
Berichten: 14
Lid geworden op: za feb 28, 2015 17:53
Leefwijze: veganist

Re: donor ja/nee?

Bericht door herbrandt »

Kan je ook normaal reageren in plaats van zo vijandig te doen? Ik wil er best over praten maar jij noemt mij naïef, dan ben ik wel benieuwd waarom.
Laatst gewijzigd door herbrandt op zo mar 15, 2015 14:30, 1 keer totaal gewijzigd.
Violet
Berichten: 237
Lid geworden op: zo jul 15, 2012 18:31
Leefwijze: veganist

Re: donor ja/nee?

Bericht door Violet »

herbrandt schreef:Ondertussen ben ik van mening dat het me niet uit maakt aan wie de dingen gegeven worden die ik beschikbaar stel voor (mijn bloed) en na mijn dood (organen). Ik probeer zelf zo eerlijk mogelijk te leven en probeer voor iedereen aardig te zijn. Het lijkt me, in ieder geval voor m'n eigen gezonde verstand, het prettigst om mij te realiseren dat ik in ieder geval mijn best heb gedaan om iets te doen aan hoe het gaat in deze wereld, voor zover dat mogelijk is uiteraard. Ik vind mezelf geen held, ik probeer gewoon te doen waarvan ik denk dat dat het beste is. Als dat betekent dat mijn bloed of één van mijn organen terecht komt in iemand die vlees eet of iemand die PVV stemt, dan is dat maar zo. Ik zou het wel jammer vinden, maar dat vind ik van iedereen die dat doet. Ik probeer mezelf gerust te stellen met de gedachte dat het niet aan mij zal liggen als de wereld naar de klote gaat, omdat ik heb geprobeerd al het goede te doen wat in mijn macht ligt.
Als jij je bloed en organen aan mensen geeft die foute dingen doen dan ligt het wél mede aan jou dat de wereld naar de klote gaat.
Raynak
Berichten: 231
Lid geworden op: di mei 22, 2012 14:11

Re: donor ja/nee?

Bericht door Raynak »

Ik zou er geen enkele post meer aan vuil maken hoor herbrandt...
Violet
Berichten: 237
Lid geworden op: zo jul 15, 2012 18:31
Leefwijze: veganist

Re: donor ja/nee?

Bericht door Violet »

Geef liever je lichaam aan de wetenschap, in de hoop daarmee testen op andere dieren te verminderen en zodat je zeker weet dat je organen niet terecht komen in een vleesetende IS-strijder.
Rorrim
Moderator
Berichten: 421
Lid geworden op: do sep 12, 2013 11:36
Leefwijze: veganist

Re: donor ja/nee?

Bericht door Rorrim »

Om even een vergelijking te maken, Violet, hoe weet jij dan dat jouw centen niet terecht komen in de bio-industrie of wapens of kinderarbeid? Bloed en geld hebben met elkaar gemeen dat zodra je ze aan de ander opgeeft, je niet meer kan bepalen waarvoor ze gebruikt worden. Jouw keuzes kunnen ongewilde gevolgen hebben. Sterker nog, je kan nooit "zeker" zijn over alle consequenties van je acties.

Naïviteit bevindt zich in elke daad, al lijkt deze nog zo goed. Je kan deze onzekerheid beperkt houden, maar in een complexe samenleving onmogelijk uitsluiten. Of je donor wil worden hangt denk ik ook af van het beeld dat je hebt van je medemens. Als je de mensheid ziet als voornamelijk slecht, dan zou je kunnen redeneren dat de kans grootst is dat jouw donatie waarschijnlijk slechte gevolgen heeft. Als je de mensheid ziet als voornamelijk goed met enkele rotte appels ertussen, dan kan je redeneren dat de kans dat jouw donatie slechte gevolgen heeft klein is en je je daardoor niet wilt laten weerhouden.
:govegan:
Violet
Berichten: 237
Lid geworden op: zo jul 15, 2012 18:31
Leefwijze: veganist

Re: donor ja/nee?

Bericht door Violet »

Rorrim schreef:Om even een vergelijking te maken, Violet, hoe weet jij dan dat jouw centen niet terecht komen in de bio-industrie of wapens of kinderarbeid? Bloed en geld hebben met elkaar gemeen dat zodra je ze aan de ander opgeeft, je niet meer kan bepalen waarvoor ze gebruikt worden. Jouw keuzes kunnen ongewilde gevolgen hebben. Sterker nog, je kan nooit "zeker" zijn over alle consequenties van je acties.
Dan kun je ook wel stoppen met ademhalen, omdat we de zuurstof delen.
Rorrim schreef:Naïviteit bevindt zich in elke daad, al lijkt deze nog zo goed.
herbrandt schreef:Ondertussen ben ik van mening dat het me niet uitmaakt aan wie de dingen gegeven worden die ik beschikbaar stel voor (mijn bloed) en na mijn dood (organen).
Het lijkt me het prettigst om mij te realiseren dat ik in ieder geval mijn best heb gedaan om iets te doen aan hoe het gaat in deze wereld.
Ik probeer mezelf gerust te stellen met de gedachte dat het niet aan mij zal liggen als de wereld naar de klote gaat, omdat ik heb geprobeerd al het goede te doen wat in mijn macht ligt.
Als het je niet uitmaakt naar wie je bloed en je organen gaan, in welke zin doe je dan je best iets te doen aan hoe het gaat in deze wereld, hoe heb je dan geprobeerd al het goede te doen wat in je macht ligt en hoe heb je er dan voor gezorgd dat de wereld niet naar de klote gaat? Denk je voor het gemak maar dat alles vanzelf wel op de goede plek terecht komt? Dat is wat ik naïef vind.
Marianne
Berichten: 280
Lid geworden op: za dec 29, 2012 11:26
Leefwijze: veganist

Re: donor ja/nee?

Bericht door Marianne »

Violet schreef:Geef liever je lichaam aan de wetenschap, in de hoop daarmee testen op andere dieren te verminderen...
Er zijn nauwelijks nog instituten die behoefte hebben aan lichamen voor de wetenschap; alleen de UVA en de faculteit in Leiden hebben nog geen volledige opnamestop. Maar je moet in een bepaald postcodegebied wonen en niet te oud zijn wil je in aanmerking komen.
Het is wel een manier om je nabestaanden niet met begrafeniskosten te belasten. Je wordt opgehaald en dan is het voorbij.
herbrandt
Berichten: 14
Lid geworden op: za feb 28, 2015 17:53
Leefwijze: veganist

Re: donor ja/nee?

Bericht door herbrandt »

Ik geloof er wel in dat veganisme langzaam de bio-industrie weg zal duwen, vegetarisme en veganisme groeien nu al best sterk in populariteit. En ik geloof er ook in dat ieder mens, ook op latere leeftijd, ingrijpende keuzes kan maken in zijn leven. Dit kan dus ook het besluit zijn om geen vlees meer te gaan eten. En naast de keuze om dierlijke producten te laten liggen vind ik ook dat er nog veel andere dingen zijn die mensen doen om de wereld een beetje beter te maken, zoals het strijden voor mensenrechten en het bestrijden van de armoede (ook in dit land). Het is weliswaar jammer dat ze dan nog steeds vlees eten, maar puur door het feit dat ze al op een bepaalde manier hun best doen om iets te verbeteren denk ik dat ze ook meer open zullen staan voor andere manieren om nog een steentje bij te dragen.

Voor zover ik weet gaat het verkrijgen van een orgaan van een donor niet zo maar even, veel mensen hebben al een enorm lange lijdensweg achter zich voor ze er überhaupt kans op maken. Je hebt me wel aan het denken gezet en misschien zou het goed zijn als orgaandonorschap niet meer geheel anoniem zou zijn, maar dat de donor bepaalde informatie over zijn leven door kan geven aan degene die het orgaan ontvangt. Bijvoorbeeld de reden waarom hij/zij er voor heeft gekozen, of een korte beschrijving over de rest van zijn of haar levenswijze (waar dus veganisme genoemd zou kunnen worden). Dan kan je misschien naast een orgaan ook nog een andere goede indruk achterlaten. Dat kan je naïef noemen, ik zie het meer als een houding. Mijn vegetarisme (en later veganisme) is ook ooit begonnen met een besluit.

Ik ben het wel eens met wat Rorrim zegt, naïviteit zit overal wel in bepaalde mate in. Ik denk niet dat het een gezonde gedachte is om te geven en te verwachten dat je iets terug krijgt, ook al is onze hele samenleving daar op gebaseerd. Als iedereen nou gewoon elkaar belangeloos zou helpen kan de wereld echt een betere plek worden. Een cynische of pessimistische houding demotiveert en zal nooit helpen om daadwerkelijke verbetering dichterbij te krijgen, hoewel ik moet toegeven dat ik soms ook wel redelijk cynisch ben over bepaalde zaken in de wereld. (Maar dat hou ik vaak voor me)

Overigens is er de afgelopen jaren een overschot aan lichamen voor de wetenschap, veel instituten hebben zelfs officieel laten weten dat ze voorlopig geen behoefte hebben aan nieuwe lichamen.

http://www.nu.nl/wetenschap/2858978/vee ... schap.html
Laatst gewijzigd door herbrandt op zo mar 15, 2015 14:15, 2 keer totaal gewijzigd.
herbrandt
Berichten: 14
Lid geworden op: za feb 28, 2015 17:53
Leefwijze: veganist

Re: donor ja/nee?

Bericht door herbrandt »

Violet schreef:Als het je niet uitmaakt naar wie je bloed en je organen gaan, in welke zin doe je dan je best iets te doen aan hoe het gaat in deze wereld, hoe heb je dan geprobeerd al het goede te doen wat in je macht ligt en hoe heb je er dan voor gezorgd dat de wereld niet naar de klote gaat? Denk je voor het gemak maar dat alles vanzelf wel op de goede plek terecht komt? Dat is wat ik naïef vind.
Ik snap wat je bedoelt en daar denk ik ook vaak over na. Ik denk niet voor het gemak dat alles vanzelf wel goed komt, ik denk wel dat het collectieve gedachtegoed constant onderhevig is aan verandering en dat iedereen daar een bepaalde mate van invloed op heeft. Ik weet zeker dat cultuur veranderd, hoe hard sommige groeperingen ook proberen om bepaalde oude waarden in stand te houden, zoiets hou je gewoon niet tegen. Ik probeer hier op mijn manier ook invloed op uit te oefenen. Veel zal het procentueel niet zijn, maar om dezelfde reden hebben wij hier met z'n allen toch gekozen om geen vlees meer te eten? Dat lijkt in je eentje ook weinig uit te maken.
Violet
Berichten: 237
Lid geworden op: zo jul 15, 2012 18:31
Leefwijze: veganist

Re: donor ja/nee?

Bericht door Violet »

Ik ben blij dat je zo positief denkt, dat geeft me hoop.

Dat er een lichamenstop bij de wetenschap is wist ik niet.
herbrandt schreef:Als dat betekent dat mijn bloed of één van mijn organen terecht komt in iemand die vlees eet of iemand die PVV stemt, dan is dat maar zo. Ik zou het wel jammer vinden.
herbrandt schreef:Je hebt me wel aan het denken gezet en misschien zou het goed zijn als orgaandonorschap niet meer geheel anoniem zou zijn, maar dat de donor bepaalde informatie over zijn leven door kan geven aan degene die het orgaan ontvangt. Bijvoorbeeld de reden waarom hij/zij er voor heeft gekozen, of een korte beschrijving over de rest van zijn of haar levenswijze (waar dus veganisme genoemd zou kunnen worden). Dan kan je misschien naast een orgaan ook nog een andere goede indruk achterlaten.
Ik ben veganist en stem PVV. Hoe zou je het vinden als ik bloed of een orgaan van jou zou krijgen? Als je van tevoren zou weten dat ik iets van jou zou krijgen, wat zou je dan op het briefje schrijven voor mij?
herbrandt
Berichten: 14
Lid geworden op: za feb 28, 2015 17:53
Leefwijze: veganist

Re: donor ja/nee?

Bericht door herbrandt »

Zoals ik net al zei, dat maakt me dus niet zo veel uit. Bovendien kan ik er op dat moment niet zo veel meer van vinden, want ik ben dood. :P Ik kan dus ook niets persoonlijks voor jou als PVV-stemmer op een briefje schrijven. Ik begrijp je keuze voor PVV niet, maar dat is een andere discussie die niet in dit topic hoort.

Wat alleen zou kunnen is een algemeen bericht. Dan zou ik wel kiezen voor iets over veganisme.
Framboos
Berichten: 4645
Lid geworden op: do nov 18, 2004 13:55

Re: donor ja/nee?

Bericht door Framboos »

.-
Cornelis
Berichten: 16
Lid geworden op: zo jan 28, 2018 14:27
Leefwijze: flexitarier
Contacteer:

Re: donor ja/nee?

Bericht door Cornelis »

Dus, er was al een topic over dit onderwerp.

Naar ik mag aannemen zullen veganisten niet onder een met mos en heide begroeide steen leven en vraag ik mij af hoe (dit gaat fout klinken) de gemiddelde vaganistariër , staat tegen over het wetsvoorstel om donor te zijn mits je aangeeft dit niet te willen.
De vegetariër in mijn plaatje staat voor het leven van de dieren en onderdelen van deze en zal naar mijn idee daarin hetzelfde staan naar het eigen lichaam.
Heal the world!

The right way
Morality
Moderator
Berichten: 211
Lid geworden op: za dec 27, 2014 10:33
Leefwijze: veganist

Re: donor ja/nee?

Bericht door Morality »

Ik vind het goed dat mensen donor zijn (anderen helpen). Veel mensen zijn geen donor uit gemak (geen keuze maken). Veel andere mensen hebben er wel voor gekozen om wel of niet donor te zijn. Het wetsvoorstel kan ervoor zorgen dat er donors bij komen die nu ook donor zouden zijn als ze een keuze zouden maken m.b.t. het donorschap.

Ik kan me echter voorstellen dat het wetsvoorstel onacceptabele negatieve gevolgen zal hebben. Mensen die absoluut geen donor willen zijn zullen dan orgaandonor worden doordat zij niet wisten dat zij geregistreerd staan (of om bepaalde redenen niet konden reageren op het donorformulier). Dat lijkt me niet goed, er zijn betere manieren om meer mensen donor te laten worden.

Zowel in de huidige situatie als in het wetsvoorstel vind ik het slecht dat er maar vier keuzes zijn. Er zijn meerdere aspecten van het doneren die verbeterd kunnen worden waardoor er ook meer donoren zouden komen. Ik heb in 2014 meerdere keren contact gehad met de Nederlandse Transplantatie Stichting. Zij vonden de verbeteringen die ik aangaf toen niet belangrijk genoeg en sindsdien zijn de verbeteringen ook niet doorgevoerd.
Cornelis
Berichten: 16
Lid geworden op: zo jan 28, 2018 14:27
Leefwijze: flexitarier
Contacteer:

Re: donor ja/nee?

Bericht door Cornelis »

Morality schreef: wo jan 31, 2018 12:08
Ik kan me echter voorstellen dat het wetsvoorstel onacceptabele negatieve gevolgen zal hebben. Mensen die absoluut geen donor willen zijn zullen dan orgaandonor worden doordat zij niet wisten dat zij geregistreerd staan (of om bepaalde redenen niet konden reageren op het donorformulier). Dat lijkt me niet goed, er zijn betere manieren om meer mensen donor te laten worden.
Ik heb (hoe doet 'ie het) gisteravond het debat gevolgd.
Niet weten dat je donor bent als je niet reageert, gaat onmogelijk worden.
2 brieven. brief na registratie. aandacht door media in alle vormen.
Ik ben van mening dat dit een goed voorstel is. Nederland heeft het beste donor systeem (registratie) maar staat onderin de lijst als het aankomt op effectieve donoren. En het op HET moment navragen bij de nabestaanden is erg vervelend en resulteert meestal in een "Nee"

Welke andere manier heb jij in gedachten?
Heal the world!

The right way
Morality
Moderator
Berichten: 211
Lid geworden op: za dec 27, 2014 10:33
Leefwijze: veganist

Re: donor ja/nee?

Bericht door Morality »

De brieven en aandacht in de media kunnen goed voor bewustwording zorgen (ook als dit zou gebeuren zonder dat de wet wijzigt). Iets onmogelijk maken klinkt al bijna onmogelijk. Hoe goed ons donorregistratiesysteem is t.o.v. andere landen weet ik niet goed, het aantal donoren zou inderdaad wel hoger kunnen. Het lijkt me goed als mensen in de meeste gevallen al van te voren over orgaandonatie hebben nagedacht (i.p.v. op het laatst mogelijke moment), bewustwording is daarom belangrijk.

Er zijn vele manieren mogelijk om te informeren, vergemakkelijken en promoten. Het probleem is denk ik dat de default minder een keuze is. In de huidige situatie is er een kans dat mensen donor zouden willen zijn, maar deze keuze niet hebben gemaakt (ook als de bevolking heel goed geïnformeerd zou worden). In de voorgestelde situatie is er een kans dat mensen niet donor zouden willen zijn, maar deze keuze niet hebben gemaakt (en het daardoor wel zijn). In beide gevallen zullen er mensen zijn die dit een heel belangrijk vraagstuk vinden (ook zijn er mensen die weinig voorkeur hebben).

Het lijkt mij niet goed als mensen delen van hun lichaam wordt afgenomen terwijl zij dat niet hadden gewild. Dat klinkt erger dan dat mensen delen van hun lichaam niet wordt afgenomen terwijl zij dat wel hadden gewild. Beiden moeten we proberen te voorkomen. In plaats van dit probleem van te weinig keuze ben ik juist voor meer keuze. In zowel de huidige situatie als de voorgestelde situatie is het voor zover ik weet bijvoorbeeld helaas niet mogelijk om het volgende aan te geven:

Ik geef toestemming om mijn gehele lichaam (alle organen en weefsels) na mijn overlijden ter beschikking te stellen voor transplantatie (en als er voor iets niemand op de wachtlijst staat, dan is gebruik voor wetenschappelijk onderzoek ook prima). Ik hoef als donor niet anoniem te blijven; als de ontvanger naar mijn naam vraagt, dan mag die vrijgegeven worden (samen met een door mij opgestelde brief). Echter mogen mijn ouders en zusje tegen ieder onderdeel van het bovenstaande bezwaar maken en bij bezwaar van minimaal één van hen gaat dat onderdeel van de transplantatie niet door. Als zij na meerdere goede pogingen nog steeds niet bereikbaar zijn (hun bezwaren kunnen niet gehoord worden), dan geldt hun donorregistratie als hun voorkeur (eventueel bezwaar) voor mij. Als zij alle drie overleden zijn, dan zijn er geen bezwaren en geldt dus dat ik volledig toestemming geef.
Natasja
Berichten: 4
Lid geworden op: vr feb 16, 2018 2:05

Re: donor ja/nee?

Bericht door Natasja »

Ik ben donor, zowel bloeddonor als orgaandonor.
Ik ben misschien naïef, maar ik geloof dat sommige dingen gebeuren met een reden, dat dingen samenvallen, synchroniciteit.
Het is dus heel goed mogelijk dat mijn organen geplaatst gaan worden in een moordenaar, maar het is net zo goed mogelijk dat ze naar iemand gaan die daardoor verder leeft en in zijn/haar leven een groot verschil zal gaan maken op deze wereld.
De eerste reden waarom ik donor wilde worden was en is compassie voor mijn medemens
En dat is wat ik met mijn donorschap wil doorgeven.
Plaats reactie