raad gevraagd carnisme theorie

Veganisme en religie/spiritualiteit. Filosofie. En andere onderwerpen mbt veganisme.

Moderators: Morality, Martine, Rorrim

Plaats reactie
solitaire
Berichten: 4
Lid geworden op: wo jul 14, 2010 21:00
Leefwijze: part-time veganist

raad gevraagd carnisme theorie

Bericht door solitaire »

Hallo iedeen


Ik dacht raad hier te vragen voor het volgende:

Voor degene die haar niet kennen Melanie Joy is een Amerikaanse professor in University of Massachusetts, Boston. Ze is betrokken bij -animal liberation movement - en heeft ook veel geschreven over de psycho-sociologie van het geweld tegen dieren en mensen.
Haar boek 'Waarom houden we van honden, eten we varkens, en dragen we kooien? Introductie tot carnism' legt de mechanismen uit die mogelijk maken dat niet gewelddadige mensen toch dieren eten die op een gewelddadige manier op hun bord aankomen zonder daar bij stil te staan.
'Carnism' is de geloofsleer, of de ideologie, waarbij het consumeren van (sommige) dieren als ethisch wordt aangezien.Het is een keuze, geen noodzaak in onze landen.


Omdat ik deze een goede illustratie van de boek vond heb ik ondertitels toegevoegd,
Hier te kijken:
http://www.youtube.com/user/lioubasolit ... k_Jn9_bsa4

Dan heb ik een Wikipagina willen plaatsen en daar is mijn probleem:
de Engelstalige en de Franstalige pagina worden aanvaard , maar de Nederlandse versie die een vertaling ervan is (gescheckt door merdere mensen) is genomineerd voor verwijderen door één persoon die vindt dat het van het pushen van een boek heeft. :shock:
Als het gaat om een nieuwe theorie is het toch normaal dat er veel gerefereerd
wordt aan de auteur van die theorie..

Mijn vraag is of dat iemand hier een idée heeft over hoe ik moet doen om te vookomen dat
de pagina verwijderd wordt?
Heeft iemand hier ervaring met Wikipedia?
Ik ben niet Nederlandstalig.

Bedankt
Natascha

Links:

nederlandse wikiversie:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Gebruiker:Lioubasolitaire" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank

Engelse wikiversie:

http://en.wikipedia.org/wiki/Carnism" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank

Franse wikiversie:


http://fr.wikipedia.org/wiki/Carnisme" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank


Ter info de facebook pagina van de boek.
http://www.facebook.com/home.php?#!/pag ... 460?ref=ts" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank
Laatst gewijzigd door solitaire op di jul 20, 2010 0:38, 1 keer totaal gewijzigd.

vegalan
Berichten: 2083
Lid geworden op: za jan 25, 2003 14:45
Leefwijze: veganist

Re: raad gevraagd carnisme theorie

Bericht door vegalan »

Je kunt een paar dingen doen.

1) Bezwaar maken, moet je wel weten waarop de afwijzing is gebaseerd.
2) Opvoeren als theorie (zonder duidelijke verwijzing naar een boek), maar is moeilijk ergens onder te brengen.
3) Opvoeren als een boek.
4) De persoon behandelen waarbij je verwijst naar boek en/of theorie.
5) Ergens anders onder brengen, dwz bij een bestaand Wikipedia onderwerp.

Succes. Ik heb daar wel eens aangewerkt, maar ben zelf niet zo''n voorstander van de Wikipedia politiek. ;)

.

solitaire
Berichten: 4
Lid geworden op: wo jul 14, 2010 21:00
Leefwijze: part-time veganist

Re: raad gevraagd carnisme theorie

Bericht door solitaire »

Bedankt om te antwoorden
De pagina is ondertussen verwijderd maar ik veronderstel dat dat geen probleem zou zijn om opnieuw ergens anders in te brengen.
Bij de Franse wiki is die bij diëten..

Natubico
Berichten: 193
Lid geworden op: ma aug 10, 2009 4:11
Leefwijze: veganist
Contacteer:

Re: raad gevraagd carnisme theorie

Bericht door Natubico »

Tja, de aangelegenheid van het carnisme is momenteel weer 'n beetje actueel hier te lande door met name dit: http://www.piepvandaag.nl/carnisme-vers ... -nijmegen/

Toevallig kwam deze term enkele weken geleden ook ter sprake in 'n topic over haarverf http://www.veganisme.org/forum/viewtopi ... 3&start=40 en sindsdien is er dezerzijds sprake van 'n groeiende aandacht voor de vraag wat die term nou precies inhoudt en wat er allemaal mee samenhangt.

(Dit dan weer mede in verband met de al veel langer sluimerende vraag, in hoeverre het nou zo is, dat er ergens tóch krachten actief zijn, die willens en wetens de duivelse vicieuze cirkel in stand blijven houden, waarin volkomen onschuldige en 100% goedaardige mensenkinderen elke dag weer 'n stukje minder goedaardig worden doordat ze gedwongen zijn voedsel te eten dat eerstens verre staat van wat ze van nature zouden eten en tweedens hun ziel bevlekt met een aandeel in de gruwelen die door anderen begaan worden in het kader van de productie van dat voedsel. De vraag dus of er ergens 'n boosaaardige 'spin in het web' is, die hoe dan ook de heersende culturen in stand wil houden, waarin ook kinderen dierlijk voedsel móeten eten, waardoor ze er meer en meer mee vergroeien en er na enige tijd niet meer zonder kunnen, zodat ze geleidelijk aan zelf het soort onmensen worden dat de voornoemde gruwelen begaat of uitlokt door de producten ervan te blijven aanschaffen, ook wanneer ze zo ver zijn dat ze zelf anders zouden kunnen beslissen.
Is zo'n spin (die ook 'n groep(je) zou kunnen zijn, of zelfs 'n heel volk) er en zo ja wie zou(den) dat dan kunnen zijn?
En welke zijn de motieven? Zijn die puur materialistisch (in de zin van "op economisch gewin gericht") van aard, of spelen ook nog heel andere factoren 'n rol (bijvoorbeeld, de overweging, dat vleesetende kinderen (en volwassenen) nou eenmaal meer afhankelijk zijn van bepaalde (ontspanning of verlichting brengende) verstrekkingen, die 'n bepaald systeem hun kan bezorgen, waardoor ze de leden van de bedoelde groep heel wat meer ter wille zullen (moeten) zijn in allerlei intermenselijke opzichten).

Inmiddels diende zich dezerzijds in verband met een en ander de gedachte aan, dat in elk geval 'ns 'n lijst(je) gemaakt zou kunnen worden van segmenten in het economische gebeuren, waarvan aangenomen moet worden dat de leden ervan eufemistisch uitgedrukt "niet staan te popelen om het huidige main-stream voedingspatroon te zien veranderen in 'n vegetarisch, veganistisch of fruitarisch".
Wanneer die lijst dan af is zou bekeken kunnen worden, welke elementen ervan mogelijk de echte spin(nen) in het web zou(den) kunnen zijn, die ook de andere elementen aanhoudend ertoe blijven brengen om de zaakjes te houden zoals ze zijn, ondanks dat ook hen de vele geluiden niet zullen ontgaan, volgens welke 't op deze manier hard richting afgrond gaat met de mensheid en de leefbaarheid van de planeet.

Om 'ns 'n beginnetje te maken:

1) Veetelers
2) Vissers
3) Vlees(groot)handelaars
4) Slagerswinkels
5) Slagers
6) Fastfood-ketens (zoals KFC, Mc D, Burger K)
7) Chinese restaurants
8 ) Shoarma-tenten
9) De Döner-Kebab keten
10) Snackfabrikanten
11) Ziekenhuizen
12) Geneesmiddelenfabrikanten

N.B. Inmiddels blijkt dat op de Wikipedia alleen nog het Franse artikel aanwezig is en dat in de Engelstalige versie het woord "carnism" zelfs helemaal niet (meer) voorkomt.
Als niemand anders het doet, zal dezerzijds geprobeerd worden ergens wat tijd te vinden om het Franse artikel in het Nederlands te vertalen en die vertaling ook hier weer te geven.

Natubico
Berichten: 193
Lid geworden op: ma aug 10, 2009 4:11
Leefwijze: veganist
Contacteer:

Re: raad gevraagd carnisme theorie

Bericht door Natubico »

Inmiddels is de Nederlandse vertaling van het Franse Wikipedia-artikel gereed is; zij luidt aldus:

Het carnisme is een opvatting oftewel een ideologie, die het als ethisch verantwoord beschouwt dat bepaalde soorten dieren opgegeten worden.
Het carnisme staat in dat opzicht dus lijnrecht tegenover het Vegetarisme en het Veganisme.

De term carnisme werd in 2001 gedefinieeerd door sociaal psychologe Melanie Joy.

Volgens Dr.Joy is deze ideologie, die gewelddadig en dominant van aard is, anoniem en onzichtbaar (oftewel "onbenoemd") gebleven, omdat het eten van vlees op die manier beschouwd wordt als een vanzelfsprekendheid en niet als 'n keuze, ondanks dat het niet noodzakelijk is
om te overleven, zodat het in wezen toch 'n keuze is, terwijl keuzes altijd gebaseerd zijn op overtuigingen.

Joy stelt dat het systeem, gezien de gewelddadigheid die inherent is aan het carnisme, een samenstel van sociale en psychologische mechanismen hanteert teneinde de bevatting der mensen te frustreren, waardoor op zich compassievolle personen, zonder dat zij zich dat realiseren, deelnemen aan onmenselijke praktijken. (De hedendaagse productie van vlees gaat immers gepaard met een verregaande en intense gewelddadigheid ten opzichte van de betrokken dieren).

Volgens Joy komt het carnisme met name voor in de culturen waar het eten van vlees veeleer 'n keuze is, dan 'n noodzaak. In die culturen, die wereldwijd voorkomen, plegen de mensen slechts 'n klein aantal van de vele duizenden soorten dieren als eetbaar te beschouwen en de rest als weerzinwekkend.
Weliswaar kunnen hier kleine verschuivingen in optreden, maar dat verandert niets aan het systeem zelf. Volgens haar is de keuze der soorten die opgegeten kunnen worden niet gebasserd op logica of op de economie, maar op niets anders dan conditionering.
Joy onderscheidt de carnisten (personen die vlees eten) van carnivoren (dieren, hetzij menselijke hetzij andere, die vlees nodig hebben om te overleven) en van omnivoren (dieren die kunnen overleven met zowel plantaardig als met dierlijk voedsel).
De woorden carnivoor en omnivoor duiden op de biologische gesteldheid van 'n wezen, maar wanneer het eten van vlees 'n keuze is, dan is het 'n ideologische aangelegenheid en geen biologische.

Joy stelt verder dat de term "vleeseter" niet geschikt is om als synoniem van de term "carnist" te fungeren, omdat hij niet doet blijken dat het gedrag van het vlees eten gebaseerd is op de desbetreffende onderliggende ideologie; vegetariërs worden immers ook niet "planteneters" genoemd. In die zin is de term carnist te vergelijken met termen als boeddhist, kapitalist en socialist, welke alle duidelijk aangeven dat de desbetreffende persoon handelt in overeenstemming met een persoonlijk overtuigings-systeem.
Overigens is het evenmin zo dat de term "carnist" een oordeel bevat; hij is puur beschrijvend van aard.

Carnisme versus specifisme
Het specifisme is de ideologie volgens welke bepaalde diersoorten belangrijker zijn dan andere (waarbij de mens bovenaan in de rangorde staat)
Het carnisme is de ideologie volgens welke het gepast is om bepaalde diersoorten op te eten, die zich onderaan de specifistische ladder bevinden.
Volgens Joy is het carnisme een onder-afdeling van het specifisme, net zoals bijvoorbeeld het anti-semitisme 'n onderafdeling is van het racisme; 't is een specifieke vorm van een bredere ideologie. Het specifisme is de ethiek oftewel het achterliggende culturele kader, dat het carnisme mopgelijk maakt.
Laatst gewijzigd door Natubico op zo jan 06, 2013 4:14, 7 keer totaal gewijzigd.

TonyJello
Berichten: 4082
Lid geworden op: wo feb 29, 2012 19:17
Leefwijze: veganist

Re: raad gevraagd carnisme theorie

Bericht door TonyJello »

:good:

Plaats reactie