Doneren

Veganisme en religie/spiritualiteit. Filosofie. En andere onderwerpen mbt veganisme.

Moderators: Morality, Martine, Rorrim

Plaats reactie
Ananas
Berichten: 3353
Lid geworden op: za mar 01, 2008 20:21
Leefwijze: veganist

Doneren

Bericht door Ananas »

Minstens 1 x per dag word ik wel ergens aangesproken met de vraag of ik wat over heb voor <...> . Ik geloof niet zo in dat doneren van geld, daarvan wordt vaak de reclame en degene die mij overhaalt te doneren van betaald. Ik hou meer van daden. Als veganist beteken je denk ik veel meer voor dieren dan als donateur. Dit is ook de reden dat ik bv. vrijwilligerswerk doe voor de dierenbescherming, ipv ze 'financieel te steunen'.

Ik vroeg me af hoe daar door mensen hier over gedacht wordt. Geef jij geld aan instanties/acties/doelen? En waarom? Ik bedoel niet alleen doelen die per see met dieren te maken hebben, maar in het algemeen.(ik heb gezocht naar topics hierover maar kon het niet vinden. Sorry als ik niet goed genoeg had gezocht)
JesseL
Berichten: 642
Lid geworden op: do okt 08, 2009 21:33
Leefwijze: veganist

Re: Doneren

Bericht door JesseL »

Ik geef ook niet zomaar geld aan goede doelen. Ik hou er niet zo van om geld in een zwart gat te pompen. Al die organisaties hebben een enorme overhead met directeuren die ver boven de Balkende norm verdienen.
Bovendien hebben we het zelf niet breed, dus moeten we selectief zijn met hoe we wat steunen.

Als ik al iets zou geven, dan doe ik het wel direct aan de hulpbehoevenden. Wij zijn nu ook vegan en ik denk ook dat dat veel meer uithaalt dan mensen die niet vegan zijn en wel eens bijvoorbeeld 25 euro aan een goed doel geven.
Wij zijn wel lid van Natuurmonumenten en Llink en misschien worden we nog lid van de NVV (ligt aan onze financiën).

Ik vind het overigens wel vreemd dat je zo vaak wordt aangesproken. Wij hebben gelukkig hooguit 1x per maand een collecte. (Ik heb een hekel aan collectes, veel te opdringerig en bovendien bellen ze altijd net aan als de kinderen net op bed liggen en dan weer klaar wakker zijn, of tijdens het eten, dat is wellicht nog irritanter).
Gebruikersavatar
Zen
Berichten: 2167
Lid geworden op: za okt 11, 2003 11:26
Leefwijze: veganist
Locatie: Amsterdam Zuid

Re: Doneren

Bericht door Zen »

JesseL schreef: Wij zijn wel lid van Natuurmonumenten en Llink
Dat zijn er nu juist twee die nu niet bepaald verantwoord om gaan met geld. Hoge salarissen van werknemers e.d. en dubieuze projecten. Dan kun je, als je geld doneert, beter wat kleinschaliger organisaties steunen die vooral of uitsluitend met vrijwilligers werken. Die kunnen ook zeker zo effectief zijn.

Natuurmonumenten lijkt me al helemaal geen doel wat je als veganist wilt steunen. Die hebben niet al te lang geleden nog opdracht gegeven, samen met Staatsbosbeheer, om 6.000 ganzen op Texel te vangen en vergassen. Dat is ook gebeurd toen.
Cut cold stone with a warm heart
Gebruikersavatar
Esther A
Berichten: 209
Lid geworden op: vr jan 12, 2007 14:31
Contacteer:

Re: Doneren

Bericht door Esther A »

@ Jesse, ik geloof dat Llink een tijdje geleden een kookprogramma had waarbij een dier werd geslacht tijdens het programma... Sindsdien heb ik nooit meer naar die omroep willen kijken...

Over doneren, toevallig was er vanavond nog een stel opdringerige dames die eerst voorzichtig op het raam klopten vanwege onze keffende hondjes, maar toen ik niet opendeed belden ze toch aan, collecte voor het gehandicapte kind... Heel irritant, maar ach, die mensen lopen ook maar vrijwillig door weer en wind, dus ik gooi altijd maar wat in zo'n bus. Verder steun ik alleen de stichting AAP, omdat daar voor zover ik weet niks aan de strijkstok blijft hangen.
Mijn man maakt zo nu en dan wat over naar het Rode Kruis en het Leger des Heils, waar voor zover hij weet ook geen 'dure' mensen aan de top zitten.
Ik vind ook dat vegan zijn al een heel steentje bijdraagt aan een beter milieu. Bovendien vang ik thuis knaagdiertjes (vooral hamstertjes) op die afgedankt zijn en daar zoek ik weer nieuwe baasjes voor. Eigenlijk ben ik zelf dus al een goed doel. Mijn gironummer krijgen jullie op aanvraag :P !
Vegantastic
Site Admin
Berichten: 8198
Lid geworden op: ma feb 10, 2003 13:19
Leefwijze: veganist
Contacteer:

Re: Doneren

Bericht door Vegantastic »

Ananas schreef:Als veganist beteken je denk ik veel meer voor dieren dan als donateur.
Op zich wel. Maar merk ook dat er een hele hoop veganisten erg passief zijn. Die veganist zijn, en verder niets ermee doen. Dat vind ik persoonlijk ook storend, omdat ik het zo zonde vind, want hoe meer aanwezig een groep is, des meer krijg je de rest mee. Zo werkt dat gewoon. Doet me denken aan zo een groep in een of ander oostblokland. Was een keer in documentaire. Een jonge groep. Waren met weinig. Maar ze wilden gewoon aandacht krijgen voor hun zaak (en ze hebben uiteindelijk veel bereikt). Maar hoe konden ze groeien? Ze presenteerden zich groots. Ze lieten zich veel zien. Deden o.a. hun 'logo' overal in het straatbeeld opduiken. Die tactiek is gewoon handig.

Zelfde overigens voor de vegetariërs. 800.000... waar zijn ze? Als al die mensen meer in straatbeeld komen zou dat veel effect opleveren.

Dus ik zie liever meer actieve vegans en vegetariers. En actief zijn kan op veel manieren natuurlijk.
Dit is ook de reden dat ik bv. vrijwilligerswerk doe voor de dierenbescherming, ipv ze 'financieel te steunen'.
Ja, zelf steun ik ook financieel niet zo snel organisaties. Alleen waar ik dichtbij sta en kan zien wat er mee gebeurd.
Vegantastic
Site Admin
Berichten: 8198
Lid geworden op: ma feb 10, 2003 13:19
Leefwijze: veganist
Contacteer:

Re: Doneren

Bericht door Vegantastic »

Esther A schreef:@ Jesse, ik geloof dat Llink een tijdje geleden een kookprogramma had waarbij een dier werd geslacht tijdens het programma... Sindsdien heb ik nooit meer naar die omroep willen kijken...
Ja klopt. Absurd. Ik schaam me dat ik LLink in het zadel geholpen heb :(

Natuurmonumenten is verder ook pro-jacht.
Over doneren, toevallig was er vanavond nog een stel opdringerige dames die eerst voorzichtig op het raam klopten vanwege onze keffende hondjes, maar toen ik niet opendeed belden ze toch aan, collecte voor het gehandicapte kind... Heel irritant, maar ach, die mensen lopen ook maar vrijwillig door weer en wind, dus ik gooi altijd maar wat in zo'n bus.
Ik geef nooit. Maar het voelt altijd wel als een soort verplichting dat je hebt. Mensen kijken je al raar aan als je zegt dat je dan niets in de bus gaat gooien.
Liadan
Berichten: 378
Lid geworden op: ma jul 20, 2009 8:40
Leefwijze: veganist

Re: Doneren

Bericht door Liadan »

Vegantastic schreef:
Ananas schreef:Als veganist beteken je denk ik veel meer voor dieren dan als donateur.
Op zich wel. Maar merk ook dat er een hele hoop veganisten erg passief zijn. Die veganist zijn, en verder niets ermee doen. Dat vind ik persoonlijk ook storend, omdat ik het zo zonde vind, want hoe meer aanwezig een groep is, des meer krijg je de rest mee. Zo werkt dat gewoon.
Ja maar dat ligt er toch gewoon aan hoe je over dingen denkt? Niet iedere veganist is dat om dezelfde redenen, en niet iedereen heeft de behoefte aan acties voeren, anderen overtuigen etc. Ik ben ook niet heel actief ofzo, omdat ik vooral veganist ben voor mezelf.

Ik heb trouwens wel eens gedoneerd aan Wakker Dier en verder gewoon projecten. Op de middelbare school deden wij veel van die benefietconcerten enzo.
JesseL
Berichten: 642
Lid geworden op: do okt 08, 2009 21:33
Leefwijze: veganist

Re: Doneren

Bericht door JesseL »

Het vegan zijn is bij mij zeer belangrijk (en daarvoor het vegetariër zijn). Ik draag dat actief uit op andere fora en bij andere mensen. Ondanks dat ben ik wel meer als persoon dan alleen een veganist. Dus vandaar dat ik ook doelen steun welke niet direct iets met het veganisme te maken hebben.

Zonder natuurmonumenten zouden er een hoop natuurgebieden niet meer bestaan in Nederland. Ik geef ook veel om natuurgebieden en vind het belangrijk dat er nog mooie groene plekjes in Nederland zijn en blijven. Buiten natuurmonumenten zou ik niet weten wie daar voor zorgt. Helaas moet je dan wel eens schipperen.
Het zelfde geldt voor Llink. Financieel is dat maar betrekkelijk, aangezien je al lid ben voor 7 euro ofzo en zij hadden de leden hard nodig om te blijven bestaan. Ik ken alleen hun programma's over vegetarisch koken en duurzame projecten. Van alle omroepen vind ik hen het meest maatschappelijk betrokken. Ik ken geen programma over het slachten van dieren. Maar daar zal vast een bedoeling achter gezeten hebben. Bovendien gaat het ook een beetje ver om een omroep op één scene in één programma te veroordelen.

Ik denk dat er geen 100% perfecte goede doelen bestaan. Wie zegt dat er bij de andere goede doelen die hier genoemd worden niet de medewerkers lekker allemaal iedere dag vlees zitten te verorberen. Het Leger des Heils is naar mijn weten niet veganistisch en zit dus actief dieren te voeren aan daklozen.

Het lijkt me ook niet de bedoeling om elkaars goede doelen hier te gaan zitten afkraken.

Mijn belangrijkste goede doel is hoe ik zelf in het leven sta en dat actief uitdragen en mijn kinderen zo opvoeden, zodat er hopelijk straks twee veganisten er bij zijn in de toekomst en zij ook weer hun kinderen veganistisch opvoeden etc.
Vegantastic
Site Admin
Berichten: 8198
Lid geworden op: ma feb 10, 2003 13:19
Leefwijze: veganist
Contacteer:

Re: Doneren

Bericht door Vegantastic »

JesseL schreef:Zonder natuurmonumenten zouden er een hoop natuurgebieden niet meer bestaan in Nederland. Ik geef ook veel om natuurgebieden en vind het belangrijk dat er nog mooie groene plekjes in Nederland zijn en blijven. Buiten natuurmonumenten zou ik niet weten wie daar voor zorgt. Helaas moet je dan wel eens schipperen.
Je betaald al belasting.. En dat gaat ook al naar natuurbeheer toe. Er zijn trouwens een hele hoop natuurbeheerorganisaties. Maar weet niet exact welk beleid ze allemaal hebben.
Het zelfde geldt voor Llink. Financieel is dat maar betrekkelijk, aangezien je al lid ben voor 7 euro ofzo en zij hadden de leden hard nodig om te blijven bestaan. Ik ken alleen hun programma's over vegetarisch koken en duurzame projecten. Van alle omroepen vind ik hen het meest maatschappelijk betrokken. Ik ken geen programma over het slachten van dieren. Maar daar zal vast een bedoeling achter gezeten hebben. Bovendien gaat het ook een beetje ver om een omroep op één scene in één programma te veroordelen.
Nou gaat niet over 1 scene. Ze hadden een heel programma er aan gewijd. Ze maakten dierenactivisme belachelijk in hun programma's (diverse programma's). Ze maakten dieren belachelijk.
LLink is ontstaat uit nutopia en de nieuwe omroep. Nutopia kwam op voor natuur en dieren. De Nieuwe omroep was vooral bezig met thema's rondom oneerlijke verdeling van geld en mensenrechtenschendingen. Nadat het LLiNK was geworden is de invloed van nutopia eruit geschopt. Daarnaast speelden er een hoop rare dingen. Zoals dat de directrice toen geld gaf aan haar vader die een productiemaatschappij had. Toen daar dus ophef over kwam was er intern een hoop ruzie, waardoor sommige weggestapt zijn. Dat was al indicatie dat men slecht met geld omging. Toen ik werk voor hun deed leek het me ook allemaal top wat er ging komen. Maar heb later nare aanvaringen gehad met hoe hun deden.
Gebruikersavatar
Esther A
Berichten: 209
Lid geworden op: vr jan 12, 2007 14:31
Contacteer:

Re: Doneren

Bericht door Esther A »

Ja, volgens mij was het een hele serie waarbij ze elke week een ander dier klaarmaakten om op te eten. Één zo'n programma bij een omroep is voor mij al genoeg om er niks mee te maken te willen hebben. Al maakten ze misschien ook wel goede programma's
Net als met die akelige programma's als bekende Nederlanders in de rimboe. Er was zo'n kerel die een varkentje doodmaakte om op te eten zonder enige slacht evraring. Zodra ik die kop op tv zie denk ik meteen weer daaraan. Ook al zal hij zijn goed kanten ook wel hebben.
Onnodig dierenleed, en dat dan ook nog eens uitgebreid op tv laten zien alsof het normaal is. Bah!
Sorry een beetje off-topic...
Wen
Berichten: 2202
Lid geworden op: ma jan 07, 2008 8:58

Re: Doneren

Bericht door Wen »

Kleine verenigingen doen volgens mij meer met hun geld, dan de grote. Ik ben bv lid van Bite Back en dat lijken mij mensen die hun geld goed en geheel aan dieren spenderen.
Ik ben ook lid van gaia. Verder spendeer ik ook eigen geld aan de opvang van katten. Ik laat er vaak steriliseren/castreren en ga er bij ziekte mee naar de dierenarts. Ik denk dat als mensen al eens zouden beginnen om actief in te grijpen als ze verwaarloosde of achtergelaten dieren weten, dat dat al heel veel kost. Ik ga zelf nooit op zoek naar dieren om te helpen, maar er komen eigenlijk vaak katten op mijn weg. Mensen kennen me en bellen me op of ik hoor mensen vertellen over achtergelaten katten ofzo... Dan vind ik dat ik daar iets moeten aan doen, want als niet ik , wie dan? En dat kost dan ook veel moeite (energie die ik eigenlijk niet heb :cry: ) en geld (wat ik eigenlijk ook niet heb :wink: )
Bovendien probeer ik actief de sterilisatie en castratie van kittens te promoten bij dierenartsen en gelukkig heb ik er al heel wat over de brug kunnen halen. Ik begrijp niet dat niet alle asielen hun kittens niet op 8 weken steriliseren/castreren. Hier in België krijgt bijna 6 op 10 een spuitje, omdat er te veel zijn en dan kittens plaatsen die op hun beurt weer kunnen gaan kweken, want die sterilisatiecontracten werken langs geen kant. Er is een oplossing voor de overpopulatie en die wordt niet benut. Zoals zo vaak door onwetendheid. Hier in België pleit nu ook de grootste dierenrechtenorganisatie GAIA voor de ster/castr van kittens. Wow, denk ik dan eindelijk verandert er misschien. Dan ben ik wel heel blij dat ik lid ben (hoewel ze wel geld genoeg hebben), maar nog blijer ben ik door het feit dat jaren geleden met GAIA heb gepraat over ster/castr van kittens en dat ik hun een heleboel info hierover had bezorgd. Misschien heb ik dus ook een ienemienie steentje aan deze verandering bijgedragen en dat is volgens mij veel belangrijker dan geld doneren. Ik denk dat je tijd en energie geven het kostbaartse is wat je kan geven.
Ananas, misschien kan jij jouw asiel zo ver krijgen :wink: :wink: In elk geval super dat je je zo inzet voor de dieren (y)
JesseL
Berichten: 642
Lid geworden op: do okt 08, 2009 21:33
Leefwijze: veganist

Re: Doneren

Bericht door JesseL »

Als dat inderdaad zo is over Llink dan is dat inderdaad wel een reden mijn lidmaatschap op te zeggen.
Ik kijk zeer weinig tv, dus dit hele programma is mij ontgaan. Ik dacht juist dat Llink het meest dierenbewust was. Gezien ook hun vegetarische kookprogramma's en zo.

Natuurmonumenten weet ik niet zo, ik zal me daar eens meer in verdiepen. Neemt niet weg dat ze wel heel belangrijk zijn voor het natuurbehoud. De overheid doet daar veel te weinig aan.
Soms moet je kiezen tussen twee kwaden. Geen natuur, dan zijn er ook geen dieren om af te schieten, of wel natuur en dan misschien een manier van dierenbeheer die niet helemaal 100% correct is. Dat is natuurlijk wel een lastige zaak. Wat doe je met een konijnenplaag? Ze alle duizenden in een opvang stoppen kan ook niet. Maar goed hier weet ik eerlijk gezegd te weinig van.
Wen
Berichten: 2202
Lid geworden op: ma jan 07, 2008 8:58

Re: Doneren

Bericht door Wen »

Wat doe je met een konijnenplaag? Meen je dat?
Bv. de vossen niet afschieten, zodat er niet te veel konijnen zijn. Of een andere van de vele diervriendelijke oplossingen, afschieten hoort daar mijn inziens niet bij.
Vegantastic
Site Admin
Berichten: 8198
Lid geworden op: ma feb 10, 2003 13:19
Leefwijze: veganist
Contacteer:

Re: Doneren

Bericht door Vegantastic »

JesseL schreef:Natuurmonumenten weet ik niet zo, ik zal me daar eens meer in verdiepen. Neemt niet weg dat ze wel heel belangrijk zijn voor het natuurbehoud. De overheid doet daar veel te weinig aan.
Soms moet je kiezen tussen twee kwaden. Geen natuur, dan zijn er ook geen dieren om af te schieten, of wel natuur en dan misschien een manier van dierenbeheer die niet helemaal 100% correct is. Dat is natuurlijk wel een lastige zaak. Wat doe je met een konijnenplaag? Ze alle duizenden in een opvang stoppen kan ook niet. Maar goed hier weet ik eerlijk gezegd te weinig van.
Wat is een plaag he? Het is vaak iets wat de mens of beter gezegd jagersorganisaties definiëren. Ze doen dan vaak tellingen en dan zou er weer te veel van de dieren zijn en mogen ze weer jagen..

De overheid is bezig met de Ecologische Hoofdstructuur. Verbindingen tussen natuurgebieden. Maar jammer genoeg zit er geen vaart in. Zou helpen met het creëren van natuurlijke migratie.
JesseL
Berichten: 642
Lid geworden op: do okt 08, 2009 21:33
Leefwijze: veganist

Re: Doneren

Bericht door JesseL »

Ik bedoel alleen maar dat er soms dus wel een keuze kan zijn, of geen natuurgebied, of een natuurgebied wat onderhouden wordt door een organisatie welke het afschieten van plagen niet uitsluit.

Begrijp me niet verkeerd, ik ben ook heel erg tegen het afschieten van dieren, maar ik heb hier echt geen verstand van, dus ik kan wel gaan roepen dat dat niet mag o.i.d. maar dat heeft weinig zin als ik er niets van weet en geen alternatief kan aandragen.
Wen
Berichten: 2202
Lid geworden op: ma jan 07, 2008 8:58

Re: Doneren

Bericht door Wen »

Kan je Greenpeace niet beter steunen dan?
Jasmijn
Berichten: 3101
Lid geworden op: vr feb 24, 2006 13:32
Leefwijze: veganist
Locatie: Groningen

Re: Doneren

Bericht door Jasmijn »

Geef ik geld aan goede doelen... Niet zoveel als ik eigenlijk zou willen (dat is namelijk alles wat ik heb). Maar dat komt nog wel.

Ik geef wel wat; lid van de NVV en af en toe wat aan Plenty Food en Melief. Voor de rest beschouw ik mijn treinreisjes plus deelname naar en van en aan acties ook wel als 'goed doel'. Als ik die meereken 'doneer' ik ook aan Anti Dierproeven Coalitie, Bite Back en de Internationale Socialisten. Vorig jaar heb ik behoorlijk wat gedokt voor Respect voor Dieren (nu niet meer).

Ik zou eigenlijk wel wat aan een milieuorganisatie willen geven, en natuurlijk aan mensenrechten, maar ik weet niet zo goed aan welke, aangezien die op het gebied van dieren enzo weer niet altijd oke zijn.

Ik vind het belangrijk om zowel geld te geven, als ook -en vooral- zelf actief te zijn. Dan kan, naast deelname en organisatie van acties, ook het bakken van taarten (vegan, bio, fair of whatever, liefst allemaal tegelijk) zijn, of het houden van spreekbeurtjes/lezingen. Internet is ook een goed medium om je gedachten en idealen te verspreiden. Of door simpelweg met mensen erover te praten -op een goed moment op een goede locatie op de goede manier etc.
Framboos
Berichten: 4645
Lid geworden op: do nov 18, 2004 13:55

Re: Doneren

Bericht door Framboos »

Maar is er hier bijvoorbeeld niemand die doneert aan Amnesty bijvoorbeeld? :shock:

Ik doneer behoorlijk wat goede doelen. Ik ben zo verschrikkelijk rijk in vergelijking met de rest van de wereld. Ik heb niet alleen geld voor een plek om te wonen, eten, stromend water, etc en zo lang ik ook geld heb om geld uit te geven aan niet-noodzakelijke dingen (en daar versta ik een bak ijs bijvoorbeeld ook onder), kan ik het niet voor mezelf verantwoorden om niet een deel van dat overschot aan goede doelen te geven.

Om het 'geld in een zwart gat te pompen' te noemen hou ik niet van, en dat niet 100% van mijn geld terechtkomt waar het zou moeten lijkt me ook logisch; al dat soort organisaties kunnen nu eenmaal niet op vrijwilligers draaien. Bovendien vind ik het eerlijk gezegd een te gemakkelijk excuus. Zoek dan naar een goed doel waar dat wel gebeurt.

Bij Charity:water gaat al het publieksgeld dat opgehaald wordt direct naar waterprojecten.
Fruitig
Berichten: 345
Lid geworden op: di feb 03, 2009 19:01
Leefwijze: veganist

Re: Doneren

Bericht door Fruitig »

Wij geven een bedrag aan wakker dier!
vegan with an edge!
JesseL
Berichten: 642
Lid geworden op: do okt 08, 2009 21:33
Leefwijze: veganist

Re: Doneren

Bericht door JesseL »

Tja Amnesty doet inderdaad ook goed werk. Maar dat is het probleem, er zijn wel honderden goede doelen.
Je kan ze niet allemaal steunen.
Ik vind zieke kinderen ook heel erg en zeer schrijnend. Zeker nu ik zelf kinderen heb en als je dan kleine kinderen met kanker o.i.d. ziet dan breekt mijn hart.

Ik vind het alleen jammer dat mensen hier elkaars doelen wel erg aanvallen en iedereen zijn/haar goede doel als beste ziet.
We hebben hier allemaal gemeen dat we vegan zijn en daarmee doen we sowieso al veel meer dan de gemiddelde Nederlander. Dat moet al genoeg zijn om elkaar serieus te nemen lijkt me. Laten we geen wedstrijdje er van maken wie het meeste geld geeft en welk doel het meest verhevend is.
Plaats reactie