Eco-paganism

Veganisme en religie/spiritualiteit. Filosofie. En andere onderwerpen mbt veganisme.

Moderators: Morality, Martine, Rorrim

Plaats reactie
Robb
Berichten: 472
Lid geworden op: zo sep 24, 2006 16:55

Eco-paganism

Bericht door Robb »

Zijn er mensen op het forum die me meer kunnen vertellen over eco-paganism, op internet heb ik niet echt de antwoorden gevonden die ik zocht.

Zijn er in nederland mensen die zich hiermee bezig houden??

Vegantastic
Site Admin
Berichten: 8198
Lid geworden op: ma feb 10, 2003 13:19
Leefwijze: veganist
Contacteer:

Bericht door Vegantastic »

Wat is verschil tussen eco-paganisme en paganisme?

Annika
Berichten: 1289
Lid geworden op: wo mei 11, 2005 18:34
Leefwijze: veganist
Locatie: Wormer
Contacteer:

Bericht door Annika »

Goeie vraag,
wat bij bekend is zijn de meeste paganisten toch wel redelijk begaan met milieu, natuur en dergelijke?
Misschien dat bij eco-paganism het principe echt puur ligt op het beschermen van de aarde maar dat weet ik niet :?

Robb
Berichten: 472
Lid geworden op: zo sep 24, 2006 16:55

Bericht door Robb »

Dit is wat ik erover vond:

"In Eco-Pagan practice belief in the sacredness of nature becomes an embodiment of political commitment"

http://www.thegreenfuse.org/harris/eco-paganism.htm

Het fascinerende vond ik het idee; milieu-activisme als spirituele uiting.

Annika
Berichten: 1289
Lid geworden op: wo mei 11, 2005 18:34
Leefwijze: veganist
Locatie: Wormer
Contacteer:

Bericht door Annika »

In principe is de natuur in Paganisme sowieso heilig,
Maar ik weet niets van een stroming die vanuit dat oogpunt strijdt om de aarde
(hoewel het deels ook wel m'n eigen visie is)

Willow Dryad

Bericht door Willow Dryad »

Je hebt ook paganisten (of mensen die naar paganisme neigen) die dit op andere gebieden meer uiten, zoals het nationaal-socialisme. Dit heeft weer als gevolg dat de antifa denkt dat elke paganist een fascist is, wat natuurlijk niet zo is. Ik denk dat binnen deze stroming net zoveel nuances zijn als er aanhangers zijn, kortom: iedereen geeft er een persoonlijke invulling aan.

Last of the Sane
Berichten: 69
Lid geworden op: wo jul 12, 2006 1:26
Locatie: Nijmegen

Bericht door Last of the Sane »

De antifa denkt niet dat elke paganist een fascist is.
I'm making perfect sense but I'm not getting through

Fontanelle
Berichten: 1713
Lid geworden op: ma nov 07, 2005 21:49
Leefwijze: veganist

Bericht door Fontanelle »

Je hebt genoeg anti-fa's die onafhankelijk na kunnen denken..

Robb
Berichten: 472
Lid geworden op: zo sep 24, 2006 16:55

Bericht door Robb »

Fontanelle schreef:Je hebt genoeg anti-fa's die onafhankelijk na kunnen denken..
Ik heb wel eens van een antifa gehoord dat groepjes als voorpost e.d. runen gebruiken omdat hakenkruizen e.d verboden zijn. Maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat iedere rune nationaal socialistisch gedachtengoed symboliseerd ofzo. Helaas word dit wel vaak gedacht

Dipodidae
Berichten: 25
Lid geworden op: zo sep 03, 2006 16:59

Bericht door Dipodidae »

Ik ben ooit begonnen met dierenrechten en milieubewustzijn vanuit het pan-Europese heidendom, maar na de genoemde politieke link te ver hebben ingeslagen ben ik ermee 'gestopt', of eerder gezegd uit het wereldje gestapt omdat het me te ver ging. Nu ga ik de kant op van eco-Anarchisme eigenlijk.

De politieke link is er niet per definitie, maar het is in mijn ogen ontzettend moeilijk om het Heidendom los van het Nationaal Socialisme te zien omdat het bloed en bodem concept sterk door de mythologie vertegenwoordigd wordt.

Groene Poes

Bericht door Groene Poes »

Gewoon schijt wat die antifa denkt, zijn net christenen, je gelooft niet in wat hun geloven en ze vallen je gelijk aan, christenen labelt heidenen als satanisten, de antifa labelt heidenen als nazi's, en ik heb er allebei schijt aan

ik hang gewoon het voor-christelijke Germaanse Heidendom aan, als hun daar problemen mee hebben is dat hun probleem en niet de mijne :P

Robb
Berichten: 472
Lid geworden op: zo sep 24, 2006 16:55

Bericht door Robb »

Dipodidae schreef: De politieke link is er niet per definitie, maar het is in mijn ogen ontzettend moeilijk om het Heidendom los van het Nationaal Socialisme te zien omdat het bloed en bodem concept sterk door de mythologie vertegenwoordigd wordt.
Dat is nu juist wat ik zo jammer vind. Heidendom, asatru e.d. intrigeren mij enorm terwijl ik totaal niks heb met nationaal socialisme ofzo...

Groene Poes

Bericht door Groene Poes »

Robb schreef:
Dat is nu juist wat ik zo jammer vind. Heidendom, asatru e.d. intrigeren mij enorm terwijl ik totaal niks heb met nationaal socialisme ofzo...
De beste Asatru/Heidendom groepen hebben zelf ook niks met politiek te maken, of het nu rechts links nazi of communisme is.

Valkyrjur unlogged

Bericht door Valkyrjur unlogged »

Anderzijds lopen die nazi's wel lekker rond met Mj?llnirs enzo

Niels
Berichten: 607
Lid geworden op: zo feb 12, 2006 13:27
Leefwijze: veganist

Bericht door Niels »

Ik vind het vooral vreemd om als heiden verbaasd te zijn dat je met nazi's wordt geassocieerd als je een 'geloof' en symbolen kiest die al door de nazi's geclaimd (besmet) zijn.

Gebruikersavatar
Zen
Berichten: 2167
Lid geworden op: za okt 11, 2003 11:26
Leefwijze: veganist
Locatie: Amsterdam Zuid

Bericht door Zen »

Niels schreef:Ik vind het vooral vreemd om als heiden verbaasd te zijn dat je met nazi's wordt geassocieerd als je een 'geloof' en symbolen kiest die al door de nazi's geclaimd (besmet) zijn.
Natuurlijk is het verbazingwekkend dat mensen zo absurd kortzichtig zijn dat ze niet eens weten dat het Nazisme talloze, vaak eeuwenoude symbolen (niet alleen vanuit het Heidendom, maar ook vanuit het Jainisme) heeft toegeeigend en geschonden met hun verwerpelijke ideologie.

Het is alleen maar omdat je zou kunnen weten dat de meeste mensen niet verder kijken dan hun neus lang dat het je niet zou verbazen.

En je hebt het volste recht om verontwaardigd te zijn over zulke, vaak achterlijke, associaties en jezelf ertegen af te zetten.

De 'pedo-partij' had in het partijprogramma o.a. staan dat ze het eten van vlees wilden verbieden. Stel dat dit punt in de media veel aandacht had gekregen. Zou je jezelf dan ook niet moeten verbazen wanneer je als vegetarier of veganist geassocieerd zou worden met kinderverkrachters?

Het mag in zo'n geval dan wel om een overtuiging gaan ipv een symbool (voor bepaalde mensen staat een teken juist symbool voor zo'n overtuiging), maar dat neemt niet weg dat het in beide gevallen gaat om volstrekt onzinnige associaties. Ik hoor het vleeseters nog zeggen, 'was Hitler geen vegetarier'?

Niels
Berichten: 607
Lid geworden op: zo feb 12, 2006 13:27
Leefwijze: veganist

Bericht door Niels »

In het geval van die pedo-partij zou het iets heel anders zijn, omdat ik al lang en breed veganist was toen zij er mee aankwamen. En bovendien is dat vegetarisme nogal toevallig (voor zover ik kan zien), het 'paganisme' was onlosmakelijk verbonden met het Blut und Boden denken van de Nazi's.

Het zou ook onzinnig zijn om een hindoe te verwijten dat ie een swastika gebruikt. Hij/zij kan er immers niets aan doen dat Hitler daar mee aan de haal is gegaan. Als je als moderne westerling opeens met heidense symboelen gaat dwepen komt dat niet uit je opvoeding oid. Dat is een bewuste keuze om interessant te doen, en je weet dondersgoed dat mensen die symbolen vooral via (neo)nazi's kennen. Die neo-nazi's gebruiken deze bovendien om min of meer dezelfde redenen als heidenen.

En nee, natuurlijk zie ik iemand die die symbolen gebruikt niet per se als 'fout'.

Zen (te Gast)

Bericht door Zen (te Gast) »

Niels schreef:In het geval van die pedo-partij zou het iets heel anders zijn, omdat ik al lang en breed veganist was toen zij er mee aankwamen.
Zoals ik al aangaf, de symbolen zijn juist al eeuwenoud en zijn gestolen door de nazi's. Dus wanneer je voor het Nazi-Duitsland tijdperk jezelf al bezighield met het Heidendom zou je jezelf nu (of dertig jaar geleden) wel 'mogen' verbazen over de associaties tussen beiden?
Niels schreef: En bovendien is dat vegetarisme nogal toevallig (voor zover ik kan zien), het 'paganisme' was onlosmakelijk verbonden met het Blut und Boden denken van de Nazi's.
Je generaliseert nogal. Paganisme hoeft geenszins per se iets te maken te hebben met het Bloed en Bodem denken van de Nazi's. En voor zover het concept wel verbonden is aan het Heidendom is gaf men er zeker niet dezelfde betekenis aan als de Nazi's hebben gedaan. Hitler zag hierin namelijk een morele rechtvaardiging van het uitroeien van de Joden.

Zeker wanneer je naar neo-paganistische stromingen kijkt, waarin oude symbolen, geeerd blijven en waarin het veelal gaat om een fascinatie voor en niet zozeer, of althans minder, om een levensstijl conform (bepaald) oude Heidense overtuigingen en gebruiken, etc. hoef je nauwelijks nog iets terug te zien van het Bloed en Bodem denkpatroon en al helemaal niet zoals dat door de Nazi's gebruikt werd.
Niels schreef: Het zou ook onzinnig zijn om een hindoe te verwijten dat ie een swastika gebruikt. Hij/zij kan er immers niets aan doen dat Hitler daar mee aan de haal is gegaan. Als je als moderne westerling opeens met heidense symboelen gaat dwepen komt dat niet uit je opvoeding oid.
Waarom zou het er toe doen of je interesse voor een geloofsovertuiging voortkomt vanuit je opvoeding of uit een bewust gemaakte keuze later in je leven. Je voert hier nu niet bepaald een argument aan. Ik herhaal mezelf nogmaals; de betreffende symbolen worden al eeuwenlang gebruikt in het Heidendom, ver voor Nazi-Duitsland. Dat er nog volop interesse is voor paganistische stromingen ook na de Tweede Wereldoorlog doet haar niets aan af.
Niels schreef: Dat is een bewuste keuze om interessant te doen, en je weet dondersgoed dat mensen die symbolen vooral via (neo)nazi's kennen. Die neo-nazi's gebruiken deze bovendien om min of meer dezelfde redenen als heidenen.
Nee dat weet ik niet dondersgoed. Wat ik wel weet dat dit jouw vooroordeel is.
Niels schreef: En nee, natuurlijk zie ik iemand die die symbolen gebruikt niet per se als 'fout'.
Maar als ik je goed begrijp vind je de associaties met het Nazisme logisch (begrijpelijk zelfs?), terwijl ze gebaseerd zijn op misbruik van symbolen. Daarbij heb je een nogal kortzichtig beeld van het paganisme waaruit je je conclusies trekt.

Marla
Berichten: 3895
Lid geworden op: vr jan 10, 2003 11:07
Leefwijze: veganist

Bericht door Marla »

Dus jij vind het geen probleem als iemand met een hakenkruis rond gaat lopen, want het is een vooroordeel om dan maar meteen te denken dat het een nazi is?

Niels
Berichten: 607
Lid geworden op: zo feb 12, 2006 13:27
Leefwijze: veganist

Bericht door Niels »

Zoals ik al aangaf, de symbolen zijn juist al eeuwenoud en zijn gestolen door de nazi's. Dus wanneer je voor het Nazi-Duitsland tijdperk jezelf al bezighield met het Heidendom zou je jezelf nu (of dertig jaar geleden) wel 'mogen' verbazen over de associaties tussen beiden?
Alsof ik niet weet dat die symbolen zijn gekaapt door de nazi's. Ik beweer ook niks anders. En ja, ik vind dat inderdaad wat anders. Als je in de jaren '20 een nietsvermoedende paganist was, is dat wat anders dan een persoon die na de Nazi's die symbolen gaat gebruiken.

Je generaliseert nogal. Paganisme hoeft geenszins per se iets te maken te hebben met het Bloed en Bodem denken van de Nazi's. En voor zover het concept wel verbonden is aan het Heidendom is gaf men er zeker niet dezelfde betekenis aan als de Nazi's hebben gedaan. Hitler zag hierin namelijk een morele rechtvaardiging van het uitroeien van de Joden.
Ik zeg ook helemaal niet dat dat per se zo is. Misschien voel je je persoonlijk aangevallen, dat je dat er in leest, ik weet het niet.
Bij mijn weten, en verbeter me als jij wat anders weet, heeft het paganisme wel degelijk wat te maken met 'de voorouders' en het land waar je vandaan komt, en het verheerlijken van de pre-judeochristelijke beschaving. Dat hoeft niet per se 'fout' te zijn, maar het is wel degelijk vergelijkbaar met wat de nazi's ermee deden.

Nee dat weet ik niet dondersgoed. Wat ik wel weet dat dit jouw vooroordeel is.
Het is mijn vooroordeel dat 'normale mensen' die symbolen kennen als nazi-symbolen, en ze daarom daarmee associeren?
Ik denk dat je het anders las dan ik bedoelde.De associatie vind ik niet gek nee. Het hele waardeoordeel dat je mij in de maag splits is verder voor jouw rekening
Laatst gewijzigd door Niels op vr mar 30, 2007 8:18, 1 keer totaal gewijzigd.

Plaats reactie