Artisan Vegan Cheese
Moderator: Martine
Re: Artisan Vegan Cheese
Nee, de Goudse uit het Uncheese book heb ik volgens mij nooit gemaakt, maar ik vind bijna alle recepten die ik uit dat boek wel heb geprobeerd niet genoeg op kaas lijken. Sommige dingen vind ik wel lekker, maar dan gewoon op zichzelf, niet als 'kaas'. Fermentatie en de romige vettigheid van de cashews in de recepten van Miyoko voegen voor mij heel veel toe aan de 'echte' kaas ervaring.
Die fondue ziet er ook heel lekker uit inderdaad. Dat gaan we een keer met de schoonfamilie uitproberen!
Die fondue ziet er ook heel lekker uit inderdaad. Dat gaan we een keer met de schoonfamilie uitproberen!
Kom eens kijken op Vegetus en Gewoon Vegan!
Re: Artisan Vegan Cheese
Langer rijpen helpt wel inderdaad, maar bij de mozzarella die ik gemaakt had proefde ik de cashews nog wel een beetje. Als je de kaas verhit wordt de smaak ook weer anders.Bonnie schreef:Ik merk bij de kaas die ik nu heb wel dat het echt nog naar cashewnoot smaakt. Op zich niet erg natuurlijk bij een cashewkaas, maar ik vind tot nu toe de cashewsmaak sterker dan de kaassmaak. Misschien moet het nog wat langer rijpen...
Ik ga denk ik ook kaas proberen te maken met andere soorten noten. Ik heb al een soort crème fraîche van amandelen gemaakt, en gisteren had ik best wel lekkere yoghurt met rauwe pinda's.
Kom eens kijken op Vegetus en Gewoon Vegan!
Re: Artisan Vegan Cheese
Wat leuk, die pindayoghurt - ik stond pas nog naar rauwe pinda's te kijken in de toko maar ik wist niet wat ik ermee zou maken 
Gisteren heb ik de fondue geprobeerd, was erg lekker! Ik heb alleen niet de goede miso gebruikt (ik had lichte), dus misschien had het eigenlijk nog iets anders moeten smaken. Ik weet ook niet of het echt heel erg op kaas leek, maar het smaakte goed in ieder geval! En met wijn erdoor deed het me zeker denken aan de kaasfondue die ik vroeger op heb. Maar gewone cashewfondue vind ik ook al lekker, dus ik weet niet of ik dit uitgebreide recept nog vaker ga maken...

Gisteren heb ik de fondue geprobeerd, was erg lekker! Ik heb alleen niet de goede miso gebruikt (ik had lichte), dus misschien had het eigenlijk nog iets anders moeten smaken. Ik weet ook niet of het echt heel erg op kaas leek, maar het smaakte goed in ieder geval! En met wijn erdoor deed het me zeker denken aan de kaasfondue die ik vroeger op heb. Maar gewone cashewfondue vind ik ook al lekker, dus ik weet niet of ik dit uitgebreide recept nog vaker ga maken...
Re: Artisan Vegan Cheese
Ik ben via via gevraagd om op het Magneet Festival in Amsterdam Oost een workshop vegan kaas maken te geven samen met een andere vrouw. Het is komende zondag 2 september al! (beetje last minute geregeld allemaal).
Waarschijnlijk gaan we in ieder geval de cashew mozzarella en misschien ook de fondue demonstreren en vervolgens het publiek laten proeven. Ik heb nog nooit eerder een 'echte' workshop gedaan, dus vind het best wel spannend.
Als er hier mensen zijn die het leuk vinden om te komen kijken (of die toch al van plan waren naar het Magneet Festival te gaan). De uitgebreide informatie staat op mijn blog: http://vegetus.nl/workshop-op-het-magneet-festival/
Wish me luck...
Waarschijnlijk gaan we in ieder geval de cashew mozzarella en misschien ook de fondue demonstreren en vervolgens het publiek laten proeven. Ik heb nog nooit eerder een 'echte' workshop gedaan, dus vind het best wel spannend.
Als er hier mensen zijn die het leuk vinden om te komen kijken (of die toch al van plan waren naar het Magneet Festival te gaan). De uitgebreide informatie staat op mijn blog: http://vegetus.nl/workshop-op-het-magneet-festival/
Wish me luck...

Kom eens kijken op Vegetus en Gewoon Vegan!
Re: Artisan Vegan Cheese
Good Luck!


Re: Artisan Vegan Cheese
Wat gaaf zeg! Als ik kon zou ik komen kijken maar ben dan helaas aan het werk. Zal het ff promoten nog via de FB-page van m'n blog!
Veel succes
Veel succes

Re: Artisan Vegan Cheese
Wat gaaf, Martine, heel veel succes!!
-
- Berichten: 502
- Lid geworden op: di okt 06, 2009 18:36
- Leefwijze: part-time veganist
- Locatie: blerick
Re: Artisan Vegan Cheese
heb het boek ook net besteld dus ben heel erg benieuwd (samen met vegan desserts van hannah kaminski en die malle sexy vegan chef hoeheetieookweer).
nog een weekje geduld.....
nog een weekje geduld.....
Re: Artisan Vegan Cheese
Ik heb afgelopen weekend de fondue gemaakt voor mijn ouders. We vonden het allemaal heerlijk. Het lijkt echt HEEL VEEL op 'echte' kaasfondue.
Ik heb ook de Sharp Cheddar in de koelkast. Die moet 3-4 maanden rijpen, dus ik moet nog even wachten. Met kerst is ie wel ongeveer klaar.
Binnenkort weer eens mozzarella maken. Ben benieuwd hoe dat smaakt op pizza.
Ik heb ook de Sharp Cheddar in de koelkast. Die moet 3-4 maanden rijpen, dus ik moet nog even wachten. Met kerst is ie wel ongeveer klaar.
Binnenkort weer eens mozzarella maken. Ben benieuwd hoe dat smaakt op pizza.
Kom eens kijken op Vegetus en Gewoon Vegan!
-
- Berichten: 502
- Lid geworden op: di okt 06, 2009 18:36
- Leefwijze: part-time veganist
- Locatie: blerick
Re: Artisan Vegan Cheese
oooohhh oohhhh ikwilookkkkkk
Re: Artisan Vegan Cheese
En hebben jullie nog nieuwe dingen uitgeprobeerd? Ik was eerst vrij sceptisch over dit boek, maar ik las net op theppk forum zoveel lyrische reacties dat ik hem nu toch ook wel wil hebben 
Zijn de ingrediënten lastig te krijgen?

Zijn de ingrediënten lastig te krijgen?
Re: Artisan Vegan Cheese
Ik heb tot nu toe alleen de mozzarella, gruyere, cheddar en fondue gemaakt en die zijn heeeeel erg lekker. Nog geen tijd gehad voor andere recepten.
Het valt mee met de moeilijk verkrijgbare ingrediënten, alleen xanthaangum en carrageen zijn lastig, vooral carrageen. Als je wilt kun je xhantaangum vervangen door johannesbroodpitmeel en carrageen door agar agar. Het resultaat is niet helemaal hetzelfde en je hebt wat grotere hoeveelheden nodig, maar het kan wel.
Als er iemand nog een adresje weet waar je kleine porties kappa carrageen kan bestellen tegen een redelijke prijs, dan houdt ik me aanbevolen.
Het valt mee met de moeilijk verkrijgbare ingrediënten, alleen xanthaangum en carrageen zijn lastig, vooral carrageen. Als je wilt kun je xhantaangum vervangen door johannesbroodpitmeel en carrageen door agar agar. Het resultaat is niet helemaal hetzelfde en je hebt wat grotere hoeveelheden nodig, maar het kan wel.
Als er iemand nog een adresje weet waar je kleine porties kappa carrageen kan bestellen tegen een redelijke prijs, dan houdt ik me aanbevolen.
Kom eens kijken op Vegetus en Gewoon Vegan!
Re: Artisan Vegan Cheese
Xanthaangum heb ik al in huis, dat scheelt! Ik zal rondkijken voor carrageen.
Proef je nou echt verschil tussen de verschillende kaassoorten?
Proef je nou echt verschil tussen de verschillende kaassoorten?
Re: Artisan Vegan Cheese
Ja ik vind van wel. De mozzarella is heel mild van smaak, de gruyere is veel pittiger vanwege de miso. De sharp cheddar lijkt wel een beetje op de gruyere, maar met een sterkere smaak.
Ik ben ook benieuwd naar de brie. Die lijkt qua smaak denk ik een beetje op de mozzarella, maar dan veel romiger omdat er heel veel kokosolie door zit. Die ga ik met de feestdagen ook maar eens maken denk ik.
De smoked provolone lijkt me heel speciaal, maar ik heb geen liquid smoke en de lucht-gedroogde kazen schijnen toch wat lastiger te zijn om te maken.
Ik ben ook benieuwd naar de brie. Die lijkt qua smaak denk ik een beetje op de mozzarella, maar dan veel romiger omdat er heel veel kokosolie door zit. Die ga ik met de feestdagen ook maar eens maken denk ik.
De smoked provolone lijkt me heel speciaal, maar ik heb geen liquid smoke en de lucht-gedroogde kazen schijnen toch wat lastiger te zijn om te maken.
Kom eens kijken op Vegetus en Gewoon Vegan!
-
- Berichten: 502
- Lid geworden op: di okt 06, 2009 18:36
- Leefwijze: part-time veganist
- Locatie: blerick
Re: Artisan Vegan Cheese
ik heb inmiddels het boek binnen en mijn eerste reaktie was: EINDELIJK iemand die het SNAPT....
dit zijn dus echt recepten voor mensen die van koken houden en verfijnder eten, niet zozeer "gezond vegan" maar meer "culinair" ook zeker de recepten en presentaties die je tegenkomt.
dus hou je van koken en een uitdaging dan is dit boek een dikke aanrader.
gemaakt heb ik nog niets, heb het pas een week of zo, en nog "op jacht" inderdaad naar xanthaangom en carrageen (ook al).
ga eens bij hekserij.nl kijken die hebben veel en weet nog een site.
mocht ik iets opduiken dan tip ik hier wel
dit zijn dus echt recepten voor mensen die van koken houden en verfijnder eten, niet zozeer "gezond vegan" maar meer "culinair" ook zeker de recepten en presentaties die je tegenkomt.
dus hou je van koken en een uitdaging dan is dit boek een dikke aanrader.
gemaakt heb ik nog niets, heb het pas een week of zo, en nog "op jacht" inderdaad naar xanthaangom en carrageen (ook al).
ga eens bij hekserij.nl kijken die hebben veel en weet nog een site.
mocht ik iets opduiken dan tip ik hier wel

Re: Artisan Vegan Cheese
Miyoko heeft een fotowedstrijd opgezet: http://www.veganmainstream.com/artisanvegancheese
Onderaan de pagina staan recepten voor de smoked provolone en meltable muenster uit het boek.
Onderaan de pagina staan recepten voor de smoked provolone en meltable muenster uit het boek.
Kom eens kijken op Vegetus en Gewoon Vegan!
Re: Artisan Vegan Cheese
Even zoeken op google leverde in ieder geval dit adresje voor Kappa op: http://www.kookwinkel.nl/#44540
Wel duur zeg! Maar ik weet niet hoeveel je gebruikt per keer, waarschijnlijk doe je eeuwig met 300 gram?
Ik zag ook ergens anders dat je zakken van 25 kg uit China kunt bestellen, maar dat is misschien een beetje veel van het goede
Wel duur zeg! Maar ik weet niet hoeveel je gebruikt per keer, waarschijnlijk doe je eeuwig met 300 gram?
Ik zag ook ergens anders dat je zakken van 25 kg uit China kunt bestellen, maar dat is misschien een beetje veel van het goede

Re: Artisan Vegan Cheese
hmm, kappa is inderdaad een behoorlijke investering, maar die 300 gram zal inderdaad wel een poos meegaan. Misschien toch maar bestellen...
Hier nog een receptje uit het boek: low fat queso. Deze is makkelijk te maken zo te zien.
En hier een heleboel kaasfilmpjes van Miyoko: http://www.youtube.com/results?search_q ... 138yOuwYOg
Hier nog een receptje uit het boek: low fat queso. Deze is makkelijk te maken zo te zien.
En hier een heleboel kaasfilmpjes van Miyoko: http://www.youtube.com/results?search_q ... 138yOuwYOg
Kom eens kijken op Vegetus en Gewoon Vegan!
-
- Berichten: 80
- Lid geworden op: wo dec 23, 2009 17:37
- Leefwijze: veganist
- Locatie: Leiden/Leuven
Re: Artisan Vegan Cheese
Hm, interessante tip. No-Muh ken ik intussen wel maar zelf iets kaasachtigs maken lijkt me keigaaf. Als dat inderdaad wel goede receptjes zijn...
Re: Artisan Vegan Cheese
Voor Oud en Nieuw heb ik een klein 'kaasplankje' gemaakt. De cashew brie en goudse kaas uit AVC en de amandel feta en cashew chevre uit de Vegetarian Times.
De brie is heel apart, het lijkt behoorlijk op 'echte' brie of camenbert, maar dan net even anders. De goudse kaas lijkt totaal niet op koeienkaas (veel zachtere textuur en ook een andere smaak), maar hij is wel lekker. De amandel feta is ook heel lekker, maar smaakt meer naar romige gebakken knoflook dan naar kaas. De cashew 'chèvre' vond ik niet zo bijzonder, beetje te sterke tahin smaak.
Het was wel leuk om ook 'kaas' te kunnen eten bij de borrel.
De brie is heel apart, het lijkt behoorlijk op 'echte' brie of camenbert, maar dan net even anders. De goudse kaas lijkt totaal niet op koeienkaas (veel zachtere textuur en ook een andere smaak), maar hij is wel lekker. De amandel feta is ook heel lekker, maar smaakt meer naar romige gebakken knoflook dan naar kaas. De cashew 'chèvre' vond ik niet zo bijzonder, beetje te sterke tahin smaak.
Het was wel leuk om ook 'kaas' te kunnen eten bij de borrel.
Kom eens kijken op Vegetus en Gewoon Vegan!