Artisan Vegan Cheese

Moderator: Martine

veggie84
Berichten: 403
Lid geworden op: ma jan 30, 2012 12:38
Leefwijze: veganist

Re: Artisan Vegan Cheese

Bericht door veggie84 » wo mei 09, 2012 14:45

Eef schreef:De vegan-kaas ligt een paar planken boven de Provamelburgers :mrgreen:
haha neej!




hey Eef, op een dag vind ik het wel.. 8)

veggie84
Berichten: 403
Lid geworden op: ma jan 30, 2012 12:38
Leefwijze: veganist

Re: Artisan Vegan Cheese

Bericht door veggie84 » do mei 10, 2012 15:41

ik heb vandaag plakjes sojakaas gevonden :) 2 soorten, zoals duitste kaasplakjes verpakkingen :D met vegan certified (gelukkig niet in dezelfde koeling) :P

wat wel in zelfde koeling was, is gerookte tofu plakjes, voor op brood

:) ik hoop dat het is wat ik in mijn mind heb, want dan hoef ik niet meer alleen brood te roosteren, maar kan ik tosti's maken haha :P mmm

verder heb ik off topic een taste of nature québec cranberry carnival food bar gekocht! yes eindelijk, ik dacht "nee nou ga je hem niet terugleggen" :P + kan sporen bevatten van noten en soja yep :D nice, i like carnberry nootjes bar

nice, ik lijk een leveltje verder met dit vegan ding ;)

Eef
Berichten: 782
Lid geworden op: za nov 19, 2011 13:21
Leefwijze: veganist

Re: Artisan Vegan Cheese

Bericht door Eef » vr mei 11, 2012 16:14

veggie84 schreef:ik heb vandaag plakjes sojakaas gevonden :) 2 soorten, zoals duitste kaasplakjes verpakkingen :D met vegan certified (gelukkig niet in dezelfde koeling) :P

wat wel in zelfde koeling was, is gerookte tofu plakjes, voor op brood

:) ik hoop dat het is wat ik in mijn mind heb, want dan hoef ik niet meer alleen brood te roosteren, maar kan ik tosti's maken haha :P mmm

verder heb ik off topic een taste of nature québec cranberry carnival food bar gekocht! yes eindelijk, ik dacht "nee nou ga je hem niet terugleggen" :P + kan sporen bevatten van noten en soja yep :D nice, i like carnberry nootjes bar

nice, ik lijk een leveltje verder met dit vegan ding ;)
Mooi! :mrgreen:

Ja, die notenrepen zijn lekker! Wij nemen meestal de Goji variant, Mmmmmmm!

veggie84
Berichten: 403
Lid geworden op: ma jan 30, 2012 12:38
Leefwijze: veganist

Re: Artisan Vegan Cheese

Bericht door veggie84 » zo mei 13, 2012 13:50

als niemand het erg vindt, wilde ik nog even zeggen

haha goji :D

most definitely, weet je Eef, bij mij duurt het heel lang dat ik een merk oppik of een soort van iets,

maar zodra ik het begin te leren,

eet ik ze allemaal! 8)

Gebruikersavatar
Martine
Moderator
Berichten: 2901
Lid geworden op: za aug 06, 2011 17:21

Re: Artisan Vegan Cheese

Bericht door Martine » wo mei 30, 2012 9:51

Martine schreef:Hier staat een recept voor mozzarella, een voorproefje van het boek.
Ik heb de mozzarella gemaakt en het heeft een heel lekker roomkaas-achtige gefermenteerde smaak!

Eerst zelf rejuvelac gemaakt door quinoa een paar dagen te weken in water. Daarna de cashews geweekt en gepureerd met rejuvelac en johannesbroodpitmeel (moet nog steeds een keer xanthaangom bestellen). De puree nog een dagje laten fermenteren op de aanrecht. Daarna puree geblend met agar-oplossing en kokosolie, balletjes ervan geschept en die laten opstijven in koud water.

Ze zijn iets minder stevig geworden dan ik had gehoopt. Misschien komt dat nog als ze wat langer in de koelkast hebben gestaan, en het zal ook wel zijn omdat ik dus geen xanthaangom heb gebruikt. Ik vind ze ook niet echt naar mozzarella smaken, eerder een beetje zoals roomkaas, maar ze zijn toch wel heel lekker. Misschien vanavond maar eens proberen op een pizza of ovenschotel.
Kom eens kijken op Vegetus en Gewoon Vegan!

veggie84
Berichten: 403
Lid geworden op: ma jan 30, 2012 12:38
Leefwijze: veganist

Re: Artisan Vegan Cheese

Bericht door veggie84 » wo mei 30, 2012 22:16

ik heb vandaag de goji variant gehad.

Gebruikersavatar
Martine
Moderator
Berichten: 2901
Lid geworden op: za aug 06, 2011 17:21

Re: Artisan Vegan Cheese

Bericht door Martine » wo jun 13, 2012 12:30

Ik heb het mozzarella recept naar het Nederlands vertaald en op mijn blog gezet. Dit is echt de meest kaasachtige vegan kaas die ik tot nu toe gegeten heb.

http://vegetus.nl/wp-content/uploads/20 ... arella.jpg
Kom eens kijken op Vegetus en Gewoon Vegan!

Gebruikersavatar
Dani
Berichten: 1030
Lid geworden op: di okt 18, 2011 20:46
Leefwijze: veganist
Locatie: Provincie Groningen
Contacteer:

Re: Artisan Vegan Cheese

Bericht door Dani » wo jun 13, 2012 13:06

Wow dat ziet er echt fantastisch uit. Ik wil het ook proberen :D
Zou het ook kunnen met cashewnoten- of amandemeel? Dan hoef ik de noten niet te weken en te maken.
Zo ja, wat schat je dan in qua hoeveelheid wat ik moet gebruiken?
Plantaardigheidjes , een vegan receptenblog, nu ook op facebook.

Gebruikersavatar
Martine
Moderator
Berichten: 2901
Lid geworden op: za aug 06, 2011 17:21

Re: Artisan Vegan Cheese

Bericht door Martine » wo jun 13, 2012 13:53

Ja, ik denk dat het met amandelmeel en dergelijke ook wel kan, maar dan moet je het alsnog pureren met een staafmixer, blender of dergelijk apparaat. De notensmurrie moet namelijk zo glad mogelijk zijn.

Ik weet ook niet hoeveel vocht je moet toevoegen als je gemalen noten gebruikt. Hele geweekte noten bevatten natuurlijk een bepaalde hoeveelheid vocht, en die zou je zelf moeten toevoegen aan gemalen noten, tenzij je die ook weekt, maar dat lijkt me dan weer lastig met afgieten....?

Geweekte noten zijn heel zacht, dus die kun je vrij makkelijk pureren, ook zonder superblender, al worden ze dan waarschijnlijk niet helemaal zo glad als wanneer je een vitamix o.i.d. hebt. Ook denk ik dat cashews makkelijker fijn te krijgen zijn dan amandelen, maar ik heb er nog niet uitgebreid mee geëxperimenteerd.

Een kop hele noten weegt ongeveer 140 gram, dus als je in dit recept 280 gram gemalen noten gebruikt zit je wel ongeveer goed. Als ik jou was zou ik het gewoon met hele noten doen, dan weet je zeker dat het goed gaat met de vocht-balans.
Kom eens kijken op Vegetus en Gewoon Vegan!

veggie84
Berichten: 403
Lid geworden op: ma jan 30, 2012 12:38
Leefwijze: veganist

Re: Artisan Vegan Cheese

Bericht door veggie84 » wo jul 18, 2012 16:55

Hoi Martine,

:) ik heb vandaag bechemelsaus gemaakt die je me liet zien.

Over me pizza gedaan.

Hey is erg goed gelukt!

Ik heb een mix gemaakt van jouw maniertje en die website ;)

ook dus edelgistvlokjes gebruikt, nootmuskaat behalve zout, me melk was amandel maar wel zonder zoet :P en de bloem was spelt. Verder heb ik deze keer margarine gebruikt.

me pizza is next level geworden 8)

Gebruikersavatar
Martine
Moderator
Berichten: 2901
Lid geworden op: za aug 06, 2011 17:21

Re: Artisan Vegan Cheese

Bericht door Martine » wo jul 18, 2012 17:05

Fijn veggie!

Leuk om te horen :)
Kom eens kijken op Vegetus en Gewoon Vegan!

Gebruikersavatar
Martine
Moderator
Berichten: 2901
Lid geworden op: za aug 06, 2011 17:21

Re: Artisan Vegan Cheese

Bericht door Martine » ma jul 30, 2012 9:13

Op amazon.com kun je nu een klein deel van het boek bekijken met Look Inside!

http://www.amazon.com/Artisan-Vegan-Che ... 1570672830
Kom eens kijken op Vegetus en Gewoon Vegan!

Berti
Berichten: 502
Lid geworden op: di okt 06, 2009 18:36
Leefwijze: part-time veganist
Locatie: blerick

Re: Artisan Vegan Cheese

Bericht door Berti » do aug 02, 2012 7:08

als het hier toch over zelf "kaas" maken gaat kijk dan hier maar eens!
www.therawchef.com
ik heb zijn raw cheese (e)boek......aanrader ...was echt aangenaam verrast.
zelfde principes als hierboven genoemd.

ben ook al jaren nieuwsgierig naar Dr.Cow, maar wat hij kan, kunnen wij ook!!!
nu nog iemand in nederland die het gaat doen ......ik wil best maar niet alleen.
denk dat de produkten ook wel aftrek zouden vinden bij restaurants want veel mensen met zuivel allergie tegenwoordig en zo...en die rare, hoe heten ze ook weer, oja, vegans.....

Gebruikersavatar
Martine
Moderator
Berichten: 2901
Lid geworden op: za aug 06, 2011 17:21

Re: Artisan Vegan Cheese

Bericht door Martine » zo aug 19, 2012 14:40

Het boek is nu te koop bij Bol: http://www.bol.com/nl/p/artisan-vegan-c ... 004971273/
De prijs is ook heel redelijk. Ik heb het meteen besteld, want ik ben heel nieuwsgierig naar de recepten voor Cheddar en Goudse kaas!
Kom eens kijken op Vegetus en Gewoon Vegan!

Gebruikersavatar
Ananas
Berichten: 3353
Lid geworden op: za mar 01, 2008 20:21
Leefwijze: veganist

Re: Artisan Vegan Cheese

Bericht door Ananas » vr aug 24, 2012 19:36

Laat je het weten? :)

Had je ook de gouda uit het Uncheese Cookbook wel eens gemaakt?

Gebruikersavatar
Ananas
Berichten: 3353
Lid geworden op: za mar 01, 2008 20:21
Leefwijze: veganist

Re: Artisan Vegan Cheese

Bericht door Ananas » vr aug 24, 2012 19:38

Laat je het weten? :)

Had je ook de gouda uit het Uncheese Cookbook wel eens gemaakt?

Berti
Berichten: 502
Lid geworden op: di okt 06, 2009 18:36
Leefwijze: part-time veganist
Locatie: blerick

Re: Artisan Vegan Cheese

Bericht door Berti » vr aug 24, 2012 19:58

nee ik heb de Gouda nog niet gemaakt tot nu toe maar ben dat wel van plan binnenkort.

Gebruikersavatar
Bonnie
Berichten: 1578
Lid geworden op: vr mei 18, 2007 21:55
Contacteer:

Re: Artisan Vegan Cheese

Bericht door Bonnie » vr aug 24, 2012 20:07

Ik heb de chèvre geprobeerd (van de Amazon preview) en net door de pasta gedaan. Het is best lekker! Ik denk alleen dat ik het niet helemaal goed heb gedaan (heb maar een kwart van het recept gemaakt en ik heb alleen een staafmixer dus het was niet perfect glad, maar een iets grovere structuur past misschien wel bij geitenkaas?) dus daar wil ik de volgende keer beter op letten. Ik vind het ook lastig om in te schatten wanneer alles 'klaar' is als het een paar dagen moet rijpen. De fondue van Miyoko's blog wil ik ook proberen. Ik ben ook wel heel benieuwd naar die stevigere kazen maar ik heb nog geen xanthaangom etc...

Ben benieuwd wat andere mensen ervan vinden! ik heb nog niet zoveel reviews gelezen.

Berti
Berichten: 502
Lid geworden op: di okt 06, 2009 18:36
Leefwijze: part-time veganist
Locatie: blerick

Re: Artisan Vegan Cheese

Bericht door Berti » vr aug 24, 2012 20:11

ja een grovere struktuur past zeer zeker bij geitenkaas!!

Gebruikersavatar
Bonnie
Berichten: 1578
Lid geworden op: vr mei 18, 2007 21:55
Contacteer:

Re: Artisan Vegan Cheese

Bericht door Bonnie » vr aug 24, 2012 20:15

Ja, dat dacht ik ook al :) Ik heb alleen al een tijd geen geitenkaas op, maar dit deed me wel denken aan een amandelfeta die ik ooit maakte en die was ook kruimelig en dat paste er goed bij.

Ik merk bij de kaas die ik nu heb wel dat het echt nog naar cashewnoot smaakt. Op zich niet erg natuurlijk bij een cashewkaas, maar ik vind tot nu toe de cashewsmaak sterker dan de kaassmaak. Misschien moet het nog wat langer rijpen...

Plaats reactie