Profielwerkstuk veganisme onderzoek

Heeft u algemene vragen op het gebied van veganisme?

Moderators: Morality, Martine, Rorrim

Plaats reactie
SEP
Berichten: 2
Lid geworden op: zo aug 23, 2015 17:35
Leefwijze: veganist

Profielwerkstuk veganisme onderzoek

Bericht door SEP »

Ik zit dit jaar in 6 vwo en ben bezig mijn profielwerkstuk. Mijn vriendin en ik hadden bedacht om ons pws over veganisme te doen. Volgens onze begeleidster was het te uitgebreid dus gaan we ons vooral richten op de gezondheidseffecten. We gaan het hebben over wat veganisme is, over waarom bepaalde dierlijke producten slecht zijn voor je gezondheid, over cholesterol, kanker (en misschien andere ziektes), bloeddruk, het milieu, wereldhonger en dierenwelzijn. Een belangrijk gedeelte van een profielwerkstuk is natuurlijk het onderzoek.
Toen we net waren begonnen met ons pws hadden we bedacht om voor ons onderzoek voor een bepaalde periode veganistisch te gaan leven en kijken wat voor effecten het zou hebben op onze gezondheid. Het was alleen nog maar een idee en niet echt een plan, maar nu zijn mijn vriendin en ik beide al veganistisch en willen we niet teruggaan naar het eten van dierlijke producten. We kennen ook beide niemand die bereid is om voor een bepaalde periode veganistisch te gaan leven, dus dit onderzoek zit er niet meer in.
Een ander idee was om iets te gaan doen met kankercellen. We hebben universiteiten hierover gemaild, maar dit is jammer genoeg niet mogelijk.

We vroegen ons dus af of iemand hier ideeën heeft voor een onderzoek voor ons profielwerkstuk dat gezondheid gerelateerd is. Alle ideeën zijn welkom! :)

Martine
Moderator
Berichten: 2902
Lid geworden op: za aug 06, 2011 17:21

Re: Profielwerkstuk veganisme onderzoek

Bericht door Martine »

Als ik jullie was zou ik voor een literatuuronderzoek gaan. Er zijn al heel veel onderzoeken gedaan naar de effecten van plantaardige voeding op de gezondheid die je vaak kunt opvragen en lezen op het internet of in een universitaire bibliotheek. Hier komen verschillende resultaten uit, die je met elkaar zou kunnen vergelijken. Dat heeft veel meer zeggingskracht dan als je zelf naar het effect op de gezondheid van een klein aantal personen zou kijken, omdat de onderzoeksresultaten dan niet zo representatief zijn en het ook heel moeilijk is om de invloed van andere factoren uit te sluiten (bijvoorbeeld roken, lichaamsbeweging, stress etc.)

Er zijn websites met goede overzichten van dit soort onderzoeken, die je als startpunt zou kunnen gebruiken. Het is wel belangrijk dat je goed Engels kan, want al deze onderzoeken zijn in het Engels gepubliceerd.

Kijk bijvoorbeeld eens hier: http://www.veganhealth.org/#res en hier http://nutritionfacts.org/

Een ander aspect van veganisme wat ik zelf heel interessant vind en wat me een heel leuk onderwerp lijkt voor een pw, is goede strategieën om mensen op een positieve manier bekend te maken met veganisme en ze te bewegen om meer plantaardig te eten en eventueel ook veganist te worden. Daar is steeds meer literatuur over te vinden, wel voornamelijk in het Engels ook.
Kom eens kijken op Vegetus en Gewoon Vegan!

Morality
Moderator
Berichten: 208
Lid geworden op: za dec 27, 2014 10:33
Leefwijze: veganist

Re: Profielwerkstuk veganisme onderzoek

Bericht door Morality »

Heel goed dat jullie veganisten zijn geworden! :govegan:

Gezien het idee dat jullie hadden kan je misschien iets met veganchallenge.nl doen. Het belangrijkste bij het kiezen van centrale vragen voor je onderzoeken op school is dat je zelf graag het antwoord op je centrale vraag wilt ontdekken. Als je passie voor een onderwerp of een aanpak hebt, dan zal je jezelf veel meer inzetten en zal je betere ideeën krijgen. Probeer er wel voor te zorgen dat je onderzoek representatief (zoals Martine ook aangeeft), betrouwbaar en valide is. Let daarnaast goed op de structuur en leesbaarheid van je profielwerkstuk.

Door het lezen van onderzoeken die al zijn uitgevoerd kan je ook inspiratie opdoen voor nieuwe onderzoeken (wat anderen helaas niet uitgezocht hebben) of literatuuronderzoek (waarbij je de resultaten van verschillende onderzoeken verzamelt en verwerkt tot iets nieuws). Je kunt jezelf tevens afvragen welk onderzoek je begeleidster zou kunnen overtuigen om ook veganist te worden. Mogelijk zijn de volgende links nuttig:

http://www.ecologos.org/vegan.htm
http://pamela10j10.weebly.com/uploads/4 ... nt_pdf.pdf
https://www.organicfacts.net/health-ben ... vegan.html
http://www.jamieoliver.com/news-and-fea ... ozy7CQB.97
http://www.diagnosisdiet.com/diet/vegan-diets/
https://en.wikipedia.org/wiki/Veganism
http://www.sciencedirect.com/science/ar ... 4414001642
http://www.oncologynutrition.org/event/ ... erence-218
http://journals.cambridge.org/download. ... 9b82140018
http://ajl.sagepub.com/content/6/3/250.short
https://books.google.nl/books?id=eJ10Ho ... an&f=false

Martine
Moderator
Berichten: 2902
Lid geworden op: za aug 06, 2011 17:21

Re: Profielwerkstuk veganisme onderzoek

Bericht door Martine »

Je zou naast een literatuuronderzoek ook nog een enquête onder veganisten kunnen doen waarbij je vraagt of ze veranderingen in hun gezondheid hebben gemerkt toen ze vegan werden. Je zou dan bijvoorbeeld kunnen vragen naar verbetering of verslechtering van algemene conditie, allergieën, vitamine- en mineraaltekorten (zoals ijzer, D en B12), bloeddruk en cholesterol. Dit heeft als nadeel dat het self-reported is, dus je bent afhankelijk van hoe mensen zelf hun gezondheid ervaren (of wat ze zich herinneren van wat de dokter over hun bloedwaarden heeft gezegd). Bovendien mis je mensen die geen vegan meer zijn omdat ze zich niet gezond voelden toen ze vegan aten. Toch zou zo'n onderzoekje een leuke aanvulling kunnen zijn op een literatuuronderzoek.
Kom eens kijken op Vegetus en Gewoon Vegan!

SEP
Berichten: 2
Lid geworden op: zo aug 23, 2015 17:35
Leefwijze: veganist

Re: Profielwerkstuk veganisme onderzoek

Bericht door SEP »

@Martine
Bedankt! We denken dat we sowieso een literatuurstudie gaan doen. Ik denk dat we voor iets met kanker gaan, omdat dit ons nog steeds aanspreekt. We moeten alleen nog met onze begeleidster bespreken of het kan over kanker in het algemeen of een bepaalde kanker. Wat ons ook leuk leek, was puberteit. Weet iemand misschien of hier genoeg informatie over te vinden is? Op de site Nutritionfacts hadden we er wel wat over zien staan, maar we weten niet of dit genoeg is voor een literatuurstudie. Dus heeft iemand anders iets gelezen over veganisme en puberteit?

@Morality
Dankje voor al je tips en de links! We dachten er ook al over om mbv onderzoeken een nieuw onderzoek te bedenken. Sinds vorig jaar kan je een prijs winnen op ons school voor beste pws. De winnaars hadden iets gedaan over het placeboeffect en het onderzocht met jonge kinderen. Volgens de jury was dat erg vernieuwend en dat wordt dus gewaardeerd. We weten alleen niet of we echt iets kunnen onderzoek dat vernieuwend is.

Morality
Moderator
Berichten: 208
Lid geworden op: za dec 27, 2014 10:33
Leefwijze: veganist

Re: Profielwerkstuk veganisme onderzoek

Bericht door Morality »


Gebruikersavatar
jet
Moderator
Berichten: 3881
Lid geworden op: vr jun 08, 2007 21:52
Leefwijze: veganist

Re: Profielwerkstuk veganisme onderzoek

Bericht door jet »

Hè, ik wou dat mijn leerlingen eens een profielwerkstuk over veganisme gingen doen, afijn, jammer :mrgreen:

Mag er op jullie school gekozen worden voor een 'onderzoek' of een literatuurstudie? (bij ons op school ligt dat min of meer vast afhankelijk van je profiel).

Afgelopen jaar was er bij ons op school een groepje dat voor hun onderzoek docenten en leerlingen liet vasten (en dan niet helemaal geen eten, maar beneden een bepaalde hoeveelheid calorieën per dag). De leerlingen van beneden de 18 jaar moesten van thuis een ondertekend papiertje meenemen, en docenten mochten zo mee doen (er waren geen docenten onder de 18 :wink: ).
Ze gingen voorafgaand aan de week die er gevast moest worden een concentratie-onderzoek doen, en na die week ook. Vrij simpel natuurlijk allemaal, en ook de hoeveelheid leerlingen en docenten was statistisch natuurlijk niet geheel verantwoord, maar het onderzoek en het enthousiasme was erg leuk.

Als je literatuurstudie mag doen, dan kun je inderdaad veel meer kanten op. Er zijn onderzoeken uit het verleden waarbij gekeken werd of veganisme niet slecht was voor de gezondheid (ik meende dat ze gekeken hadden naar pubermeisjes).
Mocht je vrienden/kennissen hebben in de medische sector dan kun je veel via pubmed bekijken (anders kost dat geld).
The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it.

Plaats reactie