Wat zijn de dilemma s van de beginnende veganist?

Heeft u algemene vragen op het gebied van veganisme?

Moderators: Morality, Martine, Rorrim

Plaats reactie
tegenlicht
Berichten: 5
Lid geworden op: di okt 17, 2017 13:49
Leefwijze: flexitarier

Wat zijn de dilemma s van de beginnende veganist?

Bericht door tegenlicht »

Beste mensen,
Op dit moment zijn wij bij VPRO s Tegenlicht bezig met de voorbereiding van een uitzending die helemaal gaat over mensen die het roer omgooien om een duurzaam leven te leiden. Wij zijn benieuwd naar de dilemma's die ontstaan als je die keuze maakt, welke reacties het losmaakt. Een onderdeel gaat over veganistisch eten. We hopen via dit forum in contact te komen met mensen die daar over willen vertellen.
Jorien van Nes
Gebruikersavatar
@rno
Berichten: 452
Lid geworden op: wo mei 26, 2010 6:54
Leefwijze: veganist

Re: Wat zijn de dilemma s van de beginnende veganist?

Bericht door @rno »

Hoi Jorien,

Helaas, ik kan je niet helpen. Mijn gezin (vader, moeder, volwassen dochter) is van vegetarisch naar (vrijwel geheel) veganistisch overgestapt. Geen grote stap voor ons.

Groetjes,

@rno
Zodra je vega wordt, moet je een strijd voeren met je smaak en met je sociale omgeving. De meeste mensen op dit forum hebben die strijd gewonnen.
eno2
Berichten: 203
Lid geworden op: zo apr 10, 2011 18:27
Leefwijze: veganist
Locatie: el hierro

Re: Wat zijn de dilemma s van de beginnende veganist?

Bericht door eno2 »

Dilemma's had ik niet. Enkel twijfel of ik het zou kunnen volhouden. Ja dus. Sinds 1998.

Nu, in mijn vroegere job had ik het helemaal niet kunnen doen.
Eet wat goed is voor de planeet
Rorrim
Moderator
Berichten: 421
Lid geworden op: do sep 12, 2013 11:36
Leefwijze: veganist

Re: Wat zijn de dilemma s van de beginnende veganist?

Bericht door Rorrim »

Geen dilemmas. Wel deed het een beroep op mijn sociale aanpassingsvermogen, als in niet meer meedoen aan alle niet-vegan dingen en daar vragen over krijgen waar je tactvol op moet leren antwoorden. Dus eigenlijk leren om niet andermans pret te bederven. Dat was voor mij best een moeilijke les. Anderen overtuigen werkt mijns inziens het beste met een minimaal aantal woorden in combinatie met het goede voorbeeld geven. Zonder in moraalridder modus te gaan. ;P
:govegan:
Gebruikersavatar
@rno
Berichten: 452
Lid geworden op: wo mei 26, 2010 6:54
Leefwijze: veganist

Re: Wat zijn de dilemma s van de beginnende veganist?

Bericht door @rno »

Ik heb een kerstlunch afgeslagen met de mededeling dat ik anders hun eetplezier zou bederven.
Zodra je vega wordt, moet je een strijd voeren met je smaak en met je sociale omgeving. De meeste mensen op dit forum hebben die strijd gewonnen.
Rorrim
Moderator
Berichten: 421
Lid geworden op: do sep 12, 2013 11:36
Leefwijze: veganist

Re: Wat zijn de dilemma s van de beginnende veganist?

Bericht door Rorrim »

Ik zie het al! Het is de hoogste tijd om ons eigen kerstfeest te organiseren! Wedden dat volgend jaar de niet-vegans er ook bij willen zijn.
:govegan:
Corine
Berichten: 1
Lid geworden op: do feb 15, 2018 19:22

Re: Wat zijn de dilemma s van de beginnende veganist?

Bericht door Corine »

Beste Jorien,

Ik weet niet of je momenteel nog steeds op zoek bent naar mensen.

Ik weet dat ik hier in de minderheid ben, maar onderstaande zeg ik in alle respect voor iedereen.
Bij mij is net namelijk zo, een paar weken geleden ging er een knop om dat wij duurzamer moeten leven, voor onszelf, voor onze planeet, voor onze kinderen en voor elkaar. Samen met mijn man proberen wij elke keer een stapje te verbeteren. In een keer (streng) invoeren zorgt er namelijk vaak voor dat we tegen te veel dingen tegelijk aanlopen, gedeeltelijk invoeren kunnen we dingen eigen maken en natuurlijker laten worden voor we het volgende invoeren, en zo houden wij het beter vol.

Een van de veranderingen houdt in: ander eetpatroon. Daar loop ik tot nu toe tegen de grootste moeilijkheden aan, of laten we ze net zoals mijn manager: 'uitdagingen' noemen. We hebben besloten 4 tot 5 dagen per week vegetarisch te eten, waarvan 2-3 veganistisch. We eten nog steeds wel vlees en vis, en gebruiken nog steeds dierlijke producten. We houden beide van koken, dus dat hebben we in ieder geval mee.
Nu heb ik de afgelopen weken steeds meer gelezen over misstanden in verschillende lagen, en steeds meer gaat mij tegenstaan.

De afgelopen weken worstel ik tussen geweten, gemak en gewenning. Ik vraag me bij veel dingen af: is er een alternatief? Wat/hoe is de smaak? Is er misschien een biologische/dierenleedvrije variant? Kan is dit opgeven? Pak ik bepaalde producten gewoon omdat ik het gewend ben?
Over veganisme: ik heb voor mijzelf voor zo veel mogelijk dierlijke producten uitgebannen. Ik ontbijt niet meer met dierlijke producten, en bij de lunch op mijn werk is het misschien nog 1-2keer per week (geen vlees, maar dan bv eieren of zuivel. Of brood/crackers met dierlijke producten.). Maar ik ga ook niet van alles na of er wel dierlijke producten inzitten (zoals E-nummers bijvoorbeeld). Daar zit er ook voor een deel gemak bij.

Het volgende punt vraag ik: val me hier a.u.b. niet op aan! Ik probeer gewoon mijn mening te geven, en de punten waar ik tegenaan loop.
Vlees is een ander iets. Ik heb nooit moeite gehad tijdenlang geen vlees te eten, maar eerlijk, ik vind het ook gewoon lekker. Mijn man kan ik wel overtuigen van 2x per week, en dan echt goed vlees halen. Bij de biologische slager, waarvan de oorsprong bekend is. Of ik kijk naar het beter-leven keurmerk van de dierenbescherming, dat het 3 sterren heeft. Minder, maar wat we eten is dan zo diervriendelijk mogelijk.
Ik heb het er wel over gehad, ook met mijn man. Het helemaal opgeven van vlees. Maar manlief vind het prima om het een deel van de week niet te eten, opgeven doet hij niet. En eerlijk: ik vind vlees ook gewoon erg lekker. Verder hebben we er ook discussies over. Een van de terugkerende dingen: mensen zijn omnivoren, geen carnivoren en ook geen herbivoren. Is het ook niet gewoon onze natuur om ook vlees te eten? Bij zuivel vind ik het vreemder dan vlees, biologisch gezien. Het drinken van zoogmelk van een ander dier als mens doet mij vreemder aan dan het eten van vlees als omnivoor. Aan de andere kant kan ik het dierenleed ook niet negeren. En als derde vraag ik me af of ik het helemaal kan opgeven, of het is omdat ik het lekker vind, gewend ben om vlees in bepaalde recepten te gebruiken of te gemakkelijk teruggrijp naar het bekende weet ik soms ook gewoon niet.
Ik weet dat er goede alternatieven beschikbaar zijn, maar voor manlief is het ook een argument dat vlees bijdraagt aan een volledig voedingspatroon. Veganisme is zeker ook gezond, te veel vlees (zoals veel mensen eten) is ook ongezond. Vis halen we bij de visboer, niet in de super. We kijken ook hoe het is met de status van de vis die we eten, en of de vis het MSC keurmerk heeft.

Wel experimenteer ik de laatste tijd met nieuwe technieken, nieuwe ingrediënten en hoop zo steeds minder dierlijke producten te gebruiken uit gemak. Eerlijk moeten er soms ook mentale drempels genomen worden. Toen ik laatst manlief voorstelde om veganistische kaas te proberen, was zijn antwoord: no way. Ik ben nu van plan binnenkort te experimenten met edelgistvlokken om toch veganistisch bepaalde gerechten te kunnen maken. Kijken of manlief het merkt, ik vertel het hem achteraf wel.
Soms is het ook even wennen aan bepaalde ideeën.

Verder, als we uit eten gaan bijvoorbeeld, hoeft dat ook niet altijd veganistisch. Wij vertellen aan mensen dat we zo diervrij mogelijk proberen te eten, dat we het waarderen als ze er rekening mee houden maar dat we gewoon mee-eten wat er op tafel komt. Als mijn ouders komen, vanwege chronische ziekte moet mijn moeder bepaalde dingen eten om aan voldoende voedingstoffen te komen, die zal ik haar nooit ontzeggen. Als er mensen komen eten, zorgen wij voor goed eten, soms met vlees, soms zonder, soms met dierlijke producten, soms zonder. Ik slik bepaalde medicatie, en ik accepteer dat er geen diervrije variant is. Dat is iets waar ik niet omheen kan.

Ik zie mezelf als een part-time veganist, die probeert ethisch en praktijk te balanceren. Ik leer en lees steeds meer over mijn voeding en wat ik eet, waar het vandaan komt. Als ik geen tijd heb om iets tot op de bodem uit te zoeken, is dat niet erg. Soms voel ik me schuldig als ik wel vlees eet, of dierlijke producten gebruik. Maar ik zeg ook tegen mezelf dat ik bezig ben dingen steeds beter te doen. En alle dagen dat het mij wel lukt, zijn mooi meegenomen. Dan draag ik niet bij aan het dierenleed en verklein ik mijn CO2 afdruk. En het is beter om 5 dagen geen vlees te eten, dan 6-7 dagen wel vlees te eten. Het is beter om zo min mogelijk dierlijke producten te gebruiken, dan het elke dag te eten. Zuivel, eieren, kaas en vlees waren voor mij altijd zo vanzelfsprekend, dat ik soms tegen mezelf moet zeggen dat het niet gek is dat ik er niet in een keer compleet mee kan stoppen. Ik zal mijn patroon moeten veranderen, en dat kost tijd.

Mijn zoon ga ik leren, wat de kosten van dingen zijn. En dan bedoel ik niet alleen het euroteken dat erop staat. Dan bedoel ik, het gebruik ten opzichte van de prijs. De milieubelasting tegenover het gebruik, de menselijke factor, de milieufactor en de dierlijke factor. Soms is het vermoeiend alles uit te moeten zoeken, maar de 'kosten achter de schermen' is iets waar je als consument (indirect) verantwoordelijk voor bent. Vragen als: waar komt het vandaan en waar gaat het naartoe? Hoe ga ik het gebruiken, hoe vaak en is er een alternatief? Wat doe ik ermee als ik het niet (meer) nodig heb?

Veganism heeft voor mij te maken met respect voor milieu, voor dieren, maar ook voor jezelf. Je lichaam, je gezondheid kun je niet sturen, maar je kunt gezondheid wel beïnvloeden met voeding en beweging. Ik dacht altijd dat ik best wel bewust was van wat ik at, zo maken we al ons eten altijd al zelf en doen we niet aan 'pakjes en zakjes' koken. Part-time veganism heeft mij een hele verborgen wereld laten opengaan., me over dingen anders laten denken. Ik moet ook oppassen dat ik niet te ver ga doorschieten en niet meer kan genieten van mijn eten, maar alleen bezig ben met wat er op mijn bord ligt en hoe vegan het eigenlijk allemaal is. Bijvoorbeeld bij mijn ouders en als mijn man kookt. Ik heb bewondering en respect voor alle full-time veganisten hier, het is fantastisch dat jullie je leven zo hebben kunnen inrichten. Maar eerlijk, ik ben ook trots op mezelf, omdat ik erover nadenk en zo min mogelijk dierlijke producten gebruik. Ook al eet ik zelfs af en toe nog een stukje vlees.

Over onze andere aspecten in ons leven die we proberen te verduurzamen, zal ik het nu even niet hebben.

Met vriendelijke groet,
Corine.
Morality
Moderator
Berichten: 211
Lid geworden op: za dec 27, 2014 10:33
Leefwijze: veganist

Re: Wat zijn de dilemma s van de beginnende veganist?

Bericht door Morality »

:welcome: Corine,

Dat zijn een hoop dilemma's en aspecten. Goed dat je over zoveel aspecten nadenkt en bereid bent om de tekst met ons te delen. Het vinden van goede informatie over waar producten van/mee gemaakt worden en wat de voor- en nadelen daarvan zijn is zeker niet altijd makkelijk. Op dit forum (en elders) is veel informatie te vinden, maar soms staat het verspreid over veel verschillende pagina's. Zelf ben ik heel snel gestopt met de dierlijke producten (ook wat ik heel lekker vond), omdat ik het welzijn van dieren veel belangrijker vindt dan de extra keuzes die geboden worden door niet-veganistisch voedsel. Tevens vond ik dat de duidelijkheid van gelijk zoveel mogelijk veganist zijn voor gemak zorgde (ook wanneer ik nog niet volledig snapte waarom iets niet goed was). Gelukkig bleek dat veganistisch voedsel ook nog heel erg lekker kan zijn.

Ik ben blij dat jullie geïnteresseerd zijn in veganisme. Ik vind het natuurlijk jammer dat jullie (nog) geen veganisten zijn, maar voor jullie werkt een andere aanpak mogelijk veel beter dan mijn aanpak (om het in jullie eigen tempo vol te houden en te blijven leren). Misschien helpt het om op dit forum een paar leden te zoeken die kort geleden dezelfde stappen hebben gezet en daardoor net iets verder zijn. Je kunt dan mogelijk ideeën van hen krijgen en hun voorbeeld doet soms volgen.

Blijf veganistische alternatieven proberen! Veel succes! :govegan:
Brent
Berichten: 1078
Lid geworden op: vr apr 27, 2007 8:37
Leefwijze: veganist
Locatie: Amsterdam

Re: Wat zijn de dilemma s van de beginnende veganist?

Bericht door Brent »

Jullie zijn goed bezig Corine. Ik heb er zelf langer over gedaan om te bewegen richting meer veganistisch eten, wel tientallen jaren.

Bedenk ook dat allerlei nare ziekten minder makkelijk een kans krijgen in je gezin als je je vleesconsumptie en zuivelconsumptie matigt.

Als je handig bent met kruiden is het denk ik makkelijker om plantaardige gerechten lekker op smaak te krijgen en niet zo afhankelijk te zijn van de zogenaamde vlees- en zuivelvervangers.
xxx graan- en aardappelvrije suikervrije lookvrije paddestoelvrije fermentvrije peulvruchtvrije alcoholvrije plantenetert xxx
carolina
Berichten: 3
Lid geworden op: zo sep 23, 2018 16:54

Re: Wat zijn de dilemma s van de beginnende veganist?

Bericht door carolina »

ik wil ook nog reageren.....
vlees ik ik al meer dan 25 jaar niet meer en sinds ongeveer een jaar veganistisch.
Waar ik moeite mee heb,is wat ik de betweterigheid en starheid van dan vooral jonge veganisten op het internet noem.

Als je zegt geen schapenwol want de schapen in Australie hebben het verschrikkelijk, denk ik oke dat ga ik onderzoeken. Ben ik het daarmee eens?
Dan kom ik eerst bij de schapen in Nederland, hebben die het ook zo slecht? En zou ik een schaap kunnen houden, of 'n paar, en er dan heel goed voor zorgen, is dat ook 'slecht'?
Ik spin wol, ik heb dat al eens eerder hier verteld, en daar brei ik dan van; alles naar behoefte en alleen voor mezelf en 'n enkele keer voor m'n kind of kleinkind. Dan heb ik ruim voldoende aan een vacht per jaar maar dat zou makkelijk een vacht per twee of meer jaren kunnen worden omdat ik heel zuinig ben op de wol en op de kleding die ik ervan maak.
Ik heb het opgezocht een acryl trui maken en een schapenwollen trui maken zijn volgens mijn bron, even belastend voor het milieu maar, en hier komt het verschil, mijn schapenwollen trui is geheel afbreekbaar en de acryl helemaal niet dus daar scoort de acryl slecht. Katoen is ook een optie natuurlijk maar minder warm en gezien het hele proces van bleken en verven zeker ook niet duurzaam.
En wij mensen dragen nou eenmaal kleren......

Mijn mening is dat bewustwording het enige is wat ons kan helpen. Als je zegt geen wol is dat mij oke maar als je vervolgens twee keer per jaar een totaal nieuwe outfit nodig denkt te hebben, sla je, wat mij betreft, de plank compleet mis.
Als we geen dierproducten meer gebruiken en vervolgens bergen van bijvoorbeeld cashews laten aanrukken, verplaatsen we het probleem alleen.
Volgens mij is er geen probleem ontstaan toen mensen vlees gingen eten (dat doen we onze hele geschiedenis al) maar op het moment dat mensen hebberig begonnen te worden.
Ineens was een paar schoenen voor de winter en een paar voor de zomer niet genoeg, ineens was twee keer per week vlees armoedig, ineens moesten we kasten vol kleren, vriezers vol snacks, koelkasten waarin ons eten staat te bederven omdat het oog groter is dan de maag, vakanties in het buitenland, groenten en vruchten uit het buitenland, allemaal 'n auto of twee als 't even kan,
ineens was niks meer gek genoeg..... :(

wat is er mis met zuinig zijn op je spullen?
wat is er mis met dankbaarheid aan de aarde die ons zoveel schenkt?
wat is er mis met kinderen lopend naar school brengen, katoenen luiers, je oude shirts tot vaatdoek vermaken, eens iets herstellen ipv nieuw te kopen. wat is er mis met onze eigen hazelnoot en walnoot, onze eigen granen, fruit en aardappel groente en n vlees(vervangertje), waar onze voorouders het allemaal goed op hebben gedaan?

Ik leef heel dicht bij mezelf, heb groenten op mn volkstuintje evenals fruit. Ik kook geen jam meer; eet me tevreden aan wat ik heb en geef weg als ik nog wat over heb. Ik loop of fiets en gebruik mijn kleren tot ze op zijn. Ik spin wol en een enkele keer voor mijn kleinkind wilde zijde die wordt gewonnen van de cocons waar de vlinders al uitgevlogen zijn. Ik heb geen tv, geen koffiezetmachine, geen wasmachine of droogmachine. Het water van mijn douche gebruik ik voor drie verschillende dingen tot de druppel op.
Zo min mogelijk verspillen, dat probeer ik. Zo min mogelijk belasten. Bewust en vooral eindeloos dankbaar voor wat ik krijg. Geen dier hoeft bang te zijn bij mij, zelfs geen mug en ik schaam me niet voor de wol die ik gebruik omdat ik ervan overtuigd ben dat we in goede harmonie met elkaar kunnen samenleven en gebruik maken van elkaars talenten. een schaap kan geen stal timmeren om in de winter een beetje beschut te staan. dat zal ik met liefde voor haar doen en ik geniet op mijn beurt van haar wol :) op mijn tuin streef ik voortdurend naar een balans waarin alle dieren en ik het naar de zin hebben met bloemen voor de bijen en de vlinders, scharrelplekjes en waterschalen voor de vogels, een vijver voor de kikkers, onkruid voor de insecten en schuilplekjes voor de muisjes en alles wat ik nog niet gezien heb omdat ik de 'schrik' van elke deftige tuinder ben. En zij zorgen er met z'n allen voor dat ik groenten en fruit kan oogsten.

Als we wat minder hebberig zouden kunnen worden en wat meer bewust van hoe veel het leven, de aarde ons schenkt
als we weer eens dankbaar zouden kunnen zijn
zijn we op slag een stuk gelukkiger
dat weet ik uit ervaring :-D
Truus
Berichten: 1663
Lid geworden op: wo apr 22, 2009 21:49
Leefwijze: veganist

Re: Wat zijn de dilemma s van de beginnende veganist?

Bericht door Truus »

Carolina, in principe ben ik met je eens. De mens is nu eenmaal per definitie slecht voor het milieu, en hoe rijker de mens, hoe slechter. Toch zijn er weinig mensen die vrijwillig in armoede leven. Zelf consumeer ik geen dierlijke producten omdat ik er vies van ben. Verdere beweringen over mijn dieetpatroon en lijfwijze maak ik niet. Er is geen bewijs dat ik als decennialange veganist gezonder ben dan een ander of minder bijdraag aan milieuschade. En die bergen cashews die je benoemde, worden die niet geplukt door kinderhandjes? Wij zijn überhaupt niemand verantwoording schuldig voor onze keuzes. Ik zou de beginnende veganist aanbevelen om zich te houden aan wat voor hem of haar goed voelt. Dat is gelijk het langst vol te houden.
Vivio
Berichten: 34
Lid geworden op: ma feb 18, 2019 7:19

Re: Wat zijn de dilemma s van de beginnende veganist?

Bericht door Vivio »

Truus schreef: vr aug 02, 2019 13:23En die bergen cashews die je benoemde, worden die niet geplukt door kinderhandjes?
Ja, daar is wel het een en ander mis mee.
Hier wat meer info daaromtrent: https://www.supermacht.nl/2013/11/12/st ... raktijken/

Verder is 't 'n vrucht die van nature helemaal niet eetbaar is.
Er gaat 'n nogal ingewikkeld verwerkingsproces vooraf aleer hij eetbaar naar de winkelschappen toe kan.
Zo moet hij eerst geroosterd worden omdat hij anders niet van z'n bast ontdaan kan worden.
Dat kost dus hopen energie met bijbehorende uitstoot van broeikasgassen.
Daarna moet hij dan nog van z'n schil ontdaan worden en dat kan alleen handmatig.
Ook daar zijn zoals uit de link blijkt bezwaren aan verbonden.
Dus noten eten is ook voor veganisten prima, maar cashews zijn niet alleen geen noten, maar ook niet als voedsel voor de mens bedoeld (net als dieren en dierlijke producten dus eigenlijk, maar ook wel als al het andere dat eerst gekookt moet worden om eetbaar te zijn).
Truus
Berichten: 1663
Lid geworden op: wo apr 22, 2009 21:49
Leefwijze: veganist

Re: Wat zijn de dilemma s van de beginnende veganist?

Bericht door Truus »

Vivio schreef: vr sep 06, 2019 16:33Dus noten eten is ook voor veganisten prima, maar cashews zijn niet alleen geen noten, maar ook niet als voedsel voor de mens bedoeld
Welke noten of zaden dan wel? Volgens mij kleeft aan ze allemaal bezwaren, zelfs degenen die uit de VS komen. Je zou zelf kastanjes in het bos moeten gaan rapen, en dat is in NL illegaal.
Vivio
Berichten: 34
Lid geworden op: ma feb 18, 2019 7:19

Re: Wat zijn de dilemma s van de beginnende veganist?

Bericht door Vivio »

Truus schreef: wo sep 11, 2019 15:42 Welke noten of zaden dan wel? Volgens mij kleeft aan ze allemaal bezwaren, zelfs degenen die uit de VS komen. Je zou zelf kastanjes in het bos moeten gaan rapen, en dat is in NL illegaal.
Het meest in aanmerking komen uiteraard de noten die van nature in eigen land gedijen. Dat zijn hier vooral de hazelnoot en de walnoot. Wanneer iemand daar een of meer bomen/struiken van in z'n tuin heeft en hij laat de natuur volledig z'n gang gaan (zonder bemesting, bespuiten en snoeien dus), dan is er geen enkel bezwaar aan verbonden wanneer de eigenaar van die bomen de vruchten ervan lekker oppeuzelt.

Degenen die niet zelf zo'n bomen bezitten kunnen wellicht iets kopen van degenen die ze wel hebben en daar is dan ook niets op aan te merken.

Wanneer ook dat niet kan dan is men aangewezen op het aanbod in de winkel. De hazelnoten en walnoten die daar verkrijgbaar zijn komen veelal uit Frankrijk en Turkije. Met name Frankrijk is niet ver hiervandaan en dus is het transport van daar ook relatief weinig schadelijk voor het milieu.

Amandelen is weer 'n ander verhaal; die komen veelal uit Californie en dat is niet alleen ver, maar de teelt vergt er ook veel water en dat resulteert dan weer in uitdroging van de bodem met alle bezwaren van dien voor de overige natuur. Maar amandelen komen ook wel uit Spanje, en die zijn ook nog 'ns 'n stuk goedkoper. Overigens heeft dat vruchtenteelt-land ook wel 'n droogteprobleem.

't Allerbeste is hoe dan ook dat de consumptie van dierlijk voedsel in 'n land als Nederland zo sterk mogelijk gereduceerd wordt, waardoor veel landbouwgrond die nu voor veeteelt inclusief de productie van veevoeder wordt gebruikt beschikbaar komt voor de teelt van noten en andere soorten rauw eetbare vruchten, tot avocado's aan toe.

https://www.youtube.com/watch?v=JxA8imDNHGs

Wat zaden betreft zijn er naast de hier biologisch geteelde granen ook dito zonnebloempitten, pijnboompitten, en zaden zoals lijnzaad. Daar zijn nauwelijks of geen bezwaren aan verbonden.
Truus
Berichten: 1663
Lid geworden op: wo apr 22, 2009 21:49
Leefwijze: veganist

Re: Wat zijn de dilemma s van de beginnende veganist?

Bericht door Truus »

Vivio schreef: za sep 14, 2019 0:08't Allerbeste is hoe dan ook dat de consumptie van dierlijk voedsel in 'n land als Nederland zo sterk mogelijk gereduceerd wordt, waardoor veel landbouwgrond [knip] beschikbaar komt voor de teelt van noten en andere soorten rauw eetbare vruchten, tot avocado's aan toe.
Avocado? Je rekent zeker op heel wat opwarming van de aarde!
Vivio
Berichten: 34
Lid geworden op: ma feb 18, 2019 7:19

Re: Wat zijn de dilemma s van de beginnende veganist?

Bericht door Vivio »

Truus schreef: za sep 14, 2019 21:52Avocado? Je rekent zeker op heel wat opwarming van de aarde!
't Is inderdaad 'n van huis uit tropische plant, alhoewel de vrucht ook veel in subtropische streken wordt geteelt.
In Nederland kan 't niet zonder wat hulpmiddelen die ervoor zorgen dat de temperatuur niet onder de pakweg 10 graden komt.
Dat kan uiteraard door middel van kassen.
Als die gedurende enkele maanden wat bijverwarmd worden met stroom van zonnepanelen is er al bij al niet veel of niets op aan te merken, temeer daar het achterwege blijven van transport uit sub-tropen of tropen dan veel milieuwinst oplevert.
Truus
Berichten: 1663
Lid geworden op: wo apr 22, 2009 21:49
Leefwijze: veganist

Re: Wat zijn de dilemma s van de beginnende veganist?

Bericht door Truus »

Vivio schreef: wo sep 18, 2019 0:00Dat kan uiteraard door middel van kassen.
Heb je ooit een avocadoboom gezien?
Vivio
Berichten: 34
Lid geworden op: ma feb 18, 2019 7:19

Re: Wat zijn de dilemma s van de beginnende veganist?

Bericht door Vivio »

Truus schreef: wo sep 18, 2019 4:16
Die kunnen wel 20 meter hoog worden ja.
Moeten de kassen ook zo hoog zijn.
Dat is wel mogelijk hoor; er zijn ook nu al avocadobomen die hier te lande in tropische kassen van botanische tuinen groeien.
Maar denk zo dat ook van avocadobomen wel laagstamvarianten gekweekt kunnen worden en die zijn dan niet meer dan zo'n 5 meter hoog.
Vivio
Berichten: 34
Lid geworden op: ma feb 18, 2019 7:19

Re: Wat zijn de dilemma s van de beginnende veganist?

Bericht door Vivio »

Truus schreef: wo sep 18, 2019 4:16Heb je ooit een avocadoboom gezien?
Die kunnen wel 20 meter hoog worden ja.
Moeten de kassen ook zo hoog zijn.
Dat is wel mogelijk hoor; er zijn ook nu al avocadobomen die hier te lande in tropische kassen van botanische tuinen groeien.
Maar denk zo dat ook van avocadobomen wel laagstamvarianten gekweekt kunnen worden en die zijn dan niet meer dan zo'n 5 meter hoog.
Truus
Berichten: 1663
Lid geworden op: wo apr 22, 2009 21:49
Leefwijze: veganist

Re: Wat zijn de dilemma s van de beginnende veganist?

Bericht door Truus »

Wij kopen af een toe een avocado voor een speciale gelegenheid of gasten, maar ons basisvoedsel bestaat uit product uit NLse bodem. We eten dan ook zeer weinig fruit, tenzij je komkommers, tomaten, paprika's en bloemkool meetelt als fruit.

Ik ben overigens blij, Vivio, dat er nog wat leven (Vivio :) ) op dit forum is.
Plaats reactie