Vegan en chronische ziekten

Doe jij mee met de VeganChallenge? En heb je vragen? Stel ze dan hier

Moderators: Rorrim, Vegantastic

Plaats reactie
AnAnAN
Berichten: 270
Lid geworden op: do jun 13, 2013 14:30
Leefwijze: veganist

Vegan en chronische ziekten

Bericht door AnAnAN »

Beste mensen,

Zoals jullie zien ben ik nieuw hier. Ik ben al een aantal jaar een flexitarier (een of twee keer per week een beetje biologisch vlees, geen melk en bijna geen eieren).

Ik ben 25 jaar en inmiddels is het 'laatste persoonlijke puzzelstukje' van mijn leven op zijn plaats gevallen toen ik ontdekte dat óók biologische producten niet van vrolijk lachende kippen en koeien komt. Zoals je op verpakkingen en reclames ziet. In mijn achterhoofd wist ik het al, maar ik stopte het weg uit angst voor de gevolgen van dieetaanpassing voor mijn chronische ziekten. Maar nu wil ik ervoor gaan, het moet mogelijk zijn. Het besef is namelijk alom - ik kan niet gelukkig worden als ik aan al dat leed denk.

Nog steeds zijn mijn chronische ziekten punt van aandacht. Ik heb een schildklieraandoening, chronische depressie en ernstige allergieeën (huisstofmijt en pollen). In mijn familie zit een hoge kans op darm/borst/eierstokkanker. Om die reden ga ik mijn plan met de huisarts bespreken (hopelijk morgen al) - ik ben erg benieuwd hoe ze reageert want ze kent mijn voorgeschiedenis en ze zal denk ik schrikken. Hopelijk wil ze me toch helpen en ook adviseren over of ik wel supplementen kan nemen met de schildklieraandoening. Dat schijnt namelijk wel een probleem te kunnen zijn.

Hopelijk willen jullie voor me duimen, of zijn er hier mensen die in een vergelijkbaar schuitje zitten of hebben gezeten.
Plantaardig eten is makkelijker dan je denkt!

Mystique
Berichten: 970
Lid geworden op: wo jan 23, 2013 13:09
Leefwijze: veganist

Re: Vegan en chronische ziekten

Bericht door Mystique »

Hoi AnAnAn,

Van harte welkom op het forum! Ik hoop dat het veganisme je gezonder zal laten worden en dat je huisarts voor jouw ideeën open zal staan. Voor vragen of steun ben je hier in ieder geval op de goede plaats. :wink:

Heel veel succes!

Joyce
Berichten: 39
Lid geworden op: ma jun 03, 2013 15:08
Leefwijze: veganist
Locatie: Houten

Re: Vegan en chronische ziekten

Bericht door Joyce »

Hoi AnAnAn,

:welcome: Ik ben ook pas net lid van dit forum. Je kunt hier zoveel info vinden. Echt super!

Ik heb zelf MS en ben ook juist begonnen met uitzoeken wat een gezonde levensstijl is om zo lang mogelijk zo gezond mogelijk te blijven.
Toen kwam ik uit op een dieet zonder dierlijke producten. Ik heb altijd vegetarisch willen eten en door alle info overal kwam ik al snel op veganistisch uit.
Nu gaat het niet meer alleen om mijn gezondheid maar na alles wat ik gelezen en gezien heb, gaat het vooral om het dierenwelzijn. :govegan:

Ik hoop dat jij hier ook veel info en steun kunt vinden en dat deze manier van eten/leven ook jouw gezondheid positief beïnvloedt.
Ik laat ook ieder half jaar mijn bloed controleren in overleg met mijn huisarts. Zo kan hij nooit klagen dat ik wat tekort kom! :wink:

Groetjes,
Joyce

Fynnya
Berichten: 2759
Lid geworden op: zo jul 01, 2007 15:20
Leefwijze: part-time veganist
Locatie: Utrecht

Re: Vegan en chronische ziekten

Bericht door Fynnya »

Hoi Ananan,
Mag ik wat ongevraagd advies geven?

Huisartsen weten in mijn ervaring vaak niet zo gek veel van veganisme, als je vraagt op welke stoffen je moet letten komen de meeste niet veel verder dan B12. Ik zou daarom naast haar advies, ook zelf even opzoeken wat de 'risicovoedingsstoffen' van veganisme zijn, de stoffen waar je het makkelijkst een tekort of lage waarde van krijgt als veganist. Er zijn diëtisten die zich gespecialiseerd hebben in veganisme en veel informatie hierover geven, bijvoorbeeld deze website: http://www.veganhealth.org/articles/dailyrecs
In het boek Becoming Vegan staat veel uitgelegd over voedingsstoffen bij veganisten, ook over stoffen die niet direct een risico zijn in de zin van snel een tekort krijgen, maar waar de gemiddelde veganist een wat lagere waarde van heeft. Voor de meeste veganisten zal dat niet zo'n probleem zijn, maar in jouw geval is het misschien wel verstandig ook daarnaar te kijken.

Die lijst van voedingsstoffen zou ik eens voorleggen aan je behandelaars, en vragen of een tekort of lagere waarde aan die stoffen een risico zijn bij de ziekten die jij hebt of waar je een grotere kans op hebt.
En als dat van sommige stoffen zo is, kan je kijken hoe je kan zorgen dat je met een veganistisch voedingspatroon toch zoveel mogelijk van die stof kan binnenkrijgen, via je voedingspatroon aanpassen of via supplementen.

Vitamine D, vitamine B12 en omega3-vetzuren lijken een rol te spelen bij depressies, en dit zijn alledrie stoffen waar je als veganist meer op moet letten dan als niet-veganist.
Ik heb me er overigens niet in verdiept, dus ik weet niet of die verbanden met depressie ook echt bewezen zijn en of ze dan ook een rol spelen bij mensen die al last hebben van depressies en pas later een lagere waarde van die stoffen krijgen. Maar goed, dat zou ik in ieder geval navragen bij je behandelaars, en op internet kan je er zelf ook vast veel over vinden.

Zorgen voor een goed vitamine B12-supplement lijkt me in ieder geval geen overbodige luxe, en daarbij is het belangrijk om te weten dat een supplement met 100%ADH veel te weinig is, hier vind je een kort stukje met informatie die je in ieder geval echt moet weten. En van vitamine D moet je even eraan denken dat in verschillende landen verschillende aanbevelingen gelden, omdat je vitamine D deels zelf aanmaakt onder invloed van zonlicht, en het zonlicht in Nederland veel minder fel is dan in sommige andere landen.
Op http://www.veganhealth.org staat veel handige informatie over hoe je voldoende van alle voedingsstoffen binnenkrijgt.

Het klinkt misschien wat negatief allemaal, maar veganisme heeft aan de andere kant ook weer gezondheidsvoordelen en een lagere kans op bepaalde chronische ziekten, het is niet alleen maar ellende ;)
In ieder geval veel succes, hopelijk gaat veganisme je goed bevallen :)

borkdude
Berichten: 4
Lid geworden op: zo feb 03, 2013 10:35
Leefwijze: veganist

Re: Vegan en chronische ziekten

Bericht door borkdude »

Fynnya schreef: Vitamine D, vitamine B12 en omega3-vetzuren lijken een rol te spelen bij depressies, en dit zijn alledrie stoffen waar je als veganist meer op moet letten dan als niet-veganist.
Dierlijk voedsel als bron van vitamine D, B12 en omega 3 is daarentegen weer een te onzekere. Je weet nooit precies hoeveel vitamine D en B12 je dan binnen krijgt. Mensen in landen waar niet vaak de zon schijnt hebben vaak een vitamine D-tekort, vleeseter of veganist maakt wat dat betreft niet veel uit.
Ook is bij omega 3 niet de hoeveelheid maar de balans ten opzichte van omega 6 van belang. Hoe minder dierlijk vet (vlees, melk, kaas, eieren) je binnenkrijgt, hoe minder omega 3 je in principe ook nodig hebt om die balans goed te houden. Ook is het gebruik van olie af te raden en beter te vervangen door noten en zaden in gehele vorm. Plantaardige bronnen van omega 3 zijn lijnzaad, walnoten, chiazaad en hennepzaad. Wel is het bij veganisten waarschijnlijk van belang om een supplement met DHA (uit algen) erin te gebruiken, omdat sommige mensen ALA (uit lijnzaad, etc) niet altijd goed kunnen omzetten naar DHA. Op lange termijn zou dit problemen kunnen opleveren, hoewel de wetenschap hier nog niet eenduidig over is. Voor de zekerheid toch maar doen. Zelf gebruik ik die van Opti3. DHA is een vorm van omega-3 die voor het lichaam belangrijk is (o.a. voor de hersenen), maar alleen uit vis en algen verkrijgbaar is (vissen maken het aan door algen te eten).

Goede boeken waarin deze informatie te vinden is:
http://michielborkent.blogspot.nl/2012/ ... -joel.html
http://michielborkent.blogspot.nl/2012/ ... -jack.html

Ik vind het aan te raden om naast de huisarts ook zelf hier studie naar te doen.

Zelfs als ik omnivoor was zou ik voor deze drie micronutriënten niet op mijn dieet vertrouwen, maar een supplement gebruiken. Kijk trouwens uit met multivitaminen, sommige vitaminen zijn niet gezond om als supplement (dus geisoleerd in een pilletje) te slikken. Zie: http://www.drfuhrman.com/faq/question.a ... 7&qindex=0

AnAnAN
Berichten: 270
Lid geworden op: do jun 13, 2013 14:30
Leefwijze: veganist

Re: Vegan en chronische ziekten

Bericht door AnAnAN »

Hallo allemaal,

Bedankt voor de fijne reacties.

Mystique, inmiddels ben ik bij mijn huisarts geweest en zij oordeelde helemaal niet, zei alleen dat ze het zelf niet zou kunnen en verwees me door naar een diëtist. Ze is ook bereid om elk half jaar/jaar met mijn schildklier, ook vitaminen mee te testen. Dat geeft me een fijn gevoel, volgens mij zijn er vast ook huisartsen die het afraden.

Joyce, hoe gaat het inmiddels met MS en met je veganistisch dieet? Ik heb er veel baat bij moet ik zegge tot nu toe, ik krijg bijvoorbeeld automatisch minder geraffineerde suikers binnen (ik eet whole-foods voornamelijk) en daardoor heb ik eigenlijk geen last meer van bloedsuikerspiegelschommelingen. Veel prettiger.

Fynnya, geen enkel advies kan teveel zijn. Ik heb inmiddels vegan B-12 zuigtableten (met foliumzuur en B6) besteld, en ook vegan vitamine D3. Mijn diëtist raadde me ook ijzer aan als jonge vrouw, maar ik heb altijd een hoog ijzergehalte gehad en ik menstrueer niet met mijn anticonceptie.
Echter, ook vanwege borkdude, zat ik al na te denken over omega-3 en ik neem inderdaad al lijnzaad door yoghurt elke dag. Maar ik wist niet dat dat heel anders was dan wat bijv. in algen zit. Ik overwoog al Spirulina poeder te bestellen. Zou dat een goede aanvulling zijn of onzin denken jullie?
Plantaardig eten is makkelijker dan je denkt!

Wen
Berichten: 2202
Lid geworden op: ma jan 07, 2008 8:58

Re: Vegan en chronische ziekten

Bericht door Wen »

Voor omega-3 moet je geen spirulina nemen .
Ik ben ook chronisch ziek, al 19 jaar, en veganisme helpt mij alleen maar. Ik neem Veg1

Nanabee
Berichten: 2
Lid geworden op: zo okt 27, 2013 13:40
Leefwijze: flexanist
Contacteer:

Re: Vegan en chronische ziekten

Bericht door Nanabee »

Hoi AnAnAn,

Ikzelf ben al jaren chronisch ziek. Naarmate ik minder dierlijke producten at merkte ik een serieuze verbetering van mijn problemen. Waar ik vroeger bijvoorbeeld dagelijks buikpijn had zijn die opstoten nu eerder zeldzaam te noemen. Mijn dokters/specialisten zijn één voor één vol lof en zullen het zelfs andere patiënten voorstellen. Ik kan het alleen maar aanraden dus. :-) Succes!

Gebruikersavatar
jojo
Berichten: 478
Lid geworden op: do feb 25, 2010 9:44
Leefwijze: veganist
Locatie: groningen

Re: Vegan en chronische ziekten

Bericht door jojo »

Ik ben ook al jaren chronisch ziek en één van mijn ziekten is Colitis Ulcerosa, een echte schijtziekte... Leef er al mee sinds '93 met wisselende ellende. De laatste jaren heb ik het roer op verschillende fronten omgegooid, waarvan de belangrijkste was het veganist worden. Gebruikte ik eerder dozen vol aan medicijnen.... Het is nu te verwaarlozen aan wat ik binnen krijg!! JIPPIE!!! En ik weet zeker te weten zo zekers, dat dit mede dankzij het veganist zijn komt... :mrgreen: En dat terwijl al die zogenaamde 'specialisten' in het ziekenhuis, mij altijd wilden proberen te laten geloven dat 'Colitis en voedsel geen link hebben met elkaar'....... ja... duhhhh.... Wat een super leuke bijkomstigheid van mijn keuze! (de reden waarom ik veganist werd, was niet om mijn gezondheid).....

Joyce
Berichten: 39
Lid geworden op: ma jun 03, 2013 15:08
Leefwijze: veganist
Locatie: Houten

Re: Vegan en chronische ziekten

Bericht door Joyce »

Wat goed! Artsen willen inderdaad niet open staan voor het verband tussen voeding en verschillende chronische aandoeningen :roll:
Ik heb inmiddels al zoveel gelezen over allerlei aandoeningen en wat een veganistisch dieet daarvoor betekend heeft dat ik ervan overtuigd ben dat het werkt.
Ken je het McDougall dieet? Daarin eet je ook vegan en vetvrij. Daar staan zoveel succesverhalen op!

Plaats reactie