Even voorstellen

Moderators: Morality, Martine

Plaats reactie
duri
Berichten: 4
Lid geworden op: ma sep 09, 2013 12:30
Leefwijze: veganist
Locatie: BEILEN

Even voorstellen

Bericht door duri »

Hallo allemaal,

Mijn naam is Arthur en ik ben nieuw op het forum. Ik ben al zo'n 15 jaar vegetarier en heb enige tijd geleden besloten veganist te worden. Ik moet mijnn weg nog wel vinden merk ik, met name met kaas, daar moet ik nog wel wat mee ...

Ik maak me ook wel een beetje zorgen om vitamines en mineralen, of ik alles wel voldoende binnenkrijg. Ik ben benieuwd of en hoe andere veganisten hun bloed laten onderzoeken op vitaminen en mineralen.

Ik hoop in dit forum mjin vragen beantwoord te vinden of te krijgen.

Groet,
Arthur

TonyJello
Berichten: 4082
Lid geworden op: wo feb 29, 2012 19:17
Leefwijze: veganist

Re: Even voorstellen

Bericht door TonyJello »

:welcome:

Renee1137
Berichten: 1185
Lid geworden op: za jul 16, 2011 15:07
Leefwijze: veganist

Re: Even voorstellen

Bericht door Renee1137 »

Ha, nóg een Arthur ;)

Welkom Arthur. Qua kaas zal ik even een stukje uit een email kopiëren die ik laatst naar iemand met dezelfde problematiek stuurde :P
Het is eigenlijk het enige waarvan je sommige veganisten hoort zeggen, 'daar heb ik nog wel eens trek in'. Een leuk forumtopic om door te lezen op dit gebied is dan deze:
http://www.veganisme.org/forum/viewtopic.php?f=3&t=8232 ('Hoe ben jij van je kaasverslaving afgekomen?')
De specifieke kaassmaak vind je natuurlijk nergens terug, maar wat mij betreft komen de plantaardige kazen van het merk 'No Muh' en 'Wilmersburger' het dichtste in de buurt (maar die zijn nogal aan de prijs en niet heel breed verkrijgbaar). De natuurvoedingswinkel verkoopt ook andere vegan kazen, waarvan de meeste niet zo dicht bij de juiste smaak komen dat je ze als hoofdingrediënt zou willen gebruiken, maar ze zijn prima geschikt als bij-ingrediënt (bijv. op een pizza). De combinatie van vettigheid, hartigheid en zoutigheid die kaas zo aantrekkelijk maakt kun je wel op verschillende manieren vervangen.

- Voedingsgist of edelgist (nutritional yeast) kun je kopen bij de bio-supermarkt/natuurvoedingswinkel, het zijn gedroogde gistvlokjes (veel B-vitamines = gezond!) met een heel hartige smaak, zonder dat er zout in zit. Je kan het eigenlijk voor alles gebruiken waar je normaal parmesaan voor zou gebruiken, bijv. voor over de spaghetti met tomatensaus.
- Cashewkaas kun je zelf maken. Zie bijvoorbeeld dit recept: http://www.sheknows.com/food-and-recipe ... ese-recipe Je kunt het zien als een vervanger voor roomkaas.
- Mijn vriend maakt voor tosti's e.d. altijd een mengsel van 2 delen voedingsgist, 1 deel gomasio (=gemalen sesamzaad met zout) en 1 deel sojaroom. Heel erg kazig!
Qua gezondheid ook een paar leestips.
1. Dit wetenschappelijke paper van de American Dietetic Association over het vegetarische en veganistische dieet legt uit dat beide - mits goed uitgevoerd - geschikt kunnen zijn voor mensen van alle leeftijden en geeft daarnaast nog veel meer info: http://www.vrg.org/nutrition/2009_ADA_p ... _paper.pdf
2. De website www.veganhealth.org is de meest objectieve, betrouwbare bron omtrent veganisme en gezondheid die ik ken.
3. Deze poster van de Belgische vegetariërsvereniging hangt bij mij in de keuken als geheugensteuntje welke plantaardige producten allemaal welke mineralen en vitamines bevatten: http://www.evavzw.be/index.php?option=c ... Itemid=353
Be the change you wish to see in the world.

If to be feelingly alive to the sufferings of my fellow-creatures is to be a fanatic, I am one of the most incurable fanatics ever permitted to be at large. - William Wilberforce

duri
Berichten: 4
Lid geworden op: ma sep 09, 2013 12:30
Leefwijze: veganist
Locatie: BEILEN

Re: Even voorstellen

Bericht door duri »

Hey, top zeg, wat een fijne reacties op de eerste dag op het forum. Dank jullie wel ! :thanks:

Wendy
Berichten: 15
Lid geworden op: wo sep 11, 2013 8:09
Leefwijze: flexanist
Contacteer:

Re: Even voorstellen

Bericht door Wendy »

Hi Arthur,
Goed dat je deze stap zet! Op mijn website http://www.walrabenstein.nl schrijf ik over 'plant based nutrition' en geef ik ook recepten. Als je echt wilt weten of je wel alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt, is een bloedonderzoek een goede basis, maar niet voldoende. Het is ook erg belangrijk om te analyseren in hoeverre alle macro- en micronutriënten wel aanwezig zijn in jouw dagelijkse voeding. Veel mensen denken dat je al gauw eiwitten, ijzer of calcium tekort komt, maar dit hoeft helemaal niet het geval te zijn. In mijn eetpatroon zonder dierlijke producten, kom ik ruim aan de ADH's voor die nutriënten. Maar nogmaals: het is goed dit te analyseren. Je kan dit zelf doen via de eetmeter van het voedingscentrum, maar als je een uitgebreider advies wil kan je ook met mij contact opnemen voor een volledig voedingsassessment.
Hartelijke groeten,
Wendy

Plaats reactie