Als je Facebook hebt zou je eens in de groepen Jong Vegan NL en Vega Kinderen kunnen kijken. Daar zijn in ieder geval vegans van jouw leeftijd, en als je gelukt hebt misschien zelfs uit Friesland.
Hallo allemaal, ik ben een 35 jarige man en woon in Zoetermeer. Ongeveer acht jaar geleden ben ik vegetarisch gaan eten. Een tijdje later, toen ik beter ging nadenken over hoe koeien en kippen worden behandelend, ben ik dan ook veganist geworden. Daarna is de overtuiging verder gegroeid dat dit de manier is om te leven, om niet te heersen over andere mensen of dieren, zoals dat helaas gebruikelijk is. De omschakeling naar plantaardig was niet zo eenvoudig. Hoe zorg je van alles voldoende binnen te krijgen? Waarin zitten geen verborgen dierlijke ingrediënten? etc. De informatie op de wiki en op dit forum zijn daarbij al nuttig geweest, bedankt. Ik denk dat er voor mij nog veel valt bij te leren over gezond plantaardig eten. Leuk dat zoveel van jullie ook veganisten zijn. Een plantaardige groet, van "tuinboon".
Dag allemaal!
Ik ben Joortje, bijna 60 jaar en sinds vier jaar flexitariër, sinds twee jaar vegetarisch en nu op weg naar veganisme. Mijn partner steunt mij door vaak mee te eten en maar heel af en toe een stukje vlees te kopen. En dat kost hem geen moeite want zeg nou zelf: vegan is zeker zo lekker, toch?
Wij wonen in Culemborg en zijn gepensioneerd. Maar we zijn heel jong hoor!
Ik ben de website van het NVV onlangs tegengekomen en heb me aangemeld als lid. Benieuwd of/hoe ik kan gaan bijdragen!
Ik eet sinds 7 weken veganistisch, vanaf het fantastische startpunt van mijn 30e verjaardag Ik ben rechtstreeks van omnivoor geswitcht naar veganistisch, alhoewel ik me al enkele jaren bezig hield met gezond eten en ik qua vlees bijna alleen nog kip at en nauwelijks melk gebruikte. De documentaire Cowspiracy zette me echt aan het denken en heeft er uiteindelijk toe geleid dat ik veganistisch ben gaan eten. Mijn 'hoofdreden' om veganistisch te eten zijn dan ook milieu-overwegingen, maar uiteraard geef ik ook om dierenwelzijn en gezond eten. De switch naar vegan is enorm veel makkelijker (en lekkerder!) gebleken dan ik had verwacht.
Kort over mij: ik ben ondernemer en woon in Arnhem. Ik volg mijn eigen pad door het leven, wat onder andere betekent dat ik me verdiep in wat minder gangbare onderwerpen en bewuste keuzes maak (zoals destijds mijn baan opzeggen, halve dagen werken, en uiteraard vegan eten). Ik zou het leuk vinden in contact te komen met vegans in de buurt!
Ben een vrouw van bijna 40 (moet nog wennen aan dat getal!), sinds 2011 vegan, woon momenteel in het buitenland, maar wil volgend jaar terug naar Nederland verhuizen. Ik zou heel graag nieuwe mensen willen ontmoeten, nieuwe vegan producten en cafe's ontdekken en mijn liefde voor dieren en natuur met anderen delen. Ik zou ook graag actief deel willen nemen aan activiteiten voor dierenrechten in Nederland.
Er is een hoop te doen op vegan gebied in Nederland. Hier op het forum is het rustig, maar als je op Facebook kijkt zijn er duizenden mensen actief. Kijk zeker op Happycow voor alle restaurantjes. Er zijn ook allerlei organisaties voor dierenrechten acties, bijvoorbeeld Bite Back.
Ook ik ben nieuw hier. Ik ben Katrien, ben 38 jaar en woon in Drenthe. Ik ga in oktober mee doen met de challenge en wil vanaf dat moment 100% vegan gaan leven. Ben sinds eind juni dit jaar vegetarisch gaan eten en ben al langzaam aan het afbouwen met andere dierlijke producten. Melk is kokosmelk geworden, boter is plantaardige boter geworden, kaas at ik al bijna niet, eieren eet ik sinds kort ook niet meer. Is het genoeg om dan B12 bij te gaan slikken, want ik lees ook dingen over tekort aan B2, calcium en eiwitten?
B12 is inderdaad het belangrijkste vitamine dat helaas middels tabletjes aangevuld moet worden.
Eiwitten zitten in een heleboel plantaardige voedingsmiddelen, evenals B2.
Let ook op je vitamine D, ga vaak in de zon flaneren.
Als je de challenge gaat volgen zal je de nodige tips en recepten krijgen.
Mijn gebruikelijke voeding:
ontbijt:
Dit deel ik met mijn vrouw (dus alles half).
Verschillende soorten fruit (banaan, druiven, appel, sinaasappel, kiwi, dadel, vijg, peer, zonnebloempitten, pompoenpitten, amandelen, hazelnoten, cashewnoten (allemaal rauw)).
Pap: sojamelk (Alpro met calcium, B2, B12 en D) met mengsel van havermout, boekweitvlokken, rijstvlokken, quinoavlokken, brinta en tarwekiemen.
lunch:
vier boterhammen met pindakaas met edelgistvlokken en tahin met appelstroop.
tussendoor:
schaaltje rauwkost met groene groenten, wortel, radijs, paprika, tomaat, etc.
avondeten:
macaroni/zilvervliesrijst/aardappelen/bami met groene groenten (rode kool/groene kool/boerenkool/broccoli/bloemkool/wortel/andijvie/etc) en bonen (linzen/witte bonen/bruine bonen/kidney bonen/etc) en natuurlijk een sausje (ui/knoflook/pindakaas etc)
Groentjes,
@rno
Zodra je vega wordt, moet je een strijd voeren met je smaak en met je sociale omgeving. De meeste mensen op dit forum hebben die strijd gewonnen.
Calcium is ook heel belangrijk om op te letten. Dat kun je ondervangen door dagelijks twee bekers of kommen plantaardige zuivelvervangers met toegevoegde calcium te gebruiken, zoals sojayoghurt en plantaardige melk. Alpro en de meeste supermarkthuismerken hebben toegevoegde calcium, de meeste bio producten helaas niet.
Vitamine B2 zit voldoende in plantaardige voeding als je dagelijks producten van volkoren granen eet, zoals brood, havermout en zilvervliesrijst.
Je kunt ook overwegen om vitamine D supplementen te nemen omdat alle Nederlanders daar vaak tekort aan hebben.
Met omega 3 algenolie supplementen kun je de omega 3 /DHA aanvullen die alleseters uit visolie of vette vis halen.