Zwanger worden

Hier alles over veganisme tijdens een zwangerschap of zaken rondom het ouderschap en kinderen.

Moderator: Martine

Plaats reactie
Oceana
Berichten: 288
Lid geworden op: zo jun 24, 2007 15:47
Leefwijze: part-time veganist

Zwanger worden

Bericht door Oceana »

Hallo!

Het ziet er naar uit dat het nu toch echt gaat gebeuren. Begin volgend jaar ga ik proberen zwanger te worden :D Ik zal dit bewust in mijn eentje gaan doen, dus er staat niks mij in de weg om mijn kindje zo plantaardig mogelijk op te gaan voeden. Ik eet zelf in principe veganistisch, met uitzondering van de vleesvervangers waarin ook iets van ei verwerkt is. Dit omdat ik geen keukenprinses ben... Gelukkig zijn er nu steeds meer vleesvervangers die (redelijk) betaalbaar en 100% plantaardig zijn. Daar gaat ook mijn voorkeur naar uit.

Ik ben van mening dat een kindje ook echt wel groot moet kunnen worden op plantaardige voeding en heb ook al een aantal leuke voorbeelden hier op het forum gezien. Echter, soms slaat de twijfel toch toe. Ik wil het beste voor m'n kindje, maar wat is het beste? Ik zat net bijvoorbeeld te lezen op http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuse ... t_id=11478 waar duidelijk staat dat een vegan dieet niet geschikt is voor kinderen.

Zoals ik hierboven al schreef ben ik geen keukenprinses en weet ik geen raad met bijvoorbeeld linzen en peulvruchten. Ik besef mij dat dit juist wel de voedingsbronnen voor jonge kinderen zijn. Weet iemand waar ik leuke en makkelijke baby/kinder recepten kan vinden?

Dan nog een puntje. Omdat ik het alleen ga doen ben ik aangewezen op een kliniek. Deze kliniek wil nu dat ik hun dietiste ga bezoeken omdat ze denken dat een veganistische eetwijze van invloed van zijn op de vruchtbaarheid. Klopt dit? Het lijkt mij vergezocht... Ik zou graag wat treffende argumenten horen die ik tegen de dietiste kan zeggen om haar twijfel weg te nemen.
Verder heb ik laatst uitgebreid lab laten testen en had ik geen tekorten. Mijn B12 blijft 'te hoog' (volgens de richtlijnen van het lab), terwijl ik enkel om de dag een multi voor veganisten van Orthica slik.
Echter hoor ik ook van verschillende kanten dat bloedtesten niet betrouwbaar zijn omdat je nog niet weet hoeveel je lichaam uiteindelijk opneemt van dat wat in je bloed ronddwaalt.
Hoe kan ik erachter komen of ik echt tekorten heb? Ik vergeef het mezelf nooit als mijn kindje straks in de buik al iets tekort gaat komen omdat ik onzorgvuldig ben geweest.

Ik hoop op veel adviezen en andere tips zijn uiteraard ook welkom :)
Fynnya
Berichten: 2759
Lid geworden op: zo jul 01, 2007 15:20
Leefwijze: part-time veganist
Locatie: Utrecht

Re: Zwanger worden

Bericht door Fynnya »

Wat leuk voor je Oceana :)

Het boek Becoming Vegan gaat vrij gedetailleerd in op hoe je alle voedingsstoffen binnenkrijgt, en heeft ook hoofdstuk over zwangerschap&borstvoeding en een hoofdstuk over kinderen, waarvan een stuk over baby's gaat.
De Vegan Society en de website VeganHealth hebben ook allerlei informatie over zwangerschap, borstvoeding en baby's: http://vegansociety.com/lifestyle/parenting/ en http://www.veganhealth.org/#kids

Bedoel je met die multi deze: http://www.orthica.nl/assortiment/multi ... rian-multi ?
Die bevat echt veel te weinig B12 om 'm slechts om de dag te nemen.
Per dag heb je op z'n allerminst 10mcg B12 nodig, en liever 25-100mcg (die 10mcg houdt waarschijnlijk alleen rekening met de directe schade van een B12-tekort, die 25-100mcg houdt ook rekening met de indirecte schade die een laag B12-level veroorzaakt).
Als je B12 om de dag wilt nemen, heb je véél hogere doses nodig, omdat je bij grotere hoeveelheden in verhouding véél minder opneemt. Bij om de dag moet je niet denken aan gewoon 2 keer zoveel nemen, maar aan véél meer. Ik weet de verhouding bij 2 keer per dag niet, ik ken geen aanbevelingen voor om de dag, maar het gaat echt exponentieel omhoog. Als je 1 keer per dag B12 neemt moet je bijvoorbeeld al zo'n 12-28 keer zoveel B12 nemen als bij 2 keer per dag, en bij 2 keer per week zo'n 10-40 keer zoveel als bij 1 keer per dag.
Daarnaast is het verstandig om een supplement te gebruiken dat je laat oplossen in je mond of waar je op kauwt, daarmee neem je meer B12 op dan bij een supplement dat je doorslikt.

Oceana schreef:Mijn B12 blijft 'te hoog' (volgens de richtlijnen van het lab), terwijl ik enkel om de dag een multi voor veganisten van Orthica slik.
Echter hoor ik ook van verschillende kanten dat bloedtesten niet betrouwbaar zijn omdat je nog niet weet hoeveel je lichaam uiteindelijk opneemt van dat wat in je bloed ronddwaalt.
Dat heb ik ook wel eens gehoord, maar ik heb daar nog niet iets betrouwbaars over kunnen lezen.

Gebruik je zeewier, zeewiersupplementen (spirulina, chlorella en dat soort dingen) of gefermenteerde producten (tempeh, Japanse zwarte thee)? Sommige soorten daarvan bevatten B12-analogen, kortgezegd een soort nep-B12, stoffen die heel erg op B12 lijken, maar door ons lichaam niet op die manier gebruikt kunnen worden, en die de opname van echte B12 tegen kunnen gaan. Naast dat ze dus kunnen zorgen dat je sneller een B12-tekort krijgt, is ook een probleem dat ze in bloedonderzoek er hetzelfde uitzien als echte B12, waardoor de standaard B12-test bij veganisten die (veel van) dit soort producten gebruiken dus niet betrouwbaar is. Je kan dan namelijk een superhoog B12-level hebben, en tegelijkertijd een enorm B12-tekort.
In die multi van hierboven zit ook zeewier, maar dat is chlorella, en chlorella lijkt dat probleem niet te hebben (maar het is voor zover ik begrijp ook weer niet zoveel onderzocht, dus dat kan ik niet met zekerheid zeggen).
De standaard B12-bloedtest in Nederland is serumB12, ook wel sB12 genoemd. Als je producten met B12-analogen gebruikt, moet je dus zeker nog even een betrouwbaardere test laten doen (en ik denk dat het sowieso voor de zekerheid wel verstandig is). Ik zou vragen om methylmalonzuur (ook wel MMA (methyl malonic acid) genoemd) en homocysteine, foliumzuur en vitamine B6.

Methylmalonzuur is wel betrouwbaar als je zeewier ed. gebruikt. Methylmalonzuur is geen B12, maar een stof die beïnvloed wordt door B12, als je te weinig B12 hebt, wordt je methylmalonzuur te hoog en als je wel voldoende B12 hebt blijft je methylmalonzuur-waarde mooi laag. Methylmalonzuur kan niet door andere stoffen dan B12 laag gehouden worden, dus dit is een echt mooi betrouwbare test. Methylmalonzuur is een stof die nog niet zo vaak getest wordt in Nederland, mijn huisarts had er bijvoorbeeld nog nooit van gehoord en de mevrouw die het bloed afneemt ook niet. Het wordt volgens mij alleen nog in academische ziekenhuizen oid. onderzocht, niet in de kleine laboratoria, maar als je ergens laat bloedprikken kunnen ze het gewoon doorsturen naar academische ziekenhuis oid., het gebeurt wel vaker dat ze dingen moeten laten doorsturen.

Homocysteine is ook een stof die laag gehouden wordt door B12, en hierbij kan je een tekort al in een eerdere fase zien aankomen dan bij methylmalonzuur, dus deze is ook verstandig om te laten testen. Homocysteine wordt alleen ook door foliumzuur en vitamine B6 (en misschien nog meer stoffen?) beïnvloed, dus je moet ook weten of die stoffen bij jou hoog of laag zijn, om de waarde goed te kunnen interpreteren.
Martine
Moderator
Berichten: 2902
Lid geworden op: za aug 06, 2011 17:21

Re: Zwanger worden

Bericht door Martine »

Als je veel vleesvervangers en dergelijke eet waar b12 aan toe is gevoegd, krijg je langs die weg misschien al veel binnen?

Hier zijn wat blogs van vegan mamma's
http://veganlunchbox.blogspot.nl/ (vooral de vroege posts zijn handig, en ze heeft ook een paar kookboekjes geschreven)
http://veganmotherhubbard.net/
http://ohdeardrea.blogspot.nl/
http://veggiesvoorkabouters.blogspot.nl/

Op het Amerikaanse PPK forum zijn ook heel veel zwangere vegans en ouders met jonge kinderen: http://forum.theppk.com/viewforum.php?f=10

Jonge kinderen eten volgens mij in het begin vooral heel simpele dingen. Ook als je geen keukenprinces bent kun je best een avocado pellen en linzen met worteltjes koken. Misschien kun je een beetje leren koken terwijl je kindje leert eten?
Kom eens kijken op Vegetus en Gewoon Vegan!
Renee1137
Berichten: 1185
Lid geworden op: za jul 16, 2011 15:07
Leefwijze: veganist

Re: Zwanger worden

Bericht door Renee1137 »

Oceana schreef: Ik ben van mening dat een kindje ook echt wel groot moet kunnen worden op plantaardige voeding en heb ook al een aantal leuke voorbeelden hier op het forum gezien. Echter, soms slaat de twijfel toch toe. Ik wil het beste voor m'n kindje, maar wat is het beste? Ik zat net bijvoorbeeld te lezen op http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuse ... t_id=11478 waar duidelijk staat dat een vegan dieet niet geschikt is voor kinderen.
Hoi Oceana! Veganisme is nog niet erg wijdverbreid en omdat het een toch een restrictief dieet is ontstaat al gauw het gevoel dat het beter is voor kinderen om 'gevariëerder' te eten. De gezondheidswetenschap laat echter zien dat het mogelijk is om alle benodigde voedingsstoffen puur plantaardig binnen te krijgen, ook als je nog maar een kleintje bent. Dit wordt dan ook gereflecteerd in o.a. het officiële standpunt van de American Dietetic Association (normaliter een redelijk conservatief orgaan) over vegetarische en veganistische diëten. Dat vind je hier. Daarin zeggen ze: "It is the position of the ADA that appropriately planned vegetarian diets, including total vegetarian or vegan diets, are healthful, nutritionally adequate, and may provide health benefits in the prevention and treatment of certain diseases. Well-planned vegetarian diets are appropriate for individuals during all stages of the lifecycle, including pregnancy, lactation, infancy, childhood, and adolescence." Ook andere instanties (laatst hoorde ik bijvoorbeeld over het officiële advies van de Australische overheid) nemen het standpunt in dat een vegan dieet geschikt is voor álle levensfases (mits op een juiste manier uitgevoerd).

Natuurlijk is het wel altijd aan te raden om extra op te letten en extra je best te doen als je zwanger bent. Ga na welke voedingsstoffen het belangrijkste zijn om in de gaten te houden, en of je ze voldoende binnenkrijgt (en je baby, na de geboorte) - zoals B12, vitamine D, jodium, foliumzuur...

Ik denk dat het aan te raden is om meerdere mensen te contacteren die een vegan zwangerschap hebben gehad en/of jonge kinderen vegan hebben opgevoed, en hen te vragen naar hun ervaringen en advies. Er zijn diverse mensen op dit forum actief (geweest) bij wie je kunt aankloppen (scroll even door de relevante topics en dan vind je ze!) en er zijn ook diverse vegan ouder-clubjes (die je misschien kunt vinden door een mailtje te sturen naar de NVV of via tips hier).

Ook zou ik zéker langsgaan bij een diëtist die gespecialiseerd is in plantaardige voeding of tenminste niet negatief tegenover dat idee staat. Jammer genoeg sijpelen onderzoeksresultaten niet altijd even grondig door naar de uitvoerende gezondheidszorg (artsen, diëtisten etc.) dus je kunt wel eens mensen tegenkomen die niet op de hoogte zijn van het onderzoek dat o.a. door de ADA in hun officiële standpunt wordt aangehaald.
Dan nog een puntje. Omdat ik het alleen ga doen ben ik aangewezen op een kliniek. Deze kliniek wil nu dat ik hun dietiste ga bezoeken omdat ze denken dat een veganistische eetwijze van invloed van zijn op de vruchtbaarheid. Klopt dit? Het lijkt mij vergezocht... Ik zou graag wat treffende argumenten horen die ik tegen de dietiste kan zeggen om haar twijfel weg te nemen.
Ik heb even tussen de wetenschappelijke publicaties gezocht en ik kan tot dusver geen ondersteuning vinden voor het idee dat een vegan dieet je vruchtbaarheid negatief zou beïnvloeden. Wel lees ik dat vrouwen die minder dierlijke eiwitten binnenkrijgen minder aan ovulering gerelateerde vruchtbaarheidsproblemen hebben (Tarkan, 2010) en dat 25% van alle vruchtbaarheidsproblemen de oorzaak vindt in dit soort ovuleringsperikelen. Als je naar hun diëtiste gaat en zij je aanraadt om dierlijke producten te eten om je vruchtbaarheid te verhogen, zou ik haar vragen waarom ze denkt dat dit specifiek zal werken, en eventueel of ze de wetenschappelijke onderzoeken voor je wilt opzoeken waar ze haar advies op baseert. Als je ze van mening is dat een bepaald dierlijk product de beste manier is om een bepaalde voedingsstof (bijv. calcium) binnen te krijgen, vraag haar dan of het ook de enige manier is.
Hoe kan ik erachter komen of ik echt tekorten heb? Ik vergeef het mezelf nooit als mijn kindje straks in de buik al iets tekort gaat komen omdat ik onzorgvuldig ben geweest.
Je kunt misschien nooit 100% weten of je een tekort hebt, maar dit is altijd zo, en altijd zo geweest. Voor niet-vegan moeders net zo goed als voor vegan moeders. Tegenwoordig hebben we gelukkig de luxe van bloedtests die in veel gevallen een goede indicatie geven, en veel medische kennis.

Samengevat:
- Zoek een vegan-friendly diëtist op.
- Lees je zo veel mogelijk in via betrouwbare bronnen (dat wil zeggen, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en niet op iemands 'intuïtie' of 'geloof'!)
- Praat met vegan ouders.
- Verdiep je in gezonde voeding in het algemeen. Ga aan de slag met linzen en quinoa (etc. etc.) en zoek uit welke voedingsstoffen nou eigenlijk waarin zitten. De belgische organisatie EVA heeft als richtlijn een mooie poster voor in de keuken (zie hier). Misschien kun je samen met je diëtiste ook een eetdagboekje bijhouden waarin jullie samen kijken naar wat er in je dagelijkse voeding zit.
Be the change you wish to see in the world.

If to be feelingly alive to the sufferings of my fellow-creatures is to be a fanatic, I am one of the most incurable fanatics ever permitted to be at large. - William Wilberforce
Sybine
Berichten: 150
Lid geworden op: ma sep 27, 2010 19:51
Leefwijze: flexanist

Re: Zwanger worden

Bericht door Sybine »

Als aanvulling op de anderen zou ik nog willen zeggen dat naar mijn mening borstvoeding heel belangrijk is in een vegan opvoeding. Sowieso kan volgens mij geen enkel merk kunstvoeding de samenstelling van moedermelk evenaren. Maar de vegan opties op het gebied van kunstvoeding zijn slechter dan de koemelk-variant.

Als aanstaande vegan-moeder zou ik me heel erg inlezen in borstvoeding. Cursus volgen bij VBN of LL en je daarbij ook oriënteren op lang voeden. Een baby/dreumes/peuter heeft echt dierlijke melk nodig, specifiek menselijke melk :lol:
Mystique
Berichten: 970
Lid geworden op: wo jan 23, 2013 13:09
Leefwijze: veganist

Re: Zwanger worden

Bericht door Mystique »

Mag ik vragen waarom je ervoor kiest om bewust alleenstaande ouder te worden?
Martine
Moderator
Berichten: 2902
Lid geworden op: za aug 06, 2011 17:21

Re: Zwanger worden

Bericht door Martine »

Sybine schreef:Als aanvulling op de anderen zou ik nog willen zeggen dat naar mijn mening borstvoeding heel belangrijk is in een vegan opvoeding. Sowieso kan volgens mij geen enkel merk kunstvoeding de samenstelling van moedermelk evenaren. Maar de vegan opties op het gebied van kunstvoeding zijn slechter dan de koemelk-variant.
Heb je daar een bron voor? Ik dacht dat moedermelk inderdaad het beste is, maar dat koemelk- en sojaformule ongeveer even goed zijn en voldoende voor een goede ontwikkeling van babies.

http://www.webmd.com/parenting/baby/new ... s-face-off
http://www.veganhealth.org/articles/soy_wth#formula
Kom eens kijken op Vegetus en Gewoon Vegan!
Sybine
Berichten: 150
Lid geworden op: ma sep 27, 2010 19:51
Leefwijze: flexanist

Re: Zwanger worden

Bericht door Sybine »

Daar moet ik wel een bron voor hebben. Ik weet alleen niet zo snel meer waar. Ik kom er nog even op terug.
Sybine
Berichten: 150
Lid geworden op: ma sep 27, 2010 19:51
Leefwijze: flexanist

Re: Zwanger worden

Bericht door Sybine »

In jouw eerste bron staat al geschreven dat kinderen het even goed doen op sojakunstvoeding als koemelkkunstvoeding. Wel staat er nog wat bij:

But researchers say concerns have been raised about the isoflavone content of soy protein-based formulas. Isoflavones are estrogen-like compounds found in plants, which some have suggested may have effects on the brain and nervous system development.

Dit vind ik elders ook terug in een ander stuk (wat op andere punten overigens niet sterk is):
http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuse ... t_id=11478

Daar staat geschreven:
De soja kunstvoeding heeft bovendien een hoger gehalte aan fytaat, aluminium en fyto-oestrogenen (isoflavonen), die een potentieel negatief effect hebben.
De fytaatgehalten zijn wel veel lager in sojakunstvoeding op basis van soja-eiwit-isolaat dan in sojadrank die op basis van de volledige sojaboon wordt gemaakt.
Het aluminiumgehalte in zuigelingenvoedingen op basis van soja ligt beduidend hoger dan bij kunstvoedingen op basis van koemelk, maar ligt nog binnen de wettelijke normen. Verminderde beschikbaarheid van mineralen en oligo-elementen door de fytaten wordt gecompenseerd door het verhogen van het gehalte ervan in zuigelingenvoeding op basis van soja-eiwit.
Zuigelingenvoeding op basis van soja-eiwit bevat fyto-oestrogenen. Uit dierexperimenteel onderzoek blijkt dat fyto- oestrogenen in min of meerdere mate zowel een oestrogene als een anti-oestrogene activiteit kunnen uitoefenen. Tot nu
toe is er geen bewijs voor nadelige effecten bij de mens.

Ik kijk nog even verder, dit onderwerp heeft mijn interesse wel :)
Marla
Berichten: 3895
Lid geworden op: vr jan 10, 2003 11:07
Leefwijze: veganist

Re: Zwanger worden

Bericht door Marla »

Martine schreef:
Sybine schreef:Als aanvulling op de anderen zou ik nog willen zeggen dat naar mijn mening borstvoeding heel belangrijk is in een vegan opvoeding. Sowieso kan volgens mij geen enkel merk kunstvoeding de samenstelling van moedermelk evenaren. Maar de vegan opties op het gebied van kunstvoeding zijn slechter dan de koemelk-variant.
Heb je daar een bron voor? Ik dacht dat moedermelk inderdaad het beste is, maar dat koemelk- en sojaformule ongeveer even goed zijn en voldoende voor een goede ontwikkeling van babies.

http://www.webmd.com/parenting/baby/new ... s-face-off
http://www.veganhealth.org/articles/soy_wth#formula
Soja wordt over het algemeen afgeraden om voor het jaar te geven, ivm de kans op allergiën. En sowieso moet het wel erg bewerkt worden voordat het echt geschikt is voor babies. Ik denk dat het niet verkrijgbaar zou zijn in de winkel als het echt slecht zou zijn hoor, maar ik heb het zelf ook toch maar niet gegeven.
Ik vond dit trouwens wel een mooie (maar dat slaat niet op sojavoeding maar puur op borstvoeding vs kunstvoeding):
http://www.borstvoeding.com/files/whats ... tmilk2.pdf
Sybine
Berichten: 150
Lid geworden op: ma sep 27, 2010 19:51
Leefwijze: flexanist

Re: Zwanger worden

Bericht door Sybine »

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12919490

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2661347/

Voor de liefhebber om door te spitten :-)

Volgens mij komen alle stukken op hetzelfde neer: artsen hebben er hun bedenkingen bij, er zijn ook wel nadelige gevolgen gevonden in anderen onderzoeken maar er is nog te weinig onderzoek bij baby's gedaan om hier al wat over te kunnen zeggen. Onderzoek over de effecten op de lange termijn is er nog niet en zal ook wel zeer lastig worden. Hoe kun je bepaalde symptomen in het volwassen leven terug leiden naar de soja kunstvoeding in de babyjaren?

Zelf lees ik genoeg bezwaren om (qua gezondheid van het kind) te kiezen voor koemlelk kunstvoeding boven soja kunstvoeding. Maar allerliefst natuurlijk gewoon moedermelk!
Martine
Moderator
Berichten: 2902
Lid geworden op: za aug 06, 2011 17:21

Re: Zwanger worden

Bericht door Martine »

Interessant thanx :) Ik lees hier vooral in dat er allerlei potentiële risico's zijn, maar dat die zich in de praktijk niet lijken te realiseren. Kinderen die gevoed worden met soja formule worden en blijven gezond, ook op latere leeftijd. Het zou wel goed zijn als er nog meer onderzoek naar wordt gedaan om zekerheid te krijgen. Ik heb zelf geen kinderen, dus ik weet niet hoe het is, maar ik kan me voorstellen dat je extra voorzichtig wordt als je ze wel hebt.
Kom eens kijken op Vegetus en Gewoon Vegan!
Oceana
Berichten: 288
Lid geworden op: zo jun 24, 2007 15:47
Leefwijze: part-time veganist

Re: Zwanger worden

Bericht door Oceana »

Wow wat veel reacties!

De soja/koemelk/borstmelk discussie vind ik zeer zeker interessant. Je wil toch het allerbeste voor je baby. Ik ben van mening dat dit borstvoeding is en zal ook zeker voor de volle 100% gaan voor borstvoeding en dan zo lang mogelijk ook. Een goede vriendin van me heeft haar kinderen tot 3 jaar borstvoeding gegeven. Dat zie ik mezelf ook nog wel doen. Maar ik wil toch ook een goed backup-plan hebben. Tijdens mijn werk op het consultatiebureau heb ik gezien dat ook moeders met net zulke goede bedoelingen als ik ondanks alle hulp niet succesvol waren in het geven van borstvoeding. Ik zag hier ook de melk van Novalac, Novarice voorbij komen. Jammer dat het zo'n nieuw product is, want ook daar is dan vast nog niet van bewezen dat het 'het allerbeste' is. Gelukkig heb ik nog even om alles uit te zoeken, na te lezen.

Of ik soja het hele eerste jaar ga uitbannen weet ik niet. Het zit toch ook in veel producten en ik neem aan dat ook mijn kindje met een maand of 9 wel een beetje (soja) yoghurt zal gaan eten.

@Renee: bedankt voor je nuttige tips! Een vegan ouder groepje zoeken is zeker een goed idee!
Ik ben inmiddels ook al bij een dietist die zelf vegetarisch eet en dus ook wel meer voor het veganisme openstaat dan de standaard dietist. We hebben mijn menu al eens doorgenomen en ik kwam duidelijk eiwitten te kort. Daar ben ik nu hard mee bezig. Maar ik blijf het moeilijk vinden, vooral bij de tussendoortjes.
Zij raadde mij aan een orthomoleculaire dietist te bezoeken omdat die kan kijken of ik tekorten heb wat betreft vitaminen en mineralen. Hier heb ik nog geen actie voor ondernomen.

@Martine: bedankt voor je links. Ik ga ze allemaal bekijken. Ik zal inderdaad wel met m'n kindje en zijn/haar voeding meegroeien. Ik moet denk ik ook gewoon even afstappen van het feit dat ík geen avocado en linzen lust, maar dat m'n kindje daar misschien wel van zal smullen :)

@Mystique: Omdat ik een grote kinderwens heb maar tot op heden geen geschikte partner ben tegengekomen. Mn biologische klokt tikt en nu onderneem ik actie :)

@Fynnya: Wow wat een uitgebreid antwoord! Het boek waar je het over hebt, heb ik volgens mij zelfs in de kast staan. Ik ga het er snel bijpakken!
Ik slik inderdaad die tabletten van orthica. Ik nam ze om de dag omdat ik bang was dat ik anders teveel binnen zou krijgen, mede door wat m'n dietist gezegd had. Ik begrijp nu dus dat dit niet het geval is. Om te beginnen zal ik ze gewoon weer iedere dag gaan nemen en uit gaan kijken naar een vervanging. Vitamine D slik ik sowieso ook extra bij.
Al die producten die jij noemt die een negatief effect op B12 kunnen hebben gebruik ik niet, dus dat kan het niet zijn. Ik zal eens met m'n huisarts overleggen of ik die andere test kan laten doen. Foliumzuur enzo worden wel ook altijd getest en die zijn ook altijd goed.
Ik vind het zo lastig, te beslissen waar ik goed aan doe :(
Mystique
Berichten: 970
Lid geworden op: wo jan 23, 2013 13:09
Leefwijze: veganist

Re: Zwanger worden

Bericht door Mystique »

Hmmm... Ok.

Niet aanvallend bedoeld, maar is het niet ergens ietwat egoïstisch om een kind te nemen, omdat jij dat zo graag wilt, daarbij wetende en ervoor kiezende dat jouw kind een ouder zal missen?
Sorry, maar het klinkt bij mij net zoals "Ik neem een hond, want dat wil ik zo graag" en daarbij niet denkende aan wat de hond (of in jouw geval jouw kind) nodig zou hebben.
Tenminste, naar mijn mening heeft een kind het meeste baat bij 2 ouders...

Ik, persoonlijk, zal misschien ook wel een kind willen, maar vind mijn situatie en mijzelf als moeder niet geschikt voor een opgroeiend kind. Ik denk dat ik dan ook niet voor een kind zal kiezen. Dat vind ik eerlijker dan enkel denken aan wat ikzelf wil en niet wat het beste is voor mijn kind...
Martine
Moderator
Berichten: 2902
Lid geworden op: za aug 06, 2011 17:21

Re: Zwanger worden

Bericht door Martine »

Ik ben inmiddels ook al bij een dietist die zelf vegetarisch eet en dus ook wel meer voor het veganisme openstaat dan de standaard dietist. We hebben mijn menu al eens doorgenomen en ik kwam duidelijk eiwitten te kort. Daar ben ik nu hard mee bezig. Maar ik blijf het moeilijk vinden, vooral bij de tussendoortjes.
Zij raadde mij aan een orthomoleculaire dietist te bezoeken omdat die kan kijken of ik tekorten heb wat betreft vitaminen en mineralen. Hier heb ik nog geen actie voor ondernomen.
Fijn dat je een veggie vriendelijke dietist gevonden hebt! Ik vind het wel vreemd dat ze je naar een orthomoleculaire diëtist wil sturen voor de vitaminen en mineralen. Orthomoleculaire geneeskunde is namelijk een pseudowetenschappelijke vorm van geneeskunde waar de aanbevelingen voor hoeveelheden vitamines die je zou moeten innemen nogal afwijken van de reguliere aanbevelingen (soms zelf potentieel gevaarlijke dosissen). Het zou juist de taak van je gewone dietist moeten zijn om te bepalen waar je mogelijk tekorten aan hebt in je voeding.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Orthomolec ... eneeskunde
Kom eens kijken op Vegetus en Gewoon Vegan!
Marla
Berichten: 3895
Lid geworden op: vr jan 10, 2003 11:07
Leefwijze: veganist

Re: Zwanger worden

Bericht door Marla »

Mystique schreef:Hmmm... Ok.

Niet aanvallend bedoeld, maar is het niet ergens ietwat egoïstisch om een kind te nemen, omdat jij dat zo graag wilt, daarbij wetende en ervoor kiezende dat jouw kind een ouder zal missen?
Sorry, maar het klinkt bij mij net zoals "Ik neem een hond, want dat wil ik zo graag" en daarbij niet denkende aan wat de hond (of in jouw geval jouw kind) nodig zou hebben.
Tenminste, naar mijn mening heeft een kind het meeste baat bij 2 ouders...

Ik, persoonlijk, zal misschien ook wel een kind willen, maar vind mijn situatie en mijzelf als moeder niet geschikt voor een opgroeiend kind. Ik denk dat ik dan ook niet voor een kind zal kiezen. Dat vind ik eerlijker dan enkel denken aan wat ikzelf wil en niet wat het beste is voor mijn kind...
Maar zelfs als je met zijn tweeën bent op het moment dat je besluit aan kinderen te willen beginnen, er is geen garantie dat je altijd samen zult blijven. Of dat een ouder komt te overlijden. Als je puur zo gaat denken dan kun je beter maar helemaal geen kinderen meer op de wereld zetten.
Mystique
Berichten: 970
Lid geworden op: wo jan 23, 2013 13:09
Leefwijze: veganist

Re: Zwanger worden

Bericht door Mystique »

Nee, natuurlijk heb je die zekerheid niet, maar je hebt nu wel een zekerheid dat je géén partner hebt.
Wanneer je met zijn tweeën besluit een kind te nemen dan ga je er niet vanuit dat je uit elkaar zult gaan. Tenminste, zo hoort dat, vind ik. Je hebt niet voor niets twee mensen nodig om een kind op de wereld te zetten.

Ik zou ook nooit een kind nemen, enkel omdat ik dat zo graag zou willen, omdat dat iets aan mijn leven zou toevoegen, omdat mij dat compleet zou maken of wat voor reden dan ook, wat helaas voor veel ouders wél zo geldt. Ik zou een kind nemen, omdat ik iemand op deze wereld zou willen zetten en wil laten groeien tot een waardevol persoon, die wat kan bijdragen aan de wereld. Daarbij wetende dat ik zoveel mogelijk voorbereid zou moeten hebben, als financiële zekerheid, genoeg woonruimte en een stabiele relatie. En in je eentje een kind gaan laten opgroeien vind ik, persoonlijk, geen goede voorbereiding, maar enkel een egoïstische daad. Klinkt misschien hard, maar dat is gewoon mijn mening.

Neemt heus niet weg dat het kind prima zou kunnen opgroeien, maar goed, een kind kan ook gezond geboren worden als de moeder het risico heeft genomen door gewoon te blijven roken en zuipen tijdens haar zwangerschap. Ik zou gewoon niet die risico's nemen. Jij maakt al de keuze voor jouw kind dat het een vader/moeder zal gaan missen en dat vind ik echt cru...
Marla
Berichten: 3895
Lid geworden op: vr jan 10, 2003 11:07
Leefwijze: veganist

Re: Zwanger worden

Bericht door Marla »

Tja, ik vind het eigenlijk nogal cru om zoiets in zo'n topic te zetten. Er is nog ergens een topic over het wel of niet willen van kinderen (waarin je nog kan lezen dat ik absoluut geen kinderen wilde, hahaha), zoiets is daar meer op zijn plaats vind ik.
Dragana
Berichten: 4
Lid geworden op: ma jun 10, 2013 15:18
Leefwijze: veganist
Locatie: Duitsland

Re: Zwanger worden

Bericht door Dragana »

Ik kan je helaas geen echte tips geven kwa veganistische zwangerschap maar er zijn een aantal boeken in het Engels verkrijgbaar die je misschien een hulp kunnen zijn. Ik heb helaas nog geen van die boeken gelezen want mijn dochtertje was al twee jaar oud toen we naar veganisme overgestapt zijn maar ik zou dit soort boeken kopen als ik weer zwanger zou worden of als ik van plan ben om zwanger te worden.

Borstmelk is het best voor een baby maar als je al hebt geschreven zou ik me héél goed informeren over een alternatief in het geval dat je je kindje geen borstvoeding kunt geven. Ik wilde mijn dochter toen ook graag borstvoeding geven maar dat kon niet omdat ze gehandicapt is en als ik toen al veganist was geweest had ik geen tijd gehad om echt een besluit te kunnen nemen.

@Mystique: Volgens mij is het steeds een min of meer egoïstisch gemotiveerd besluit om wel voor een kind te kiezen of juist niet.
Laatst gewijzigd door Dragana op di nov 05, 2013 18:23, 1 keer totaal gewijzigd.
Sybine
Berichten: 150
Lid geworden op: ma sep 27, 2010 19:51
Leefwijze: flexanist

Re: Zwanger worden

Bericht door Sybine »

Mystique schreef:Ik zou ook nooit een kind nemen, enkel omdat ik dat zo graag zou willen, omdat dat iets aan mijn leven zou toevoegen, omdat mij dat compleet zou maken of wat voor reden dan ook, wat helaas voor veel ouders wél zo geldt. Ik zou een kind nemen, omdat ik iemand op deze wereld zou willen zetten en wil laten groeien tot een waardevol persoon, die wat kan bijdragen aan de wereld. Daarbij wetende dat ik zoveel mogelijk voorbereid zou moeten hebben, als financiële zekerheid, genoeg woonruimte en een stabiele relatie. En in je eentje een kind gaan laten opgroeien vind ik, persoonlijk, geen goede voorbereiding, maar enkel een egoïstische daad. Klinkt misschien hard, maar dat is gewoon mijn mening.

Neemt heus niet weg dat het kind prima zou kunnen opgroeien, maar goed, een kind kan ook gezond geboren worden als de moeder het risico heeft genomen door gewoon te blijven roken en zuipen tijdens haar zwangerschap. Ik zou gewoon niet die risico's nemen. Jij maakt al de keuze voor jouw kind dat het een vader/moeder zal gaan missen en dat vind ik echt cru...
Kiezen om een kind te 'nemen' is in mijn optiek bijna altijd een egoïstische daad. Of je dat nou doet omdat je biologische klok tikt, je graag een baby in je armen wilt hebben, je graag iemand op wilt laten groeien tot een waardevol persoon die een bijdrage aan de wereld kan geven (zijn er dan ook mensen die geen bijdrage leveren en moet je de wereld op die manier verdelen?) het blijft iets wat JIJ wilt. Die ander, het kind, is er nog niet. Die wordt niets gevraagd. Misschien wil dat kind wel helemaal niet een waardevolle bijdrage gaan leveren. Je zet een autonoom mensje op de wereld bij een geboorte. Niet een verlengstuk van jezelf waar jij je idealen in kwijt kunt. Als je geluk hebt nemen je kinderen wat idealen van je over. Als je pech hebt gaan ze dingen doen waar je veel verdriet van hebt. Maar net zoals dat jij en ik het recht hebben om dingen anders te doen dan onze ouders, zo hebben onze eventuele kinderen dat ook.

En als ouder kun je niet altijd de ideale situatie creëren. Waarbij dan nog maar de vraag is wat een ideale situatie is. Man-vrouw die samen in een vrijstaand huis voldoen aan het anderhalf kostwinners model? Hoe zit het dan met homo-stellen die een kinderwens hebben? Hun kind zal het misschien ook wel moeilijker krijgen in deze maatschappij, met twee homo's als ouders. Of wat als mensen met een donkeren huidskleur een kind nemen, is dat dan ook cru? Hun kind zal later waarschijnlijk meer te maken krijgen met discriminatie...

Zeggen dat het egoïstisch van Oceana om een kind te willen is misschien wel waar. Maar mijn kinderwens binnen een 'keurige hetero-relatie' was dat ook. En die kinderwens is bij iedereen egoïstisch. Gelukkig wel. Want daarmee kun je later oprecht tegen je kind zeggen dat hij of zij zeer gewild was. Als het andersom was, een kind krijgen een beproeving is dat je uit altruïsme doet, dat zou het kind volgens mij niet ten goede komen. Zou jij van je ouders te horen willen krijgen dat ze liever geen kinderen hadden gekregen maar dat ze jou toch 'genomen' hebben om op die manier een bijdrage te leveren aan de wereld? Ik niet :)
Plaats reactie