Even klagen...

Hier alles over veganisme tijdens een zwangerschap of zaken rondom het ouderschap en kinderen.

Moderator: Martine

Wen
Berichten: 2202
Lid geworden op: ma jan 07, 2008 8:58

Re: Even klagen...

Bericht door Wen »

Ik had het ook zo begrepen dat je niet van plan bent om contact tussen kinderen en grootouders te verbreken, maar eventueel logeren te verbieden. En ik vind dat de fout dan wel bij de grootouders en helemaal niet bij jullie ligt. Je moet toch niet accepteren dat ze jouw kinderen kaas geven.

Lieke
Berichten: 51
Lid geworden op: di mar 25, 2008 23:04
Leefwijze: flexanist
Locatie: Utrecht

Re: Even klagen...

Bericht door Lieke »

Interessant dilemma dit. Nu even vanuit het 'kind' perspectief? Mijn moeder moet zich vroeger (misschien?) een beetje gevoeld hebben zoals jullie nu. Ik ben niet veganistisch opgevoed (mijn ouders vinden dat extreem) maar wel vegetarisch. Mijn ouders koken thuis altijd vegetarisch, maar mijn vader eet buiten de deur heel soms iets met vlezigs van een koe of varken.

Als ik vroeger bij m'n oma's logeerde was ik altijd dolblij als ik weer eens een bal gehakt of hamburger kreeg. Ik vond het dan altijd jammer dat wij dat thuis niet kregen. Wilde zelfs een keer per sé gehakt door de groentensoep, maar dat moest ik dan maar zelf kopen en klaarmaken van m'n moeder, dus dan ging ik op een m'n tiende naar de supermarkt om gehakt te kopen... en dan stiekem twee keer zoveel als m'n moeder had gezegd... :roll: Daar schaam ik me nu wel voor.

Op m'n twaalfde werd ik dan ook wel weer 'echt' vegetariër. Ik heb in die tijd ook flink paardgereden, dat snapte m'n moeder ook niet helemaal. Achteraf gezien had ik gewild dat mijn moeder me meer uit had gelegd waarom ze vegetariër was en waarom paardrijden niet oké is, dan had ik er misschien meer achter gestaan. Maar ik ben ook wel weer blij dat ze me altijd vrijgelaten heeft en mij m'n eigen keuzes heeft laten maken. Onder andere daardoor streef ik nu naar veganisme. Mijn vriend eet dagelijks (biologisch) vlees op z'n boterham, dat wordt nog wat als wij ooit kinderen krijgen...

Dus mijn advies is dat je niet duidelijk genoeg naar je kinderen kunt zijn over waarom veganistisch. Maar zij moeten natuurlijk ook niet tussen jou en je ouders 'in' gaan staan, dat zou zonde zijn want opa's en oma's zijn juist zo leuk om te hebben! Voor je 't weet zijn ze er niet meer... Maargoed, dit is natuurlijk iets wat jullie volledig zelf moeten bepalen want het zijn jullie kinderen. Succes er mee! :)

Rick
Site Admin
Berichten: 2172
Lid geworden op: wo nov 20, 2002 10:18
Leefwijze: veganist
Locatie: Hilversum

Re: Even klagen...

Bericht door Rick »

Waar ik erg benieuwd naar ben is wat de leeftijd van de kinderen is.
En daarmee samenhangend: wanneer kan een kind zelf bepalen welke keuze hij/zij maakt?
Ik geloof dat wanneer ik kinderen zou hebben dat er in mijn huis vega gegeten wordt. Wat mijn kinderen daarbuiten doen, moeten zij zelf weten. Nu kan dat anders liggen als ze heel jong zijn, en min of meer zelf nog niet kunnen kiezen. Ik weet ook niet hoe ik dat met verjaardagsfeestjes zou doen. Moet ik bepalen dat het kind dat niet mag eten, terwijl het zelf wel heel graag niet-vega dingen wil eten?
Ik geloof niet dat ik dat zou willen opleggen. Maar goed, misschien is dat weer heel anders als de kinderen 3-4 jaar oud zijn en bij opa en oma gaan logeren. Dan is het misschien weer niet zo gek om te verwachten dat ze vega eten. Maar goed, ook dat weet ik niet helemaal zeker. Ik heb natuurlijk al veel gelezen in dit topic, en ik merk dat hier een soort grijs gebied voor mezelf ligt.

Gebruikersavatar
JudithK
Berichten: 1105
Lid geworden op: do okt 08, 2009 20:05
Leefwijze: veganist
Locatie: Almere
Contacteer:

Re: Even klagen...

Bericht door JudithK »

Mijn dochters zijn bijna 1 en 4 jaar oud. Het ging nu om mijn dochter van 4 die ging logeren.
Trotse moeder van Meilan, Yaël en Leia!

Wen
Berichten: 2202
Lid geworden op: ma jan 07, 2008 8:58

Re: Even klagen...

Bericht door Wen »

Ik kan begrijpern dat je zoiets zegt over een kind van 14. Maar 4 jaar, dan bepalen de ouders toch wat ze buitenshuis doen. Als je kind zich buitenshuis racistisch, seksistisch of homofoob. Ga je daar dan niet tegenin gaan en uitleggen waarom dit verkeerd is? En geldt hetzelfde niet voor vleeseten en melk,...
Dan blijft het niet bij woorden hé. Door die acties sterven er ook dieren. Waarom zou je zoiets toelaten?
Liever dan met hand en tand uitleggen, waarom dat verkeerd is (op een manier die bij de leeftijd past uiteraard)

Fynnya
Berichten: 2759
Lid geworden op: zo jul 01, 2007 15:20
Leefwijze: part-time veganist
Locatie: Utrecht

Re: Even klagen...

Bericht door Fynnya »

Leuk om het ook vanuit een kindperspectief te horen.
Ik denk dat het zeker een goed idee is om zoveel mogelijk uit te leggen waarom het kind niet iets dierlijks mag eten. Begrip is heel belangrijk.
Maar als klein kind nog niet denk ik, ethiek en rekening houden met anderen kunnen kleine kindjes nog niet. Dat ontwikkelt zich pas op een bepaalde leeftijd, ik weet niet precies hoe oud. Maar als ze heel klein zijn, zitten ze nog in de fase waarin ze alleen nog met zichzelf bezig zijn: wat vind ik lekker, wat vind ik vervelend, etc.
En dan moet je niet teveel van ze verwachten dat ze goed voor de koe belangrijker vinden dan lekker.

Waar ik ook aan moest denken: als je je kind zelf de keuze geeft, ben je dan teleurgesteld als hij/zij toch iets dierlijks wil? Want dan belast je het kind wel zwaar. 99% van de volwassenen wil niet de moeite doen om veganistisch te leven, dus van een kind verwachten hier wel voor te kiezen als al die volwassenen dat al niet kunnen of willen, is wel heel hoge verwachtingen scheppen.
Gewoon iets om rekening mee te houden, als je boos zit te zijn omdat je je kind zo egoistisch vindt, omdat hij/zij toch een hamburger of melk ofzo wil...

lena
Berichten: 2153
Lid geworden op: za feb 11, 2006 1:16

Re: Even klagen...

Bericht door lena »

Fynnya schreef: Maar als klein kind nog niet denk ik, ethiek en rekening houden met anderen kunnen kleine kindjes nog niet. Dat ontwikkelt zich pas op een bepaalde leeftijd, ik weet niet precies hoe oud. Maar als ze heel klein zijn, zitten ze nog in de fase waarin ze alleen nog met zichzelf bezig zijn: wat vind ik lekker, wat vind ik vervelend, etc.
En dan moet je niet teveel van ze verwachten dat ze goed voor de koe belangrijker vinden dan lekker.
Maar je kunt het ze wel gewoon verbieden. Wat Truus al zei in een andere draad. Het is niet mijn keuze, maar als je het echt enorm belangrijk vindt dat je kinderen geen kaas krijgen is dat wel de enige manier. Je kunt een kind van vier prima uitleggen dat het geen kaas mag. Ik ken een paar kinderen met allergieen en die sloegen ook altijd gewoon de producten die ze niet mochten hebben af. Kinderen hoeven niet alles te snappen wat je ze verbied. Het is wel goed om ze het ook uit te leggen en ze er ook bij te betrekken, maar ook los daarvan moeten ze het soms gewoon doen omdat jij de ouder bent. Mijn kind vind bijvoorbeeld dat ze ook best alleen naar de speeltuin kan lopen. Andere kinderen uit de straat mogen het ook. Zij mag het niet, omdat ik het niet vertrouwd vind. Ze begrijpt het niet en vindt het stom, maar dat zijn nou eenmaal de regels.
Maar 4 jaar, dan bepalen de ouders toch wat ze buitenshuis doen.
Loslaten gebeurt in stapjes. Zodra kinderen naar school gaan begint het loslaten toch wel wat. Je hebt gewoon niet meer altijd invloed op wat ze doen. En dat hoeft ook niet, m.i. Je hebt wel gelijk dat er echt dierenleed kleeft aan die kaas, maar als het kind niet al te vaak bij oma eet dan valt de totale hoeveelheid toch nog best mee. Wat echt belangrijk is is m.i. wat je thuis doet. Voor mij geldt toch dat ik vind dat kinderen ook hun eigen keuzes mogen maken. Niet over alles, en ik vind het ook wel moeilijk te onderbouwen waar ik die grens leg, maar zoals vaak met ouderschap is het toch wat schipperen en kijken wat het beste werkt.
Door die acties sterven er ook dieren. Waarom zou je zoiets toelaten?
Ik geloof niet dat dat in dit geval het probleem is, want op school mogen de kinderen wel kaas eten (toch?). Dat maakt het denk ik ook wel extra verwarrend voor de kinderen trouwens.

Wen
Berichten: 2202
Lid geworden op: ma jan 07, 2008 8:58

Re: Even klagen...

Bericht door Wen »

Ja, 't is inderdaad allemaal makkelijk gezegd. Ik begrijp perfect dat elke ouder de keuzes maakt die hem het beste lijken.

JesseL
Berichten: 642
Lid geworden op: do okt 08, 2009 21:33
Leefwijze: veganist

Re: Even klagen...

Bericht door JesseL »

lena schreef:
Door die acties sterven er ook dieren. Waarom zou je zoiets toelaten?
Ik geloof niet dat dat in dit geval het probleem is, want op school mogen de kinderen wel kaas eten (toch?). Dat maakt het denk ik ook wel extra verwarrend voor de kinderen trouwens.
Meilan eet geen kaas op school. Het is alleen zo dat we niet uitgebreid hebben toegelicht aan de juf wat we thuis allemaal niet eten. Ze weet wel dat we veganistisch eten, maar met traktaties hoeft ze niet eerst aan ons na te vragen of Meilan het wel mag. Dat is de uitzondering die Meilan op school heeft. Het zou niet leuk voor haar zijn als zij bij een traktatie als enige het niet mag. Dan gaat ze afkeer krijgen voor het veganisme en gaat ze het zien als een straf. Alleen over vlees hebben we gezegd dat ze het echt niet mag, maar dat wilt Meilan ook echt niet.

Het probleem voor Meilan is een beetje dat we pas een paar maanden veganistisch eten. Ze weet dus nog goed wat ze lekker vond van melk/eiproducten. Vlees weet ze niet meer dat ze dat ooit gegeten heeft en dat is dus ook nooit een probleem geweest. Maar kaas vond ze gewoon erg lekker en ze snapt het niet dat het ineens iets fouts is geworden. Daar is het te abstract voor. Melk is concreet, je hebt koeienmelk, mamamelk en soyamelk. Koeienmelk is voor de koeien dus dat drinken wij niet. Maar dat kaas van koeienmelk wordt gemaakt wilt ze nog niet snappen.

Wen
Berichten: 2202
Lid geworden op: ma jan 07, 2008 8:58

Re: Even klagen...

Bericht door Wen »

Ja, ik denk dat ook wel dat het niet leuk zou zijn, als ze op school geen koekje of snoep mag. Dat kan ze later dan nog zelf beslissen.

lena
Berichten: 2153
Lid geworden op: za feb 11, 2006 1:16

Re: Even klagen...

Bericht door lena »

JesseL schreef: Meilan eet geen kaas op school.
Ah, ik dacht dat ik dat begrepen had omdat ik iets las over vegetarische pizza voor het kerstdiner. Ik denk nu dat je/Judith gewoon blij was dat er uberhaupt iets vegetarisch was, gewoon voor het idee?

Mijn moeder vertelde trouwens laatst dat bijna alle oma's die zij kent (vriendinnen, zussen, collega's, het lijkt alsof iedereen ineens oma wordt) hun kleinkinderen "verwennen" met dingen die ze eigenlijk niet mogen hebben. Ik ben blijkbaar niet het enige moeilijk-doenende kind, andere kleinkinderen mogen geen snoep hebben, geen koekjes, of geen limonade, etc. Soms omdat de ouders gewoon geen suiker willen geven aan een kind van 1, maar ook soms omdat het kind echt bepaalde klachten heeft die voedingsgerelateerd zijn (astma bijvoorbeeld). Maar goed, dat doen ze dus allemaal wel. Sommigen zeggen het eerlijk, maar ook meerdere oma's doen het gewoon stiekem (eentje gaf zelfs kunstvoeding aan een borstgevoed kind!). Ik vind het idioot, ik snap ook gewoon echt niet waarom, maar het gebeurt dus wel, het is wel de realiteit waar je rekening mee moet houden. En dat geldt natuurlijk niet alleen voor oma's, ook voor andere volwassenen waar je kind bij is.

Berti
Berichten: 502
Lid geworden op: di okt 06, 2009 18:36
Leefwijze: part-time veganist
Locatie: blerick

Re: Even klagen...

Bericht door Berti »

kan ik ook bevestigen ja, van die oma's.......en andere volwassenen.
eigenlijk is het te zot voor woorden, toch?
die kleine ukken weten niet beter maar de grote wel of beter gezegd dat zouden ze moeten.....

Annika
Berichten: 1289
Lid geworden op: wo mei 11, 2005 18:34
Leefwijze: veganist
Locatie: Wormer
Contacteer:

Re: Even klagen...

Bericht door Annika »

lena schreef:
JesseL schreef:

Mijn moeder vertelde trouwens laatst dat bijna alle oma's die zij kent (vriendinnen, zussen, collega's, het lijkt alsof iedereen ineens oma wordt) hun kleinkinderen "verwennen" met dingen die ze eigenlijk niet mogen hebben. Ik ben blijkbaar niet het enige moeilijk-doenende kind, andere kleinkinderen mogen geen snoep hebben, geen koekjes, of geen limonade, etc. Soms omdat de ouders gewoon geen suiker willen geven aan een kind van 1, maar ook soms omdat het kind echt bepaalde klachten heeft die voedingsgerelateerd zijn (astma bijvoorbeeld). Maar goed, dat doen ze dus allemaal wel. Sommigen zeggen het eerlijk, maar ook meerdere oma's doen het gewoon stiekem (eentje gaf zelfs kunstvoeding aan een borstgevoed kind!). Ik vind het idioot, ik snap ook gewoon echt niet waarom, maar het gebeurt dus wel, het is wel de realiteit waar je rekening mee moet houden. En dat geldt natuurlijk niet alleen voor oma's, ook voor andere volwassenen waar je kind bij is.
Dat is een heel goed punt,
Oma's zijn er namelijk ook voor om de kleinkinderen te verwennen,
Misschien dat deze oma het eten van kaas ziet als bijvoorbeeld een extra koekje of zakje chips vlak voor het eten en niet als een principekwestie.

Truus
Berichten: 1663
Lid geworden op: wo apr 22, 2009 21:49
Leefwijze: veganist

Re: Even klagen...

Bericht door Truus »

Er wordt wel meer op scholen uitgedeeld dat mijn kinderen niet mogen, zelfs door leerkrachten: condooms, politieke propaganda, enz. en door leerlingen: cannabis, pornografie, enz. Onderdeel van de opvoeding is hen leren zich te verzetten tegen verleidingen zonder ze te beladen met schuldgevoelens. Toegegeven, een zware klus.

4 jaar is wel erg jong, en daar ligt eigenlijk het probleem. De overheid (verpersoonlijkt door de leerkracht) bemoeit zich te vroeg en te veel met de opvoeding van onze kinderen.

Voor ouders die het ervoor over hebben en als hun kinderen nog niet naar school zijn geweest is thuisonderwijs ook in NL een reële optie. Ik ken zelfs gezinnen die zijn geëmigreerd om onder de schoolbezoekplicht uit te komen.

Jasmijn
Berichten: 3101
Lid geworden op: vr feb 24, 2006 13:32
Leefwijze: veganist
Locatie: Groningen

Re: Even klagen...

Bericht door Jasmijn »

Thuisonderwijs... dit vergt wel het nodige van ouder en kind. Beide moeten de discipline hebben, ouders moeten veel geduld, tijd, kennis en kunde hebben om er mee om te gaan, en daarnaast moet je ervoor waken dat je kind niet gaat vereenzamen. Sportclubjes, muziekgroepjes e.d. moeten er daarnaast wel zijn, anders krijg je snel een verwend en asociaal kind. Mijns inziens is het niet onmogelijk, maar in gevallen wel moeilijk.
Ik zou eerder kiezen voor een soort Iederwijsschool, of een kleine 'school' waar veel aandacht is voor het individuele kind.

Gebruikersavatar
JudithK
Berichten: 1105
Lid geworden op: do okt 08, 2009 20:05
Leefwijze: veganist
Locatie: Almere
Contacteer:

Re: Even klagen...

Bericht door JudithK »

Thuisonderwijs lijkt mij ook erg eenzaam. Je sluit je kinderen dan ook erg af van de buitenwereld.
Wij hebben gekozen voor een hele kleine school (http://www.lerenmetplezierschool.nl/" target="_blank). De school is niet één bepaalde richting maar een mix tussen montessori/jenaplan/dalton en vooral een eigen gedachtegoed. Er wordt gekeken naar wat voor type je kind is en de leerstijl wordt daaraan aangepast.
Dit is nu het derde schooljaar dat ze bestaan. Er zijn vier klassen. De klas van Meilan is alleen groep 1 en deze is na de zomer begonnen met 8 kinderen. Er zitten nu 13 kinderen in de klas. We zijn erg tevreden en Meilan gaat er met veel plezier naar toe en dat is erg belangrijk.
En wij hebben er iets voor over. De school is op 15 minuten fietsen (we hebben geen auto). In Almere heb je ontzettend veel scholen. Binnen een straal van 15 minuten fietsen hadden we de keuze uit 13 scholen waarvan 1 op 2 minuten lopen. Maar de school op 2 minuten lopen heeft 650 leerlingen, 8 groep 1/2 klassen. Ik ben blij met onze keuze.

Meilan is overigens weer logeren bij mijn ouders. We hebben een plak vegan kaas en een pakje soyamelk meegegeven. Avondeten hadden ze nog vegan liggen.
Trotse moeder van Meilan, Yaël en Leia!

Jasmijn
Berichten: 3101
Lid geworden op: vr feb 24, 2006 13:32
Leefwijze: veganist
Locatie: Groningen

Re: Even klagen...

Bericht door Jasmijn »

Die school ziet er heel goed uit!

Truus
Berichten: 1663
Lid geworden op: wo apr 22, 2009 21:49
Leefwijze: veganist

Re: Even klagen...

Bericht door Truus »

JudithK schreef:Wij hebben gekozen voor een hele kleine school.
Je hoeft je niet te verdedigen voor je keuze. Ik wilde alleen een optie voorstellen voor degenen die er iets in zien. Want wat betreft veganisme blijft het op iedere school een probleem.

Gebruikersavatar
Esther A
Berichten: 209
Lid geworden op: vr jan 12, 2007 14:31
Contacteer:

Re: Even klagen...

Bericht door Esther A »

Vanmiddag waren we bij mijn schoonmoeder en die had van die 'opgemaakte koekjes', net minitaartjes, op tafel staan. David keek er heel verlangend naar en zei dat hij heeeel erge honger had. Mijn schoonmoeder vroeg eerst netjes aan mij of hij die mocht, goed he? En het mocht van mij, ook al is zo'n koekje gevuld met slagroom en zit er waarschjnlijk ei in. Hij vond t heerlijk. Ik heb met dit soort dingetjes niet zo'n probleem. Ik koop die dingen zelf gewoon niet, dus thuis krijgt hij het niet, en zelf zou ik het ook nooit eten. maar jemig, zo'n klein dingetje, David vond t heerlijk en wat is nou één dotje slagroom op een verder vegan leven denk ik dan :wink: . (althans, bijna vegan in David's geval, want hij eet soms ook erg graag vega kaas).
Ik wil gewoon niet te verkrampt gaan doen, leg gewoon goed uit dat wij dat niet kopen maar dat hij bij oma best wel eens zo'n koekje mag. Maar het blijft moeilijk. Ik ben benieuwd hoe de school waar hij in oktober naar toe gaat ermee om zal gaan :roll: ...

Gebruikersavatar
JudithK
Berichten: 1105
Lid geworden op: do okt 08, 2009 20:05
Leefwijze: veganist
Locatie: Almere
Contacteer:

Re: Even klagen...

Bericht door JudithK »

Het gaat nu best goed bij mijn ouders. Meilan is nu twee dagen logeren en mijn moeder heeft van tevoren uitgebreid gevraagd wat ze allemaal zou kunnen kopen voor Meilan. Voor 's ochtends heeft ze pakjes soyamelk gehaald en yofu. 's Avonds gaan ze patat met worteltjes en alpro nuggets eten en een keer soep met een broodje.
Ben er heel blij mee dat ze nu zo haar best doet.
Trotse moeder van Meilan, Yaël en Leia!

Plaats reactie