woon-/werk-/leefgemeenschappen

Moderators: Martine, Rorrim

Plaats reactie
Jasmijn
Berichten: 3101
Lid geworden op: vr feb 24, 2006 13:32
Leefwijze: veganist
Locatie: Groningen

woon-/werk-/leefgemeenschappen

Bericht door Jasmijn »

"jasmijn, niet voor het artikel maar ik zou het zelf toch wel interessant vinden als je nog meer info wou delen, misschien in een ander topic eventueel?
heb al eens overwogen om komende jaren te zoeken naar zoiets en kijken of dat interessant zou zijn.

groetjes
berti
"


Hoi Berti en andere geinteresseerden,
Op de Vrije School is het gebruikelijk dat alle leerlingen in de elfde klas (5e klas van een reguliere school voor voortgezet onderwijs) een eindwerkstuk maken. Dit is wel vergelijkbaar met het profielwerkstuk op andere scholen, doch er zijn wat verschillen. Zo is het eindwerkstuk echt een project van de leerling en derhalve staat het persoonlijke en het creatieve op een hogere plaats dan het cognitieve aspect. Je eindwerkstuk mag eigenlijk overal over gaan en ik heb er dus voor gekozen om een boekje te schrijven over mijn ideale wereld.
Mijn ideale wereld wordt gekenmerk door het bestaan van dorpen/leefgemeenschappen, waarin de bewoners vredig en veganistisch te midden van de natuur met elkaar samenleven/werken/wonen. Een zo'n leefgemeenschap heet een Sofar en het is mijn grootste wens er later 1 te realiseren. Voordat het echter zover is, wilde ik eerst weten hoe andere, al bestaande, wooninitiatieven functioneren en waar je zoal rekening mee moet houden. Daarom heb ik me een beetje in het gemeenschapsleven 'verdiept' door er wat over te lezen. Daarnaast heb ik me vooral verdiept in de andere aspecten van de Sofar (zoals permacultuur en earthships bijvoorbeeld).
In een meewerkweekend op de Hobbitstee http://www.leefgemeenschapdehobbitstee.nl/" target="_blank" target="_blank in Wapserveen (Drenthe) heb ik een beetje kennis gemaakt met deze leefgemeenschap. Hier wonen zo'n 8 mensen (fluctureert een beetje, laatst zijn er 2 mensen weggegaan en er zal ook vast wel eens iemand bij komen), die allemaal hun eigen woning hebben op het terrein van 3 hectare. Ze werken over het algemeen 'gewoon' buiten de gemeenschap (vroeger was dit anders) en delen 1 keer per week een gezamenlijke vegetarische en biologische maaltijd, waarna een overleg volgt. De Hobbitstee is schijnbaar de oudste bestaande leefgemeenschap in Nederland (vanaf 1969). Als je nieuwsgierig bent kan ik je aanraden eens op een meewerkdag/weekend langs te gaan. Er staat trouwens net een huisje vrij en volgens mij zoeken ze een klein beetje uitbreiding. :wink:
Toen mijn eindwerkstuk allang 'klaar' was en ik m'n presentatie allang gehad had, besloot ik, afgelopen zomer, om een maandje vrijwilligerswerk te doen op de Vlierhof http://www.vlierhof.nl/?page=1&link=Home" target="_blank" target="_blank , in het dorpje Keeken in Duitsland (op loopafstand van Millingen aan de Rijn). Ik zou hier veel over deze gemeenschap kunnen schrijven, maar dat doe ik niet, want dan wordt het zo'n grote soep. Daarom, mocht je belangstelling hebben, kan ik je altijd een verslagje toesturen van mijn periode op de Vlierhof. Dit geldt trouwens ook voor het werkweekendje op de Hobbitstee.
In Nederland -en ook daarbuiten- zijn vele reeds bestaande samenlevingsverbanden. Er zijn veel mogelijkheden, verschillen en overeenkomsten. Een Camphill, vooral veel te vinden in Ierland en Engeland maar ook wel daarbuiten, in Nederland zitten er geloof ik ook een stuk of 4, http://www.camphill.org.uk/" target="_blank" target="_blank is bijvoorbeeld een woon-/werkgemeenschap op antroposofische basis voor mensen (kinderen) met én zonder verstandelijke beperking. Dan heb je nog verschillende kloosters, wat eigenlijk ook leefgemeenschappen zijn, maar dan wel heel spiritueel natuurlijk. Emmaus is volgens mij voor ex-verslaafden (weet dat niet zeker meer) en wordt gekenmerkt door een kringloopwinkel. Dan heb je nog de term 'cohousing'. In Schotland heb je het bekende Findhorn, in India zit Auroville, in Portugal Tamera, maar dan praat je wel over vrij grote en redelijk spirituele centra. Dat met je maar net liggen natuurlijk.
http://www.permaculturacanadulce.org/en/about-us.shtml" target="_blank" target="_blank is een vegan community in Spanje, waar ik graag nog eens heen zou willen (jammer dat ik geen antwoord op mijn mailtjes kreeg). Hoop dat het nog bestaat. http://www.ecoforest.org/" target="_blank" target="_blank is ook vegan en zit ook in Spanje. Lijkt me ook cool om heen te gaan. http://www.oekodorf7linden.de/" target="_blank" target="_blank zit in Duitsland en is ook (grotendeels) vegan. Misschien is Centraal Wonen trouwens toch nog wel het meest laagdrempelig van allemaal.
Dit is misschien nog wel een leuke link: http://www.ic.org/vegan/" target="_blank" target="_blank
Dit is toch echt de beste tip die ik je kan geven: http://www.omslag.nl/" target="_blank" target="_blank Omslag geeft ook twee keer per maand het tijdschriftje 'ZOZ' uit, een aanrader. Het boek Eurotopia is misschien wel wat voor jou, die kan je ook via Omslag bestellen.
Nou, nu heb ik een heel verhaal verteld en waarschijnlijk is het allemaal nogal onoverzichtelijk en chaotisch. Hoop dat je er desondanks toch nog wat aan hebt en anders vraag je maar hoor!
Er is veel meer dan ik reeds genoemd heb.

Groetjes, Jasmijn.

Berti
Berichten: 502
Lid geworden op: di okt 06, 2009 18:36
Leefwijze: part-time veganist
Locatie: blerick

Re: woon-/werk-/leefgemeenschappen

Bericht door Berti »

wauw jasmijn.......heel erg bedankt ik heb het heel geboeid gelezen en het is zeker niet onoverzichtelijk hoor.
leuk dat je ook iets met de vrije school hebt, wat een prachtige opdracht heb je dan gekozen.
benieuwd hoe de reakties zijn.

zal wel eens aan de slag gaan met die links, enkele ken ik al en enkele ook niet.
ooit wou ik een tijdje bij de Farm (tennessee, oregon) mee gaan werken maar ja toen was ik nog 18....
het woongroep/ gemeenschap idee is altijd blijven hangen eigenlijk.....

berti

Plaats reactie