E270, melkzuur, de naam lijkt te zeggen dat het melk bevat, of uit melk komt, maar ik lees dat dat het gemaakt word vanuit suiker/zetmeel en word gebruikt om melk zuur te maken en daardoor aan de (licht misleidende) naam komt. Kan iemand dit bevestigen dat dit echt een VEGAN E-nummer is?
Of weet iemand hier meer over te zeggen?
Melkzuur wordt gemaakt door bacteriën die suikers eten. Er zijn verschillende soorten van deze bacteriën en ze worden onder andere gebruikt om melk om te zetten in yoghurt (dan eten ze melksuiker/lactose), zuurdesem brood te laten rijzen en om zuurkool te maken. Melkzuur is ook een conserveringsmiddel, dus daarom wordt het aan allerlei producten toegevoegd.
Dat toegevoegde melkzuur zou in theorie gemaakt kunnen zijn door bacteriën die op melk of melksuiker leven, maar dat komt in de praktijk eigenlijk niet voor omdat het is veel goedkoper om een plantaardige suiker te gebruiken. Je kunt er dus vanuit gaan dat toegevoegde melkzuur vegan is. Als je het 100% zeker wilt weten zul je contact op moeten nemen met de fabrikant.
Martine schreef:Melkzuur wordt gemaakt door bacteriën die suikers eten. Er zijn verschillende soorten van deze bacteriën en ze worden onder andere gebruikt om melk om te zetten in yoghurt (dan eten ze melksuiker/lactose), zuurdesem brood te laten rijzen en om zuurkool te maken. Melkzuur is ook een conserveringsmiddel, dus daarom wordt het aan allerlei producten toegevoegd.
Dat toegevoegde melkzuur zou in theorie gemaakt kunnen zijn door bacteriën die op melk of melksuiker leven, maar dat komt in de praktijk eigenlijk niet voor omdat het is veel goedkoper om een plantaardige suiker te gebruiken. Je kunt er dus vanuit gaan dat toegevoegde melkzuur vegan is. Als je het 100% zeker wilt weten zul je contact op moeten nemen met de fabrikant.
Dank u wel voor het antwoord, ik had inderdaad gelezen dat het vegan als niet vegan kon zijn dus dat is dan meteen weer zo vaag vind ik. En ik wil wel 100 % zeker weten dat het vegan is, dus dank u wel voor de informatie en voor de tip, het gaat om dit product:
Patak had een keer een lijst met producten die vegan waren, ik weet niet of die nog ergens te vinden is. In ieder geval stond er duidelijk dat de melkzuur plantaardig was.
Ik heb op mijn telefoon ook een app die aangeeft of een Enummer wel of niet plantaardig is. Nou is dat natuurlijk niet 100% betrouwbaar, want het kan idd van fabrikant afhangen.
Hartelijk dank voor uw email. Onze excuses voor de late reactie.
De melkzuurbaterien in de Patak's producten zijn helaas niet veganistich.
Met vriendelijke groet,
Mw I. Sondrejoe
Wessanen Benelux Consumer Care
Brchj schreef:Ik heb op mijn telefoon ook een app die aangeeft of een Enummer wel of niet plantaardig is. Nou is dat natuurlijk niet 100% betrouwbaar, want het kan idd van fabrikant afhangen.
Maar ik snap de verwarring met het woord melkzuur
Welke app?
Als er iemand op je pist, dan is het vast een veganist.
Ook al zou het in de praktijk nauwelijks gebruikt, ik zou er persoonlijk toch niet vanuit durven gaan dat het vegan is. Ik heb zo'n igrediëntenkaartje voor in je portemonnee van Respect voor Dieren, daar staat melkzuur/E270 wel bij als "mogelijk van dierlijke oorsprong".
There is no way to happiness; happiness is the way. There is no way to peace; peace is the way. There is no way to love; love is the way. There should be no way to veganism; veganism should be the way!
Hartelijk dank voor uw email. Onze excuses voor de late reactie.
De melkzuurbaterien in de Patak's producten zijn helaas niet veganistich.
Met vriendelijke groet,
Mw I. Sondrejoe
Wessanen Benelux Consumer Care
Ik moest wel even lachen als microbioloog. Er staat namelijk dat de melkzuurBACTERIËN niet veganistisch zijn. Zouden ze een stam gebruiken die alleen op lactose groeit?! Ik neem aan een foutje of ze bedoelen daadwerkelijk dat de bacteriën melk krijgen waaruit ze melkzuur maken en dus daarom niet veganistisch zijn.
Inderdaad. Het lijkt me onwaarschijnlijk dat ze op melk gekweekt worden, want als ik het goed begrepen heb maakt dat enkel het productieproces duurder. Ik koop zelf weleens wortelsap dat gefermenteerd is met behulp van melkzuurbacteriën, maar denk er veilig vanuit te kunnen gaan dat er geen melk aan te pas komt.