H&M sweatshopvrij?

Welke produkten zijn al dan niet veganistisch? Zijn er alternatieven?

Moderators: Morality, Martine, Rorrim

Plaats reactie
Stein
Berichten: 80
Lid geworden op: wo dec 23, 2009 17:37
Leefwijze: veganist
Locatie: Leiden/Leuven

Re: Vegan-schoenen!

Bericht door Stein »

ARTHUR schreef:
Eef schreef:
ARTHUR schreef:Nee, er is commentaar geweest na onderzoek. H&M is onlangs uitgeroepen tot meest duurzame modeketen. En ze doen mee aan een initiatief van vakbonden en pressiegroepen om de arbeidsomstandigheden in Bangladesh te verbeteren. H&M heeft beloofd zelf de kosten te dragen van renovaties en dergelijke.

Dat een fabriek instort - hoe naar dat ook is - is H&M niet te verwijten.
Daar kan ik me dus echt niet bij aansluiten.

H&M doet allerlei mooie beloften, maar hoeveel bio katoen bieden ze nu aan? Bar weinig. En daarbij is er nog steeds niets fair trade - of iets wat daar maar enigszins op lijkt - in hun winkels te vinden. Natuurlijk doen ze voor de schijn mee aan een initiatief om de arbeidsomstandigheden te verbeteren, omdat ze anders iedereen over zich heen krijgen na zo'n instorting en hun verkopen dalen, maar als ze echt zouden willen, dan zouden de arbeidsomstandigheden nu gewoon goed zijn in de fabriek(en) waar hun kleding wordt gemaakt.
Daar hebben ze echt wel geld genoeg voor hoor, maar dat houden ze liever zelf. Het is echt geen hoge kostenpost om te zorgen dat een gebouw (of zeg maar liever fabrieksschuur) niet instort.
Als mensen/bedrijven echt willen, dan kan het gewoon, zeker als er geld genoeg is :wink:
Ik vind dit wel te gemakkelijk gesteld. Waar baseer je dat op? Wie bepaalt hoe de arbeidsomstandigheden zijn, de opdrachtgever of de eigenaar van de naaiateliers? Het is echt niet zo dat met geld alles te koop is, daarin overschat je het. Geloof mij.
Dat is allemaal vrij algemeen bekend. En beide kiezen de omstandigheden. Als H&M zou dreigen weg te gaan als ze merken dat de omstandigheden zo slecht zijn, of gewoon zoeken naar subcontractoren waar de omstandigheden sowieso beter zijn... ik weet niet of je een beetje hebt gelezen over de omstandigheden in die ingestorte fabrieken? Het is genant dat die kledingbedrijven daar durven zitten. Elke zichzelfrespecterende kledinglijn zou daar direct weg moeten gaan en moeten zoeken naar betere subcontractoren. Helaas respecteert H&M zichzelf niet. Heb ik ook de morele plicht niet dat ook te doen :)

Zo een mens in een atelier... hoeveel krijgt die betaalt? Als je uitgaat van $0,20 per uur zit je best goed (in de lijst die ik heb geeft (de subcontractor van) Esprit bvb slechts $0,13 en Nike $0,16-0,19, ik weet niet hoe up to date dat is, ik vrees dat het nu niet beter gaat zijn, enkel slechter aangezien bedrijven steeds op zoek zijn naar de goedkoopste plekken). De werkomstandigheden zijn er ook naar, met zo een loon. Daar zitten de kosten ook niet he, bij die mensen. Nog geen procent van de nieuwkost van een t-shirt bij de H&M of eender welk bedrijf gaat naar die mensen. Het geld zit in de marketing en de distributie bij ons.

Je gaat mij niet wijsmaken dat 'er geen geld is' om die mensen een beter loon en betere werkomstandigheden te geven. 'Geld is niet makkelijk te vinden', nee, maar kleren een wegwerpprijzen duidelijk wel. Zou je die kleren al een euro duurder maken en zou dat geld gaan naar die mensen, dan zouden ze niet meer weten wat ze met hun geld zouden doen. Maar H&M interesseert zich geen hol voor die mensen.

Ze interesseren zich wel voor hun imago. En hun imago nu is dat ze hun kleren laten maken in de slechtst mogelijke omstandigheden, namelijk in een atelier in een flatgebouw dat zo ondeugdelijk is dat het instort zodra je de dieselgenerator aanzet. Ze hebben iets te veel negatieve exposure en dus gaan ze dingen roepen om ze in een beter daglicht te zetten.

Ze hebben nog niks gedaan en mensen zijn al keiblij! Als bedrijf zou ik dat ook zo houden. Vooral niks doen. Kost alleen maar geld. Roepen dat je het goed bedoeld is voor de meeste mensen al goed genoeg :')

Pardon voor deze rant, maar die hele kledingindustrie is zo walgelijk... en dit is al jaren en jaren aan de gang, en steeds weer heb je loze beloftes, en steeds weer mensen die erin trappen... het is om cynisch van te worden. Die prijzen voor duurzaamheid, dat zijn ook maar grappen en grollen, dikwijls uitgereikt door de industrie zelf. Ik ken tientallen winkels die duurzamer zijn dan H&M, toch zullen zij nooit winnen. Het is allemaal een groot commercieel theater.

Stein
Berichten: 80
Lid geworden op: wo dec 23, 2009 17:37
Leefwijze: veganist
Locatie: Leiden/Leuven

Re: Vegan-schoenen!

Bericht door Stein »

De meeste vegan-merken maken nochtans ook gebruik van dat soort sweatshops. Vrij bizar en niet echt in lijn met de hele veganistische filosofie.

Skyclad
Berichten: 189
Lid geworden op: di mar 12, 2013 22:32
Leefwijze: veganist

Re: Vegan-schoenen!

Bericht door Skyclad »

Lage lonen is geen punt. Het hele verhaal van "eerlijke lonen" klopt van geen kant. Elk loon is altijd eerlijk, omdat bij een oneerlijk loon de werknemer het werk weigert te accepteren. Behalve natuurlijk in Nederland en die andere gestoorde westerse landen, waar "eerlijk" betekent "50% voor de socialistenhobbies" of in het geval van Amerika "25% voor oorlogje spelen".

Het probleem ligt niet bij de bedrijven. Het probleem ligt niet bij de lage loon landen. Het probleem ligt bij de politiek in de westerse landen. Door alle hobbies van de regeringen is alles (vooral loon) erg duur in deze landen, vervolgens worden op buitenlandse producten en grondstoffen hele hoge invoerbelasting geheven. Het goedkoopste is dan om alles in een land te laten maken waar grondstoffen goedkoop zijn, arbeidskrachten goedkoop en fabrieken makkelijk op te zetten zonder al teveel legaal gezeik. Dus gaan ze naar China en laten ze alles daar produceren in vervuilende fabrieken waar kleine Chinese kinderen werken die stokslagen krijgen. De consument in de westerse landen doet precies hetzelfde en koopt altijd het goedkoopste.

En je gaat dit niet vermijden. De computer waarop ik dit type bestaat uit grondstoffen die Chinese kinderen die stokslagen krijgen uit de grond hebben gehaald, dit materiaal is gezuiverd in een vervuilende fabriek door Chinese kinderen die stokslagen krijgen en tegelijkertijd giftige dampen hebben ingeademd, vervolgens zijn hier componenten van gemaakt in een fabriek door Chinese kinderen die stokslagen krijgen die tegelijkertijd giftige dampen hebben ingeademd en ook nog eens hun handjes hebben verbrand tijdens het solderen.

Toen is het naar Dell gestuurd waar een 27-jarige verlegen maagd die 2,5x per week (soms slaat ie het over) op hentai rukt het voor 20 euro per uur in elkaar gezet heeft zodat hij uiteindelijk genoeg werkervaring kan opdoen en een baan kan strikken die €120000 per jaar betaald (waarvoor de werkgever €300000 moet neerleggen omdat Rutten en Balkenende elk weekend briefjes van 100 in slipjes van hoeren stoppen zodat ze coke van hun kont kunnen snuiven) zodat hij een blond barbiepoppetje kan krijgen met lekkere dikke tieten en dingen kan kopen voor haar die ze niet nodig heeft maar toch wel heel erg graag zou willen hebben.

Toen kocht ik het omdat Neverwinter Nights zo fucking sloom draaide en ook al ben ik zo vegan en hippie als de pest, een "fairtrade, environmentally neutral" computer is niet bij de tuinen te koop. En nu gebruik ik het om jullie uit te leggen dat al die onzin die jullie typen over fairtrade op een machine gedaan wordt die dankzij uitbuiting en vervuiling in elkaar is gezet.

En zo mensen, steekt de wereldeconomie in elkaar.

Dus laten we het nu maar over koetjes en kalfjes hebben, die overigens niet gemarteld of dood zijn gemaakt voor mijn computer.

dorus
Berichten: 77
Lid geworden op: ma jun 28, 2010 19:45
Leefwijze: veganist

Re: H&M sweatshopvrij?

Bericht door dorus »

voor wie meer geinteresseerd is in achtergrondinfo :

http://www.schonekleren.be/bedrijven/modekleding.htm
Beter vijf minuten actie dan tien minuten medelijden.
www.thebrooke.org
www.brooke.nl

Skyclad
Berichten: 189
Lid geworden op: di mar 12, 2013 22:32
Leefwijze: veganist

Re: H&M sweatshopvrij?

Bericht door Skyclad »

Huh?

Volgens mij zit ik te slaapposten. Staat me niks van bij dat ik dit topic al gelezen heb :o.

Apple is hetzelfde. Er is geen alternatief. Alle grondstoffen zitten in China. Al zouden ze computers willen maken die 3x zo duur zijn, het kan niet.

LKo
Berichten: 21
Lid geworden op: ma nov 14, 2011 0:38
Leefwijze: veganist
Locatie: Amersfoort

Re: H&M sweatshopvrij?

Bericht door LKo »

Skyclad schreef:Huh?

Volgens mij zit ik te slaapposten. Staat me niks van bij dat ik dit topic al gelezen heb :o.

Apple is hetzelfde. Er is geen alternatief. Alle grondstoffen zitten in China. Al zouden ze computers willen maken die 3x zo duur zijn, het kan niet.
Er is inmiddels wel een FairPhone, dus dan lijkt het mij niet ondenkbaar dat er in de toekomst ook een FairPad en een FairComputer/-Laptop komen. Maar je hebt idd gelijk: vooralsnog is het heel triest gesteld met de wereldhandel.

Zucht... Ik wou dat er geen geld meer was en ook geen andere vorm van handel, maar een systeem waarbij mensen gewoon krijgen waar ze een normaal leven van kunnen leiden. Kortom: gun elkaar nou eens gewoon het licht in de ogen en doe eens iets voor elkaar! (Het Beste Voor De Aarde, hoofdstuk "Een Dorp Waar Alles Anders Is" (of iets wat er op lijkt)). Dat zou volgens mij zo veel problemen oplossen! Veel minder criminaliteit (want vaak is het hoofdmotief snel rijk worden), geen slavernij, geen geldgebrek voor goede doelen, geen economische belangen die sociale, culturele en milieubelangen in de weg staan, geen (of in ieder geval veel minder) corruptie...
There is no way to happiness; happiness is the way. There is no way to peace; peace is the way. There is no way to love; love is the way. There should be no way to veganism; veganism should be the way!

Renee1137
Berichten: 1185
Lid geworden op: za jul 16, 2011 15:07
Leefwijze: veganist

Re: H&M sweatshopvrij?

Bericht door Renee1137 »

Ik denk dat in zo'n keten van fabriek tot consument, alle delen van de keten 'schuld' dragen. Wat je kledingmerken zou kunnen verwijten is dat ze de neiging hebben, telkens als een land wél tot het punt komt om de arbeidsomstandigheden (incl. veiligheidseisen, minimumlonen, en vooral de toezichthouding daarop) te verbeteren, ze net zo makkelijk naar een 'makkelijker' land gaan. Nu weet ik natuurlijk niet of H&M dat specifiek ook heeft gedaan. Maar als in Naomi Klein moet geloven is dat wat er gebeurd. Vervolgens kunnen de merken natuurlijk weer zeggen, 'we moeten wel want de klant accepteert geen hogere prijzen et cetera.' En zo kan iedereen de schuld op elkaar afschuiven en het klopt ergens ook wel, want het is een verantwoordelijkheid die je samen draagt. Tragedy of the commons maar dan anders.

Toch helpt het soms ook om een merk te kijk te zetten, ook als andere merken precies hetzelfde doen (natuurlijk doen ze dat). Slechte PR doet snel neuzen draaien. En de consument gaat uiteindelijk misschien nadenken over het systeem in het algemeen.
Be the change you wish to see in the world.

If to be feelingly alive to the sufferings of my fellow-creatures is to be a fanatic, I am one of the most incurable fanatics ever permitted to be at large. - William Wilberforce

AnAnAN
Berichten: 270
Lid geworden op: do jun 13, 2013 14:30
Leefwijze: veganist

Re: H&M sweatshopvrij?

Bericht door AnAnAN »

WOW deze schoenen:

http://www.vega-life.nl/webshop/product ... ts_id=6483

Alleen zwart is wel weer erg zwart... maar dit is dus poetsbaar. Wel zo fijn voor zakelijk. Alleen jammer dat ze niet in het bruin zijn...

Weet iemand toevallig nog elders waar je dat soort vega schoenen kunt kopen voor goede kwaliteit? ze zijn zo lastig te vinden, ook in reguliere schoenenwinkels want of het is leer of het is fashion-meuk wat zo afgetrapt is en naar zit.

Het zijn een beetje masculine schoenen, maar dat vind ik juist zo hip onder een felkleurde skinny jean. En verder maak ik het met mijn ubervrouwelijkheid wel goed :lol: :wink:
Plantaardig eten is makkelijker dan je denkt!

Veggie93
Berichten: 255
Lid geworden op: zo aug 25, 2013 20:32

Re: H&M sweatshopvrij?

Bericht door Veggie93 »

LKo schreef: Maar je hebt idd gelijk: vooralsnog is het heel triest gesteld met de wereldhandel.

Zucht... Ik wou dat er geen geld meer was en ook geen andere vorm van handel, maar een systeem waarbij mensen gewoon krijgen waar ze een normaal leven van kunnen leiden. Kortom: gun elkaar nou eens gewoon het licht in de ogen en doe eens iets voor elkaar! (Het Beste Voor De Aarde, hoofdstuk "Een Dorp Waar Alles Anders Is" (of iets wat er op lijkt)). Dat zou volgens mij zo veel problemen oplossen! Veel minder criminaliteit (want vaak is het hoofdmotief snel rijk worden), geen slavernij, geen geldgebrek voor goede doelen, geen economische belangen die sociale, culturele en milieubelangen in de weg staan, geen (of in ieder geval veel minder) corruptie...
+1! :good:
Treat others how you would like to be treated.

Plaats reactie