Historisch gebruik van 'vegan' voedsel

Welke produkten zijn al dan niet veganistisch? Zijn er alternatieven?

Moderators: Morality, Martine, Rorrim

Plaats reactie
Renee1137
Berichten: 1185
Lid geworden op: za jul 16, 2011 15:07
Leefwijze: veganist

Historisch gebruik van 'vegan' voedsel

Bericht door Renee1137 »

Er zijn veel producten waarover het idee bestaat, dat het typisch moderne vlees- en melk'vervangers' zijn, die eigenlijk al heel lang gemaakt en gebruikt worden. Ik vind het interessant om dit even met jullie te delen, voor het geval jullie vaak met omni's te maken krijgen die hun neus ophalen voor dat 'krampachtige namaakgedoe'. :P

Sojamelk en tofu komen uit het oude Azië. Tofu werd 2000 jaar geleden in het oude china uitgevonden en maakt sinds omstreeks 1300 deel uit van het dagelijks voedsel.

Amandelmelk en amandelroom werden al eeuwen geleden gemaakt en gebruikt in Europa en de Islamitische wereld, zo blijkt uit manuscripten uit de 14e en 18e eeuw. In de (vroege) Middeleeuwen koos een groot deel van de mensen ervoor om tijdens de vastenperiode (Lent) totaal veganistisch te eten, en verving men dus koemelk steeds met amandelmelk. Maar amandelmelk werd los daarvan ook vaak gebruikt omdat het veel makkelijker houdbaar was dan koemelk (zonder koelkast).

Seitan wordt al eeuwen in China gegeten.

Ook leuk om te weten: In de 19e eeuw hadden de Fransen het koken voor de vastendagen (dus met minder of helemaal geen dierlijke producten) tot een hoogtepunt gebracht. Een bekende kok schreef dat 'de wetenschap van de chefkok juist bij de bereiding van vastengerechten met nieuwe luister moet schitteren'. Zijn creaties waren van dusdanige kwaliteit, dat baron Brisse zich in 1872 met een zekere afkeuring afvroeg: "Zijn de vleesloze maaltijden van onze vastenliefhebbers echt maaltijden waaruit onthouding blijkt?" M.a.w., in de 19e eeuw vroeg men zich al af of vega koken niet té lekker was :P !

Lees ook: http://en.wikipedia.org/wiki/Lent#Fasti ... abstinence


Iemand anders nog toevoegingen?
Be the change you wish to see in the world.

If to be feelingly alive to the sufferings of my fellow-creatures is to be a fanatic, I am one of the most incurable fanatics ever permitted to be at large. - William Wilberforce

lena
Berichten: 2153
Lid geworden op: za feb 11, 2006 1:16

Re: Historisch gebruik van 'vegan' voedsel

Bericht door lena »

Dat vind ik ook altijd van "burgers". Mensen maken al eeuwen burgers van bonen/granen, al noemen ze het dan vaak anders. Zie falafel enzo.
Renee1137 schreef: Ook leuk om te weten: In de 19e eeuw hadden de Fransen het koken voor de vastendagen (dus met minder of helemaal geen dierlijke producten) tot een hoogtepunt gebracht. Een bekende kok schreef dat 'de wetenschap van de chefkok juist bij de bereiding van vastengerechten met nieuwe luister moet schitteren'. Zijn creaties waren van dusdanige kwaliteit, dat baron Brisse zich in 1872 met een zekere afkeuring afvroeg: "Zijn de vleesloze maaltijden van onze vastenliefhebbers echt maaltijden waaruit onthouding blijkt?" M.a.w., in de 19e eeuw vroeg men zich al af of vega koken niet té lekker was :P !
:)
Ik herken die discussie trouwens, ook in deze tijd speelt dat bij mensen die aan vasten doen.

Vegantastic
Site Admin
Berichten: 8198
Lid geworden op: ma feb 10, 2003 13:19
Leefwijze: veganist
Contacteer:

Re: Historisch gebruik van 'vegan' voedsel

Bericht door Vegantastic »

Hennep. Eeuwenlang gebruikt voor scheepstouwen en kleding. En voedsel meen ik ook,

Maar doordat het gebruikt werd mbt drugs kreeg het een andere status. Nu weer aan het terugkomen.

ilonavg
Berichten: 51
Lid geworden op: vr jun 03, 2011 18:51
Leefwijze: part-time veganist

Re: Historisch gebruik van 'vegan' voedsel

Bericht door ilonavg »

Laten we hummus niet vergeten!

Ik meen me te herinneren dat de eerste teruggevonden recepten dateren van rond de dertiende eeuw en verscheidene gebieden in het Midden-Oosten ruziën al zo;n beetje sinds mensenheugenis over wat nou eigenlijk de bakermat is van die hemelse kikkererwtenpuree :)

Butternutkin
Berichten: 738
Lid geworden op: di aug 21, 2012 13:18
Leefwijze: veganist

Re: Historisch gebruik van 'vegan' voedsel

Bericht door Butternutkin »

Vegantastic schreef:Hennep. Eeuwenlang gebruikt voor scheepstouwen en kleding. En voedsel meen ik ook,

Maar doordat het gebruikt werd mbt drugs kreeg het een andere status. Nu weer aan het terugkomen.
Er doet ook een verhaal de ronde dat hennep op een gegeven moment verboden is omdat bedrijven die andere grondstoffen produceren er anders aan failliet waren gegaan omdat hennep veel sneller groeit en bijna overal voor gebruikt kan worden. Als je erover nadenkt: waarom wel tabak en alcohol, maar geen wiet? Het slaat nergens op. Dat je ouders en grootouders denken dat wiet veel erger is ("het zijn druuuuuuugs!") is natuurlijk cultureel en niet wetenschappelijk. Bovendien bevat niet alle hennep THC, dus het blijft gewoon een vreemd verhaal.
"If slaughterhouses had glass walls, everyone in the world would be a vegetarian."
Linda mcCartney

Plaats reactie