Dierproefvrij, vegan en bio cosmetica

Welke produkten zijn al dan niet veganistisch? Zijn er alternatieven?

Moderators: Morality, Martine, Rorrim

Plaats reactie
Desdemona
Berichten: 14
Lid geworden op: vr feb 01, 2013 8:05
Leefwijze: part-time veganist
Contacteer:

Dierproefvrij, vegan en bio cosmetica

Bericht door Desdemona »

Hoihoi,

Na veel rondneuzen en rondlezen (ook topic gezichtscrème, haarproducten, etc) kwam ik tot de conclusie dat sommige merken wel een paar producten hebben die aan de drie bovenstaande voorwaarden voldoen, maar dan weer niet alles. Was al een lijstje van merken aan het maken, maar kwam dan tot deze conclusie door te gaan zoeken en selecteren in biocosmetica. (bvb. Santé: gezichtscrème wel, tandpasta niet?)

Tips omtrent merken waarvan al hun producten aan minstens 2 van deze 3 criteria voldoen?
Is wel heel handig namelijk.

En oh ja... ik zit vaak on a tight budget :wink:

:thanks:
The most beautiful people don't fit into boxes.
Mystique
Berichten: 970
Lid geworden op: wo jan 23, 2013 13:09
Leefwijze: veganist

Re: Dierproefvrij, vegan en bio cosmetica

Bericht door Mystique »

Ik heb in een Vega! gelezen dat prodent vegan zou moeten zijn.
Verder doen Yves Rocher en Rituals niet aan dierproeven, is een groot deel van hun producten vegan en ook aardig wat biologisch.

Ik bestel zelf altijd de I <3 my planet
shampoo bij Yves Rocher. Die is ook nog eens Ecologisch.

<3 = hartje
Laatst gewijzigd door Mystique op ma feb 04, 2013 16:20, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
jojo
Berichten: 478
Lid geworden op: do feb 25, 2010 9:44
Leefwijze: veganist
Locatie: groningen

Re: Dierproefvrij, vegan en bio cosmetica

Bericht door jojo »

Yves Rocher is helaas niet meer dierproefvrij....... Weet het verhaal niet helemaal precies meer, maar het gaat om China. Daar leveren ze geloof ik aan of ze hebben een fabriek daar..... en in China zijn dierproeven verplicht......
Vegantastic
Site Admin
Berichten: 8198
Lid geworden op: ma feb 10, 2003 13:19
Leefwijze: veganist
Contacteer:

Re: Dierproefvrij, vegan en bio cosmetica

Bericht door Vegantastic »

Yves Rocher is nooit dierproefvrij geweest m.i. Gewoon een fout leugenachtig bedrijf.
Mystique
Berichten: 970
Lid geworden op: wo jan 23, 2013 13:09
Leefwijze: veganist

Re: Dierproefvrij, vegan en bio cosmetica

Bericht door Mystique »

Ja, dat had ik ook gelezen en toen een mail gestuurd, maar ik kan die jammer genoeg niet meer terug vinden. :?

Wel vond ik deze:
Uw e-mail aangaande de samenstelling van onze producten had onze volledige aandacht en wij willen u graag bedanken voor uw interesse in ons merk.

Wij kunnen u verzekeren dat wij het gebruik van alle dierlijke bestanddelen in onze producten verbieden (met uitzondering van de afscheidingsproducten van dieren, zoals bijenwas en honing).

Als voorbeeld kan genoemd worden dat wij een zeker pigment geweigerd hebben toe te passen, hetgeen veelvuldig wordt gebruikt in oogschaduw, genaamd cochenille. Dit is afkomstig van de cochenille kever, een insect dat karmijnzuur produceert als bescherming tegen vijanden en wordt gebruikt als rode kleurstof.

Wij waren ook de eerste op het gebied van de ontwikkeling en toepassing van alternatieve methoden teneinde dierproeven niet meer noodzakelijk te maken.

Bovendien waren wij ook de eerste op het gebied van de ontwikkeling en toepassing van alternatieve methoden teneinde dierproeven niet meer noodzakelijk te maken sinds 1989.

Yves Rocher is al meer dan 50 jaar de verplichting aangegaan en zal blijven vechten voor behoud van de natuur in alle vormen door middel van het merk en zijn Foundation (Stichting) .


Ik heb in ieder geval ooit de bevestiging gehad dat de verhalen niet (meer) kloppen en ze echt niet aan dierenproeven doen...
Gebruikersavatar
jojo
Berichten: 478
Lid geworden op: do feb 25, 2010 9:44
Leefwijze: veganist
Locatie: groningen

Re: Dierproefvrij, vegan en bio cosmetica

Bericht door jojo »

Ik ben een grote fan van de produkten van Lavera
Fynnya
Berichten: 2759
Lid geworden op: zo jul 01, 2007 15:20
Leefwijze: part-time veganist
Locatie: Utrecht

Re: Dierproefvrij, vegan en bio cosmetica

Bericht door Fynnya »

Op de wiki staan een heleboel merken die veganistische cosmeticaproducten hebben: http://wiki.veganisme.org/index.php/Cosmetica
En op de wiki staan ook allemaal bladzijdes met merken met vegan producten per onderwerp (een bladzijde over shampoo, een bladzijde over lippenstift, etc.): http://wiki.veganisme.org/index.php/Hoo ... e_praktijk
Hier staan overigens ook merken tussen die niet bio zijn, en misschien ook wel merken die niet dierproefvrij zijn (ik vergeet zelf ook soms te checken of een merk/product dierproefvrij is als het vegan/plantaardig wordt genoemd door de fabrikant, dus ik kan zelf ook best dingen in de wiki hebben gezet als vegan, zonder te weten of ze dierproefvrij zijn; en ik ben vast niet de enige die daar niet altijd aan denkt).
Mystique
Berichten: 970
Lid geworden op: wo jan 23, 2013 13:09
Leefwijze: veganist

Re: Dierproefvrij, vegan en bio cosmetica

Bericht door Mystique »

Ik heb Yves Rocher nog maar eens opgebeld en gevraagd hoe het nu zit met dat ik overal op internet lees dat zij niet langer het 'dierproefvrij keurmerk' hebben. Het meisje aan de telefoon gaf met volle overtuiging eerst aan dat zij geheel dierproefvrij waren, maar toen ik vroeg of zij in China hun producten verkochten, zij met "ja" antwoordde en ik vroeg hoe dat dat kon aangezien je blijkbaar verplicht bent eerst op dieren te testen voor je het mag verkopen toen kwam er ineens gestotter en zou ze degene die hier meer van wist contact met mij laten opnemen.
Ik heb haar overigens er ook op gewezen dat ik het storend vind er blijkbaar meer vanaf te weten dan haarzelf en dat ze ook mocht doorgeven dat zij eens wat beter ingelicht mocht gaan worden.

Nu ben ik erg benieuwd wat jullie van de onderstaande reactie vinden, die ik per mail gekregen heb. Ik vind het zelf lastig, want als het echt waar is wat ze beweren dan vind ik het heel goed dat ze de dialoog aangaan, maar het blijft natuurlijk een bedrijf dat gewoon wilt verdienen. Wat is jullie mening/visie hierover?

Geachte mevrouw ...,

Wij hebben uw vraag over ons standpunt aangaande het testen van cosmeticaproducten op dieren aandachtig gelezen en danken u voor uw belangstelling. Wij kunnen u geruststellen en lichten dit onderwerp graag voor u toe.

Het merk Yves Rocher voert al jaren strijd tegen het gebruik van dieren voor het testen van cosmeticaproducten. Al in 1989 stelde het merk voor om het testen van eindproducten op dieren te vervangen door alternatieve methoden. Yves Rocher moedigde andere belangrijke economische spelers aan om dat voorbeeld te volgen. In 1992 overhandigde de dierenbescherming ons overigens een gouden medaille als beloning voor onze inzet ten voordele van dieren. Dankzij ons engagement kunnen wij met One Voice werken, in Frankrijk dé referentie in de strijd tegen dierenleed en voor milieubescherming. Onze biologisch gecertificeerde producten kregen het One Voice Label dat toegekend wordt aan dierproefvrije en biologisch gecertificeerde produ cten.

Trouw aan onze belofte, kunnen wij bevestigen dat:
wij nooit proeven op dieren doen of aanmoedigen, Noch voor onze eindproducten, noch voor de ingrediënten die ze bevatten
wij onderzoeksprogramma’s naar alternatieve testmethoden voor dierproeven aanmoedigen en hun veralgemening promoten. Zo spitst ons onderzoek zich bijvoorbeeld toe op nieuwe in vitro allergie-evaluatiemethoden voor natuurlijke ingrediënten.
ons bedrijfscharter strikte regels hanteert wat de ingrediënten in onze producten betreft. Zo gebruiken wij geen dierlijke grondstoffen (met uitzondering van honing en bijenwas) en verbieden wij onszelf om gebruik te maken van een pigment dat vaak in oogschaduw wordt aangewend: cochenillerood, afkomstig van de cochenilleluis die karmijnzuur produceert om zich tegen zijn natuurlijke vijanden te beschermen en waarvan de rode kleurstof karmijn wordt gemaakt.
Wij zien af van de ontwikkeling van plantenextracten voor onze producten wanneer hu n veiligheid op dieren moet worden getest. Vorig jaar zijn we bijvoorbeeld gestopt met de ontwikkeling van een exclusieve plantaardige werkstof. De ontwikkeling van deze werkstof werd al verscheidene jaren in onze laboratoria bestudeerd, maar verder onderzoek zou dierproeven noodzakelijk maken. Yves Rocher heeft dus gekozen om zijn jarenlange onderzoek stop te zetten, om trouw te blijven aan zijn engagement.
Wij kopen geen grondstoffen bij leveranciers die hun grondstoffen om uitsluitend cosmetische redenen op dieren testen.

Yves Rocher is actief in China. In plaats van het probleem uit de weg te gaan, heeft het merk ervoor gekozen zijn aanwezigheid plaatselijk aan te wenden om contact te houden met de betrokken Chinese instanties, teneinde hen te sensibiliseren voor het dierenleed en hen ervan te overtuigen dat er vandaag betrouwbare alternatieve methoden op de markt zijn.
De situatie in China is complex en een open dialoog is noodzakelijk om verandering te brengen. Het is echter een voortdurende strijd die in dit traditionele land jammer genoeg tijd vergt.

Ik vertrouw u met deze informatie van dienst te zijn.


Met vriendelijke groet,
Yves Rocher Nederland

Ginny Guliker
(Schoonheidsspecialiste
Vegantastic
Site Admin
Berichten: 8198
Lid geworden op: ma feb 10, 2003 13:19
Leefwijze: veganist
Contacteer:

Re: Dierproefvrij, vegan en bio cosmetica

Bericht door Vegantastic »

Het merk Yves Rocher voert al jaren strijd tegen het gebruik van dieren voor het testen van cosmeticaproducten.
Onzin. Ze geven al sinds jaar en dag onduidelijke info, tegenstrijdige berichtgeving e.d. Ze staan bekend als onbetrouwbaar in activistenkringen iig. Zou daar dus nooit wat van kopen.
Sascha
Berichten: 227
Lid geworden op: do mar 31, 2011 17:50
Leefwijze: flexanist

Re: Dierproefvrij, vegan en bio cosmetica

Bericht door Sascha »

Ik dacht dat vorig jaar de wet op het verplichten van dierproeven in China weer terug getrokken was... Weet iemand hier meer over?
Truus
Berichten: 1663
Lid geworden op: wo apr 22, 2009 21:49
Leefwijze: veganist

Re: Dierproefvrij, vegan en bio cosmetica

Bericht door Truus »

Zelf gebruik ik het niet, maar ik kwam reclame tegen voor producten van Yaviva en zij stellen dat al hun producten dierproefvrij zijn.
Billy20
Berichten: 139
Lid geworden op: za dec 05, 2009 12:23
Leefwijze: part-time veganist
Locatie: in het Noordoosten

Re: Dierproefvrij, vegan en bio cosmetica

Bericht door Billy20 »

Ik gebruik zelf Earth-line (o.a. bij de De Tuinen te koop) en Lavera. Beide vegan en dierproefvrij. Hoe het met bio zit weet ik niet precies want daar let ik niet echt op. Bij Earth-line staat een Ecocert en BDIH keurmerk op het potje (en een vegan en dierproefvrij keurmerk). Lavera heeft volgens mij ook deze keurmerken maar daar heb ik op dit moment geen potje van staan dus kan het niet controleren.
Maarten
Berichten: 136
Lid geworden op: wo mei 13, 2015 15:11
Leefwijze: veganist

Re: Dierproefvrij, vegan en bio cosmetica

Bericht door Maarten »

Is het zo dat een dierproefvrij product ook gelijk vegan is? Volgens mij niet, toch? Zo nee, dan is dat natuurlijk hypocrisie van de bovenste plank. Al is elke dierproef voor de cosmetica er natuurlijk een te veel.
Truus
Berichten: 1663
Lid geworden op: wo apr 22, 2009 21:49
Leefwijze: veganist

Re: Dierproefvrij, vegan en bio cosmetica

Bericht door Truus »

Maarten schreef:Is het zo dat een dierproefvrij product ook gelijk vegan is?
Ik heb niet gevraagd of ze naast dierproefvrij ook diervrij zijn wat dat bleek al voldoende aan de lijst met ingredieënten. Wat ik niet begrijp is hoe de producten dierproefvrij kunnen zijn, want ik dacht eigenlijk dat voor cosmetica dierproeven wettelijk verplicht zijn. Zelfs afwasmiddel wordt getoetst met dierproeven.
Framboos
Berichten: 4645
Lid geworden op: do nov 18, 2004 13:55

Re: Dierproefvrij, vegan en bio cosmetica

Bericht door Framboos »

Dierproeven voor cosmetica zijn sinds 1997 verboden in Europa (in China dan weer niet, dus de grote merken als l'Oreal testen dan wel weer daar voor de Chinese markt...).
pukatumi
Berichten: 5
Lid geworden op: wo okt 21, 2015 8:45
Leefwijze: veganist

Re: Dierproefvrij, vegan en bio cosmetica

Bericht door pukatumi »

Misschien dat jullie het al kennen, maar ik haal de laatste tijd veel cosmetica van Alverde, een Duits merk. Alle producten zijn biologisch en een groot deel (volgens mij zo'n 80-90%) is ook vegan en niet op dieren getest. Die producten hebben het Vegan-keurmerk. Daarbij is het een huismerk van de drogisterijketen DM, dus goed betaalbaar (bijv.: volume mascara voor € 1,75, fles shampoo 250 ml. voor € 1,95, lippenbalsem voor € 1,95). Het enige nadeel is dat je ervoor naar Duitsland moet :P DM zit o.a. in Emmerich en Bocholt.
veganrose
Berichten: 1
Lid geworden op: do okt 22, 2015 14:04
Leefwijze: veganist

Re: Dierproefvrij, vegan en bio cosmetica

Bericht door veganrose »

Ik weet niet of het biologisch is, maar er is een merk dat echt heel betaalbaar is en waarvan alle producten vegan zijn namelijk E.L.F. Het is niet in de winkel te verkrijgen, alleen online te bestellen (via www.eyeslipsface.nl) Ik ben zelf makeup artist en ik werk graag met hun spullen :)
Sandra
Berichten: 294
Lid geworden op: do nov 07, 2013 22:33
Leefwijze: flexanist

Re: Dierproefvrij, vegan en bio cosmetica

Bericht door Sandra »

pukatumi schreef:Misschien dat jullie het al kennen, maar ik haal de laatste tijd veel cosmetica van Alverde, een Duits merk. Alle producten zijn biologisch en een groot deel (volgens mij zo'n 80-90%) is ook vegan en niet op dieren getest. Die producten hebben het Vegan-keurmerk. Daarbij is het een huismerk van de drogisterijketen DM, dus goed betaalbaar (bijv.: volume mascara voor € 1,75, fles shampoo 250 ml. voor € 1,95, lippenbalsem voor € 1,95). Het enige nadeel is dat je ervoor naar Duitsland moet :P DM zit o.a. in Emmerich en Bocholt.
Yesss ik ga 1 keer per jaar speciaal naar Duitsland om o.a. spullen van Alverde in te slaan, super merk, fijne producten en een fijne prijs.
ChewChili
Berichten: 34
Lid geworden op: do okt 15, 2015 14:57
Leefwijze: veganist

Re: Dierproefvrij, vegan en bio cosmetica

Bericht door ChewChili »

Zelf gebruik ik producten van Urtekram, een Deens merk. Onder andere te koop bij de EkoPlaza.

Volgens de wiki is alleen de lippenbalsem niet veganistisch: http://wiki.veganisme.org/index.php/Sha ... sproducten
Verder is al het andere bij mijn weten wel veganistisch. Ook aan alle andere criteria voldoet dit merk: biologisch en dierproefvrij :)
Lisa
Berichten: 343
Lid geworden op: do jun 19, 2014 19:53
Leefwijze: veganist

Re: Dierproefvrij, vegan en bio cosmetica

Bericht door Lisa »

Goed, ik zet mijn vraag maar even bij de cosmetica, want weet niet waar anders.
Ik heb een afspraak staan voor botox en fillers in december.
Nu hoorde ik van mijn zwager dat daar dierlijk materiaal inzit. Wat wist hij niet precies, maar wel dat het dus niet vegan is.

Dus mijn vraag aan jullie:
Zijn botox en fillers vegan?

Ps: asjeblieft geen preek over dat ik geen botox en fillers zou moeten nemen en dat er niks mis is met rimpels en natuurlijk ouder worden.
I get it, sommigen zijn voor en sommigen tegen.
Er komen veel rimpels in mijn familie voor, en dan geen schattige lachrimpeltjes maar echt wangen die tot ver beneden de kaaklijn hangen en kalkoennekken en oogleden die over de wimpers hangen.
Ik wil het een stapje voor zijn, dus vandaar.
Plaats reactie