B12 pillen

Welke produkten zijn al dan niet veganistisch? Zijn er alternatieven?

Moderators: Morality, Martine, Rorrim

Plaats reactie
lena
Berichten: 2153
Lid geworden op: za feb 11, 2006 1:16

Re: B12 pillen

Bericht door lena »

JesseL schreef:
lena schreef:
JesseL schreef:Maar aangezien het het beste schijnt te zijn om meerdere malen per dag B12 tot je te krijgen ,
Volgens mij is dat niet zo.
Ik heb het van die website over vitamineb12. Ik heb het zelfs onderstreept in die quote. Wellicht is die website onbetrouwbaar of gedateerd, maar ik dacht dat die website wel goed aangeschreven stond hier.
Daar staat toch niet dat het het beste is om meerdere malen per dag B12 in te nemen? Alleen dat dat de opname bevordert. Dat is in feite hetzelfde als wat ik zeg: als je minder vaak B12 inneemt, heb je hogere doses nodig.

JesseL
Berichten: 642
Lid geworden op: do okt 08, 2009 21:33
Leefwijze: veganist

Re: B12 pillen

Bericht door JesseL »

Ja je hebt gelijk.

Ik vertaalde het voor mezelf naar beste, aangezien de opname dan relatief het hoogste is. Maar je hebt gelijk dat dat niet automatisch hetzelfde is.

Ik vraag me af of merken zoals Alpro de hoeveelheid B12 zullen gaan aanpassen als de nieuwe ADH verplicht gesteld is. Want nu zit er in één beker melk 15% B12, maar naar de nieuwe richtlijn is het slechts ongeveer 5%. dat klinkt wel heel weinig, bijna niet noemenswaardig. Je gaat tenslotte niet 20 bekers melk op een dag drinken. In koemelk zit volgens mij wel iets meer dan 0,15µg. Volgens zuivelonline.nl is het 0,6 µg B12 per glas koemelk. Dus als Alpro een serieuze zuivelvervanger wilt zijn, zullen ze ook naar 0,6 µg moeten. Dat (ongeveer 20% van de nieuwe ADH) zou meer zoden aan de dijk zetten.

Gebruikersavatar
jet
Moderator
Berichten: 3881
Lid geworden op: vr jun 08, 2007 21:52
Leefwijze: veganist

Re: B12 pillen

Bericht door jet »

Ik slikte altijd de Orthica B12 pillen, maar.....
Opeens staat niet meer op de verpakking dat het geen dierlijke producten bevat (dat stond op mijn oude potje wel). Volgens de winkelbediende bevat het nog steeds geen dierlijke producten, maar ik vond dat toch wel een beetje gek.....
De andere merken die ze hier verkopen bevatten sowieso wel dierlijke producten, dus wat nu???

misschien maar even mailen met Orthica....
The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it.

rik23
Berichten: 560
Lid geworden op: di jan 19, 2010 18:02
Leefwijze: veganist
Locatie: cuijk

Re: B12 pillen

Bericht door rik23 »

Ik vind het ook vreemd dat er in b12 pillen zo vaak iets van melk zit :(

Mijn vader had een paar maanden geleden wat duurdere pillen gekocht waarin geen melk zat en ook veel minder chemicaliën maar wel schellak :? .

Ik ben toch al niet zo,n slikker want ik wil gezonder worden en geen afhankelijke pillenslikker! zijn! ;) .
Laatst gewijzigd door rik23 op do apr 01, 2010 22:07, 1 keer totaal gewijzigd.

Mark
Berichten: 299
Lid geworden op: di okt 18, 2005 8:42
Leefwijze: veganist

Re: B12 pillen

Bericht door Mark »

Ben sindskort overgestapt van de B12 van de Hema (60 pilletjes voor 3,60, 2500% adh) op B12 tabeletten van de De Tuinen (90 pilletjes voor 4,95. 10000% adh). Beide zijn vega
Laatst gewijzigd door Mark op do apr 01, 2010 18:26, 1 keer totaal gewijzigd.

Fynnya
Berichten: 2759
Lid geworden op: zo jul 01, 2007 15:20
Leefwijze: part-time veganist
Locatie: Utrecht

Re: B12 pillen

Bericht door Fynnya »

Pux schreef: Ik heb wel zo'n kaartje van RvD met E-nummers en dierlijke ingrediënten, en die zitten er allemaal niet in.
Wat is RvD?
JesseL schreef:Wij hebben nu de Veg1. Deze zijn ontwikkeld door/voor de Vegan Society .
Het zijn kauwvitamines en niet erg vies.
Lekker zelfs. Vind ik tenminste, ik kauw niet maar laat m oplossen onder mijn tong of sabbel erop, lekker snoepje :) Wel jammer dat het bijna puur suiker is, dat is niet zo goed voor mijn lijf.
Marla schreef:
JesseL schreef:In Veg1 zit:
B12 10µg (1000% ADH)
Ik heb begrepen dat de opnamen van B12 zo slecht is dat je een hele grote dosis nodig hebt om voldoende op te nemen maar ik weet niet meer precies hoeveel je nou precies moet innemen om te garanderen dat je geen tekorten krijgt. Weet iemand anders dat? Mijn pillen bevatten in ieder geval veel meer (100 keer zoveel) maar misschien is dat ook weer overdreven.
JesseL schreef:Ik begrijp niet helemaal waarom mensen denken dat er in Veg1 te weinig B12 zit.
Er zit 10x de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid in. Dus als maar 10% van de B12 daadwerkelijk opgenomen wordt, heb je toch al voldoende binnen...
Of is er een reden om te twijfelen aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid? Dat dit niet voldoende is?
Het punt is dat er een verschil is in de hoeveelheid B12 die je moet innemen (dus hoeveel B12 je in je mond stopt) en de hoeveelheid B12 die je moet opnemen (dus hoeveel B12 daadwerkelijk in je bloed terecht komt).
Wat de gemiddelde persoon moet opnemen is 1 microgram (is overigens nog maar een beredeneerde schatting, ze weten bij B12 nog niet hoeveel je echt nodig hebt, vandaar ook dat in verschillende landen verschillende adviezen worden gegeven). Maar dat is de gemiddelde persoon, dus niet iedereen, het verschilt altijd per persoon, de een heeft meer nodig, de ander minder. Dus bij de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid verhogen ze het iets, zodat het genoeg is voor 97.5% van de bevolking. Dat doen ze volgens een bepaalde berekening, en dan kom je uit op 1.4 microgram.

En om aan die 1.4 microgram aan te laten komen op de juiste plek, moet je 2.8 microgram in je voedsel of supplementen hebben. De gezondheidsraar gaat er namelijk vanuit dat de opneembaarheid 50% is. Waar zij het echter niet over hebben is dat de opneembaarheid enorm verschilt, afhankelijk van de hoeveelheid (of ze dat weglaten voor het gemak, of omdat dat voor de gemiddelde Nederlander niet relevant is omdat B12 in voedsel meestal neerkomt op een opneembaarheid van 50%, of omdat dat achterhaald is weet ik niet). Volgens het boek van Michel Post: Hoe kleiner de hoeveelheid, hoe meer in verhouding wordt opgenomen. Je neemt bijvoorbeeld bij 0.1 microgram 0.08 microgram op (dus 80%), bij 1 microgram 0.56 microgram (56%) en bij 10 microgram 1.6 microgram (16%).

Maar 10 microgram betekent dus 1.6 microgram opnemen (tenminste volgens de onderzoeken die bekend waren toen Michel Post dat schreef, misschien is dat ondertussen achterhaald), dus dat zit boven die 1.4, dus is voor de meeste genoeg.
Maar er zit een verschil in opneembaarheid tussen verschillende soorten B12, maar daar was toendertijd nog weinig over bekend. Maar het kan dus zijn dat je met de ene supplement veel meer nodig hebt dan met de andere, omdat ze andere soorten B12 gebruiken. Dus misschien dat bij sommige soorten die 10 microgram wel te weinig is, maar daar kan ik dus niks over zeggen.
Overigens, als je een tablet hebt dat je in 2en kan breken: doen! 2 keer 5 microgram slikken, betekent namelijk al 2 keer 1.4 microgram opnemen, dus dan zit je al op 2.8!

En dus nog iets belangrijks: die 97.5% waarop de ADD gebaseerd is... 2.5 % van de mensen heeft dus niet genoeg aan deze voorgeschreven hoeveelheid. Dus heb je klachten die met B12 kunnen samenhangen, moet je er niet meteen vanuit gaan dat je de ADD haalt en dus wel veilig zal zijn, maar laten testen.

Jasmijn
Berichten: 3101
Lid geworden op: vr feb 24, 2006 13:32
Leefwijze: veganist
Locatie: Groningen

Re: B12 pillen

Bericht door Jasmijn »

Fynnya schreef:Wat is RvD?
Respect voor Dieren. Dierenrechtenclub.

Gebruikersavatar
jet
Moderator
Berichten: 3881
Lid geworden op: vr jun 08, 2007 21:52
Leefwijze: veganist

Re: B12 pillen

Bericht door jet »

mark, die vitamines van de Hema, zijn dat kauw/zuig tabletjes, of zijn dat gewoon slikdingen?
The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it.

Mark
Berichten: 299
Lid geworden op: di okt 18, 2005 8:42
Leefwijze: veganist

Re: B12 pillen

Bericht door Mark »

Dat zijn sliktabletten

maaikes
Berichten: 4
Lid geworden op: di jun 16, 2015 10:46
Leefwijze: veganist
Locatie: Rijssen

Re: B12 pillen

Bericht door maaikes »

Hoe kom je aan zo'n kaartje van de rvd? Dat lijkt mij ook wel fijn!

basc
Berichten: 1
Lid geworden op: wo apr 06, 2016 13:22

Re: B12 pillen

Bericht door basc »

Let op supplementen

Goed om deze thread toch weer eens naar boven te halen. Vitamine tekorten, maar ook vitamine overschotten kunnen vrij ernstige gevolgen hebben. Naar wat ik heb begrepen heeft 5 tot 10 procent van de Nederlanders een vitamine B12 tekort. Ik heb ook begrepen dat een B6 vergiftiging neurologische schade veroorzaakt. Wat dus inhoud dat het enthousiast slikken van een B complex je in de problemen kan brengen.

Mijn advies is om ten alle tijden te blijven sparren met je huisarts, voordat je voedingssupplementen tot je gaat nemen. En natuurlijk word dat gesprek makkelijker wanneer je goed geinformeerd blijft. Ik ben erg tevreden over de informatie op http://stichtingb12tekort.nl/. Daar is nu op te lezen dat je het beste kunt kiezen voor mondspray.

Boterbloem
Berichten: 2
Lid geworden op: za jun 15, 2019 19:12
Leefwijze: veganist

Re: B12 pillen

Bericht door Boterbloem »

B12 vormen

B12 tabletten kun je kopen in verschillende vormen, verschillende verbindingen. Sommige verbindingen zijn meer lichaamseigen, andere verbindingen moet het lichaam eerst omzetten naar een meer lichaamseigen vorm. Dit kost veel energie en andere mineralen die hieraan mee moeten helpen (als je die inderdaad voldoende hebt). Dit neem je dus veel minder en minder effectief op.
Het liefst kies je dus voor een vorm van B12 die het lichaam herkent en makkelijk kan opnemen. Dit zijn;
- methylcobalamine
- adenosylcobalamine
- hydroxocobalamine (dit is dezelfde vorm die in de standaard injecties B12 zit).

Neem liever geen cyanocabalamine. Deze stof is niet lichaamseigen en veel minder effectief.

Ik ben zelf heel tevreden over deze;
https://www.vega-life.nl/more/vitaminen ... sublingual

Voor meer info rond B12 (tekort), zie ook hier:
https://stichtingb12tekort.nl/vitamine- ... handeling/
en
https://stichtingb12tekort.nl/vitamine- ... tamine-b6/

Morality
Moderator
Berichten: 203
Lid geworden op: za dec 27, 2014 10:33
Leefwijze: veganist

Re: B12 pillen

Bericht door Morality »

Interessante en duidelijke informatie. Zelf neem ik dagelijks een tablet van 1000 µg cyanocobalamine (van de Kruidvat).

Plaats reactie