Vegetarisch broodje Ah blijkt niet vegetarisch te zijn

Welke produkten zijn al dan niet veganistisch? Zijn er alternatieven?

Moderators: Morality, Martine, Rorrim

Plaats reactie
Willem II
Berichten: 34
Lid geworden op: za jun 30, 2007 15:10

Vegetarisch broodje Ah blijkt niet vegetarisch te zijn

Bericht door Willem II » za jun 30, 2007 15:41

Ondergetekende heeft ontdekt dat het broodje vegetarische Bapao niet vegetarisch is. Ten eerste bevat het vitamine D3 dat afkomstig is uit visvet. En verder bevat het E 471 en E 472 waarvan je nooit weet of het vegetarisch is. Kan zowel plantaardig als dierlijk zijn. Daarvan wordt verder geen vermelding gedaan op de verpakking, daar de fabrikant het ook niet kan achterhalen. Een product die deze E's bevat kun je dan ook beter niet gebruiken daar je dan niet weet of je geen bijdrage levert aan dierenleed.

Ondergetekende heeft overigens AH al van deze feiten op de hoogte gesteld. Hieronder het antwoord van AH:

Geachte heer Hulscher,

Hartelijk dank voor uw e-mail. Het antwoord op de vraag die u bij ons
gesteld heeft betreffende AH vegetarische Bapao hebben wij op dit moment
niet meteen voor handen. De vraag is binnen de Albert Heijn organisatie
uitgezet. U ontvangt van ons zo spoedig mogelijk bericht.

Uw vraag is bij ons bekend onder reactienummer: 02617757

Met vriendelijke groet,
Albert Heijn Klantenservice

Onne Bakker


Wordt vervolgd op link;

http://home.versatel.be/crazyhulschers/ ... 05e01.html

Vegantastic
Site Admin
Berichten: 8198
Lid geworden op: ma feb 10, 2003 13:19
Leefwijze: veganist
Contacteer:

Bericht door Vegantastic » za jun 30, 2007 20:26

D3 uit wolvet bedoel je?

Ik hoorde ook laatst dat iemand weer 'vlees' erin gevonden had.

Dick
Berichten: 1377
Lid geworden op: wo nov 20, 2002 14:05
Leefwijze: veganist
Locatie: Drechtsteden
Contacteer:

Bericht door Dick » za jun 30, 2007 21:10


Willem II
Berichten: 34
Lid geworden op: za jun 30, 2007 15:10

wat weer een antwoord door een stel ontwetende minkukels

Bericht door Willem II » wo jul 11, 2007 17:14

Wat ze nu weer zeggen tjonge jonge :roll:


Geachte heer Hulschers,

Naar aanleiding van uw mail hebben wij navraag gedaan binnen de organisatie
en kunnen u het volgende antwoord geven:

Vitamine D3 is een lichaamseigen bouwstof aangemaakt door zonlicht die goed
is voor de botten. Een tekort kan zorgen voor kromme botten (engelse
ziekte, rachitis). De vitamine D3 komt via de toegevoegde margarine in de
bapao. De vitamine werd vroeger in boters toegevoegd vanuit overheidswegen
om de engelse ziekte te voorkomen (denk ook aan het broodzout, jodium). Dit
is bij veel margarinemakers nog steeds zo. Het is niet meer nodig om toe te
voegen maar mag nog wel. De Vitamine D3 in onze Bapao vegetarisch is
overigens plantaardig.

E471 en E472c zijn emulgatoren. E471 is een Mono- en diglyceride van
vetzuren en 472c is veresterd met citroenzuur, dit kan van zowel dierlijke
als plantaardige oorsprong zijn, in het geval van de Bapao vegetarisch is
het plantaardig (gewonnen uit sojaolie).

Wij vertrouwen u met deze informatie van dienst te zijn geweest.

Met vriendelijke groet,
Albert Heijn Klantenservice

Maria Abbenhuis

Wat een debielen zeg, D 3 plantaardig, dat is het nooit natuurlijk. :roll:

Ik heb ze het volgende geschreven

Beste mevrouw,

Heel vriendelijk dat u mij antwoord, maar u vergist zich heel erg als u
denkt dat vitamine D3 plantaardig is. Lees de hieronderstaande
berichtgevingen die van 3 serieuze (voor de doorsnee mens) sites zoals de
farma en de zuivelindustrie komt. Kunt u mij nadat u dit gelezen heeft nog
eens antwoorden alstublieft? U zegt het overigens zelf al, Vit D 3
LICHAAMSEIGEN stof, wordt dus alleen in vlees aangemaakt, uw eigen vlees, of
dat van een dier. Niet in planten. Bij die E 471 en E 472 is er dus twijfel,
zoals ik u ook al verteld had. Dientengevolge kunt u dat niet als
vegetarisch beschouwen omdat de fabrikant de oorsprong niet kent. Dus niet
geschikt voor vegetariers. Als er kans was dat het van mensenvet gemaakt
was, dan zou u toch ook zeggen;" Voor de zekerheid neem ik het maar niet." U
zult dat absurd vinden, maar voor ons vegetariers is dat hetzelfde. En u
maakt het per slot van rekening toch voor het grootste deel voor
vegetariers?

De informatie;
Vitamine D wordt in de huid gevormd onder invloed van de zon (met vorming
van vitamine DB, synoniem colecalciferol), maar is in mindere mate ook
afkomstig uit de voeding (vitamine D2, synoniem ergocalciferol, van
plantaardige oorsprong, en vitamine D3 van dierlijke oorsprong, bv. vette
vis; sommige voedingswaren, bv. bepaalde margarines en kunstmelken voor
kinderen, zijn aangerijkt met vitamine D).
http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuse ... rt_id=4330

Vitamine D wordt in de huid gevormd onder invloed van de zon (met vorming
van vitamine D3, synoniem colecalciferol), maar is in mindere mate ook
afkomstig uit de voeding (vitamine D2, synoniem ergocalciferol, van
plantaardige oorsprong, en vitamine D3 van dierlijke oorsprong, bv. vette
vis; sommige voedingswaren, bv. bepaalde margarines en kunstmelken voor
kinderen, zijn aangerijkt met vitamine D). Vitamine D2 en vitamine D3 worden
in het lichaam omgezet tot het actieve 1,25-dihydroxycholecalciferol
(synoniem calcitriol).
http://www.bcfi.be/Folia/2007/F34N02B.cfm

Vitamine D (cholecalciferol) is een in vet oplosbare vitamine. Vitamine D is
een verzamelnaam voor een aantal verwante verbindingen, waarvan vitamine D3
de belangrijkste is. Deze vitamine komt alleen voor in voedingsmiddelen van
dierlijke oorsprong. Voeding is echter niet de enige bron van vitamine D,
want ook in de huid kan het lichaam zelf vitamine D3 vormen onder invloed
van zonlicht.
http://www.zuivelengezondheid.nl/?PageID=100

Willem II
Berichten: 34
Lid geworden op: za jun 30, 2007 15:10

en dan nog over de plantaardige volgens AH E 471 en 472

Bericht door Willem II » wo jul 11, 2007 17:17

Als de fabrikant zegt dat die E 471 en 472 plantaardig zijn kan hij net zo
goed zeggen, plantaardige vetten. Het is trouwens onzin dat hij dat met
zoveel stelligheid kan beweren dat hij in dit geval weet dat het plantaardig
is, want niemand kan echt weten waar het vandaan komt. Het is niet te
controleren, en bij een fout is die fabrikant dan altijd gedekt, want dan
zegt hij;" Er staat E 471 en E 472 op, ik heb toch niets anders beweerd?".
En voor de vegetariers is dit nu net een belangrijk punt. Dat het
controleerbaar is.

Hoogachtend,

Vegantastic
Site Admin
Berichten: 8198
Lid geworden op: ma feb 10, 2003 13:19
Leefwijze: veganist
Contacteer:

Bericht door Vegantastic » wo jul 11, 2007 19:51

Vitamine D3 is van wolvet afkomstig. Dat halen ze zover ik weet nooit uit vlees of vis.

Vegantastic
Site Admin
Berichten: 8198
Lid geworden op: ma feb 10, 2003 13:19
Leefwijze: veganist
Contacteer:

Bericht door Vegantastic » wo jul 11, 2007 19:53

Reactie ander topic:
Willem II schreef:Geachte heer Hulscher,

Hartelijk dank voor uw reacties. Wij hebben deze wederom binnen de
organisatie doorgegeven. Zodra wij een reactie hebben zullen wij u dit
laten weten.


Met vriendelijke groet,
Albert Heijn Klantenservice

Maria Abbenhuis


WORDT VERVOLGD

Willem II
Berichten: 34
Lid geworden op: za jun 30, 2007 15:10

Bericht door Willem II » wo jul 11, 2007 21:36

Alex schreef:Vitamine D3 is van wolvet afkomstig. Dat halen ze zover ik weet nooit uit vlees of vis.
Zoals je op de websites die ik aangehaald heb kunt zien komt het onder ander van vis(bv vette vis; staat er). Ongetwijfeld zal er uit wolvet ook D 3 gemaakt worden. Maar dan nog is het een dierenleed product waar dode dieren bij vallen.

Groentjes,
Willem

Vegantastic
Site Admin
Berichten: 8198
Lid geworden op: ma feb 10, 2003 13:19
Leefwijze: veganist
Contacteer:

Bericht door Vegantastic » wo jul 11, 2007 23:03

Ja, maar commercieel is het eigenlijk altijd wolvet wat er in producten gedaan wordt.

Willem II
Berichten: 34
Lid geworden op: za jun 30, 2007 15:10

Bericht door Willem II » do jul 12, 2007 19:14

Alex schreef:Ja, maar commercieel is het eigenlijk altijd wolvet wat er in producten gedaan wordt.
Tis wat ik zeg, dan nog vallen er dode dieren. De wol komt uit Australi? waar schapen ten eerste het vel van hun achterste en benen geknipt om te voorkomen dat de wol vuil wordt, maar dat is een bloederige bedoening. Als de schapen een jaar of 2 hebben lopen tobben met ontstekingen die dat veroorzaken worden ze per boot naar Isra?l gedaan. Weken zitten die dieren op het schip, zonder eten. Als ze in Dan aankomen in de haven staan ze vaak nog uren in containers in de zon te bakken. En dan worden ze nog eens de keel oversneden voor de rituele slacht. Dan weet ik niet wat ik liever zou zijn, een verpletterde vis of een schaap wat 2 jaar mishandeld wordt. Het blijft dierenleed en dierendood, visvet of wolvet.

Vegantastic
Site Admin
Berichten: 8198
Lid geworden op: ma feb 10, 2003 13:19
Leefwijze: veganist
Contacteer:

Bericht door Vegantastic » do jul 12, 2007 22:30

Willem,dat weet ik wel hoor ;) Niet voor niets draag ik geen wol ;)

Het gaat mij er om dat in communicatie richting bedrijven over ingredienten het beste wel goede informatie genoemd wordt. Als je het hebt over vis en D3, dan denken ze bij de AH e.d. dat je niet zo veel verstand van hebt, omdat het amper (nooit?) uit vis gewonnen wordt, maar commercieel altijd uit wolvet.

Het staat m.i. krachtiger als je juiste informatie kan geven. Daarom gaf ik het ook aan over dat het van wolvet kwam vooral :)

Maar verder is het allemaal dierenleed. Dus D2 is voor iedereen toegankelijk.

Dick
Berichten: 1377
Lid geworden op: wo nov 20, 2002 14:05
Leefwijze: veganist
Locatie: Drechtsteden
Contacteer:

Bericht door Dick » do jul 12, 2007 23:21

Alex schreef:Willem,dat weet ik wel hoor ;)
:)

Willem II
Berichten: 34
Lid geworden op: za jun 30, 2007 15:10

Bericht door Willem II » vr jul 13, 2007 15:19

Dick schreef:
:)
Ergens dacht ik dat wel en ik heb dit gewoon aangegrepen voor de lezers om extra info te geven. Niet iedereen weet hoe wol gemaakt wordt. Ik ben al langer veganist dan dat ik geen wol draag omdat ik er gewoon geen erg in had. Nu ja, een ouwe trui maak je eerst wel op natuurlijk.

herwin
Berichten: 251
Lid geworden op: wo okt 05, 2005 16:43
Locatie: amsterdam
Contacteer:

Bericht door herwin » vr jul 13, 2007 15:25

dus al met al is het gewoon een vegetarisch broodje.

Mave
Berichten: 731
Lid geworden op: do apr 06, 2006 12:46
Leefwijze: vegetarier

Bericht door Mave » zo jul 22, 2007 10:01

Juist niet toch, als het zowieso D3 bevat?

Veg_eric
Berichten: 262
Lid geworden op: vr mei 18, 2007 21:27

Bericht door Veg_eric » zo jul 22, 2007 14:29

Mave schreef:Juist niet toch, als het zowieso D3 bevat?
Vegetariers eten geen dode dieren.

Van het "oogsten" van wol gaan schapen niet dood, dus is wolvet / D3 geen probleem voor vegetariers.

Mave
Berichten: 731
Lid geworden op: do apr 06, 2006 12:46
Leefwijze: vegetarier

Bericht door Mave » zo jul 22, 2007 15:49

Te snel gelezen :p Ik ga hier er altijd van uit dat met vegetarisch gewoon vrij v dierlijke producten bedoeld wordt. Foutje!:)

Willem II
Berichten: 34
Lid geworden op: za jun 30, 2007 15:10

Bericht door Willem II » zo jul 29, 2007 21:19

herwin schreef:dus al met al is het gewoon een vegetarisch broodje.
Neen, vegetarisch is met zonder dingen van een dood dier. D3 Komt bijna altijd van een dood dier. Dus niet vegetarisch

Willem II
Berichten: 34
Lid geworden op: za jun 30, 2007 15:10

Bericht door Willem II » zo jul 29, 2007 21:20

Veg_eric schreef:
Vegetariers eten geen dode dieren.

Van het "oogsten" van wol gaan schapen niet dood, dus is wolvet / D3 geen probleem voor vegetariers.
Bijna altijd van dode dieren afkomstig (meestal visolie), niet alleen van wolvet. Trouwens enig id? hoeveel schapen afzien voor de wol?

Willem II
Berichten: 34
Lid geworden op: za jun 30, 2007 15:10

Bericht door Willem II » zo jul 29, 2007 21:26

Alex schreef:Willem,dat weet ik wel hoor ;) Niet voor niets draag ik geen wol ;)

Het gaat mij er om dat in communicatie richting bedrijven over ingredienten het beste wel goede informatie genoemd wordt. Als je het hebt over vis en D3, dan denken ze bij de AH e.d. dat je niet zo veel verstand van hebt, omdat het amper (nooit?) uit vis gewonnen wordt, maar commercieel altijd uit wolvet.

Het staat m.i. krachtiger als je juiste informatie kan geven. Daarom gaf ik het ook aan over dat het van wolvet kwam vooral :)

Maar verder is het allemaal dierenleed. Dus D2 is voor iedereen toegankelijk.
Beste Alex, zie op de sites welke ik heb meegegeven, daar staat D3 afkomstig van vis en slachtafval. Dus is een gedeelte afkomstig kennelijk van slacht en een gedeelte van wolvet. Wie gaat er vertellen welk gedeelte van wat is? Ze zullen het wel mengen. Vitamine D3 is Vit D3, en de fabrikanten gaan heus niet kijken of het wel of niet van levende dieren komt. Waar heb jij de cijfers vandaan over de hoeveelheden die gebruikt worden gewonnen uit wolvet?

Plaats reactie