pindasaus

Welke produkten zijn al dan niet veganistisch? Zijn er alternatieven?

Moderators: Morality, Martine, Rorrim

Plaats reactie
nina

pindasaus

Bericht door nina »

Welke merken pindasaus of satésaus zijn veganistische te krijgen in de supermarkt?

Ed
Berichten: 455
Lid geworden op: ma dec 09, 2002 10:45
Leefwijze: flexitarier
Locatie: Home is Where the Heart is

Bericht door Ed »

Dat moet je aan Terrortofusojaseitan (serieus :D ) vragen op het forum van Vegatopia. die is veganist en specialist op satesaus. :lol:

Miriam
Berichten: 20
Lid geworden op: wo feb 05, 2003 9:45
Leefwijze: veganist
Locatie: Dordrecht
Contacteer:

pindasaus

Bericht door Miriam »

Helaas.... toevallig heb ik een hele tijd voor het pindasaus-vak in de supermarkt gestaan afgelopen week (de kids wilde graag pindasaus bij de bami)...

Of er zitten 'droge' melkbestanddelen in (wei/weipoeder), of E-nummers van dierlijke oorsprong, of je nu kant-en-klare sauzen neemt of een mix/pakje, dit is bij allemaal het geval...

Ik ben de winkel uitgegaan met een pot pindakaas, en heb hier aan toegevoegd: beetje sambal (de meest onbewerkte, veel sambals zijn niet vegan), rietsuiker, snufje zout en aangemaakt met sojamelk, en dat beviel goed bij het zeer kritische publiek ;-)

Phoenix

Bericht door Phoenix »

Betekent dat dat je je kinderen ook veganistisch laat eten?

Miriam
Berichten: 20
Lid geworden op: wo feb 05, 2003 9:45
Leefwijze: veganist
Locatie: Dordrecht
Contacteer:

Bericht door Miriam »

Phoenix schreef:Betekent dat dat je je kinderen ook veganistisch laat eten?
Nee hoor, ze zijn nog erg jong (5 en 8 jaar) en eten wat ze zelf willen (tot op zekere hoogte dan, elke dag frietjes vind ik niet goed bijvoorbeeld ;-)

Ik heb daar een aantal redenen voor:
- ik weet zelf hoe lastig het is om bepaalde voedingsmiddelen te vermijden
- ik wil geen 'buitenbeentjes' van ze maken (op school/kinderfeestjes bijvoorbeeld)
- het afbouwen van zuivel (en daarmee het niet meer aanmaken van lactase) is vrijwel definitief
- ik vind niet dat ik die keuze voor hen mag maken
- ze eten graag non-vegan producten (net als mijn echtgenoot trouwens)

Ik geef ze wel eerlijke info. Ze weten dat een eventuele gehaktbal van een geslacht dier afkomstig is (en niet van bomen, zoals een oma hen ooit vertelde), maar daarnaast ook op een manier die hen niet te veel aangrijpt. Ik wil ze niet opzadelen met alle dierenleed of inspelen op het bij kinderen zeer ontwikkelde rechtvaardigheidsgevoel, maar alleen op een positieve manier laten zien dat je heel goed en lekker kunt eten zonder dierlijke producten.

Dus wat betreft de pindasaus: dat was omdat ik niet zo'n fan ben van 5 verschillende soorten potten en pannen op het aanrecht, en ik ook van de pindasaus wilde kunnen eten :-)

Phoenix

Bericht door Phoenix »

Duidelijk :D Ik vroeg me dus inderdaad af of jij die keus voor hen kon maken. Maar dat doe je niet. Ik denk dat ze wel bewust genoeg worden opgevoed, dus op den duur als ze ouder worden zullen ze waarschijnlijk ook wel bewuster met eten omgaan. Lijkt mij een goede zaak..!

Denker
Berichten: 145
Lid geworden op: vr nov 22, 2002 10:02

Bericht door Denker »

--
Laatst gewijzigd door Denker op do nov 18, 2004 16:24, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Dennis
Berichten: 940
Lid geworden op: zo nov 24, 2002 13:39

Bericht door Dennis »

ik ben het met miriam eens. ieder wil het beste voor zijn kind, en we verschillen denk ik van mening wat dat dan zal zijn, Raymond.

Gebruikersavatar
Dennis
Berichten: 940
Lid geworden op: zo nov 24, 2002 13:39

Bericht door Dennis »

ik eet trouwens altijd Suzi Wan satesaus, in die zakken. Als ik me niet vergis zit daar alleen lecithine in en dat eet ik vrijwel altijd, omdat de kans groot is dat het niet dierlijk is, maar soja-lecithine.

Gast

Bericht door Gast »

Ik ben het met Raymond eens. Wij voeden onze 2 kinderen veganistisch op.
Ook buiten het huis. Het belangrijkste is natuurlijk een open dialoog met de kinderen houden. Zolang de kinderen gelukkig en gezond zijn is alles okay.

Vegantastic
Site Admin
Berichten: 8198
Lid geworden op: ma feb 10, 2003 13:19
Leefwijze: veganist
Contacteer:

Bericht door Vegantastic »

Anonymous schreef:Ik ben het met Raymond eens. Wij voeden onze 2 kinderen veganistisch op.
Ook buiten het huis. Het belangrijkste is natuurlijk een open dialoog met de kinderen houden. Zolang de kinderen gelukkig en gezond zijn is alles okay.
Als ik kinderen zou hebben zou ik ze iig wel vegetarisch/veganistich opvoeden, maar ik wil ze wel een eigen wil geven, zodat ze later altijd een eigen besluit kunnen nemen. Ik zal ze als ze wat ouder zijn wel vertellen over de gruwelijkheden van de bio-industrie e.d.

VEMP
Berichten: 464
Lid geworden op: zo nov 24, 2002 15:57

.

Bericht door VEMP »

Als ik kinderen zou krijgen zou ik ze zeker vegetarisch opvoeden. Ze kunnen dan altijd nog kiezen voor vlees. Maar veganistisch is een stuk moeilijker. Dat laat ik aan ze zelf over.

Phoenix

Bericht door Phoenix »

Ik ben zelf geen veganist dus veganistisch opvoeden wordt het sowieso al niet. Vegetarisch waarschijnlijk wel, of gedeeltelijk, met biologisch vlees af en toe, maar ik vind dat ze zelf de keus moeten (kunnen) maken. Net zoals ik erop tegen ben om kinderen te dopen, reiki inwijdingen te geven of wat dan ook. Ik vind een eigen keus veel te belangrijk. Tot een jaar of 6-8 zal het lastig zijn, wat eigen keus betreft. Maar ik ben ook nog niet aan kinderen toe en als ik dat wel ben zal ik daar ook wel uitkomen.
Veganistisch vind ik te ver gaan. Dat is iets wat je zelf wilt, en wat niet makkelijk is voor een kind dat nog zo weinig besef heeft van zulke dingen. Wat als het op een feestje komt? En ja, op dat feestje mag je kind wel taart en dropjes, maar thuis niet (die soort)? Lijkt mij een hoop gedoe. Als volwassene kun je die keus maken. Als klein kind weet je helemaal niet waar het over gaat. En ik vraag me af of het zo zinvol is; als je je kind wat vrijer laat maar wel de info geeft, zal het voor zichzelf uiteindelijk ook wel de juiste keuze maken. Mijn ervaring met mensen om mij heen is dat zodra ze er niet zelf voor hadden gekozen, maar iets opgelegd kregen, ze zich er uiteindelijk toch tegen af gingen zetten. Kom nu niet met aanvallen/ verdedigingen als "ze moeten niks", als kind heb je niet veel vrije wil en dat weet je denk ik nog wel als je terugdenkt aan vroeger. Je doet gewoon wat je ouders goed vinden voor jou. Als je op de leeftijd komt om dat in twijfel te gaan trekken, is het te laat volgens mij. Dan komt het moment waarop je je gaat afzetten...

Even voor alle duidelijkheid: het maakt mij niet uit, hoe mensen hun kinderen opvoeden. Ieders goed recht om dat helemaal op je eigen manier te doen. Maar dit is wat ik erover denk... :D

Stan

Bericht door Stan »

In het hypothetische geval dat ik kinderen zou nemen, zou ik ze denk ik vegetarisch opvoeden. De enige reden dat ik ze niet veganistisch op zou voeden is om de lactose-intolerantie, wat problemen zou kunnen geven als ze in de echte wereld komen. Verder zou ik ze denk ik al heel vroeg over de gruwelijkheden in de bioindustrie en de rest van de wereld vertellen. Ik denk dat kinderen hier veel beter mee om kunnen gaan dan de meeste mensen denken. Zolang je zorgt dat ze zelf geen angst voor wat dan ook ontwikkelen, lijkt 't me alleen maar goed als ze zo vroeg mogelijk bewust worden van de werkelijke wereld. Ik zou ook niet meedoen aan de Sinterklaas-leugen denk ik, maar nu dwaal ik af.

Gast

Bericht door Gast »

Stan, Marc Dutroux neemt kinderen, de rest van de mensen krijgt ze.

Wanneer zijn de tanden van een baby-omnivoor (want dat zijn wij mensen, omnivoren, we eten zowel vlees als planten) genoeg volgroeid om net als ik te kunnen genieten van zo'n heerlijk mals biefstukje van zo'n koe die zijn leven heeft gegeven om mij een lekker avondmaal te kunnen geven?

Stan

Bericht door Stan »

Gast schreef:Stan, Marc Dutroux neemt kinderen, de rest van de mensen krijgt ze.
Ben niet gelovig.
Gast schreef:Wanneer zijn de tanden van een baby-omnivoor (want dat zijn wij mensen, omnivoren, we eten zowel vlees als planten) genoeg volgroeid om net als ik te kunnen genieten van zo'n heerlijk mals biefstukje van zo'n koe die zijn leven heeft gegeven om mij een lekker avondmaal te kunnen geven?
Zeg jij 't maar. Ben geen baby-kenner.

Gebruikersavatar
Dennis
Berichten: 940
Lid geworden op: zo nov 24, 2002 13:39

Bericht door Dennis »

we zijn nu wel bezig als omnivoor, maar zijn we van oorsprong dat ook? Vlees vergroot niet voor niets de kans op kanker...

Denker
Berichten: 145
Lid geworden op: vr nov 22, 2002 10:02

Bericht door Denker »

--
Laatst gewijzigd door Denker op do nov 18, 2004 16:16, 1 keer totaal gewijzigd.

Wanda
Berichten: 1481
Lid geworden op: di dec 24, 2002 13:43
Leefwijze: veganist
Locatie: Wisconsin, U.S.A.
Contacteer:

Bericht door Wanda »

Phoenix schreef:Als volwassene kun je die keus maken. Als klein kind weet je helemaal niet waar het over gaat. En ik vraag me af of het zo zinvol is; als je je kind wat vrijer laat maar wel de info geeft, zal het voor zichzelf uiteindelijk ook wel de juiste keuze maken. Mijn ervaring met mensen om mij heen is dat zodra ze er niet zelf voor hadden gekozen, maar iets opgelegd kregen, ze zich er uiteindelijk toch tegen af gingen zetten. :D
Je moet kinderen niet onderschatten. Onze dochter begreep al heel vroeg waarom wij geen melk drinken. Toen ze bijna 3 was hadden we een pak sinaasappelsap op de tafel, waarop ook plaatjes van koeienmelk staan. Ze vroeg wat het was en ik legde haar uit dat het melk van de koeien is en dat we dat niet drinken, omdat het voor de baby koe is. Ze zij toen dat als ze groter is, dat ze dan het pak melk wil meenemen naar de koeien om het terug te geven.

Zonder te praten over slachthuizen en dat soort narigheid, praat ik wel altijd heel eerlijk over vlees en melk. Ze begrijpt het heel goed. Ik praat ook altijd met haar over hoe ze als ze groot is zelf gaat kiezen of ze vlees wilt eten, vegetarier wil zijn of veganist. Ze zegt nu altijd dat ze later ook veganist wilt zijn. Als ze op school koekjes hebben die ze niet kan eten (wij geven haar altijd wat lekkers mee), dan vraag ik haar soms of ze het erg vond dat ze die niet kon eten. Ze zegt altijd dat ze het niet erg vond. Als er een feestje is dan zorgen wij dat ze ook wat lekkers heeft. Het gaat tot nu toe heel goed.

Ja, we zullen nooit niet-veganistisch eten in huis halen. Maar ik voel niet dat we onze kinderen iets aan het opleggen zijn. We hebben een heel open dialoog met ze en het gaat (zover) heel goed. Als ze ooit kiezen om niet veganische dingen te eten (buiten huis) zal ik ze niet zeggen dat dat niet mag. Dan zou het wel 'opleggen' worden vind ik.

Phoenix

Bericht door Phoenix »

Dat klinkt heel respectvol. Het lijkt me wel dat zo'n kind duidelijk ook meer na zal denken over dingen dan andere kinderen op haar leeftijd. Toch vraag ik me af of het voor ieder kind opgaat. Nouja, als je kind bent van veganistische ouders ben je denk ik niet gauw een kind in een "slechte" omgeving, en de kinderen die wel uit zo'n omgeving komen zijn juist degenen die er niet over na zullen denken, denk ik.
Ach ja ik weet het ook niet hoor :D Ik weet wel dat als ik met mijn huidige vriend kinderen zou krijgen dat het nog maar afwachten is wat het wordt. Hij eet namelijk wel vlees. Gelukkig niet veel. Ik denk dat ik ze sowieso zoveel mogelijk zou vertellen. Ook waarom papa dan biologisch vlees eet en ik helemaal geen vlees. Maar dat is voor later...

Plaats reactie