recept voor taart

Welke produkten zijn al dan niet veganistisch? Zijn er alternatieven?

Moderators: Morality, Martine, Rorrim

Plaats reactie
mariska

recept voor taart

Bericht door mariska » ma nov 15, 2004 19:43

Wie heeft er een goed recept voor een dessert, een taart of iets anders, ik moet iets meenemen naar een verjaardag waar de rest niet veganistisch is, dus het zou wel leuk zijn als het echt een hele lekkere is zodat ze dan kunnen zien dat wij als veganisten niks tekort komen!!
Misschien weet iemand ook wel een adresje waar ik er een kan bestellen?

Apraxia
Berichten: 1173
Lid geworden op: do nov 21, 2002 14:03
Leefwijze: veganist

Bericht door Apraxia » ma nov 15, 2004 21:28

Ik vind deze kwarktaart erg lekker.

Verder zou ik op de receptenpagina van deze site kijken en een beetje rondsnuffelen op het forum.
Als er iemand op je pist, dan is het vast een veganist.

Gebruikersavatar
Wanda
Berichten: 1481
Lid geworden op: di dec 24, 2002 13:43
Leefwijze: veganist
Locatie: Wisconsin, U.S.A.
Contacteer:

Bericht door Wanda » ma nov 15, 2004 22:49

Apraxia schreef:Ik vind deze kwarktaart erg lekker.
Dat ziet er inderdaad erg interessant uit.
Ga ik misschien ook eens proberen!

Een ander goed recept is de cheesecake onderaan deze pagina. Maar dan moet je dus wel vertalen en omrekenen. Misschien ben je beter af met die kwarktaart.

Ik moet voor dit weekend ook nog een taart bakken. Zaterdag hebben we de jaarlijkse vegetarian thanksgiving dinner. Waarschijnlijk maak ik een pumpkin pie.

Apraxia
Berichten: 1173
Lid geworden op: do nov 21, 2002 14:03
Leefwijze: veganist

Bericht door Apraxia » ma nov 15, 2004 23:03

Ik gooi de ingrediënten van de bodem altijd in de blender. Misschien een tip voor anderen.
Als er iemand op je pist, dan is het vast een veganist.

Gebruikersavatar
Marcello
Berichten: 795
Lid geworden op: vr nov 15, 2002 19:21
Leefwijze: vleeseter
Locatie: Venlo
Contacteer:

Bericht door Marcello » ma nov 15, 2004 23:47

Als je die kwartaart maakt (recept komt van mij :wink: ) zal je 'm misschien flink zoeter willen maken dan in het recept (vooral als ie voor niet-vegans is). Meer jam, suiker of ahornsiroop doen het dan goed. Gebruik ook zeker niet meer dan 8 gram agar agar. Als je die uit de natuurwinkel gebruikt (poeder) is 5 gram voldoende. Let ook goed op als je de truuk met het koud water gebruikt, want voor je het weet is het mengsel te stijf om het nog goed uit te kunnen sorten. Voor de rest is het recept ok. Ik krijg er veel positieve reakties over en heb met deze taart zelf ook altijd suk6.

Dave
Berichten: 793
Lid geworden op: za apr 03, 2004 22:41
Leefwijze: veganist
Locatie: Leiden

Re: recept voor taart

Bericht door Dave » ma nov 15, 2004 23:48

mariska schreef:Misschien weet iemand ook wel een adresje waar ik er een kan bestellen?
Ik weet niet waar je woont, maar je kan de Bolhoed in Amsterdam proberen. Daar hebben ze een aantal lekkere vegan taarten in de vitrine staan.
http://www.wakkerdier.nl/informatie/restaurant.php?id=3

Suus
Berichten: 43
Lid geworden op: ma nov 17, 2003 23:36

Bericht door Suus » di nov 16, 2004 14:51

Marcello schreef:Voor de rest is het recept ok. Ik krijg er veel positieve reakties over en heb met deze taart zelf ook altijd suk6.
Idd een super recept! Ik heb 'm laatst gemaakt en hij viel zeer in de smaak, ook bij de niet-vegans! :D

mariska

Bericht door mariska » wo nov 17, 2004 12:37

Bedankt voor alle reacties, ik zal de kwarktaart proberen, maar is het misschien ook mogelijk om er een chocolade versie van te maken?
Want ik was eigenlijk naar iets van chocola op zoek omdat iedereen dat wel lust.

Sanja

Bericht door Sanja » wo nov 17, 2004 12:57

Ik heb een hele lijst met vegan taarten, koekjes en cakes gemaakt, 'gejat' van posts van een heleboel mensen van vegatopia (daar is een ook een draad over dit onderwerp). Mag ik dat hier posten?! Admin?!

Of geef me anders ff je mailadres, dan mail ik het...

Gebruikersavatar
Ed
Berichten: 455
Lid geworden op: ma dec 09, 2002 10:45
Leefwijze: flexitarier
Locatie: Home is Where the Heart is

Bericht door Ed » wo nov 17, 2004 13:29

Waarom zou je dat niet mogen posten? Ik post wel 'ergere' dingen. ;)

Sanja

Bericht door Sanja » wo nov 17, 2004 13:46

Haha, ok, hier komt ie ('t is wel heeel veel!)

chocoladetofutaart.

Dat klinkt eng, maar is erg lekker, hiervoor 600 gram stevige tofu
(ook even laten uitlekken) fijnmalen met ongeveer twee en half kopje
suiker, en naar smaak vannille, of amandelextract, dan 100 gram pure
chocolade smelten, toevoegen, het geheel goed roeren en in een
taartbodem gooien (van koekkruimels en margarine, of appeltaartdeeg
ofzo, nog ongebakken) dit ongeveer 40 minuten bakken in een
voorgewarmde oven van 180 graden.

Als de cake klaar is, is hij iets gerezen aan de zijkanten, en zitten
en barstjes in het oppervlak, als je er op druk voelt het
veerkrachtig.

Castagnaccio Pinoli

300 gram kastanjemeel dus, 500 gram gemengde noten, rietsuiker, water
en zonnebloemolie.

Meng het meel met 3 eetlepels olie en water tot een samenhangende bal;
uitrollen en in taartblik doen; intussen de noten hakken en in een
warme pan even vettig laten worden; kopje rietsuiker erbij, verwarmen
tot de suiker bijna caramelliseert; warme massa bovenop de deegbodem
gieten en in de voorverwarmde oven zetten. Klein halfuurtje bakken.
Laten afkoelen. Het resultaat is een soort sterk naar kastanjes
smakende bodem met bovenop (los) crunchy müsli. De bovenkant smaakt
top, maar de bodem smaakt te sterk en is te droog. Maar we hadden een
hoop lol.

In het oorspronkelijke Toscaanse recept (castagnaccio pinoli) moesten
de pinoli (pijnpitten) in het deeg gemengd worden. Volgende keer meng
ik de noten erdoor, met minder deeg, meer olie en iets suiker in het
deeg. Nader bericht volgt.

Vruchtentaart

(voor een 28cm springvorm)
Nodig voor deeg:

400 gram zelfrijzend bakmeel
200 gram plantaardige margarine
100 gram rietsuiker
scheutje sojamelk of water
snufje zout
zakje vanillesuiker of vanillepoeder

Nodig voor vulling:

3 bananen
4 appels
3 kiwi's
bakje gedroogde vruchten (abrikoos, perzik etc.)
half pakje Baukje amandelspijs
50 gram suiker
1 pakje sojaroom

Het deeg: vermeng het bakmeel met de margarine en voeg een scheutje
sojamelk/water toe. Beetje zout erbij en suiker en vanille. Kneed dit.

Vet een springvorm met margarine in en bekleed de bodem en de
zijkanten. Houd deeg over voor de bovenkant.

De vulling: Snijd al het fruit in stukjes en meng door elkaar. Doe de
helft ervan in de springvorm. Vermeng 1/2 pakje sojaroom met suiker en
amandelspijs en giet de helft over het mengsel. Doe nu het resterende
fruit erop en dan een tweede lading amandelspijs/room. Bedek het
geheel met het resterende deeg en verspreid er dan een eetlepel
sojaroom over voor de glans. Doe het op 180-200 graden in de oven.
Ongeveer een uur tot 5 kwartier.

Landelijke appeltaart:

Nodig:
- 3 el gedroogde cranberry's
- 0.6 dl heet water
- Ongeveer 1 kilo zure, stevige appels (bijv. grannyy smith)
- circa 5 el esdoornsiroop (of eventueel schenkstroop)
- 4 plakken filodeeg
- 3 a 4 el walnotenolie
- 60 gr geroosterde en fijngehatkte walnoten

1. Verwarm de oven voor op 220 graden (gasstand&). Bekleed een
bakplaat met bakpapier en zet hem opzij.
2. Doe de cranberry's in een schaaltje, giet het water erover en zet ze weg.
3. Schil de appels, haal het klokhuis eruit en snijd ze in ongeveer 6
mm dikke plakjes. Leg de helft van de appelplakjes in een grote
anti-aanbakkoekkenpan en giet de helft van de esdoornsiroop erover.
Bak de appels al roerend ongeveer 5 minuten boven een middelhoge valm
tot ze zacht zijn, maar nog wel hun vorm hebben. Het vocht dat uit de
appels komt, verdampt grotendeels weer. Breng de plakjes met een
schuimspaan over naar een bordje en herhaal het proces met de andere
helft van de appels en van de esdoorsiroop.
4. Zo zet je de taart in elkaar: maak een theedoek nat en wring hem zo
goed mogelijk uit. Pak het filodeeg uit en leg de stapel op een vlakke
ondergrond. Haal voorzichtig het bovenste velletje los en leg deze op
de bakplaat. Dek de rest van het filodeeg direct af met de vochtige
theedoek, zodat het niet uitdroogt. Bestijk het velletje op de
bakplaat met olie en strooi er een derde van de walnoten over maar
laat rondom een rand van 5 cm vrij. Leg er een tweede velletje op,
bestrijk ook dit met olie en bestrooi het met walnoten. Herhaal dit
met het derde velletje. Leg het vierde velletje erop en bestrijk het
met olie.
5. Leg de appels nonchalant in een rechthoekige vorm op het stapeltje
filodeeg, maar laat rondom een rand van 5 cm vrij. Til de randen van
het filodeeg voorzchtig op, een kant tegelijk, en vouw ze om, zodat er
een ciraca 4 cm brede 'lijst' rond de appels onstaat (er zullen enkele
plakjes appel onder het filodeeg terecht komen, maar de meeste niet).
Bestrijk deze 'lijst' met olie. Laat de cranberry's uitlekken en
strooi ze tussen de appels.
6. Bak de taart 9 tot 16 minuten in het midden van de oven tot het
filodeeg goudbruin is. Serveer hem warm of op kamertemperatuur. Leg de
taart met het bakpapier op een platte schaal en trek het papier
voorzichtig weg. Snijd de taart in vierkante stukken.

Andere ideeen:
- strooi wat kaneel over de appels.
- maak appelpasteitjes volgens het filodeegrecept op pagina 76
- vervang de appels door stevige peren. Snijd ze in 1 cm dikke plakken
en bak ze 3 a 4 minuten in de koekenpan tot de randen enigzins zacht
beginnen te worden. Maak ze eventueel op smaak met kardemom.

Experiment Annemieke

Heb momenteel een experimentje in de oven zitten. Had geen zin een
receptje op te zoeken, dus ik heb margarine, zelfrijzend bakmeel,
appel-zwarte bes diksap, gestampte hazelnoten, rozijnen, sesamzaad en
een beetje zonnebloemolie gemengd en er platte rondjes van gedrukt.
De bedoeling is dus dat het koekjes worden

Een blik in de oven (na 5 minuten) leert me dan ze al anderhalf keer
zo groot zijn geworden en nu dus allemaal aan elkaar plakken, hihi

Pulla (Finse koffiebroodjes)


500 gr bloem
100 gr plantaardige boter
2,5 dl ongezoete sojamelk
1,3 dl suiker (1 dl als je gezoete sojamelk gebruikt)
1,5 tl gemalen kardemon
1 tl zout
een pakje gist

De sojamelk verwarmen tot 40° en de gist erin oplossen. Doe de suiker,
de kardemon en het zout erbij, samen met de helft van de bloem. Voeg
dan de zachte boter toe en meng goed. Meng dan de rest van het meel
onder deeg. Goed kneden en een klein uur laten rijzen.

Daarna kleine bolletjes van maken en eventueel garneren met
parelsuiker. Bak de pulla dan 15 minuten ofzo in een voorverwarmde
oven van 180°-200°. Laat vervolgens afkoelen/drogen op een rooster.
Serveren met vossenbessenjam of andere rodebessenjam.

Raspberry Cheesecake

250g digestive biscuits (check the packet for lurking whey powder, and
other nasties)
5 tbsp marg (you can get vegan margarine everywhere these days)
300g firm tofu
300g raspberries
dash of lemon juice
1 teaspoon lemon essence
a bit less than two thirds of a cup soya milk
2 heaped tablespoons arrowroot (or cornflour)
1 cup sugar
Half a packet (40g) of raspberry flavour vegan jelly crystals (ie.
gelatine-free ones)
Kiwi fruit to garnish

1. Place the biscuits in a bag, removing one as you do so ('cos you
simply have to eat one, don't you!). Tie the bag shut, expelling air.
Imagine that all of the world's evil is contained in the bag, then
jump up and down on it, shouting.
2. Melt the marg in a pan, then stir in your
'by-now-well-and-truly-crushed' crumbs. Tip into a greased springform
cake tin, or cheesecake/flan tin and press down firmly to make an even
layer. Pop into the fridge until needed.
3. Heat the soya milk in a pan gently, adding the sugar and stirring
in until it dissolves. Increase the heat until it is starting to boil.
As you wait, mix the arrowroot with soya milk or water to form a
paste, then add a little more liquid and mix again, so that it goes
thin and watery.
4. Once the soya milk is boiling, quickly stir in the arrowroot
straight away, to make a very thick, gloopy custard. Put in a blender
with the tofu, raspberries and lemon essence. Blend really well.
5. Pour onto base and then chill.
6. Make up half of the jelly according to the directions on the
packet, (ie. half the jelly mix and half a pint of water instead of
the full pint.) Leave to partially-cool.
7. Peel and slice the kiwi fruit. Arrange kiwi on cheesecake. Gently
spoon the liquid jelly onto the cake (don't just pour it on - I've
been there, and it isn't pretty!).
Open your fridge door. As you place your cheesecake in the fridge, say
a silent prayer to 'Scofusha', the God of Successful Cheesecake
Setting. Leave overnight, then watch your popularity soar...
Please note that this cake does not freeze, so you'll have to eat it
within a couple of days. Life is tough like that.

http://www.veggies.org.uk/


chocolade-bosbessentaart
3 lagen in een springvorm

De onderste laag van browniedeeg (2x onderstaande hoeveelheid en min
de vanille en hazelnoten):
Quote:
brownies

2 koppen bloem
2 koppen suiker
1/2 kop cacao
1 tl bakpoeder
1/2 tl zout
1 kop water
1 kop olie
1 tl vanille
1/2 kop gehakte noten

meng de droge ingredienten. roer dan het water, de olie en de vanille
erdoor. meng daarna de noten erin. doe het in een ingevet bakblik. bak
het een half uur op 175 graden C.

De middelste laag: chococreme: margarine mengen met een gelijk deel
poedersuiker en een lepel cacao. Smeer dit pas op de eerste laag als
dat en de creme zelf (in de koelkast) volledig afgekoeld is.

De bovenste laag: ik had geen vers fruit. Ik had 4 kleine potjes:
bosbessen, aardbeien, bramen en frambozen met een deel van het bliksap
laten koken en gebonden met agar agar (1 gram agar op 1 deciliter
vocht). Laten afkoelen en als het bijna afgekoeld was over de taart
gedaan. Als laatste de taart nog ff een uurtje in de koelkast gezet.

Worteltjestaart

1 kopje zelfrijzend bakmeel
1 tl kaneel
1/2 tl zout
door elkaar roeren

Bijna een volle kop zonnebloemolie toevoegen.

2 eieren klutsen met een kop suiker (of rijststroop, dadelstroop,
minder suiker...), roer er een halve kop gehakte walnoot doorheen en 1
1/2 kop geraspte wortel.

Ales bij elkaar doen, mengen en in een ingevette taartvorm doen.
Ongeveer 1 1/2 uur laten bakken.

Dit recept is heel snel, makkelijk en goedkoop. Op deze wijze maak ik
ook bv. dadeltaart, notentaart of vijgentaart.

ipv ei kun je ook een banaan gebruiken.

Chocoladecake met frambozensaus

Peter Berley – Puur Vegetarisch

Voor de cake:
120 g volkorentarwemeel voor gebak
125 g ongebleekte bloem
45 g ongezoet cacaopoeder
2 tl bakpoeder
1 tl dubbelkoolzure soda
1 tl gemalen kaneel
½ tl fijn zeezout
3,5 dl zuivere ahornsiroop
2,5 dl water
1,2 dl zuivere olijfolie of gesmolten, ongezouten boter plus extra om
in te vetten
2 tl vanille essence
1 tl ciderazijn of rijstazijn

Voor de saus:
280 g frambozen (vers of uit de diepvries)
2 el zuivere ahornsiroop
½ tl vanille essence

1. Verwarm de oven voor op 180C. Bestrijk een springvorm van 22 cm
licht met olie.
2. Zeef meel en bloem, cacao, bakpoeder, dubbelkoolzure soda, kaneel
en zout samen in een middelgrote kom. Roer alles door elkaar.
3. Meng ahornsiroop, water, olie, vanille essence en azijn in een andere kom.
4. Voeg de vloeibare ingredienten met behulp van een rubberen spatel
bij de droge ingredienten, maar meng niet al te veel.
5. Giet het beslag in de vorm en bak gedurende 25 minuten in de oven
of tot een tandenstoker die u er in het midden in prikt ook schoon
weer uitkomt.
6. Plaats de cakevorm op een rooster en laat 30 minuten afkoelen voor
u de cake uit de springvorm haalt.
7. Bereid intussen de saus. Pureer de frambozen met een staafmixer of
in de keukenmachine. Zeef om de zaadjes te verwijderen. Voeg
ahornsiroop en vanille essence toe.
8. Snijd de cake in partjes en giet er de saus over of geef deze er apart bij.

Stevige donkere schwarzwalderkirsch taart.

Ik denk dat ie alleen zo mooi wordt als je een keukenmachine hebt
waarin je het deeg mooi compact kan mengen.
Je hebt een pot amarenen nodig (duur) en een flesje kirsch. Een deel
van het sap van de amarenen apart houden. Het andere deel aanlengen
met een x deel kirsch (Saena weet hoeveel)

Voor een taart voor een grote springvorm:

3 koppen bloem
3 koppen basterdsuiker
1,5 kop cacao
2 theelepels bakpoeder
3/4 theelepel zout
1 theelepel vanillepoeder
1-1,5 kop olie
1-1,5 kop water met sap van amarenen.

Meng de droge delen en voeg daarna olie en water toe tot het een
donker stevig deeg is. Druk dit in een taartvorm. Los ongeveer 1
theelepel agar op in een klein laagje water. Laat even doorkoken,
draai het vuur uit en voeg de amarenen met kirsch toe. Deksel op de
pan, zodat niet alle alcohol verdampt. Laat afkoelen en roer af en toe
om. Stort het op de taart als het lauw is. Rasp bittere chocolade op
de taart als die helemaal is afgekoeld.


Kerstgebak


750 gr tarwefijnmeel
150 gr cacao of carobpoeder
150 gr rozijnen
8 dl water
4 eetl stroop
1 zakje wijnsteenbakpoeder
2 theel zout
1 theel vanillepoeder
1 theel korianderpoeder
½ theel gemberpoeder
4 eetl olie

Een bakvorm (ring- of tulbandvorm is het mooist) in-olieën en
bestrooien met een beetje meel. Alle ingrediënten heel goed mengen en
gelijkmatig over de vorm verdelen. In anderhalf uur bakken in een
voorverwarmde oven op 150 °C.
Versiering: breng 2 dl vruchtensap (rode bes- of bosbessensap kleurt
heel mooi) aan de kook en bind in met 2 dessertl. arrowroot, zodat een
dikke saus ontstaat. Giet deze bovenop het gebak, laat gerust saus
over de rand lopen. Zo wordt het geheel van een glazuurlaag voorzien.
Garneer met gehakte nootjes, schijfjes mandarijn of naar eigen
fantasie.

Kokosroomtaart

VOOR DE BODEM:

* 100 g margarine
* 100 g fijne lichte rietsuiker
* 50 g volkorentarwebloem.
* hard speculooskoejes (bv van lotus) naar smaak
* een handvol sesamzaadjes (of naar smaak)
* een snufje zout.
* 1/2 tl bakpoeder

VOOR DE BOVENSTE LAAG:

* 1/2 liter sojaroom
* 1 grote tablet pure chocolade
* extra cacao-poeder naar smaak
* 1 tl geraspte citroenschil
* 1.5 g agar-agarpoeder

1) Meng voor de bodem alle ingrediënten door elkaar in een grote kom.
Vet een springvorm in en spreid het mensel in de vorm. Iets meer
'deeg' naar de randen toe.
2) Bak de bodem een twintigtal minuten in een op 180 ° voorverwarmde
oven. ik heb wel tweemaal de vorm uit de oven moeten nemen omdat de
suiker leek aan te branden. Ik heb telkens terug gemengd en opnieuw
verspreid. Iemand een idee hoe te verhinderen?
3) De ietwat malse bodem in de vorm laten afkoelen en opstijven in de koelkast.
4) Ondertussen aan de bovenste chocoladepuddinglaag beginnen: de pure
chocolade au bain marie laten smelten in de sojaroom, cacao ev
bijvoegen en dan in het mengsel de agar-agar laten oplossen. Even
laten afkoelen tot kamertemperatuur. Opkloppen met de elektrische
garde voor een luchtiger resultaat.
5) Checken of de bodem harder is geworden en voldoende afgekoeld. Als
dat het geval is de puddinglaag erover gieten (of kwakken als het al
teveel is gesteven) en terug in de koelkast zetten. Na een uurtje of
twee de springvorm verwijderen en de taart garneren met eender wat je
hartje sneller doet slaan. In mijn geval: meer cacao.

oud hollandse vega(n) kruidkoek

500 gram oerzoet (of donkerbruine basterd voor de kleinbeurzen)
500 gram zelfrijzendbakmeel
400 ml soja melk
2 eetlepels koekkruiden
1 ei
100 gram plantaardige margarine

Verwarm de soja melk
los de margarine op in de soja melk
meng alle droge bestanddelen en roer goed
voeg (eventueel) het ei toe
als laatste de warme sojamelk met margarine
kloppen met de mixer op de hoogste stand
in een ingevet met bloem bestoven bakblik doen (laat anders erg moeilijk los)
1 uur op 150 graden en dan nog 20 minuten op 175 graden bakken

Ter variatie heb ik gisteren er appel banaan en kokos in
gedaan.....erg bijzondere smaken combi met de kruidkoek...erg lekker
vonden wij

Vanille Cake

Ingrediënten: 250 gram zelfrijzend bakmeel (gezeefd), 75-100 gram ruwe
rietsuiker of oersuiker, 125 gram plantaardige margarine, 3 theelepels
bakpoeder, 275 ml vanille soja-dessert, 1/4 theelepel amandel en/of
vanille essence, 1 snufje zeezout, zo nodig soja-melk

Los de suiker op in de margarine op een laag vuurtje en laat het
geheel weer afkoelen. Mix in een aparte kom de droge ingrediënten.
Voeg het margarine-mengsel toe en mix dit grondig. Voeg daarna
soja-dessert en amandel en/of vanille essence toe. Als het mengsel te
droog lijkt, voeg dan wat soja-melk toe tot er een dikke vloeibare
deegmassa ontstaat. Afhankelijk van het gebruikte meel moet er meer of
minder vloeistof toegevoegd worden. Volkorenmeel absorbeert meer
vloeistof dan gewoon meel. Giet het mengsel in twee +/- 16 cm ronde
bakvormen of in één broodvorm. Bak de cake in een middelmatig verhitte
over (+/- 200°C) in ongeveer 40 minuten gaar. Om te testen of de cake
gaar is kan men een warm mes in het midden steken; Het moet dan weer
schoon uit de cake komen. Als de cake gaar is moet hij wat los van de
vorm komen en moet de bovenkant stevig aanvoelen.

Limburgse botervlaai/Kruidenvlaai

Ingrediënten voor deegbodem: 250 gram volkorenmeel (of voor wat
"lichtere" vlaai 150 gram tarwebloem nemen en 100 gram volkorenmeel),
125 ml sojamelk, 50 gram oersuiker, ½ theelepel zout,50 gram
margarine, ½ eetlepel boekweitmeel, ½ pakje gedroogde gist

Sojamelk verwarmen, circa 37 graden celsius. Gist met een theelepel
oersuiker mengen en een beetje van de warme sojamelk toevoegen. 10
minuten laten staan tot de gist goed opgekomen is. Dan met de overige
ingrediënten tot een soepel deeg verwerken. Blijven kneden tot de
deegbal makkelijk van de kom loslaat en blaren gaat vormen. Deeg circa
een half uur op een warme plaats laten rijzen.

Ingrediënten custardpudding: ½ liter sojamelk, 45 gram custard, 50
gram oersuiker, ½ pakje soja cuisine, 1 snufje zout

Custard, suiker en een snufje zout goed mengen met een gedeelte van de
sojamelk. Resterende sojamelk aan de kook brengen. Met een garde het
custardmengsel aan de sojamelk toevoegen. Op een laag vuurtje onder
voortdurend roeren nog drie minuten koken, dan van het vuur nemen en
de soja cuisine toevoegen. Laat het geheel een beetje afkoelen voor
verdere verwerking in de vlaai.

Ingrediënten kruimels: 4 eetlepels gehakte hazelnoten, 80 gram
margarine, 2 paplepels wijnsteenbakpoeder, 3 eetlepels oersuiker,1
theelepel vanillepoeder, een snufje zout, 2 eetlepels water, 200 gram
volkorenmeel (of 100 gram tarwebloem en 100 gram volkorenmeel)

Noten in een droge koekenpan roosteren. Overige ingrediënten en
geroosterde noten tot een kruimelig deeg verwerken.

Bereiding vlaai:
Gerezen gistdeeg uitrollen. Hiermee de bodem van een ingevette
springvorm (circa 30 cm doorsnee) bekleden. Custardpudding er over
verdelen. (Extra lekker is het om nog wat schijfjes appel in de
pudding te drukken). Kruimeldeeg over de custardpudding verdelen. De
vlaai in een voorverwarmde oven op 200 graden Celsius circa 30 minuten
bakken. Na het bakken voorzichtig de rand van de springvorm halen en
af laten koelen

Vruchtenkwarktaart


/2 liter soja-yogurt met vruchtjes (bosvruchten voor bovenstaande
taart), 4 eetlepels vruchtenjam, 5-8 gram agar agar, 2 deciliter water
of vruchtensap, 125 gram dadels, 125 gram volkorenkoekjes, vruchtjes
voor te garneren.

Deze taart is zo gemakkelijk te maken en zo superlekker dat ie nu ook
op de Lekker Plant-Aardig Kinder-Pagina staat!

Voor de bodem de koekjes breken en mengen met de in kleine stukjes
gesneden dadels. Als je wat drogere dadels hebt (die niet zo
plakkerig zijn), kun je nog een eetlepel dadel- of appelstroop
toevoegen. Voeg 3 eetlepels water toe en roer alles zorgvuldig door
elkaar zodat de dadels goed verdeeld zijn tussen de koekjes en er niet
hele brokken met alleen dadels ontstaan. Laat dit 30 minuten staan.
Als het koekjes-mengsel dan nog te droog is en niet plakkerig genoeg,
kun je nog wat water toevoegen. Neem een ingevette springvorm van +/-
18 cm en druk met een lepel het mengsel op de bodem. De bodem hoeft
uiteraard niet gebakken te worden, omdat de dadels zorgen dat de
koekjes aan elkaar plakken en er een stevige bodem ontstaat.

Los de agar agar op in 2 deciliter water en breng dit aan de kook
onder voortdurend roeren. Laat het circa 2 minuten doorkoken en voeg
dan de soja-yogurt en de vruchtenjam toe. Laat het geheel nog een
minuutje heel zachtjes doorpruttelen en blijf goed roeren om te
voorkomen dat het aan de bodem aankoekt. Laat het dan afkoelen en roer
af en toe tot het vruchten-mengsel wat dikker begint te worden. (Dit
gaat trouwens een stuk sneller als je de pan in koud water zet). Als
het mengsel dik genoeg is, dat er vruchtjes op kunnen blijven liggen
(dus dat deze niet zinken!), kun je het in de springvorm over de bodem
schenken. Versier de taart nu met verse vruchtjes en laat ze nog
minstens een uur in de koelkast opstijven en afkoelen.


Vegan Fudge (http://www.geocities.com/miaow2000/fudge.html)

6 eetlepels vegan margarine
3 1/2 cup poedersuiker
1/2 cup gezeefde cacao
1 eetlepel vanille-aroma (shit, wel gekocht en niet in gegooid! )
1/4 cup soja-melk
100 gram walnoten

Vet een rechthoekige bak van ongeveer 25 bij 15 cm in.
Gooi alle ingredienten (behalve de noten) au-bain-marie bij elkaar (ik
heb de boter gesmolten in de magnetron, dan ging het wat sneller maar
dan heb je ook ietsje meer afwas ), roeren tot het een gelijkmatige
massa is. Gooi de smurrie in de bak en druk de noten erin. Laat het
geheel koelen in de koelkast*, snij de fugde in kleine vierkantjes en
eten maar!
* mijn fudge heeft een uur of 18 in de koelkast gestaan, maar de bodem
was nog een beetje zacht. Dat kan ook komen omdat ik eventueel teveel
boter in had gedaan, eetlepels zijn minder duidelijk dan grammen...

brownies

2 koppen bloem
2 koppen suiker
1/2 kop cacao
1 tl bakpoeder
1/2 tl zout
1 kop water
1 kop olie
1 tl vanille
1/2 kop gehakte noten

meng de droge ingredienten. roer dan het water, de olie en de vanille
erdoor. meng daarna de noten erin. doe het in een ingevet bakblik. bak
het een half uur op 175 graden C.


Met excuses voor de recepten waarbij ik de naam van de uitvinder niet genoemd heb....

Bakze en eet smakelijk!

De brownies zijn erg lekker als je van chocola houdt (ik zelf niet zo [ja, ik ben wel echt van het vrouwelijk geslacht]).... Maar wees niet te zuinig met olie (ik had er iets minder in gedaan en dan wordt het meer cake)

Apraxia
Berichten: 1173
Lid geworden op: do nov 21, 2002 14:03
Leefwijze: veganist

Bericht door Apraxia » do nov 18, 2004 11:07

Marcello schreef:Gebruik ook zeker niet meer dan 8 gram agar agar. Als je die uit de natuurwinkel gebruikt (poeder) is 5 gram voldoende
Goed dat je het zegt Marcello want ik gebruikte voorheen van die 'snippers' agar agar. Dan werd het een goede 'hardheid'. Heb nu twee taarten gemaakt met poeder en vond ze veel te stijf. Bij de volgende poging wilde ik minderen maar ik zou nooit zo laag zijn gaan zitten. 5 gram dus oke?
Als er iemand op je pist, dan is het vast een veganist.

Gebruikersavatar
Marcello
Berichten: 795
Lid geworden op: vr nov 15, 2002 19:21
Leefwijze: vleeseter
Locatie: Venlo
Contacteer:

Bericht door Marcello » do nov 18, 2004 15:08

Apraxia schreef:... 5 gram dus oke?
Yep, maar je kunt het ook prima voor het sorten uitproberen door een klein beetje op een koude lepel te laten lopen. Als het goed stijf wordt is het OK.

Te veel agar is niet lekker (maar met te weinig krijg je een toetje ipv een taart! :? ).

Zoals met alles is het gewoon een kwestie van uitproberen. Eigenlijk moet ik deze tips nog op LP erbij zetten, vooral van dat zoeter maken, want daar heb ik wel opmerkingen over gehad. Zeker als je jam gebruikt uit een bio-winkel is wordt de taart naar de smaak van de meeste mensen niet zoet genoeg.

mariska

Bericht door mariska » do nov 18, 2004 19:29

Nou, bedankt voor al die recepten. Ik heb gelijk de chocolade bosbessentaart geprobeerd met het brownies recept wat onderaan stond, maar het werd bij mij een ingezakte veel te vochige mislukking, wat heb ik fout gedaan? Ik heb wel halverwege de oven opengedaan om te checken, mocht dit niet, heb ik hem daardoor verpest? Help!
Ik denk dat ik die yofu taart maar eens probeer, die klinkt heel wat makkelijker!

Apraxia
Berichten: 1173
Lid geworden op: do nov 21, 2002 14:03
Leefwijze: veganist

Bericht door Apraxia » do nov 18, 2004 21:52

Die oven opendoen is denk ik funest geweest.
Als er iemand op je pist, dan is het vast een veganist.

Gebruikersavatar
Framboos
Berichten: 4645
Lid geworden op: do nov 18, 2004 13:55

Bericht door Framboos » vr nov 19, 2004 11:25

mariska schreef:Nou, bedankt voor al die recepten. Ik heb gelijk de chocolade bosbessentaart geprobeerd met het brownies recept wat onderaan stond, maar het werd bij mij een ingezakte veel te vochige mislukking, wat heb ik fout gedaan? Ik heb wel halverwege de oven opengedaan om te checken, mocht dit niet, heb ik hem daardoor verpest? Help!
Ik denk dat ik die yofu taart maar eens probeer, die klinkt heel wat makkelijker!
Heb je wel eerst de bodems los gebakken?

Plaats reactie