Azijn

Welke produkten zijn al dan niet veganistisch? Zijn er alternatieven?

Moderators: Morality, Martine, Rorrim

Plaats reactie
Apraxia
Berichten: 1173
Lid geworden op: do nov 21, 2002 14:03
Leefwijze: veganist

Azijn

Bericht door Apraxia »

Ik ben er nog nooit wat over tegengekomen op vegforums maar ik vraag het me toch af....is azijn wel vegan?
Het heeft namelijk 'wat' met wijn te maken en daar weten we van dat het niet altijd vegan (geproduceerd) is.

Vegantastic
Site Admin
Berichten: 8198
Lid geworden op: ma feb 10, 2003 13:19
Leefwijze: veganist
Contacteer:

Bericht door Vegantastic »

nooit afgevraagd en ben nooit iets tegengekomen erover. Maar idd een goede vraag...

Wanda
Berichten: 1481
Lid geworden op: di dec 24, 2002 13:43
Leefwijze: veganist
Locatie: Wisconsin, U.S.A.
Contacteer:

Bericht door Wanda »

Clarifying agents (= om helder te maken) worden gebruikt voor azijn, wijn, fruitsappen en soft drinks. Deze clarifying agents zijn meestal van dierlijke oorsprong (eieren, melk, gelatine, vis).

Dus azijn is niet noodzakelijk veganistisch.

Jan
Berichten: 84
Lid geworden op: wo jan 07, 2004 23:10

Bericht door Jan »

Azijn wordt gemaakt door bepaalde culturen van microorganismen op alcohol of een alcoholische drank te laten inwerken. Soms wordt met twee culturen gewerkt: er wordt alcohol gevormd en deze wordt meteen weer omgezet in azijn.

Verder is het mogelijk om azijn puur synthetisch te bereiden. Deze laatste is altijd veganistisch, voor het overige zijn alleen de hulpstoffen voor het klaren soms van dierlijke oorsprong (zie vorige reactie).

Vegantastic
Site Admin
Berichten: 8198
Lid geworden op: ma feb 10, 2003 13:19
Leefwijze: veganist
Contacteer:

Bericht door Vegantastic »

ok, voortaan dus maar mijden als ik het niet zeker weet

Wanda
Berichten: 1481
Lid geworden op: di dec 24, 2002 13:43
Leefwijze: veganist
Locatie: Wisconsin, U.S.A.
Contacteer:

Bericht door Wanda »

Er is verschillende info over of azijn wel of niet veganistisch is. Freya Dinshah (US vegan society) zei in 1996 dat azijn gewoon veganistisch is. Een veganistische site (weet niet meer welke) heeft het in een lijst staan als veganistisch ingredient. Farm Sanctuary vermeldt weer wel dat clarifying agents gebruikt worden bij de produktie van azijn. En je kan ook info vinden over dat white wine vinegar de enige azijn is die niet veganistisch is.

Wie heeft er tijd over om dit wat meer te onderzoeken? :wink:

Jan
Berichten: 84
Lid geworden op: wo jan 07, 2004 23:10

Bericht door Jan »

Als je heel zeker wilt weten dat je Azijn veganistisch is kan je deze bereiden uit azijn essence. Dit is 80% chemisch azijnzuur dat je met de 20 voudige hoeveelheid water kan verdunnen tot gewone tafelazijn.
Azijn essence kan je bij sommige drogisten kopen en een enkele toko heeft het.

Dergelijke azijn hoeft nooit geklaard te worden, dus zullen er zeker geen dierlijke stoffen gebruikt zijn.
Azijn als ingrediënt kan dus deels met dierlijke stoffen geproduceert zijn, maar let op, dat geld voor heel erg veel ingrediënten in samengestelde producten.

Als je geen enkel risico wilt lopen blijft er maar één ding over: alles zelf verbouwen. Dat is denk ik voor de meeste mensen een utopie en je zal bijna zeker een vitamine B12 deficientie opbouwen.

Wanda
Berichten: 1481
Lid geworden op: di dec 24, 2002 13:43
Leefwijze: veganist
Locatie: Wisconsin, U.S.A.
Contacteer:

Bericht door Wanda »

Dat zou inderdaad geweldig zijn Jan. Ik zelf kom niet veel verder dan wat pompoenen, courgette en tomaten verbouwen.

Er wordt trouwens wel beweert dat je genoeg B12 binnenkrijgt als je ongewassen groente eet. Ik heb dit zelf niet uitgeprobeerd.

Om terug te komen op de azijn, denk ik dat je gewoon net als met appelsap altijd veilig bent als je de biologische (en troubele) azijnen koopt.

Gebruikersavatar
Jeroen
Berichten: 182
Lid geworden op: zo jul 04, 2004 16:20
Leefwijze: veganist
Locatie: Kampen

Bericht door Jeroen »

Appelciderazijn is dat wel veganistisch?

Jan
Berichten: 84
Lid geworden op: wo jan 07, 2004 23:10

Bericht door Jan »

Alle geklaarde azijn is "verdacht" in die zin dat o.a. gelatine (een dierlijk product) gebruikt kan zijn om de azijn te klaren. Indien je troebele appelciderazijn hebt is het redelijk om aan te nemen dat deze vega is, indien het helder is zal je de fabrikant moeten vragen of het met plantaardige of minerale stoffen geklaard is.

Mari?lle
Berichten: 66
Lid geworden op: do nov 21, 2002 22:33
Locatie: Kust- en Bollenstreek

Bericht door Mari?lle »

Sjongejongen, ben ik al zo lang veganist, moet ik hier weer achterkomen :( . Pfffffff........

Gast

Bericht door Gast »

Jan schreef:Alle geklaarde azijn is "verdacht"
Ik heb Natufoods benaderd, en daar wordt gesteld dat al hun azijn- en vruchtensap producten mechanisch geklaard zijn.

Verbazend was hoe snel ik antwoord kreeg. Een beetje té snel zelfs, want Natufoods is een verzamelnaam voor allerlei merken. Hoe kan die persoon al die merken zo snel hebben nagegaan? Waarschijnlijk hebben ze het beleid alleen merken die werken met mechanische filtratie in het assortiment op te nemen, maar ik had het toch prettiger gevonden als hij dat uitdrukkelijk had gezegd.

Wanda
Berichten: 1481
Lid geworden op: di dec 24, 2002 13:43
Leefwijze: veganist
Locatie: Wisconsin, U.S.A.
Contacteer:

Bericht door Wanda »

Anonymous schreef: Ik heb Natufoods benaderd, en daar wordt gesteld dat al hun azijn- en vruchtensap producten mechanisch geklaard zijn.
Mechanisch? Dat is lekker cryptisch?
En wordt er nog iets in die machine gedaan, terwijl die bezig is met het klaren? Enkel een ijzeren machine kan natuurlijk niets iets klaren. :?

Jan
Berichten: 84
Lid geworden op: wo jan 07, 2004 23:10

Bericht door Jan »

Mechanisch wil zeggen met fysische methodes, dus niet door het toevoegen van een stof als gelatine of bentoniet.

Een gangbare methode is filtreren door een filterpers.

Het cryptische ontgaat me dan ook: een ijzeren machine kan natuurlijk prima klaren

Wanda
Berichten: 1481
Lid geworden op: di dec 24, 2002 13:43
Leefwijze: veganist
Locatie: Wisconsin, U.S.A.
Contacteer:

Bericht door Wanda »

Oh, een soort zeefmethode dus? Had ik niet aan gedacht. :oops:
Oke. Dan snap ik het. 8)
Waarom wordt zo'n methode dan niet altijd gebruikt?

Jan
Berichten: 84
Lid geworden op: wo jan 07, 2004 23:10

Bericht door Jan »

De methode van klaren beinvloedt de smaak: soms wordt daarom gekozen voor een mechanische klaring, dan weer voor een chemische.

Het is maar net welke smaak je wilt creeren.

Billie&Bollie
Berichten: 206
Lid geworden op: ma jul 31, 2006 19:58
Locatie: Belgi

Bericht door Billie&Bollie »

Hoe doen de meesten onder jullie dit nu? Gaan jullie alle produkten waarin azijn zit vermijden? Zijn er merken waar jullie zeker (lees:betrouwbaar) van zijn? En hoe zit het met appelazijn of rijstazijn? Is dat 'veiliger'?
Graag jullie mening hierover.

xluciverx
Berichten: 6
Lid geworden op: do mar 20, 2014 13:43
Leefwijze: veganist

Re: Azijn

Bericht door xluciverx »

Sorry voor het omhoogschoppen van een oud topic maar ik loop tegen dezelfde vraag aan als degene die hierboven onbeantwoord is gebleven.

Zijn er mensen die hier iets meer over kunnen vertellen?

Martine
Moderator
Berichten: 2902
Lid geworden op: za aug 06, 2011 17:21

Re: Azijn

Bericht door Martine »

Ik moet eerlijk zeggen dat het checken van de klaringswijze van mijn azijn en de azijn in producten die ik gebruik, buiten mijn persoonlijke manier van veganisme uitoefenen valt...

Ik lees wel eens stukjes van mensen die zeggen dan gewone witte azijn en brandewijnazijn eigenlijk altijd vegan zijn en dat alleen wijnazijn en balsamico vaak met dierlijke stoffen geklaard worden (weet niet waar ze dat op baseren). De meeste bewerkte producten bevatten gewone azijn, dus die zouden dan redelijk safe zijn. De kans dat de wijn van wijnazijn onvegan geklaard is, is vrij groot lijkt me, aangezien er ook heel veel wijnen verkocht worden die onvegan geklaard zijn. Wijnazijn zou je dus kunnen vermijden, tenzij je zeker weet dat het vegan is (met zonnebloem logo o.i.d.)
Kom eens kijken op Vegetus en Gewoon Vegan!

Dani
Berichten: 1030
Lid geworden op: di okt 18, 2011 20:46
Leefwijze: veganist
Locatie: Provincie Groningen
Contacteer:

Re: Azijn

Bericht door Dani »

Ook ik houd geen rekening met de klaringsmethode van azijn.
Voor wijn houd ik een database bij (link), welke veganistisch geklaard zijn, maar buiten de deur drink ik gerust een wijntje zonder dat ik weet of deze wel op de juiste manier is geklaard. (Als ik zelf wijn koop dan zal ik altijd een nemen waarvan ik zeker weet dat deze niet met dierlijke producten is geklaard).
Plantaardigheidjes , een vegan receptenblog, nu ook op facebook.

Plaats reactie