Truus schreef:ijsbek schreef:een wetenschappelijke aanname gesteund door tal van onderzoeken met een brede consensus onder wetenschappers.
Kun je me verwijzen naar enkelen van die tal van onderzoeken?
ijsbek schreef:Het is wel waar dat over de effecten van een dieet zeer arm in koolhydraten geen consensus bestaat, behalve dat het ontbreken van voedingsvezels
Waar zou zo'n dieet uit kunnen bestaan? In alles dat plantaardig is zit koolydraten, behalve olie (wat ik een deelvoedsel noem). Zo'n dieet zou dus ook arm zijn in bv vit.C tenzij het paardenvlees bevat.
Nee, maar als je bedenkt dat de identificatie van de drie bronnen van energie (koolhydraat, vet en proteïne) aan het einde van de 19e eeuw geschiedde en de basis legde voor veel verdergaand onderzoek, zowel binnen de scheikunde, biologie en voedingskunde als onafhankelijk onderzoeksveld, dat de energiewaarden van de drie bronnen in ongeveer dezelfde periode ook werd vastgesteld en dat men sinds omstreeks de Eerste Wereldoorlog bezig is met het bekijken van het ideale voedingspatroon voor het voorkomen van ziektes en een gezonde levensstijl (het laatste voornamelijk sinds WO2), is het een redelijke aanname dat er flink wat aandacht aan is besteed.
In 1961 was het bijvoorbeeld al mogelijk om eten op een moleculair niveau te 'markeren'; zo kon men zien welke zogeheten macromoleculen niet door het lichaam afgebroken werden, maar in zijn geheel werden opgenomen. Deze zijn dus makkelijker verteerbaar.
Er is nog veel onduidelijk, maar aanbevolen hoeveelheden, bijvoorbeeld van de WHO, voor het percentage koolhydraten waar de voeding idealiter uit bestaat (meestal tussen 50 en 70%) zijn niet uit de lucht gegrepen, maar grijpen terug en bouwen voort op de groeiende hoeveelheid kennis over het effect van koolhydraten. Als ergens te weinig informatie over is of controversieel is binnen de wetenschappelijke wereld wordt dit in de regel niet vermeld of vermeld, maar met de kanttekening dat er zulke of zulke claims bestaan, maar dat deze niet algemeen erkend worden.
Als je specifiek wil weten waar zulke adviezen vandaan komen zou je zoiets moeten lezen:
http://www.who.int/nutrition/publicatio ... 041148/en/
Wat betreft koolhydraatarme diëten: die zullen vooral voeding bevatten rijk aan eiwitten en vet, waarbij je volgens mij min of meer automatisch uitkomt bij vlees en vis, eieren en in mindere mate zuivel (daar zit namelijk lactose in, een suiker). Het ligt ook een beetje aan de definitie van 'koolhydraat' die gehanteerd wordt, omdat soms 'koolhydraat' nog steeds wordt gebruikt om vooral bewerkte producten aan te duiden als pasta en brood en niet of in mindere mate de koolhydraten in fruit en groente. Als de suikers in groente en fruit niet als 'koolhydraten' worden geteld in zo'n dieet is de kans op een gemis aan essentiële micronutriënten zoals vitamine C minder groot, maar zou je alsnog moeten opletten dat je genoeg vezels binnenkrijgt, dunkt me.
In onderstaand artikel wordt vermeld dat extreme restrictie van koolhydraten in het dieet mogelijk schadelijk kan zijn, maar dat komt dan vooral door het ontbreken van micronutriënten. In principe wordt het gebrek aan koolhydraten opgevangen door het verteren van vet. Theoretisch gezien kan het lichaam zonder koolhydraten, maar in de praktijk is het absoluut niet handig ze uit het dieet te schrappen, omdat je dan enorm moet gaan micromanagen om te zorgen dat je alle essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt.
Wat overigens ook interessant is en niet in het artikel wordt vermeld is dat bevolkingsgroepen die weinig koolhydraten binnenkrijgen zoals de Inuit (Eskimo in het artikel) worden genoemd. De schrijver suggereert dat als meer bevolkingsgroepen zo zouden eten, men misschien een negatief effect zou kunnen zien ten opzichte van bevolkingsgroepen die wél veel koolhydraten eten. Als je gaat zoeken naar de frequentie van diabetes in Inuit-groepen zie je echter al snel dat deze hoger liggen dan in bevolkingsgroepen die minder afhankelijk zijn van vleesconsumptie. De suggestie hierbij is ook dat de hoeveelheid vet in een dieet een bepalende factor kan zijn voor de ontwikkeling van diabetes (het wordt in ieder geval vaak genoemd als een negatieve invloed op het ziektebeeld).
http://ajcn.nutrition.org/content/75/5/951.2.long