vegetarische leeuwen !

TV, radio, kranten, enz.

Moderators: Morality, Rorrim

Plaats reactie
herwin
Berichten: 251
Lid geworden op: wo okt 05, 2005 16:43
Locatie: amsterdam
Contacteer:

vegetarische leeuwen !

Bericht door herwin » zo mar 30, 2008 11:26

leuk stukje in de kwaliteitskrant de Telegraaf over vegetarische leeuwen in Blijdorp. telegraaf lezertjes kunnen helaas niet (zoals gebruikelijk) reageren op dit artikeltje, dus geen reacties als "die vegetariers zijn een stelletje linkse extremisten" enzo :-P

http://www.telegraaf.nl/binnenland/3670 ... ier__.html

Gebruikersavatar
Vegantastic
Site Admin
Berichten: 8198
Lid geworden op: ma feb 10, 2003 13:19
Leefwijze: veganist
Contacteer:

Re: vegetarische leeuwen !

Bericht door Vegantastic » zo mar 30, 2008 11:32

Ik denk dat we hier te maken hebben met een 1 april grap.

Er heeft trouwens wel een vegetarische leeuw bestaan.

Apraxia
Berichten: 1173
Lid geworden op: do nov 21, 2002 14:03
Leefwijze: veganist

Re: vegetarische leeuwen !

Bericht door Apraxia » zo mar 30, 2008 14:13

Ik zat ook al gelijk aan een 1 april grap te denken. Beetje vroeg alleen ;)
Vegetarisch voedsel voor dieren in Blijdorp

Bijna alle dieren in de Rotterdamse diergaarde Blijdorp krijgen nog dit jaar vegetarisch voedsel. Sommige beesten moeten het nu al stellen zonder vlees, maar straks hoeven ook de meeste carnivoren daar niet langer op te rekenen. De dierentuin heeft daartoe besloten in overleg met de Nederlandse Vegetariërsbond (NVB).

Vegetarisch voedsel zou positieve effecten hebben op het welzijn van de dieren. Het bevordert de gezondheid en de dieren leven langer, stelt de NVB. De bond wijst erop dat roofdieren in het wild ook regelmatig fruit en bladeren eten.

Een ander argument om vlees van het menu te schrappen, is dat het aansluit bij de keuze van Blijdorp om als dierentuin klimaatvriendelijk te opereren, meldt de NVB. Minder vlees eten betekent minder uitstoot van broeikasgassen. Bovendien leidt het verbouwen van veevoer tot ontbossing, wat er weer voor zorgt dat diersoorten verdwijnen.

Diergaarde Blijdorp gaat het vegetarische dieet in etappes invoeren en gebruikt hiervoor twee maanden per diersoort. Hierbij worden de dieren intensief gevolgd door een groep onderzoekers van de Universiteit Utrecht. Aantrekkelijk voor de bezoekers is dat het aantal voedermomenten voor de meeste dieren zal worden verhoogd.

Onderzoeken in Finland, India en de VS tonen aan dat carnivoren die overstappen op vegetarische voeding langer leven. Zo heeft onlangs in de Delhi Zoological Park in New Delhi, India, de Bengaalse tijger Shiva de recordleeftijd van 27 jaar bereikt, waarvan de laatste zeventien jaar op vegetarische voeding. Voor tijgers in gevangenschap is dit twaalf jaar ouder dan gemiddeld.

Edit: Veganfantasie > het is denk ik pakkender als je de titel wat meer uptodate maakt zodat men gelijk een idee heeft waar deze draad over gaat. Ik had bijv. deze titel al gezien maar niet geopend omdat ik dacht dat het de zoveelde discussie was oid. Het zei me iig niet zoveel. Had niet door dat het hot news was. Totdat ik dit onderwerp op een andere site tegenkwam (met een pakkende titel ;)) en het bericht hier wilde gaan plaatsen. Toen ik toen deze naam zag ging er pas een belletje rinkelen.
Maar goed...misschien lezen anderen hier wel alles ;)

herwin
Berichten: 251
Lid geworden op: wo okt 05, 2005 16:43
Locatie: amsterdam
Contacteer:

Re: vegetarische leeuwen !

Bericht door herwin » zo mar 30, 2008 15:37

een open deur, maar de helft van alle telegraafartikelen kan je beschouwen als een 1 april grap.

ff de Blijdorp website bekeken en wat lees ik daar :

"dinsdag om 11 uur worden de eerste vegetarische hapjes gevoerd aan de leeuwen."

en dinsdag is het...jawel 1 april !

dierentuin humor zullen we maar denken.

Gebruikersavatar
Tieske
Moderator
Berichten: 495
Lid geworden op: vr feb 16, 2007 11:24

Re: vegetarische leeuwen !

Bericht door Tieske » ma mar 31, 2008 9:29

http://www.vegetariers.nl/actualiteiten ... &rubriek=3" target="_blank

Het artikel staat ook op de website van de NVB... misschien toch geen grap dan?

Gebruikersavatar
Vegantastic
Site Admin
Berichten: 8198
Lid geworden op: ma feb 10, 2003 13:19
Leefwijze: veganist
Contacteer:

Re: vegetarische leeuwen !

Bericht door Vegantastic » ma mar 31, 2008 11:07

Jawel, een publiciteitsstunt. Ze hebben het wel in samenwerking met de dierentuin gedaan.

Gebruikersavatar
Valkyrjur
Berichten: 673
Lid geworden op: wo dec 13, 2006 13:52
Leefwijze: veganist
Locatie: Leeuwarden

Re: vegetarische leeuwen !

Bericht door Valkyrjur » ma mar 31, 2008 16:16

Wat een flutgrap. Verzin dan iets leuks.

herwin
Berichten: 251
Lid geworden op: wo okt 05, 2005 16:43
Locatie: amsterdam
Contacteer:

Re: vegetarische leeuwen !

Bericht door herwin » di apr 01, 2008 0:15

zou wel leuk zijn als er dinsdag tijdens de "vegetarische voedering" een vegetarier van de Vegetariers Bond bij is, en per ongeluk in de leeuwenkuil valt en op wordt gepeuzeld door de leeuwen, dan krijgt de grap "Leeuw eet Vegetarisch" toch nog een onverwachte leuke wending :mrgreen:

Gebruikersavatar
raymond
Berichten: 187
Lid geworden op: zo nov 05, 2006 21:08
Leefwijze: veganist

Re: vegetarische leeuwen !

Bericht door raymond » di apr 01, 2008 20:31

Leeuwen aan de sla

De roofdieren in Diergaarde Blijdorp gaan niet overstappen op vegetarische voeding, ondanks een persbericht dat de Nederlandse Vegetariersbond afgelopen zondag verstuurde in samenwerking met Blijdorp. Vandaag werd in Blijdorp bekend gemaakt dat het een 1 aprilgrap betrof. De bezoekers en journalisten die vanmorgen wilden ervaren hoe de leeuwen op hun slahapje zouden reageren, konden er over het algemeen wel de humor van inzien. Na de uitzending bij VARA Vroege Vogels afgelopen zondag, werden Blijdorp en de Bond voor Vegetariërs overspoeld met telefoontjes van geïnteresseerde maar ook wel bezorgde of verontwaardigde mensen. Veel van hem bleven tot op de dag van vandaag geloven dat de roofdieren in Blijdorp echt zouden overstappen op plantaardige voeding.

De leeuwen reageerden aanvankelijk een beetje lauwtjes op het aangeboden groenvoer waar stiekem wat vleesbrokjes in waren verstopt. Af en toe namen ze eens een hapje, maar ze liepen niet over van enthousiasme, totdat leeuwenmoeder Shanti en dochter Bente in de gaten kregen dat je ook heel leuk met de kratten kon spelen. Zo diende het voedsel uiteindelijk als een vorm van gedragsverrijking.

Hoewel het een 1 aprilgrap betrof, is het wel degelijk waar dat Blijdorp zich inzet om de natuur te beschermen en het milieu zo min mogelijk te belasten. Dit blijkt o.a. uit de deelname aan ruim 80 fokprogramma's van bedreigde diersoorten, de diverse energiebesparende maatregelen (zonnepanelen, houtsnipperkachels, FSC-houtmaar het geldt zeker ook voor voeding van mens en dier. Blijdorp voert de dieren 'goede vis' en ook in de restaurants wordt 'goede vis' en diverse biologische producten verkocht. De dieren die graag fruit eten zoals bijvoorbeeld de gorilla's genieten dagelijks van bananen die zijn voorzien van het Oké label.

Op http://www.diergaardeblijdorp.nl/vegetarisch" target="_blank is een filmpje te zien van het vegetarische eetfestijn van de leeuwen.

Blijdorp
DN 01/04/2008

vegalan
Berichten: 2083
Lid geworden op: za jan 25, 2003 14:45
Leefwijze: veganist

Re: vegetarische leeuwen !

Bericht door vegalan » ma aug 04, 2008 20:07


Plaats reactie