Word je depressief van vegetarisch te eten?

TV, radio, kranten, enz.

Moderators: Morality, Rorrim

Plaats reactie
Gebruikersavatar
@rno
Berichten: 452
Lid geworden op: wo mei 26, 2010 6:54
Leefwijze: veganist

Word je depressief van vegetarisch te eten?

Bericht door @rno »

Artikel van EOS-wetenschap ( https://www.eoswetenschap.eu/voeding/wo ... ch-te-eten )

"Minder of geen vlees eten is goed voor onze gezondheid en het milieu. Maar gelukkiger worden we er niet van. Dit is althans wat nieuw onderzoek beweert.
Waar komt dit nieuws vandaan?

Onderzoekers1 uit het Verenigd Koninkrijk en de VS hebben gegevens uit 1991 en 1992 die verzameld werden in het kader van (postnatale) depressie opnieuw bekeken. Daarbij werd gefocust op het verband tussen vegetarisch eten en depressie. Enkel de gegevens van de mannen (9668) werden gebruikt. Gedurende het onderzoek werden verschillende vragenlijsten ingevuld. Voor het inschatten van het risico op depressie werd gebruik gemaakt van een gestandaardiseerde vragenlijst. Hierin werd nagegaan in welke mate depressieve symptomen aanwezig zijn. De diagnose stellen op basis van deze vragenlijst is evenwel niet mogelijk. Tevens werd aan de deelnemers gevraagd of ze al dan niet vegetariër waren en werd van een 17-tal voedingsmiddelengroepen gevraagd hoe vaak ze gegeten werden per week.

Na statistische analyse besluiten de onderzoekers dat de mannen die vegetarisch aten meer kans hadden op een depressie. Nog volgens de onderzoekers zou dit te wijten zijn aan een tekort aan vitamine B12 en ijzer.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Dit onderzoek is een cross-sectioneel onderzoek waarbij men voor een groep mensen op één specifiek moment naging wat de eetgewoonten waren (vegetarisch of niet) en hoeveel depressieve symptomen aanwezig waren. Met dergelijk onderzoek kan een verband nagegaan worden tussen twee factoren maar kan natuurlijk niet worden uitgemaakt of het gaat om oorzaak en gevolg. De onderzoekers leggen dit verband wel: ze gaan ervan uit dat de depressie het gevolg is van het vegetarisch eten, maar het zou evengoed omgekeerd kunnen, namelijk dat vegetarisch eten het gevolg is van de depressie. Slechts in weinig studies heeft men dit verband onderzocht. Uit een eerder Duits onderzoek 2bij volwassenen bleek dat depressie vaak de aanleiding was om vegetarisch te eten.

"De onderzoekers gaan ervan uit dat de depressie het gevolg is van het vegetarisch eten, maar het zou evengoed omgekeerd kunnen, namelijk dat vegetarisch eten het gevolg is van de depressie"
Als onderbouwing van hun hypothese stellen de onderzoekers dat vegetariërs meer kans hebben op een tekort aan vitamine B12 en/of ijzer en daardoor meer kans hebben op depressie. Verschillende onderzoeken3 vinden inderdaad dat een tekort aan vitamine B12 de kans op depressie kan vergroten. Van ijzer werd dit niet aangetoond.

Tot slot mag niet vergeten worden dat er nog geen eensgezindheid bestaat over het positief verband tussen vegetarisme en depressie. Onder andere een Iraanse studie4 uitgevoerd bij 3846 volwassenen toont net het omgekeerd aan namelijk dat een lacto-ovovegetarisch dieet beschermt tegen depressie.

Conclusie

Op basis van deze studie kan helemaal niet besloten worden dat vegetarisch eten de kans op depressie verhoogt. Beter onderzoek is nodig om na te gaan of er een verband bestaat tussen beide, mogelijk is er helemaal geen verband.
Zodra je vega wordt, moet je een strijd voeren met je smaak en met je sociale omgeving. De meeste mensen op dit forum hebben die strijd gewonnen.

eno2
Berichten: 203
Lid geworden op: zo apr 10, 2011 18:27
Leefwijze: veganist
Locatie: el hierro

Re: Word je depressief van vegetarisch te eten?

Bericht door eno2 »

Ik zeker niet van veganisme al 19 jaar...
Eet wat goed is voor de planeet

Gebruikersavatar
@rno
Berichten: 452
Lid geworden op: wo mei 26, 2010 6:54
Leefwijze: veganist

Re: Word je depressief van vegetarisch te eten?

Bericht door @rno »

Ik ben ook nog geen depressieve vega tegen gekomen. En ik ken er best veel.
Zodra je vega wordt, moet je een strijd voeren met je smaak en met je sociale omgeving. De meeste mensen op dit forum hebben die strijd gewonnen.

Pim
Berichten: 42
Lid geworden op: za mar 29, 2014 18:18
Leefwijze: veganist

Re: Word je depressief van vegetarisch te eten?

Bericht door Pim »

Al meer dan 30 jaar vegan. Zover ik weet nog nooit depressief geweest.

Dit soort onderzoeken vind ik maar onzin. De uitkomst ervan is op deze manier erg makkelijk te beïnvloeden.

Plaats reactie