Eetdagboek

Alles over gezondheid en veganisme. Over vitamines en mineralen. Over afvallen en aankomen.

Moderators: Martine, Rorrim

Plaats reactie
Lisa
Berichten: 343
Lid geworden op: do jun 19, 2014 19:53
Leefwijze: veganist

Re: Eetdagboek

Bericht door Lisa »

Peulvruchten, noten en zaden en vezels eet ik naar mijn inziens echt ruim voldoende.
Maar goed blijkbaar niet dus.
En we eten juist altijd zo veel groenten savonds, zeker zonder vlees natuurlijk, is vaak een extra portie groente.
Nou ja, toch maar eens extra op gaan letten

Martine
Moderator
Berichten: 2902
Lid geworden op: za aug 06, 2011 17:21

Re: Eetdagboek

Bericht door Martine »

Dit is een soort schijf van vijf voor vegans, om je een idee te geven. Je kunt het plaatje vergroten door erop te klikken. Elke dag kies je uit de vakjes verschillende voedingsmiddelen tot je ongeveer aan het aangeraden aantal porties komt, met extra nadruk op de calciumrijke producten aan de rand van het bord. http://www.theveganrd.com/food-guide-for-vegans

Een portie/'serving' is bijvoorbeeld een handje nootjes, een glas sojamelk, 100 gram tofu/tempeh/vleesvervanger, een halve tot een hele kop groente, een gemiddeld stuk fruit etc.
Kom eens kijken op Vegetus en Gewoon Vegan!

Stipp
Berichten: 424
Lid geworden op: vr mei 31, 2013 20:57
Leefwijze: flexanist

Re: Eetdagboek

Bericht door Stipp »

Ontbijt 3/4 ananas
Lunch, volkoren pita's met allerlei groenvoer en een klodder mayo.
http://www.mijnalbum.nl/Foto550-PLFFLCCA.jpg
Tussendoor een bakje groentechips
Avondeten cannelloni, heb hierna nog een keer de helft hiervan opgeschept.
http://www.mijnalbum.nl/Foto550-VK4JLCVI.jpg
Groetjes Suzanne

indra
Berichten: 667
Lid geworden op: zo nov 11, 2007 18:31
Leefwijze: veganist

Re: Eetdagboek

Bericht door indra »

die cannellloni, recept? looking good!

Stipp
Berichten: 424
Lid geworden op: vr mei 31, 2013 20:57
Leefwijze: flexanist

Re: Eetdagboek

Bericht door Stipp »

hen geen precies recept omdat ik het gaandeweg uitgeprobeerd heb :mrgreen:
Cannelloni gevuld met champignons, ui, knoflook, rode peper en spinazie. Tomatensaus gemaakt in de InstantPot (pressurecooker) van ui, knoflook, tomaten vers en uit blik, aubergine, marjolijn en peper, 30 minuten op hoog en daarna gepureerd met de staafmixer. Bechamelachtige saus van kokosolie, bloem, sojaroom, bouillonblokje, peper, oregano en flink wat gistvlokken. 40 minuten op 180 graden in de oven.
Groetjes Suzanne

Stipp
Berichten: 424
Lid geworden op: vr mei 31, 2013 20:57
Leefwijze: flexanist

Re: Eetdagboek

Bericht door Stipp »

Ontbijt smoothie van sinaasappel, banaan, romaine sla, hennepzaad, cacaopoeder en vitamines

Lunch
Quinoasalade met mango
http://www.mijnalbum.nl/Foto550-JONA3RZC.jpg

TD Halve kom tomatensoep en 4 beschuiten

Diner
Rijst met champignon chili
http://www.mijnalbum.nl/Foto550-ZWJNZJLC.jpg

Morgen dagje van restjes denk ik, heb nog zoveel over.
Groetjes Suzanne

Sandraak
Berichten: 21
Lid geworden op: za mei 31, 2014 18:55
Leefwijze: veganist

Re: Eetdagboek

Bericht door Sandraak »

Lekker allemaal zeg! Die salade met mango, hmmm!
Ik heb wat eenvoudige dagen gehad qua eten. Op het moment ben ik het boek 'eat to live' aan het lezen. Uitgangspunt is o.a. zoveel mogelijk eten zonder zout. Pffff dat vind ik wennen hoor, en nog niet zo heel lekker. :-)

Vanavond eet ik.....tadaaa spruitjes!! Het wordt 20 graden maar goed, ik ben daar zo dol op!

Stipp
Berichten: 424
Lid geworden op: vr mei 31, 2013 20:57
Leefwijze: flexanist

Re: Eetdagboek

Bericht door Stipp »

De mangosalade en chili van gisteren komen uit het Eat To Live kookboek :mrgreen:
Groetjes Suzanne

Stipp
Berichten: 424
Lid geworden op: vr mei 31, 2013 20:57
Leefwijze: flexanist

Re: Eetdagboek

Bericht door Stipp »

Ontbijt salade van ananas, meloen en aardbei
Lunch en diner
Pompoen-wortelsoep en seitanbroodjes
http://www.mijnalbum.nl/Foto550-W3KGOR6R.jpg
Groetjes Suzanne

Gebruikersavatar
jet
Moderator
Berichten: 3881
Lid geworden op: vr jun 08, 2007 21:52
Leefwijze: veganist

Re: Eetdagboek

Bericht door jet »

Had je die seitanbroodjes zelf gemaakt, of ergens kant-en-klaar gekocht?
The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it.

Martine
Moderator
Berichten: 2902
Lid geworden op: za aug 06, 2011 17:21

Re: Eetdagboek

Bericht door Martine »

Gisteren zijn we gaan fietsen met Davids vaders en aten we de lunch en het avondeten bij hen.

Ontbijt: muesli met sojamelk
Lunch: drie boterhammen met hummus en eentje met pure hagelslag
Tussendoor: een mueslireep, twee-drie handjes naturel chips, een paar cherrytomaatjes, een biertje en fris
Avondeten: aardappelen, bloemkool, Vivera nuggets, salade met tomaat, komkommers op zuur

Vandaag
Ontbijt: muesli met sojamelk
Lunch: salade met jonge kapucijners, appel, augurk en Wilmersburgerkaas
Avondeten wordt denk ik zelfgemaakte kikkererwtenburgers, salade en een maiskolf.
Tussendoortjes: gedroogde abrikozen, rijstwafels met pindakaas
Kom eens kijken op Vegetus en Gewoon Vegan!

Framboos
Berichten: 4645
Lid geworden op: do nov 18, 2004 13:55

Re: Eetdagboek

Bericht door Framboos »

Martine schreef:Gisteren zijn we gaan fietsen met Davids vaders en aten we de lunch en het avondeten bij hen.

Ontbijt: muesli met sojamelk
Lunch: drie boterhammen met hummus en eentje met pure hagelslag
Tussendoor: een mueslireep, twee-drie handjes naturel chips, een paar cherrytomaatjes, een biertje en fris
Avondeten: aardappelen, bloemkool, Vivera nuggets, salade met tomaat, komkommers op zuur

Vandaag
Ontbijt: muesli met sojamelk
Lunch: salade met jonge kapucijners, appel, augurk en Wilmersburgerkaas
Avondeten wordt denk ik zelfgemaakte kikkererwtenburgers, salade en een maiskolf.
Tussendoortjes: gedroogde abrikozen, rijstwafels met pindakaas
Hoe groot zijn jouw salades? Als je de ene dag vier boterhammen eet (zou ik het ook op kunnen overleven een middag), maar de volgende dag 'alleen maar' een salade... tenzij je die uit een wasteil eet natuurlijk.

Geen kritiek hoor! Ben alleen nieuwsgierig. De meeste ontbijten en lunchen hier in deze draad lijken me zo weinig calorieën bevatten; dan zou ik tegen drie uur zo'n honger hebben dat ik alles wat los en vast zit naar binnen werk..

Martine
Moderator
Berichten: 2902
Lid geworden op: za aug 06, 2011 17:21

Re: Eetdagboek

Bericht door Martine »

In deze salade ging een heel potje jonge kapucijners, een appel en 50 gram Wilmersburger. Dat is inderdaad een flinke bak vol, alles bij elkaar ongeveer 400 caloriën. Vier bruine boterhammen met hummus is ongeveer 450 caloriën, dus het ontloopt elkaar niet zo veel. Ik eet meestal redelijk lichte maaltijden omdat ik geen fysiek werk doe en ook graag tussendoortjes eet.

Meestal zijn mijn dagen ongeveer zo verdeeld: ontbijt 300 calorieën, lunch 400-500, avondeten 700-800 en 300-400 aan tussendoortjes. Ik eet 1800 à 2000 caloriën per dag. (weet ik uit ervaring omdat ik het af en toe een paar dagen bijhou)
Kom eens kijken op Vegetus en Gewoon Vegan!

Stipp
Berichten: 424
Lid geworden op: vr mei 31, 2013 20:57
Leefwijze: flexanist

Re: Eetdagboek

Bericht door Stipp »

jet schreef:Had je die seitanbroodjes zelf gemaakt, of ergens kant-en-klaar gekocht?
Ik heb ze zelf gemaakt.
Groetjes Suzanne

Gebruikersavatar
jet
Moderator
Berichten: 3881
Lid geworden op: vr jun 08, 2007 21:52
Leefwijze: veganist

Re: Eetdagboek

Bericht door jet »

recept? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it.

Stipp
Berichten: 424
Lid geworden op: vr mei 31, 2013 20:57
Leefwijze: flexanist

Re: Eetdagboek

Bericht door Stipp »

Voor 15 mini’s en 8 middelgrote broodjes

2 rollen Tante Fanny bladerdeeg, 1 in 15 stukken en 1 in 8 stukken
350 gram seitan
2 el olijfolie
1 ui, gesnipperd
3 tenen knoflook (meegekookt bij het maken van de seitan)
3 tl gehaktkruiden
2 el ketjap
2 el sriracha
2 el paneermeel
2 el bloem
Scheut sojamelk + wat extra om te bestrijken
Sesamzaadjes

Maal de seitan met de knoflook fijn in een keukenmachine.
Verhit 2 el olijfolie in een hapjespan, fruit de gesnipperde ui een aantal minuten aan. Voeg de seitan toe en bak even mee.
Voeg de gehaktkruiden, ketjap en sriracha toe, bak 3 minuten mee.
Vervolgens voeg je de paneermeel toe en roer even door, daarna gaat de bloem erbij, bak de bloem even mee zodat deze gaar wordt. Met een scheut sojamelk maak je er vervolgens een beetje een plakkerig geheel van zodat de seitan niet uit de broodjes valt.
Laat de vulling wat afkoelen zodat je deze kan verwerken.
Haal het bladerdeeg uit de koelkast. Verwarm de oven voor op 210 graden.
Vul het bladerdeeg met de seitanvulling, vouw dicht en leg ze op een bakblik met bakpapier.
Besmeer met sojamelk en bestrooi met sesamzaadjes.

Bak de broodjes 20 minuten in de oven, na 15 minuten heb ik het bakblik omgedraaid zodat alle broodjes goed bruin werden, maar dat kan ook aan mijn oven liggen.

Ik heb de seitan zelf gemaakt, wil je dat recept ook?
Groetjes Suzanne

Framboos
Berichten: 4645
Lid geworden op: do nov 18, 2004 13:55

Re: Eetdagboek

Bericht door Framboos »

Martine schreef:In deze salade ging een heel potje jonge kapucijners, een appel en 50 gram Wilmersburger. Dat is inderdaad een flinke bak vol, alles bij elkaar ongeveer 400 caloriën. Vier bruine boterhammen met hummus is ongeveer 450 caloriën, dus het ontloopt elkaar niet zo veel. Ik eet meestal redelijk lichte maaltijden omdat ik geen fysiek werk doe en ook graag tussendoortjes eet.

Meestal zijn mijn dagen ongeveer zo verdeeld: ontbijt 300 calorieën, lunch 400-500, avondeten 700-800 en 300-400 aan tussendoortjes. Ik eet 1800 à 2000 caloriën per dag. (weet ik uit ervaring omdat ik het af en toe een paar dagen bijhou)
Altijd interessant om te lezen hoe iemand anders dat doet. :)

Gebruikersavatar
jet
Moderator
Berichten: 3881
Lid geworden op: vr jun 08, 2007 21:52
Leefwijze: veganist

Re: Eetdagboek

Bericht door jet »

Ik heb de seitan zelf gemaakt, wil je dat recept ook?
Uiteraard! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it.

Stipp
Berichten: 424
Lid geworden op: vr mei 31, 2013 20:57
Leefwijze: flexanist

Re: Eetdagboek

Bericht door Stipp »

U vraagt wij draaien :mrgreen:

Na bereiding ongeveer 1200 gram

Seitan:
3 cups Bio Seitan Fix
3 cups water

Bouillon:
1,8 liter water
3 bouillonblokjes
3 tenen knoflook, gepeld heel
1 hele gepelde ui
1 winterwortel in stukken
1 chilipeper, zonder zaadjes in 2 stukken
2 laurierblaadjes
6 peperkorrels

Meng voor de seitan de seitan fix en het water door elkaar, kneed even door.

In een soeppan alle ingrediënten voor de bouillon doen. De seitan vervolgens in stukken knippen (makkelijker dan snijden) en aan de bouillon toevoegen. De bouillon aan de kook brengen, op een zacht vuurtje ongeveer 20 minuten laten koken.

De seitan af laten koelen in de bouillon. Daarna kun je de seitan verwerken naar wens in allerlei gerechten. De bouillon heb ik gebruikt om pompoen-wortelsoep te maken, zonde om weg te gooien tenslotte.
Groetjes Suzanne

Assie
Berichten: 1084
Lid geworden op: vr mei 31, 2013 7:52
Leefwijze: veganist
Locatie: Vinkeveen
Contacteer:

Re: Eetdagboek

Bericht door Assie »

Ontbijt: quinoa met gedroogd fruit, noten, zaden en thee
Tussendoor/lunch (aansluitend): dubbele cappo met 2 mueslibroodjes, 1 boterham pruimenjam, thee
Tussendoor: kwart grote watermeloen, water
Diner: poging pasta pomodoro zoals bij de Italiaan (niet helemaal geslaagd), met salade
Avond: bakje verse appelmoes, thee

http://i1206.photobucket.com/albums/bb4 ... 193121.jpg

Plaats reactie