SOJA en Tofu waarschuwing!

Alles over gezondheid en veganisme. Over vitamines en mineralen. Over afvallen en aankomen.

Moderators: Martine, Rorrim

Plaats reactie
dierenleed
Berichten: 12
Lid geworden op: di jan 03, 2006 1:38
Locatie: Roermond

SOJA en Tofu waarschuwing!

Bericht door dierenleed »

Kan iemand iets zinnigs zeggen over deze informatie?

http://utopia.knoware.nl/~wwitsel/main/ ... ht.3g.html
De mate van beschaving van een maatschappij is af te meten aan de wijze waarop die omgaat met dieren(Ghandi).

Paula
Berichten: 26
Lid geworden op: vr dec 02, 2005 23:31

Bericht door Paula »

Tja, wat moet je daar nou weer van denken :( , ben erg benieuwd naar de verdere reacties.

-gebruikergewist-

Bericht door -gebruikergewist- »

Ik heb op de site van Erik wel wat informatie daarover gevonden: hier en hier. Verder weet ik ook niet in hoeverre het waar is, ik denk dat je het allemaal maar met een flinke korrel zout moet nemen.

Vegantastic
Site Admin
Berichten: 8198
Lid geworden op: ma feb 10, 2003 13:19
Leefwijze: veganist
Contacteer:

Bericht door Vegantastic »

tsja.. er zijn wel her en der onderzoeken over, maar nog tig keer zoveel die positief zijn :)

dierenleed
Berichten: 12
Lid geworden op: di jan 03, 2006 1:38
Locatie: Roermond

Bericht door dierenleed »

Hier nog wat info :shock:

http://www.praktijkvanas.nl/artikel/Ont ... sdieet.htm

Vooral dit;

7.Sojaboonlectinen bevatten verschillende koolhydraten. De sterkste hechting vindt plaats via galactosamine. Het reageert weinig tot niet met bloedgroep B en O. Bij sommige mensen met bloedgroep A zal soja-agglutinatie van het rode bloed veroorzaken. Sojalectinen stimuleren groei van het darmepitheel en pancreasweefsel. Teveel sojagebruik is ongunstig en vermindert de opname van ijzer. Wanneer sojalectine direct in de bloedbaan wordt gebracht, remt het tumorcellen.
De mate van beschaving van een maatschappij is af te meten aan de wijze waarop die omgaat met dieren(Ghandi).

Gebruikersavatar
Kirsty xvx
Berichten: 1999
Lid geworden op: ma jun 20, 2005 9:10
Leefwijze: veganist

Bericht door Kirsty xvx »

aha dat verklaart waarom ik niet afval *is soyaaddict*
Put a ribbon round my neck and call me a libertine
I will sing you songs of dreams I used to dream
I will sail away on seas of silver and gold
Until I reach my home

vegalan
Berichten: 2083
Lid geworden op: za jan 25, 2003 14:45
Leefwijze: veganist

Bericht door vegalan »

Lectinen (voedingsmiddelen bevatten bepaalde eiwitten die lectinen worden genoemd).

Ook bevat soja de stof lectine die het voor de darmen moeilijker maakt om bouwstoffen uit de voeding op te nemen. Hierdoor kunnen tekorten ontstaan aan belangrijke vitamines zoals vitamine A, D, E en B12.

In rauwe peulvruchten zoals bonen, linzen, erwten en kapucijners, maar ook in sperziebonen en snijbonen, zitten zogenaamde lectinen. Dit zijn stoffen die schadelijk kunnen zijn voor mensen die bonen rauw eten.
Lectinen worden onschadelijk door de verse bonen beetgaar te koken of de rauwe peulvruchten te weken en in tien tot twintig minuten gaar te koken. Bij roerbakken is het belangrijk sperziebonen en snijbonen beetgaar te laten worden. Peulvruchten en bonen die u diepgevroren koopt en peulvruchten en bonen in pot of blik zijn al voldoende verhit. Daardoor zitten er geen schadelijke hoeveelheden van deze stoffen meer in de groente.

Oplossing: verhitten!

Het bloedgroepdieet van D'Adamo.
De waarde van dit dieet is nogals twijfelachtig!

Fytaatzuur????? (chemische-tructuur niet kunnen vinden, misschien bedoeldt men fytaanzuur?)

Sojabonen bevatten ook grote hoeveelheden fytaatzuur. Fytaatzuur remt de opname van calcium, magnesium, koper, ijzer en zink. Het fytaatzuur uit soja belemmert vooral de opname van zink.
Pffffffffffffff En dan volgt een zink (stink) verhaal!

De negatieve effecten van fytaatzuur zijn in vele wetenschappelijke onderzoeken vastgelegd. Onderzoek in derde wereldlanden waar de bevolking via ontwikkelingshulp programma?s geleerd is om soja te verbouwen en te eten geeft aan dat een groot deel van de bevolking defici?nt is aan bovengenoemde mineralen.

Fytaanzuur (Fytaanzuur (bloed) ≤ 9.00?mol/L)

Een dieet waarin niet of nauwelijks producten van met name herkauwers (vooral de koe, schaap en geit) zijn opgenomen, is bevorderlijk voor het welbevinden van een kind met RCDP. Kinderen met RCDP hebben over het algemeen meer last van luchtweginfecties. fytaanzuur, worden in het peroxisoom afgebroken
Fytaanzuur zit met name in vlees, vis en zuivelproducten zoals melk en kaas.
Nadere Producten die de stof fytaanzuur (vetzuur) bevatten zijn onder andere: groen fruit en groene groenten, boter, eierdooier, tonijn, kabeljauw, schelvis, lamsvlees, wit brood, witte rijst en gekookte aardappelen.
Stapeling van fytaanzuur leidt tot zenuw - en netvliesbeschadiging.


Aluminium

Aluminium in soya.
Tofu, een sojaproduct, versnelt de veroudering van de hersenen.
Soja extract, de grondstof voor producten als Tofu wordt gemaakt door eerst via een alkaline oplossing alle vezels uit de sojabonen te verwijderen waarna het soja extract via een zuur uit de oplossing wordt gehaald. Daarna wordt het soja extract opnieuw met alkaline behandeld om de effecten van het zuur te neutraliseren. Al deze behandelingen vinden plaats in aluminium tanks waardoor er een hoge concentratie aluminium in het uiteindelijke product, soja extract, terecht komt. Een te hoge dosis aluminium is zeer schadelij voor onze gezondheid. Campbell concludeert in zijn onderzoek uit 2002 dat aluminium mogelijk de kans het verkrijgen van Alzheimer vergroot. Solfrizzi e.a. komen een jaar later tot dezelfde conclusie.

Niet tofu maar aluminium is schadelijk en dat ligt aan de producent, alsof alle producenten aluminium gebruiken!

Soja preparaten bevatten zeer hoge hoeveelheden aluminium (600 ? 1300 ng/ml versus 4 ? 25 ng/ml in moedermelk). Het aluminium is afkomstig van de additieven die gebruikt worden voor het aanrijken aan mineraal zouten. De toxiciteit van aluminium kenmerkt zich door neerslag in het bot en in het centraal zenuwstelsel, in het bijzonder bij pati?nten met nier-insuffisci?ntie, en onder andere bij prematuren. Bij een gezonde zuigeling is nooit een symptomatische aluminium-intoxicatie beschreven.

Aluminium en vitamine D
Te veel vitamine D (o.a. in veel dierlijke producten) kan toxisch zijn en kan resulteren in te hoge calcium niveaus in het bloed en in de urine, in toegenomen aluminium absorptie in het lichaam en calcium afzetting in zachte weefsels.

Aluminium in andere producten etc.
Vermijd aluminium bevattende voedselsoorten zoals commerci?el zout, bakpoeder en antaciden. Gebruik geen aluminium kookpannen etc., of deodoranten die aluminium bevatten. En wie weet ook nog wel in de zuivel-industrie? Dairy Farmers of America (DFA) heeft melk verpakt in slanke blikjes ge?ntroduceerd. ... De aluminium blikjes worden geleverd door Rexam. Packexpo, 20/03/06 .. En de melk werd vroeger opgevangen in een aluminium emmer!

De Amerikaan Harold D. Foster beweert dat de echte oorzaak van Alzheimer wordt veroorzaakt door aluminium, met name bij een groep mensen die meer gevoelig zijn voor dit toxische metaal.

http://www.hdfoster.com/Foster_Alzheimers.pdf

Wetenschappers geloven dat aluminium zouten in deodoranten de kans op borstkanker kunnen verhogen maar vinden het wel wenselijk dat deze theorie verder wordt onderzocht.

http://www.forbes.com/lifestyle/health/ ... 31342.html

De huidige kunstvoeding is bijna gelijk aan moedermelk, maar Kunstvoeding bevat veel meer aluminium, magnesium, cadmium, lood en ijzer dan moedermelk. En het bevat aanzienlijk meer eiwitten dan moedermelk.

Met gebruikt aluminium en nikkel om bepaalde plantaardige vetten te verharden, en daar worden chips in gebakken! Hierbij ontstaan verder nogal wat kankerverwekkende stoffen.

Gemiddeld neemt een volwassene ongeveer vijf mg aluminium per dag op uit zijn voedsel. Sommige producten kunnen relatief veel aluminium bevatten. Dit geldt vooral voor aardappelen, spinazie en thee. Op dit moment is er weinig bewijs dat aluminium onmiddellijk giftig is als het in grotere hoeveelheden met verschillende voedingsmiddelen, drinkwater en vele neutraliserende middelen wordt opgenomen (wereldgezondheidsorganisatie, 1997)

Soms zijn aan voedingsmiddelen voor kinderen bepaalde voedingsstoffen toegevoegd die een verhoogd aluminiumgehalte hebben. De hoeveelheid aluminium in voedsel kan licht toenemen door het gebruik van aluminium keukengerei en aluminiumfolie. Drinkwater is verantwoordelijk voor vier procent van de totale aluminiumopname. Een deel van het aluminium in drinkwater is afkomstig van het waterzuiveringsproces.
Er is wel eens gesuggereerd dat langdurige blootstelling aan aluminium kan leiden tot het ontstaan of aan een snelle verergering van de ziekte van Alzheimer. Onderzoek heeft dit echter nog niet kunnen aantonen.

Aluminium wordt veel-vuldig gebruikt: als verpak-kingsmateriaal aluminium folie, de binnenkant van pakken sap of melk; in bak-poeder, aluminiumhydroxide als conserveermiddel voor vaccins, zelfs als anti kleef-middel in zout en suiker.

Phytoestrogenen.

Deze sojamelk bevat echter een grote hoeveelheid phytoestrogenen. Dat zijn stoffen met de eigenschappen die overeenkomen met die van het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Onderzoek van Tuohy uit 2003 laat zien dat het niveau van deze plantaardige vrouwelijke hormonen bij baby?s, die met soja melk worden gevoed, factoren hoger ligt dan bij vrouwen die tijdens de overgang een soja dieet volgen. En dat is niet verwonderlijk omdat onderzoek aangeeft dat jonge kinderen de isoflavonen (phytoestrogenen) uit soja beter opnemen.

Babies die gevoed worden met babyvoeding die op soya is gebaseerd hebben 13.000 tot 22.000 maal meer oestrogenen in het bloed dan babies die op melk gebaseerde babyvoeding krijgen. Zuigelingen die uitsluitend gevoed werden met babyvoeding op basis van soya krijgen het evenredige van minstens 5 anti-babypillen per dag binnen

Fyto-oestrogenen verlagen longkankerrisico
Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat door het eten van voedsel dat fyto-oestrogenen bevat het risico longkanker te krijgen met 21 tot 46% afneemt. Bij mannen is het effect duidelijker dan bij vrouwen.

Fyto-oestrogenen zijn te vinden in soja, graan, wortelen, spinazie, broccoli en diverse andere groenten en fruitsoorten. Tijdens een onderzoek waaraan 1.674 longkankerpati?nten deelnamen, bleek dat zij doorgaans minder fyto-oestrogenen binnenkregen dan controlepersonen. Volgens de onderzoekers moet deze bevinding tijdens grotere onderzoeken worden bevestigd.


Isoflavonen
Er bestaan alleen Aziatische studies over het effect van de isoflavonen in soja. In Azi? komen hart- en vaatziekten, bepaalde kankers, osteoporose en andere symptomen van de menopauze minder voor dan in het Westen. Uit verschillende studies blijkt dat de isoflavonen in soja-eiwitten een gunstig effect hebben op de bloeddruk, op de werking van de aders en de bloedplaatjes, op de verbranding van de slechte cholesterol, op het beendergestel en ook bij opvliegers. Voeding op basis van soja zou ook het risico op borstkanker en prostaatkanker verminderen, maar een rechtstreeks verband is totnogtoe niet aangetoond.
Als fyto-oestrogenen echt schadelijk waren, had Azi? al lang de alarmbel geluid. Daar worden sojaproducten al eeuwenlang in grote hoeveelheden gegeten.

Populariteit van isoflavones - De rol van isoflavonen wordt meer en meer erkend en is momenteel het onderwerp van vele onderzoeken. De isoflavonen blijken een beschermende invloed te hebben bij het voorkomen van hormoonafhankelijke kankers zoals borstkanker.

Isoflavonen hebben een gelijkaardige structuur als die van de het vrouwelijke oestrogeen en zijn in staat om zich op oestrogeenreceptoren van cellen te fixeren die agonistisch en/of anti-agonistisch werken. Isoflavonen kunnen de werking van oestrogenen verzwakken door te binden op de oestrogeen receptorplaatsen. Sommige risico's verbonden met een hoog oestrogeen gehalte kunnen op deze manier worden verminderd. Anderzijds kunnen isoflavonen de werking van oestrogenen versterken. Bv. als tijdens de menopauze het gehalte van oestrogeen daalt, compenseren de isoflavonen dit door zich aan de oestrogeen receptorplaatsen te binden en een zwakke oestrogene werking uit te voeren, met als resultaat een verlichting van de menopauze symptomen.


Oestrogeen in melk

We zijn bijzonder bezorgd over koemelk, die aanzienlijke hoeveelheden oestrogenen bevat. Wanneer we koemelk als een van de belangrijke routes van menselijke blootstelling aan oestrogenen vernoemen, is de algemene reactie van Westerse mensen dat "de mens nu al 2000 jaar koemelk drinkt zonder klaarblijkelijke schade." De melk die we nu consumeren is echter aanzienlijk verschillend van de melk van 100 jaar geleden. Anders dan hun op weiland grazende tegenhangers van 100 jaar geleden, zijn moderne zuivelkoeien gewoonlijk zwanger en blijven zij melk geven gedurende de laatste helft van hun zwangerschap wanneer de concentratie van oestrogenen in het bloed, en dus in de melk, toeneemt. De correlatie van incidentie en mortaliteitsgraad met omgevingsfactoren in landen overal ter wereld verschaft bruikbare aanwijzingen over de etiologie van kanker. In deze studie, correleerden we de incidentiegraad voor borst-, ovarium- en corpus uteri kankers (1993-97 van 'Cancer Incidence in Five Continents') met voedselinname (1961-97 van FAOSTAT) in 40 landen. Vlees was dichtst gecorreleerd met de incidentie van borstkanker (r=0.827), gevolgd door melk (0.817) en kaas (0.751). Stapsgewijze meervoudige regressie analyse (SMRA) identificeerde vlees als de factor die meest bijdroeg aan de incidentie van borstkanker ([R]=0.862). Melk was dichtst gecorreleerd met de incidentie van ovariumkanker (r=0.779), gevolgd door dierlijke vetten (0.717) en kaas (0.697). SMRA gaf aan dat melk plus kaas de grootste bijdrage leverde tot de incidentie van ovariumkanker([R]=0.767). Melk was dichtst gecorreleerd met kanker van het corpus uteri (r=0.814), gevolgd door kaas (0.787). SMRA leverde ook op dat melk plus kaas de meest significante bijdrage leverde aan de incidentie van corpus uteri kanker ([R]=0.861).
Tot besluit: toegenomen consumptie van voedsel dat afgeleid is van dieren kan schadelijke effecten hebben op de ontwikkeling van hormoon-afhankelijke kankers. Onder de voedingsgebonden risicofactoren, maken we ons meest zorgen over melk en zuivelprodukten omdat de melk die we vandaag drinken geproduceerd wordt van zwangere koeien, waarin de niveaus van oestrogeen en progesteron uitgesproken verhoogd zijn.





Tja wat zullen we nog eten?

Knip en plak werk!

Mave
Berichten: 731
Lid geworden op: do apr 06, 2006 12:46
Leefwijze: vegetarier

Bericht door Mave »

Is het niet gewoon zoals bij (bijna) alles; zolang je het met mate eet is het gunstig voor je gezondheid, en bij teveel wordt t negatief? :? :-P

Wel stom dat er zoveel negatieve kanten over bekend raken trouwens. (inderdaad, wat kun je nu tegenwoordig w?l eten met ''een gerust hart'' :S )

Annika
Berichten: 1289
Lid geworden op: wo mei 11, 2005 18:34
Leefwijze: veganist
Locatie: Wormer
Contacteer:

Bericht door Annika »

Mave schreef:Is het niet gewoon zoals bij (bijna) alles; zolang je het met mate eet is het gunstig voor je gezondheid, en bij teveel wordt t negatief? :? :-P

Wel stom dat er zoveel negatieve kanten over bekend raken trouwens. (inderdaad, wat kun je nu tegenwoordig w?l eten met ''een gerust hart'' :S )

Dat is zeker zo....
Maar ik vind dat stukje over aluminium toch wel een beetje zorgelijk :? ...ik drink best veel thee en water enzo....

Mave
Berichten: 731
Lid geworden op: do apr 06, 2006 12:46
Leefwijze: vegetarier

Bericht door Mave »

Annika schreef:

Dat is zeker zo....
Maar ik vind dat stukje over aluminium toch wel een beetje zorgelijk :? ...ik drink best veel thee en water enzo....
Ja, ik ook. Juist omdat ik altijd lees hoe goed dat voor je is :?

*Budha*

Bericht door *Budha* »

nou Gilian McKeith vindt tofu 'n stuff gezond, dus dat wil ook wel wat zeggen denk ik zo. (van wat je eet ben je zelf) en alles is wel ongezond, het fruit dat je eet groeit ook in uitlaatgassen, als je buitenloopt wordt je ook blootgesteld aan allerlei toestanden. dus...gewoon zoals met alles geld, met mate dus niet de hele dag soja(producten) eten.

*budha*

Bericht door *budha* »

sorry ik zie nu dat mave een soortgelijk bericht eerder had gepost :$

Gebruikersavatar
xmarloesx
Berichten: 565
Lid geworden op: zo aug 15, 2004 21:52
Leefwijze: veganist
Contacteer:

Bericht door xmarloesx »

ik vond deze lap tekst :) en vind 'm nogal duidelijk en logisch over komen misschien heb je er wat aan...

http://www.foodrevolution.org/what_about_soy.htm

gr marloes

Jippia

Bericht door Jippia »

Overal zitten negatieve en positieve kanten aan en er zijn inderdaad zoveel dingen die schadelijk zouden zijn, dat je eigenlijk niets meer kunt eten. Alles met mate is mijns inziens ook een beter advies.

Mirjam

Joop
Berichten: 1402
Lid geworden op: di aug 01, 2006 7:56

Bericht door Joop »

Jippia schreef:Overal zitten negatieve en positieve kanten aan en er zijn inderdaad zoveel dingen die schadelijk zouden zijn, dat je eigenlijk niets meer kunt eten. Alles met mate is mijns inziens ook een beter advies.

Mirjam
Nix eten is ook schadelijk uiteindelijk. :roll:

Maar idd alles met mate.

Drawion_Kuda
Berichten: 241
Lid geworden op: zo nov 26, 2006 11:49

Bericht door Drawion_Kuda »

Jippia schreef:Overal zitten negatieve en positieve kanten aan en er zijn inderdaad zoveel dingen die schadelijk zouden zijn, dat je eigenlijk niets meer kunt eten. Alles met mate is mijns inziens ook een beter advies.

Mirjam
Niks eten is idd ook nie gezond:P
maar ik sluit me aan bij wat je zegt, alles heeft negatieve en positieve kanten.

Fontanelle
Berichten: 1713
Lid geworden op: ma nov 07, 2005 21:49
Leefwijze: veganist

Bericht door Fontanelle »

Ach, het dierenleed is vele malen erger dan wat dikker worden v.wege Soja en Tofu. En daarnaast, wie kan me hier bevestigen dat dit onderzoek niet een initiatief is v.uit de vleesbranche. Hetzelfde hebben we nml al gezien bij voedingscentrum die subsidies ontvangen vd bio-industrie.

ingenting
Berichten: 1120
Lid geworden op: zo sep 11, 2005 16:05

Bericht door ingenting »

Fontanelle schreef:Ach, het dierenleed is vele malen erger dan wat dikker worden v.wege Soja en Tofu.
En je kan ook prima gezond leven zonder soja:)
( als je je nu zorgen maakt over sojaproducten etc.)
La maquereau des petits g?teaux (h)

Fontanelle
Berichten: 1713
Lid geworden op: ma nov 07, 2005 21:49
Leefwijze: veganist

Bericht door Fontanelle »

ingenting schreef:En je kan ook prima gezond leven zonder soja:)
( als je je nu zorgen maakt over sojaproducten etc.)
Ja, *mjamm* Seitan :heart:

Jippia

Bericht door Jippia »

Het is wel lastig te vermijden, want bijna overal zit wel soja in, in diverse vormen.

Mirjam

Plaats reactie