wol uit Ierland?

Veganisme en dierenrechten

Moderators: Morality, Martine, Rorrim

Plaats reactie
Cornelia
Berichten: 32
Lid geworden op: zo jun 30, 2013 11:36
Leefwijze: vegetarier

wol uit Ierland?

Bericht door Cornelia » za sep 14, 2013 12:08

Ik zit met een dilemma, ik ben al aardig goed op weg van vegetarier naar nog niet helemaal veganist, maar het komt vanzelf.
Nu heb ik van mijn moeder een nieuw wollen vest gekregen uit Ierland, niet uit Australie waar ze de schapen vreselijk verminken. Het vest komt van een familiebedrijf aldaar, wie heeft ervaring of weet meer van hoe het in Ierland toegaat met de schapen, gaan ze daar diervriendelijk mee om? weet er maar weinig van eigenlijk,

Cornelia
Berichten: 32
Lid geworden op: zo jun 30, 2013 11:36
Leefwijze: vegetarier

Re: wol uit Ierland?

Bericht door Cornelia » za sep 14, 2013 15:14

geef mezelf even antwoord, haha,,


De koude werkelijkheid rond
WOL

In een de van de eerste televisiereclames van het officiële 'wolmerk' kwam een getekende striptease voor van een ooi die verleidelijk haar wollen mantel uitdeed. Er werd in deze reclame de indruk gewekt dat schapen die geschoren worden daar net zomin schade van ondervinden als mensen die hun kleren uittrekken. Sterker nog, schapen zouden het zelfs lekker verfrissend vinden om hun 'nutteloze' wollen deken van zich af te kunnen schudden.

door Titus Rivas en Morries Leeraert

Schapen zouden volgens deze idylle net zo gebaat zijn bij het afscheren van hun vacht als koeien bij het melken: zij worden van een last bevrijd. De schaapherder wordt in dit idyllisch plaatje als een verzorger van zijn schapen gezien. De westerse cultuur is blijkbaar zo doordrongen van dit beeld, dat Jezus van Nazareth zelf als Goede Herder wordt voorgesteld, en christelijke raadslieden pastores heten, 'herders' dus.
Het beeld van de zorgzame 'goede herder' kan wellicht nog enigszins van toepassing zijn geweest op het antieke Arcadië. Tegenwoordig zijn de meeste kuddes zó groot dat het voor een herder niet eens meer mogelijk is om zich om al zijn schapen afzonderlijk te bekommeren. In het 'schapenland' Australië bestaan kuddes meestal uit duizenden dieren en het zou ronduit onrendabel zijn om het welzijn van elk dier afzonderlijk in de gaten te houden. Er grazen zo'n 145 miljoen schapen die samen 80% van de wereld productie aan wol voor hun rekening nemen.

Sprookje wordt nachtmerrie
Dit betekent voor de Australische schapen dat ongeveer 30 tot 40% van de lammeren voordat ze acht weken oud zijn, zijn omgekomen vanwege extreme weersomstandigheden of honger. Ook in een Europees land als Engeland nemen de kuddes toe en wordt de verzorging daarom minder goed. Zo'n 4 miljoen Engelse lammeren leggen jaarlijks voortijdig het loodje.
De lammeren moeten overigens allemaal gemerkt worden. Dat gebeurt met een inkeping in het oor die gepaard kan gaan met bloedingen of infecties, of met het minder pijnlijke hoornbranden, mits dit alleen een ongevoelig gedeelte van de hoorn betreft. Ook is er sprake van het amputeren van de staart waarbij zonder verdoving een afknellende, rubberen ring wordt aangebracht of waarbij gebruik wordt gemaakt van een scherp mes of een verhit stuk ijzer. Bij mannelijke lammeren van minder dan een jaar oud, vindt er castratie zonder verdoving plaats met vergelijkbare methoden als bij het amputeren van de staart. Bij al deze verrichtingen kan er shock, bloedvergiftiging, tetanus, ontwrichting van gewrichten, en artritis optreden.

Honderd miljoen schapen per jaar
Bij het zogeheten Merino-ras is er bovendien sprake van een afwijkende huids-structuur die urine en vocht in zich opneemt, die op hun beurt weer vliegen aantrekken. Die vliegen leggen eitjes op de vacht van schapen, waarna de maden van de vliegen het dier letterlijk opeten. Dit is zo vreselijk pijnlijk voor de schapen die hier het slachtoffer van worden dat ze niet kunnen eten, drinken of slapen. Soms gaan de dieren reeds binnen enkele dagen dood, maar soms moeten ze ook een wekenlange doodstrijd leveren.
Om dit tegen te gaan neemt men zijn toevlucht tot het zogeheten 'mulesing', waarbij repen vlees worden weggesneden rond de anale en vaginale streek. Mogelijk is deze operatie voor de schapen erger dan de kwaal en lammetjes laten door hun gedrag zien dat ze erg veel pijn lijden. Zo'n honderd miljoen schapen per jaar moeten deze ingreep ondergaan.
Daarnaast kunnen de hoeven van schapen wanneer ze verwaarloosd worden gaan rotten zodat ze niet goed op hun poten kunnen blijven staan, en bovendien kunnen de dieren veel last hebben van luizen. Een volgend punt is dat er in alle landen waar schapen worden geteeld, sprake is van kreupelheid bij een zeer hoog aantal van de voor de wol gehouden schapen. Bovendien sterft zo'n 5% van de ooien aan een infectie aan hun uiers.
Dit alles is nog maar het voorspel op het eigenlijke schapenscheren waarvan men bijna algemeen denkt dat dat in ieder geval onschadelijk is. Als we de dieren wat beter zouden behandelen en die nare maatregelen die net genoemd zijn achterwege zouden laten, dan is er toch zeker niets meer aan de hand?

Schapenscheren
Helaas is zelfs dit een mythe. Schapen hebben er helemaal geen behoefte aan om door mensen geschoren te worden. Hoewel de gebruikte schapenrassen ongetwijfeld geselecteerd zijn door de mens vanwege de kwaliteiten van hun wol, is de wol als zodanig iets dat de schapen van nature beschermt tegen de kou, maar ook tegen de hitte. In de natuur verliezen schapen hun wol niet in één keer, maar geleidelijk, net zoals de wol geleidelijk aangroeit. Dit hangt natuurlijk samen met de geleidelijke overgang der seizoenen. In die zin betekent het scheren van schapen dus een plotselinge blootstelling aan de weersomstandigheden die op zichzelf al onaangenaam genoeg kan zijn.
Wanneer het scheren vroeg in het seizoen plaatsvindt kunnen sommige dieren zelfs letterlijk sterven van de kou. Het zou daarbij gaan om zo'n miljoen schapen per jaar. In Zuid-West Engeland worden er zelfs veel schapen 's winters geschoren.
Wat nog erger is, is dat het scheren niet altijd even zorgvuldig gebeurt, zodat veel schapen mishandeld worden tijdens het scheren en daarbij behoorlijk verwond kunnen raken. Daarbij kunnen er ook infecties optreden. Schapen worden niet alleen geschoren maar ze krijgen ook een chemisch bad of worden bespoten om parasieten tegen te gaan. Als zo'n behandeling plaatsvindt bij erg warm weer, kan er vergiftiging optreden doordat de chemische stoffen worden opgenomen door de huid. Wel is het bespuiten voor de schapen minder traumatisch dan het onderdompelen in chemicaliën, maar tegelijkertijd is dat ook minder effectief.

Het lot van oudgedienden
Zoals geldt voor alle dieren in de veeteelt, zal ook een schaap worden afgevoerd naar het slachthuis als de kwaliteit van zijn product afneemt. Veel schapen worden daarbij levend naar het Midden-Oosten getransporteerd. Zolang ze in de tussentijd in leven blijven, krijgen ze daar pellets te eten, terwijl ze meestal gras gewend zijn. Dit vergt zo'n grote aanpassing van deze dieren dat slechts zo'n 17 % het aankan om op dit voedsel over te kunnen gaan.

Ecologische gevolgen
De schapenteelt heeft ook nadelige consequenties voor de flora en het landschap. Schapen grazen heel wat land af; de verwoestijning van Australië hangt nauw samen met de schapenteelt. Tevens zijn de chemische behandelingen die Australische schapenhouders bij hun schapen toepassen medeverantwoordelijk voor de vervuiling van rivieren. Overigens gaat de wolbewerking op dit punt ook niet vrijuit, omdat de meeste wol gekleurd wordt met chemische verfstoffen en er ook nog chemicaliën worden gebruikt om de wol waterbestendig e.d. te maken.

Alternatieven krimpen niet
Mede door het dragen van wol krijgt het fokken en uiteindelijk de slacht van schapen een impuls. Want het scheermes snijdt aan twee kanten. Nadat schapen een leven lang hun wol hebben afgestaan, belanden ook zij uiteindelijk in het slachthuis. Maar ook zonder het schapenvlees, de 'kebab' of de 'shoarma', zou de wolproductie economisch genoeg opleveren om er massaal schapen voor te houden.
De wolproductie is dus helemaal niet zo 'natuurlijk' en diervriendelijk als het lijkt. Als het om natuurlijkheid gaat is een plantaardig product als katoen veel toepasselijker dan de vacht van een schaap. In ieder geval zijn synthetische stoffen als acryl, fleece en fluweel diervriendelijker en per slot net zo warmtehoudend als een wollen trui of sjaal. Bovendien zijn ze kleurvaster bij het wassen. En het allergrootste voordeel is natuurlijk dat alternatieve stoffen niet krimpen!

Literatuur: - Eva Batt, Wool factories, The Vegan Society, 1987.
- Danielle Curnoe. Wool - the reality for the sheep. In: Vegan News, 1996.
- Amanda Rofe. Suffer the sheep. In: The Vegan, lente 1998.

'... DAAR BUITEN LOOPT EEN SCHAAP...' Zonder menselijk ingrijpen zouden schapen precies genoeg wol hebben om hen tegen koude of juist warme weersomstandigheden te beschermen. Door middel van foktechnieken werd de vacht van schapen echter steeds voller en langer gemaakt.
Het tijdstip waarop schapen worden geschoren, is niet de lentedag waarop het eerste kievietsei gestolen wordt. De tijd hiervoor wordt grotendeels bepaald door de wolprijs, die net als aardolie of koffie wereldwijd bepaald wordt, en dus niet door de seizoenen of het welzijn van de schapen. En dit tijdstip varieert naarmate de wolprijs schommelt. Het gevolg is dat er ieder jaar
honderdduizenden volwassen schapen sterven van de kou, direct ná of als gevolg van het scheren. Wol is de haren vacht van schapen, net zoals beren, nertsen, honden, en katten hun 'wintervacht' hebben. Na het scheren hebben ze het dus gewoon koud, en zijn ze vatbaar voor bronchitus en ontstekingen. Voor schapenfokkers is het ziek worden en 'uitvallen' van vele schapen een 'berekend risico'. De dood van vele schapen is dus inbegrepen in de prijs voor een wollen trui.
Is dit eigenlijk wel zo'n dringend probleem in Nederland? Helaas wel. De Nederlandse Wolfederatie geeft aan dat de Nederlanders in 1997 samen goed waren voor een wolconsumptie van zo'n 950 ton. Er worden daartoe in Nederland zelf zo'n anderhalf miljoen schapen gehouden.

Cornelia
Berichten: 32
Lid geworden op: zo jun 30, 2013 11:36
Leefwijze: vegetarier

Re: wol uit Ierland?

Bericht door Cornelia » za sep 14, 2013 16:44

Geen wollen vest meer..... :govegan:

Renee1137
Berichten: 1185
Lid geworden op: za jul 16, 2011 15:07
Leefwijze: veganist

Re: wol uit Ierland?

Bericht door Renee1137 » za sep 14, 2013 18:12

Dank je voor die gecopypaste uitleg Cornelia! Mijn vriend heeft een tijd nog wat twijfel in zijn achterhoofd gehad over wol, als het dan van Texel kwam misschien, etc. etc., maar ik heb hem dit laten lezen en hij heeft nu veel duidelijker voor ogen dat hij dat echt niet wil steunen.
Be the change you wish to see in the world.

If to be feelingly alive to the sufferings of my fellow-creatures is to be a fanatic, I am one of the most incurable fanatics ever permitted to be at large. - William Wilberforce

avossy
Berichten: 43
Lid geworden op: ma mar 19, 2012 18:19
Leefwijze: veganist

Re: wol uit Ierland?

Bericht door avossy » za sep 14, 2013 20:21

Interessant inderdaad. Een aantal dingen kende ik wel omdat ik hier wel schapenfokkers ken en daarnaast zelf schapen heb (die lopen gewoon in het land en worden nergens voor gebruikt). Enig puntje met mijn schapen is dat ze dus wel elk jaar geschoren worden. Ik ben daar zelf altijd bij zodat het in elk geval netjes gebeurd en zodat ze netjes met de schapen omgaan. Ik heb op internet wel het één en ander gelezen over scheren omdat ik dus zelf twijfel of het inderdaad moet of dat het juist beter is om het niet te doen. Ik zie wel dat wanneer ze later geschoren worden dat dan wel delen los gaan hangen. Ik vraag me dan af als ik ze niet zou laten scheren hoeveel wol er dan los gaat hangen en of ze voor de winter wel weer voldoende dikke wol hebben. Daarnaast zit ik dan met het punt dat je met warm weer sneller last hebt van die rot vliegen en je dus met die maden komt te zitten. Mijn schapen zijn erg mak maar met die dikke wol kun je niet goed zien wat eronder gebeurd. Ik weet dus nog steeds niet wat wijsheid is. Wel scheren of is het misschien toch beter het niet te doen? Het zijn vleesschapen dus wel flink doorgefokte dieren en die verharen niet zoals bijvoorbeeld de kameroen schapen wel doen.

dorus
Berichten: 77
Lid geworden op: ma jun 28, 2010 19:45
Leefwijze: veganist

Re: wol uit Ierland?

Bericht door dorus » za sep 14, 2013 20:39

avossy schreef:Interessant inderdaad. Een aantal dingen kende ik wel omdat ik hier wel schapenfokkers ken en daarnaast zelf schapen heb (die lopen gewoon in het land en worden nergens voor gebruikt). Enig puntje met mijn schapen is dat ze dus wel elk jaar geschoren worden. Ik ben daar zelf altijd bij zodat het in elk geval netjes gebeurd en zodat ze netjes met de schapen omgaan. Ik heb op internet wel het één en ander gelezen over scheren omdat ik dus zelf twijfel of het inderdaad moet of dat het juist beter is om het niet te doen. Ik zie wel dat wanneer ze later geschoren worden dat dan wel delen los gaan hangen. Ik vraag me dan af als ik ze niet zou laten scheren hoeveel wol er dan los gaat hangen en of ze voor de winter wel weer voldoende dikke wol hebben. Daarnaast zit ik dan met het punt dat je met warm weer sneller last hebt van die rot vliegen en je dus met die maden komt te zitten. Mijn schapen zijn erg mak maar met die dikke wol kun je niet goed zien wat eronder gebeurd. Ik weet dus nog steeds niet wat wijsheid is. Wel scheren of is het misschien toch beter het niet te doen? Het zijn vleesschapen dus wel flink doorgefokte dieren en die verharen niet zoals bijvoorbeeld de kameroen schapen wel doen.
gedomesticeerde schapen moeten geschoren worden (enkele rassesen die nog zeer dicht bij het oerschaap staan uitgezonderd zoals de quessant tbv.)
ze zijn zo gekweekt dat hun vacht blijft groeien en ze niet meer, of ontzettend weinig, ruien.
door het doorgroeien word die vacht zo zwaar dat ze niet meer te tillen is zodat ze zich dikwijls niet meer goed kunnen bewegen en misgroeingen krijgen aan rug en poten.

ook schapen kunnen het bij warm weer veel te warm krijgen door die vacht,
diegenen die schapen geschoren hebben zullen ondervonden hebben dat bij warm weer de lanoline in echte druppels op de huid van het dier en in de wol zit, je handen worden soms echt nat dan
dus scheren is nodig maar wel bij warm weer en met goed weer zonder regen en wind in het vooruitzicht en met voldoende mogelijkheid om in de schaduw te zitten anders kunnen ze bij te kort scheren zonnebrand krijgen.

op zich kan dit scheren zeer diervriendelijk gebeuren door ze gewoon te laten recht staan, alleen dit duurt natuurlijk veel langer dan bij de schaapscheerder en is dit niet commercieel...
Beter vijf minuten actie dan tien minuten medelijden.
www.thebrooke.org
www.brooke.nl

jackfrost
Berichten: 18
Lid geworden op: za jun 22, 2013 18:04
Leefwijze: veganist

Re: wol uit Ierland?

Bericht door jackfrost » wo sep 18, 2013 7:25

Mooi antwoord heb je aan je zelf gegeven. :wink: . Hier heb je anders ook een site waarop alles staat waarom dierlijke producten niet dier vriendelijke zijn. http://www.dierbewustleven.info/. Daarbij staat ook de wol. Het zelfde inderdaad wat jij eigenlijk ook aan geeft. Maar er staat ook nog een gruwelijk filmpje erbij die Pink presenteert.

Zelf toen ik van vegetariër naar veganist ging (twee maanden terug nog maar :D ) heb ik al mijn schoenen en kleding die van dierlijke afkomst was op marktplaats verkocht.

Cornelia
Berichten: 32
Lid geworden op: zo jun 30, 2013 11:36
Leefwijze: vegetarier

Re: wol uit Ierland?

Bericht door Cornelia » do sep 19, 2013 10:21

ja, inderdaad een mooie site, staat veel op, de bittere waarheid is niet om aan te zien en kijk er ook maar niet naar. :(

Ja, wij hebben een bankstel van leer, maar ik denk dat m,n man me voor gek verklaard als ik die weg wil,
waar koop je dan je schoenen?
oh, ik heb nog een paardenharen haarborstel, die gaat sowieso weg en ik kwam net een wollen hemd tegen, die mag m,n moeder wel .
Je komt er steeds meer achter wat allemaal wel niet met dierenleed te maken heeft.

AnAnAN
Berichten: 270
Lid geworden op: do jun 13, 2013 14:30
Leefwijze: veganist

Re: wol uit Ierland?

Bericht door AnAnAN » do okt 10, 2013 14:30

Cornelia schreef:ja, inderdaad een mooie site, staat veel op, de bittere waarheid is niet om aan te zien en kijk er ook maar niet naar. :(

Ja, wij hebben een bankstel van leer, maar ik denk dat m,n man me voor gek verklaard als ik die weg wil,
waar koop je dan je schoenen?
oh, ik heb nog een paardenharen haarborstel, die gaat sowieso weg en ik kwam net een wollen hemd tegen, die mag m,n moeder wel .
Je komt er steeds meer achter wat allemaal wel niet met dierenleed te maken heeft.
Veel veganisten gebruiken spullen die niet makkelijk te vervangen zijn of erg kostbaar 'op' en vervangen het zodra het kan met een vegan alternatief. Het is maar net waar je je zelf fijn bij voelt :) Het zal nog wel een poos duren voordat je alle 'ojee, dat heeft ook dierenleed veroorzaakt' momenten in je huis en omgeving beseft hebt. Daar kan je zelf niks aan doen, dat hebben veganisten zelfs nog, het komt gewoon door deze dier-onvriendelijke wereld.
Plantaardig eten is makkelijker dan je denkt!

Plaats reactie