'Houden' van huisdieren

Veganisme en dierenrechten

Moderators: Morality, Martine, Rorrim

Plaats reactie
Annemarieke
Berichten: 32
Lid geworden op: za mei 05, 2007 17:40

Re: 'Houden' van huisdieren

Bericht door Annemarieke »

Wen schreef:En van die keuze die de kat zelf tussen haar eten maakt, denk ik dat een kat net als een mens kiest wat hij gewoon is. Daarom is dat nog niet wat het beste is.
Ik heb niets gezegd over het 'beste'. Bovendien, wij als mensen hebben toch voor het veganisme gekozen omdat dat is wat wij willen, niet wat wij 'gewoon zijn'.

En wat betreft de vergelijking tussen keuze kwa eten of keuze van wel/geen medicijnen, dat vind ik dan weer krom. Zoals ik al aangaf.. Wij maken inderdaad de keuze voor de kat door hun eten te kopen, omdat dit niet anders gaat gezien het feit dat zij gedomesticeerd zijn en van ons afhankelijk.
Tieske
Moderator
Berichten: 495
Lid geworden op: vr feb 16, 2007 11:24

Re: 'Houden' van huisdieren

Bericht door Tieske »

Om even te reageren op het wel / niet vega voer (er is trouwens al een hele discussie over, ik plaats de link hier wel meteen als ik em vind ;)) : "onze" hond lust hier verschrikkelijk graag sla, brood en andere dingen.
Als we gaan wandelen eet ik al eens een appeltje of een peer en de rest krijgt zijn dan (klokkenhuis) omdat ze het zo lekker vind.

De andere hond (die ook altijd meekomt) neemt het wel aan maar het ligt er al even snel terug uit. Ze moet het helemaal niet.

Dat is net zo bij mensen: de ene eet graag groenten en fruit, de andere niet.

Ieder dier is een individu en lust zelf ook verschillende dingen. De kat van men vriendin pikt zelfs chips als men vriendin der rug draait en van ander eten is ze ook niet vies.

Ik denk dus dat je dit "wel/niet lusten van vega voer" niet zomaar zwart/wit kunt bepalen. Ieder individu heeft zijn eigen smaak en favoriete snacks en sommigen zullen steevast het vegavoer verkiezen boven brokken, terwijl anderen zich liever tegoed doen aan de vleesbrokken zelf.
Tieske
Moderator
Berichten: 495
Lid geworden op: vr feb 16, 2007 11:24

Re: 'Houden' van huisdieren

Bericht door Tieske »

http://www.veganisme.org/phpBB3/viewtop ... =24&t=2968" target="_blank
http://www.veganisme.org/phpBB3/viewtop ... denbrokken" target="_blank

Dit zijn al 2 topics maar het "echte" topic vind ik even niet meer terug.
Gebruikersavatar
*Eva*
Berichten: 787
Lid geworden op: za apr 01, 2006 16:48
Leefwijze: veganist
Locatie: Lisse
Contacteer:

Re: 'Houden' van huisdieren

Bericht door *Eva* »

Annemarieke schreef:Ik zei toch ook al dat je voor je dieren kiest wanneer jij het voer aanschaft. Alleen vraag ik me dan af, doe je je dier een plezier met vega voer? Als je twee bakjes voer voor een dier neerzet waarvan één met vlees en één zonder, zou hij dan voor hetgeen zonder kiezen? Ik snap niet waarom je die keuze voor een dier wil maken. Zo van, nou ik doe toch de boodschappen omdat jij dat niet kunt, dan eet je ook maar geen vlees omdat ik me daar prettiger bij voel.

Ik wil niet iemand bekritiseren die zijn huisdieren vega voedt, alleen kan ik me er persoonlijk niet zo in vinden.

En dat ik dan dus kies voor het opofferen van al die dieren die in dat voer verwerkt zitten, dat is inderdaad zo. Maar die keuze begint sowieso, voor mij, al bij de keuze voor een huisdier. Dat is dan maar misschien egocentrisch of iets dergelijks, maar evenals ik het andere mensen niet wil opleggen, wil ik mijn dieren het vegetarisme niet opleggen (ook al kunnen die mensen zelf naar de supermarkt en mijn kat niet).
Onze honden hebben nog nooit voer zo goed gegeten als de vegetarische biobrokken van Yarrah. Ik zie het punt niet zo, een hondenbrok is een hondenbrok, door dat paar procent "vlees" wat er in die gangbare brokken zit valt een hond niet als een bezetene aan omdat ze in de natuur ook konijnen vangen. Als je nou een bak met sla en een bak met vlees neerzet is het anders, maarja, wie doet dat dan ook, de meeste huisdieren krijgen gewoon hondenbrokken als basisvoer met andere dingen erbij. Daarbij eten wolven en vossen ook plantaardig voedsel in de natuur en zou het dus nogal eenzijdig zijn als je ze alleen vlees gaat geven zoals sommige mensen doen. Ze hebben ook andere dingen nodig. Ik heb trouwens ooit eens een fotoreportage gemaakt waarbij we voer met vlees en hun eigen, vegetarische voer (en dan v beide alleen de kale brokken) in 2 bakjes deden en ze van hun eigen voer gingen eten omdat mensen met hetzelfde agument kwamen.
Ik kan de honden nu wel weer vleesvoer gaan eten omdat het zo egoïstisch is om ze voer te geven waar ik me prettig bij voel en waar geen andere dieren voor dood moeten, maar daar doe ik ze absoluut geen plezier mee. En er is tegenwoordig toch al keuze uit vegetarische voeren dat ik denk dat er qua brokken wel voor elk wat wils is en je kunt er bijmaken wat ze lekker vinden.

Overigens heb ik het de hele tijd alleen maar over honden. Hoe het met katten zit weet ik niet. Hoor weleens dat het bij katten echt niet gezond is omdat ze taurine nodig hebben en dat zit dan weer alleen in vlees ofzo... Maarja, hier zie ik weer dat het goed gaat... Nog een reden voor mij om geen kat te nemen, hoe lief ik ze ook vind :wink:
Rick
Site Admin
Berichten: 2172
Lid geworden op: wo nov 20, 2002 10:18
Leefwijze: veganist
Locatie: Hilversum

Re: 'Houden' van huisdieren

Bericht door Rick »

*Eva* schreef:
Annemarieke schreef: Overigens heb ik het de hele tijd alleen maar over honden. Hoe het met katten zit weet ik niet. Hoor weleens dat het bij katten echt niet gezond is omdat ze taurine nodig hebben en dat zit dan weer alleen in vlees ofzo... Maarja, hier zie ik weer dat het goed gaat... Nog een reden voor mij om geen kat te nemen, hoe lief ik ze ook vind :wink:
Klik hier eens: http://www.veganisme.org/phpBB3/viewtop ... f=3&t=3432" target="_blank
gaat het uitgebreid over vega kattenvoer ;)
Ik heb 3 katten, en tot nu toe gaat het prima met het vegavoer. Ik heb 1 inmiddels meer dan 2 jaar, 1 bijna 2 jaar, en een meer dan een jaar. Laatst ben ik met ze bij de dierenarts geweest voor vaccinatie en controle, en het ging prima met ze volgens de dierenarts.
Natuurlijk kan iedereen nu zeggen: ja maar de lange termijn etc...
Tuurlijk, dat moet ik nog afwachten, maar ik ben er niet zo bang voor. Dit kreeg ik in het begin ook te horen toen ik zelf veganist werd...
Gebruikersavatar
Valkyrjur
Berichten: 673
Lid geworden op: wo dec 13, 2006 13:52
Leefwijze: veganist
Locatie: Leeuwarden

Re: 'Houden' van huisdieren

Bericht door Valkyrjur »

Voor mij is dit wel een reden (naast vele andere redenen overigens!!) om vooralsnog niet een kat in huis te nemen. Ik weet er gewoon te weinig van af. Een tijdje terug moest ik oppassen op de kat van vrienden, toen ze op vakantie waren. Ze hadden niet genoeg voer in huis en toen moest ik voor die kat in de winkel kiezen tussen blikjes met kip, rund of zalm. Zo'n keus kan ik niet maken! Gelukkig heb ik alleen hamsters, die hoeven zéker geen vlees! :D
Wen
Berichten: 2202
Lid geworden op: ma jan 07, 2008 8:58

Re: 'Houden' van huisdieren

Bericht door Wen »

Dat is je goed recht hé! Ben je ook bang om een hond vegan op te voeden? Dit is heel wat simpeler dan een kat.
Van een cavia kan je ook veel vriendschap krijgen. Ik had toen ik jong was een cavia en die likte me helemaal af :)
Gebruikersavatar
Valkyrjur
Berichten: 673
Lid geworden op: wo dec 13, 2006 13:52
Leefwijze: veganist
Locatie: Leeuwarden

Re: 'Houden' van huisdieren

Bericht door Valkyrjur »

Nouja, het gaat niet alleen om het voer. Een kat of hond wil ik op het moment allebei niet, omdat ik er ook geen tijd en ruimte en geld voor heb. Ik geniet gewoon lekker van mijn hamsters en wie weet, als ik later wat groter woon en een tuin heb....
Gebruikersavatar
Annikka-Ayla
Berichten: 1422
Lid geworden op: do feb 28, 2008 12:10
Leefwijze: flexanist

Re: 'Houden' van huisdieren

Bericht door Annikka-Ayla »

Wij hebben kippen gehad. Was heel gezellig, die grote kippen die rondscharrelden in onze tuin. Ik at toen nog eieren, en dat was voor ons ook een reden om kippen te nemen. Dan heb je eieren van kippen die een goed leven hebben. Maar eieren leggen was voor de meeste van onze kippen niet hun hobby. Ze waren liever broeds. Dat was vooral voor hunzelf ongezond. Toen kwam de minister van landbouw met het 'geweldige' idee om kippen in te enten of op te hokken. Het eerste staat me tegen, het tweede ook maar deden we toch. Dat vonden we voor de kippen niet leuk. We hadden een daghok, en al was die niet heel klein de kippen waren er niet gelukkig mee. We hebben de kippen later weggegeven aan iemand die een heel groot daghok had. Nu hoor je niet meer over ophokken.
Bij ons volgende huis nemen we misschien weer kippen. Kleintjes. Het gaat me niet meer om de eieren, maar om de gezelligheid en dat het handig kan zijn bij een moestuin en fruitbomen. Ze eten graag larfjes en schadelijke insecten.
Tieske
Moderator
Berichten: 495
Lid geworden op: vr feb 16, 2007 11:24

Re: 'Houden' van huisdieren

Bericht door Tieske »

Hoi Annika-Ayla, ik ken je natuurlijk niet en ik weet niet in hoeverre jij veganist bent.

Ikzelf sprak in het begin dat ik hier kwam (ongeveer een jaartje geleden nu), net zoals jou. Ik vertelde dat ik men kippen alles bood wat ze nodig hadden etc...
Maar ondertussen denk ik wel anders. Zo vraag ik me bvb af: wie ben ik om naar een kippenhandelaar toe te stappen en te zeggen "ik koop een kip van jou". Welk recht heb ik om een kip te kopen alsof het handelswaar is, net zoals je bvb zeep koopt.
Welk recht heb ik om te beslissen in het leven en het lot van die kip, ook al heeft ze het goed. Ze werd gefokt voor en door de mens en heeft zelf geen bestaansreden, vermits jij ze dan ook koopt voor jezelf en omdat jijzelf ze nodig hebt.

Ik zal nooit nog een kip kopen, gewoon omdat een dier geen koopwaar is (slaven werden vroeger ook verkocht en verhandeld om de mens te dienen ...) en omdat ik hiermee de fok van deze dieren stimuleer.
ALS ik nog kippen neem, dan zullen het geredde kippen of haantjes zijn, gered vanuit de gruwelijke industrie.
Hun eitjes eet ik dan niet meer omdat ik het recht eigenlijk niet heb. Het zijn hun eieren, niet de mijne en ik hoef helemaal geen "vergoeding" van de kippen (in de vorm van eieren dus) omdat ik ze goed verzorg en omdat ik ze red. Neen, ze mogen gewoon bij mij zijn voor hunzelf en niet voor hun eieren (of voor de gezelligheid).
Hun eitjes krijgen zijzelf dan.
Wen
Berichten: 2202
Lid geworden op: ma jan 07, 2008 8:58

Re: 'Houden' van huisdieren

Bericht door Wen »

Hoi,

Ik ben zeer tegen het kopen van kippen. Daar steun je de gruwelijke vleesindustrie, waar we allemaal tegen zijn, mee. Maar ik denk dat er manieren genoeg zijn om geredde kippen een goede thuis te geven. Wijzelf hebben kippen gevangen die waren gedumpt en die de buurtbewoners wegens geluidsoverlast wilden vergiftigen. Maar er zijn ook asielen of opvangcentra waar je kippen kan adopteren. Je hoeft daarom niet zoals ik en mijn man als gekken met een net achter de kippen gaan aanrennen :D :D
Wel vind ik dat als je dieren hebt, je daar ook de verantwoordelijkheid voor neemt. En dit levenslang, niet tot het je te veel werk wordt. Wij hebben bij de ophokplicht, bloed zweet en tranen gezien om een groot hok helemaal te overdekken. Als onze kippen ziek zijn, gaan we ermee naar een vogelspecialist. 1 van onze kippen heeft ons 250 euro gekost en is alsnog gestorven :(
Ik vind dat als je hier niet toe bereid bent, je ook maar geen dier moet nemen of dat nu een kat, een hond of een kip is.
Mijn man eet de eieren van onze kippen en de rest deel ik bij de buren rond, in de hoop dat ze er dan minder in de winkel kopen. En mijn kippen krijgen ook steeds een groot deel van hun eieren gekookt en gepeld terug. Dit is gezond voor hun.
Ik vind het persoonlijk wel niet dieronvriendelijk om van je geredde kippen zelf hun eieren op te eten.
Normaal gezien heb je dan vaak ook maar voor beperkte tijd eieren. Mijn kippen hebben heel de winter geen ei gelegd :) Het is wel geen legras.
Veel succes met je kippen Annika-Ayla! En ik hoop echt dat je er een paar redt uit een opvang (y)

Groetjes,
Wendy
Gebruikersavatar
Annikka-Ayla
Berichten: 1422
Lid geworden op: do feb 28, 2008 12:10
Leefwijze: flexanist

Re: 'Houden' van huisdieren

Bericht door Annikka-Ayla »

Jullie hebben een punt, wat betreft kippen als koopwaar. Dat vind ik ook niet zo leuk. Vooral omdat ik alleen hennen wil en geen hanen. En ja, wat gebeurt er met al die overgebleven hanen? We willen sowieso geen kippen met gekapte snavels of gekortwiekte vleugels. Dat vind ik echt vreselijk. Ik weet daarom nog niet zeker of er kippen komen bij ons volgende huis. Wat er wel komt zijn fruitbomen/struiken/kruiden en misschien een moestuintje. Ligt voor een groot deel aan de grondsoort. Ik kan alleen lichte grond bewerken.
Wen
Berichten: 2202
Lid geworden op: ma jan 07, 2008 8:58

Re: 'Houden' van huisdieren

Bericht door Wen »

Ik heb vorig jaar ook verschillende struiken bessen geplant en ik zou ook nog graag een appelboom planten:)
Een vijgenboomhebben we ook en die levert toch elk jaar wel wat vijgen op.
Dat zijn eigenlijk zo van die zaken die je plant en voor de rest heb je er geen werk aan.
Gebruikersavatar
Kirsty xvx
Berichten: 1999
Lid geworden op: ma jun 20, 2005 9:10
Leefwijze: veganist

Re: 'Houden' van huisdieren

Bericht door Kirsty xvx »

Mensen die hun kat vega voer geven, hoe ontwormen jullie je katten?
Put a ribbon round my neck and call me a libertine
I will sing you songs of dreams I used to dream
I will sail away on seas of silver and gold
Until I reach my home
Rick
Site Admin
Berichten: 2172
Lid geworden op: wo nov 20, 2002 10:18
Leefwijze: veganist
Locatie: Hilversum

Re: 'Houden' van huisdieren

Bericht door Rick »

Kirsty xvx schreef:Mensen die hun kat vega voer geven, hoe ontwormen jullie je katten?
Bedoel je welk middel we daarvoor gebruiken of hoe we het middel bij de kat naar binnen krijgen?
Gebruikersavatar
Kirsty xvx
Berichten: 1999
Lid geworden op: ma jun 20, 2005 9:10
Leefwijze: veganist

Re: 'Houden' van huisdieren

Bericht door Kirsty xvx »

Welk middel jullie gebruiken.
Put a ribbon round my neck and call me a libertine
I will sing you songs of dreams I used to dream
I will sail away on seas of silver and gold
Until I reach my home
Tieske
Moderator
Berichten: 495
Lid geworden op: vr feb 16, 2007 11:24

Re: 'Houden' van huisdieren

Bericht door Tieske »

Rick schreef:
hoe we het middel bij de kat naar binnen krijgen?
Hahaha, ik zie het al voor me: een hele worsteling tussen kat en mens om dat middel binnen te krijgen ;)
Rick
Site Admin
Berichten: 2172
Lid geworden op: wo nov 20, 2002 10:18
Leefwijze: veganist
Locatie: Hilversum

Re: 'Houden' van huisdieren

Bericht door Rick »

Tieske schreef:
Rick schreef:
hoe we het middel bij de kat naar binnen krijgen?
Hahaha, ik zie het al voor me: een hele worsteling tussen kat en mens om dat middel binnen te krijgen ;)
Nou, zo had ik wel problemen eerder. De kat wilde geen pillen slikken. Toen heb ik een pillenschieter gekocht. Dat ging op zich ok, maar dat is niet ideaal. De kat gaat me er ook niet veel aardiger van vinden. Je krijgt veelal het advies om het in een stukje vlees oid te stoppen en dan te geven, maar dat vind ik niet zo prettig. Dus ik heb het eerder geprobeerd met boter, maar dat likte ze er vanaf. Nu heb ik een nieuwe manier: verkruimelen en door een klein beetje tartex doen. Ze kijkt tegenwoordig uit naar het krijgen van een pil ;)

maar ik weet niet precies welk medicijn ze gekregen heeft tegen wormen. Iets wat ik bij de dierenarts haal. Wat betreft medicijnen let ik eigenlijk niet op of het veganistisch is of dierproefvrij. Dat is een volgende stap, die volgens mij nog niet aan de orde is (omdat het er niet is, of vergis ik mij?)
Wen
Berichten: 2202
Lid geworden op: ma jan 07, 2008 8:58

Re: 'Houden' van huisdieren

Bericht door Wen »

Het is zoals met vegan katten denk ik. Vroeger was er geen kant en klaar vegan katvoer, totdat er genoeg vraag naar was. Als de vraag naar vegan medicatie zal stijgen, zal ook de markt er voor groeien. Met vitamines en vegan capsules was het ook zo.
indra
Berichten: 667
Lid geworden op: zo nov 11, 2007 18:31
Leefwijze: veganist

Re: 'Houden' van huisdieren

Bericht door indra »

Wen schreef:Het is zoals met vegan katten denk ik. Vroeger was er geen kant en klaar vegan katvoer, totdat er genoeg vraag naar was. Als de vraag naar vegan medicatie zal stijgen, zal ook de markt er voor groeien. Met vitamines en vegan capsules was het ook zo.

maar... hoe ver moet dat gaan? puur omdat veganisten katten willen houden zou dat dan ontwikkeld worden...
Plaats reactie