Pita

Deel en bespreek recepten met anderen. Culinaire hoek. Vragen en tips!

Moderators: Morality, Martine

Plaats reactie
Mystique
Berichten: 970
Lid geworden op: wo jan 23, 2013 13:09
Leefwijze: veganist

Pita

Bericht door Mystique »

Aangezien de Turk 'm niet meer verkoopt ben ik op zoek naar een recept voor pita's. En ik bedoel niet de shoarmabroodjes die je kant-en-klaar in de supermarkt kan kopen, maar de pita's die je kan oprollen. Volgens mij heb ik ergens gezien dat Overstand ze had gemaakt, maar ik kan het niet meer terugvinden.

2 verschillende soorten pita's hieronder, maakt me niet uit welke, al vind ik de onderste wel het lekkerst (de bovenste is een wat dunnere wrap en de onderste is zo'n lekkere dikkerd).

http://2.bp.blogspot.com/-IdWI74Eb1Xs/T ... G_1045.JPG

http://eatblogtweet.com/wp-content/uplo ... 4/giro.jpg

Martine
Moderator
Berichten: 2902
Lid geworden op: za aug 06, 2011 17:21

Re: Pita

Bericht door Martine »

Ik heb nog nooit exact zulk brood gemaakt, maar ik zou beginnen met een vrij nat gistdeeg met een beetje olijfolie erin, dat je na het gisten dun uitrolt. Ik zou het brood proberen te bakken in een droge koekenpan, zodat het soepel blijft. In de oven wordt brood snel te hard.
Kom eens kijken op Vegetus en Gewoon Vegan!

MBVegan31
Berichten: 422
Lid geworden op: ma mar 18, 2013 11:34
Leefwijze: veganist

Re: Pita

Bericht door MBVegan31 »

Vlgd x als je bij mij komt zal ik je de mijne laten proeven die ik zelf bak... :mrgreen:
Als je ze lekker vind, zal ik je het recept geven :wink:

Mystique
Berichten: 970
Lid geworden op: wo jan 23, 2013 13:09
Leefwijze: veganist

Re: Pita

Bericht door Mystique »

MBVegan31 schreef:Vlgd x als je bij mij komt zal ik je de mijne laten proeven die ik zelf bak... :mrgreen:
Als je ze lekker vind, zal ik je het recept geven :wink:
Oh, ik dacht dat jij alleen die broodjes maakte die je moet open snijden (die je dus kant-en-klaar bij de supermarkt kan kopen), maar maak jij ze ook als zo'n grote pannenkoek die je kunt rollen?
Dan ben ik wel erg benieuwd. :)

MBVegan31
Berichten: 422
Lid geworden op: ma mar 18, 2013 11:34
Leefwijze: veganist

Re: Pita

Bericht door MBVegan31 »

Ik heb een geweldig brood boekje gekocht en bak tegenwoordig van alles :mrgreen:
Jij bent te lang niet meer geweest :P

Martine
Moderator
Berichten: 2902
Lid geworden op: za aug 06, 2011 17:21

Re: Pita

Bericht door Martine »

Recept gevonden! http://www.halfbakedharvest.com/traditi ... ita-bread/

Als je naar de volgende post kijkt zie je dat ze ze exact gebruikt zoals jij graag wil, met de vulling erin gerold (helaas wel met kip)
Kom eens kijken op Vegetus en Gewoon Vegan!

Mystique
Berichten: 970
Lid geworden op: wo jan 23, 2013 13:09
Leefwijze: veganist

Re: Pita

Bericht door Mystique »

Martine schreef:Recept gevonden! http://www.halfbakedharvest.com/traditi ... ita-bread/

Als je naar de volgende post kijkt zie je dat ze ze exact gebruikt zoals jij graag wil, met de vulling erin gerold (helaas wel met kip)
Of ik kijk verkeerd, maar ik zie enkel pitabrood dat je moet open snijden, niet dat je echt rolt.

Martine
Moderator
Berichten: 2902
Lid geworden op: za aug 06, 2011 17:21

Re: Pita

Bericht door Martine »

In haar volgende post gebruikt ze het als wrap http://www.halfbakedharvest.com/saucy-chicken-gyros/

Je kunt het dus zowel opensnijden als oprollen.
Kom eens kijken op Vegetus en Gewoon Vegan!

Sas
Berichten: 145
Lid geworden op: za dec 07, 2013 6:36
Leefwijze: veganist

Re: Pita

Bericht door Sas »

De truc bestaat uit het deeg boven een vlam te houden, maar in een pan kan ook.

Je kunt deeg maken met gewoon water, zonder gist. Gewoon doorkneden en van de massa opdelen naar kleinere stukken. Even laten rusten voor 30 minuten, dan weer even doorkneden en dan wegzetten tot je het wilt gebruiken. Je kunt gewoon een pan verhitten, dan rol je het deeg heel dun, je legt het deeg in de pan en warmt het op tot er kleine bubbels ontstaan, dan draai je het om. Net als een pannenkoek. Het verhitten is ongeveer 1 minuut. Nadat je dat hebt gedaan smeer je ze in met een beetje (olijf) olie en haal je ze nog kort door de pan op een lage stand totdat je goudbruine deeltjes ziet ontstaan.

Het lekkerste is om het te verhitten boven een open vuur, zodat de vlammen erop slaan. maar dit kan best gevaarlijk zijn als je niet weet hoe dat moet. Je kunt dan een grill-rekje pakken (uit de oven bijvoorbeeld) en dan even over het open vuur heen en weer halen na dat je het licht hebt gebakken. Ik zou het niet aanraden om dit te doen bij een gas-fornuis, gas geeft een nare smaak dan echt een open vuur.

Voor een Indiaas-achtige smaak kun je er kurkuma door het deeg doen, of een beetje garam masala, koriander en dat soort kruiden. Zelf doe ik meestal verse koriander en/of oregano door het deeg. Het zit boordevol met vitaminen en het geeft een frisse smaak.

Er bestaat ook speciale pan voor, een Tava genaamd:

http://i.imgur.com/gkcKcPJ.jpg

Mystique
Berichten: 970
Lid geworden op: wo jan 23, 2013 13:09
Leefwijze: veganist

Re: Pita

Bericht door Mystique »

Cool. Thanks Sas! Ik heb alleen een elektrisch fornuis, dus 'vlam in de pan' zal in ieder geval moeilijk gaan. :grin:

Hoe hoog moet je het vuur ongeveer zetten als je 'm in de pan doet? Moet het echt hoog of middel?

Plaats reactie