Zachte witte bolletjes

Deel en bespreek recepten met anderen. Culinaire hoek. Vragen en tips!

Moderators: Morality, Martine

Plaats reactie
Skyline
Berichten: 53
Lid geworden op: vr sep 20, 2013 19:52
Leefwijze: veganist

Zachte witte bolletjes

Bericht door Skyline » do okt 10, 2013 22:11

Het kostte mij erg veel moeite om vegan witte bolletjes te vinden, ook was het erg lastig om een (goed) recept ervoor te vinden.
Toen kreeg ik een recept van iemand hier op dit forum, ik heb er een vegan variant van gemaakt en ze waren de lekkerste witte bolletjes die ik ooit heb gegeten, dus ik dacht, ik deel het op dit forum, hopelijk maak ik er iemand blij mee, dit is de allereerste keer ooit dat ik een recept maak, dus ik hoop dat het goed is.

Benodigdheden:

Een grote kom
Een oven
Theedoek
Plastic folie

Ingrediënten:

-400 gram tarwebloem
-7 gram gedroogde gist
-10 gram zout
-5 eetlepels olijfolie (of rijstolie)
-2,5 eetlepels rietsuiker
-300 ml naturel sojamelk (+wat extra om mee te bestrijken)

Zorg dat eerst alles op kamertemperatuur is, ook de sojamelk.

Maken:

1. Mix alle droge ingrediënten in een kom, meng ze goed door elkaar en voeg vervolgens de sojamelk en olijfolie toe.

2. Kneed voor 10-15 minuten, daarna moet je het uit elkaar kunnen trekken en moet het beetje de structuur hebben van kauwgom.

3. Maak er een grote bal van, doe hem in een licht ingevette kom en dek af met warme theedoek (warm water) en laat het een uur rijzen op kamertemperatuur (1e rijs), het deeg moet in omvang ongeveer verdubbelen.

4. Na het uur, kneed het deeg nog eventjes door en maak er 6 of 12 bolletjes van (12 kleine of 6 grote), leg die op een bakplaat waar bakpapier op ligt en dek ze af met plastic (ik heb vershoudfolie eroverheen gedaan) en laat ze nog een uur rijzen (2e rijs). Ze moeten weer ongeveer verdubbelen in omvang. Ik vond het overigens handig om de bolletjes te vormen op het aanrecht waar ik wat bloem op had gesprenkeld, is wat makkelijker.

5. Verwarm de oven voor op 200 graden (180 graden bij hetelucht oven), als de oven op temperatuur is, de bolletjes er in doen en ze in 12-15 minuten mooi goudbruin bakken.

Ze zijn heerlijk, lekker zacht en perfect om in te vriezen.

Variatie recepten:

1. Aan het begin zaden en pitten naar smaak toevoegen, zoals lijnzaad, sesamzaadjes, maanzaad, zonnebloempitten, pompoenpitten, hou het op totaal 10 eetlepels, niet meer.

2. Vervang de naturel sojamelk door sojamelk met bananensmaak en voeg bij de droge ingrediënten 2 geprakte zeer rijpe bananen. Doe er een extra lepel rietsuiker in. Krijg je erg lekkere bananenbolletjes, lekker met bijvoorbeeld pindakaas of andere pasta's op basis van noten of gewoon zo precies zoals ze zijn. Ook perfect om in te vriezen, lekker om ze te ontdooien in de magnetron, zijn ze een beetje warm.

Ik heb overigens alle ingrediënten biologisch gedaan, maar dat moet iedereen zelf weten.

Foto's:

Na veel hulp van Rick, waarvoor heel erg bedankt, een nieuwe poging, nog niet perfect:

http://imageshack.us/scaled/thumb/94/ov9n.jpg

http://imageshack.us/scaled/thumb/513/79m7.jpg

http://imageshack.us/scaled/thumb/600/xeda.jpg

http://imageshack.us/scaled/thumb/18/zf3l.jpg

http://imageshack.us/scaled/thumb/707/c216.jpg

http://imageshack.us/scaled/thumb/32/ffd.JPG

http://imageshack.us/scaled/thumb/19/exq9.jpg
Laatst gewijzigd door Skyline op vr okt 11, 2013 9:57, 1 keer totaal gewijzigd.

MBVegan31
Berichten: 422
Lid geworden op: ma mar 18, 2013 11:34
Leefwijze: veganist

Re: Zachte witte bolletjes

Bericht door MBVegan31 » do okt 10, 2013 22:55

Yum... dat ga ik zeker proberen dan, je klinkt enthousiast! Ben benieuwd naar de foto's!

Skyline
Berichten: 53
Lid geworden op: vr sep 20, 2013 19:52
Leefwijze: veganist

Re: Zachte witte bolletjes

Bericht door Skyline » do okt 10, 2013 23:18

edit
Laatst gewijzigd door Skyline op vr okt 11, 2013 11:19, 1 keer totaal gewijzigd.

MBVegan31
Berichten: 422
Lid geworden op: ma mar 18, 2013 11:34
Leefwijze: veganist

Re: Zachte witte bolletjes

Bericht door MBVegan31 » do okt 10, 2013 23:32

Yum ziet er geslaagd uit!

Skyline
Berichten: 53
Lid geworden op: vr sep 20, 2013 19:52
Leefwijze: veganist

Re: Zachte witte bolletjes

Bericht door Skyline » vr okt 11, 2013 9:56

Edit

Gebruikersavatar
Ramona
Berichten: 111
Lid geworden op: vr sep 20, 2013 9:22
Leefwijze: veganist
Locatie: Amsterdam

Re: Zachte witte bolletjes

Bericht door Ramona » vr okt 11, 2013 11:15

Ah wat leuk dat het gelukt is! Ik ga het zeker ook eens proberen?

Marianne
Berichten: 280
Lid geworden op: za dec 29, 2012 11:26
Leefwijze: veganist

Re: Zachte witte bolletjes! Zoutarm!

Bericht door Marianne » wo sep 17, 2014 21:07

Vandaag een variant op deze bolletjes gemaakt voor een schoonzus die zoutarm moet eten. Ik was geen held in brood bakken ( zonder broodbakmachine mislukt het bij mij gegarandeerd), maar dit recept is een succes.
Ik maakte het na met slechts 5 gram gist en 1,5 gram zout. Bij het kneden bleek nog wat extra bloem nodig te zijn.
Verder heb ik er vier eetlepels pompoenpitten en vier eetlepels zonnebloempitten door gemengd. Het zijn prachtige broodjes geworden, en hoewel ik van zout houd, waren ze erg lekker. Volgende keer doe ik er ook kleine stukjes gedroogde abrikozen door, dat geeft nog wat meer smaak.
Dit brood is ook erg geschikt om te dippen in achtereenvolgens olijfolie en za'atar.

Plaats reactie