Recept-verbeter en experimenteer tips

Deel en bespreek recepten met anderen. Culinaire hoek. Vragen en tips!

Moderators: Morality, Martine

Plaats reactie
Gebruikersavatar
AnAnAN
Berichten: 270
Lid geworden op: do jun 13, 2013 14:30
Leefwijze: veganist

Recept-verbeter en experimenteer tips

Bericht door AnAnAN » do aug 15, 2013 19:20

Je hebt vast wel eens een recept, dat je denkt: dit is echt zo lekker, dit is geweldig. Daar wil ik wel verder mee. Maar hoe? Dat je denkt: welk kruid of smaakmaker of groenten moet ik toevoegen om dit nog beter uit te laten komen? Misschien maakt iemand anders ook al tijden hetzelfde gerecht en gebruikt die een bepaald ingredient waar jij nog niet aan gedacht had.

Daarvoor is er dit topic!

Kom hierheen met je favo sauzen/soepen/spreads/avondmalen/brood/gebak recepten. Zelf ben ik meer thuis in de eerste 3 categorieen, maar meer hoofden weten meer (of zo) hihi.

Ik trap af. Ik heb dit recept en ik vind het geweldig:

Bechamelsaus
- 30 gram plantenboter
- 30 gram bloem (ik gebruik maizena want ik blijf die bloem altijd terugproeven ondanks verhitten)
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- 1 ui
- 500ml sojamelk ongezoet
- 1 theelepel verse citroensap
- 2 eetlepels edelgist
- peper, zout, beetje nootmuskaat

Ik laat de boter smelten, fruit de ui erin, voeg de maizena toe en maak er een papje van. Dat is dan de roux. Dan doe ik de melk erbij en de andere kruiden. Langzaam warm laten worden dan wordt het dikker.

Ik ben er dol op, en dit recept zou ik graag uit willen breiden, want hij is wel erg basic. Hoe kan ik hem nog tongstrelender en smaak-explosiever maken? Dus als iemand tips heeft, of wil delen hoe hij/zij saus maakt, graag!
-
Plantaardig eten is makkelijker dan je denkt!

Gebruikersavatar
Martine
Moderator
Berichten: 2901
Lid geworden op: za aug 06, 2011 17:21

Re: Recept-verbeter en experimenteer tips

Bericht door Martine » do aug 15, 2013 20:43

Klinkt goed :)

Ik maak ook vaak zo'n saus en dan doe ik er soms een eetlepel milde mosterd door. Dat is net genoeg om een extra hartig/'kazig' tintje toe te voegen, zonder dat het te veel naar mosterd gaat smaken.

Variatie van mijn schoonmoeder: fruit een uitje en eventueel wat dun gesneden champignons in de olie voor je bloem/maizena erdoor doet. Daarna ga je verder met het maken van de saus zoals je gewend bent. Breng de saus op smaak met gedroogde Italiaanse kruiden/basilicum/tijm etc. Deze saus is erg lekker in combinatie met groente. Ze gebruikt hem bijvoorbeeld als vulling voor een hartige taart met broccoli/bloemkool of prei. Vroeger maakte ze deze altijd met kaas, maar voor ons maakt ze hem nu met gistvlokken.
Kom eens kijken op Vegetus en Gewoon Vegan!

Gebruikersavatar
AnAnAN
Berichten: 270
Lid geworden op: do jun 13, 2013 14:30
Leefwijze: veganist

Re: Recept-verbeter en experimenteer tips

Bericht door AnAnAN » vr aug 16, 2013 7:16

Mosterd ja! Milde mosterd, is dat van die franse mosterd? Of juist van die grove?

Champignons is wellicht ook lekker om mee te fruiten voor meerdere soorten sauzen. Zo kan je ook champignon saus maken denk ik, voor over pasta oid.
Plantaardig eten is makkelijker dan je denkt!

Gebruikersavatar
Ananas
Berichten: 3353
Lid geworden op: za mar 01, 2008 20:21
Leefwijze: veganist

Re: Recept-verbeter en experimenteer tips

Bericht door Ananas » do aug 22, 2013 7:43

Een beetje edelgist erdoor? Witte miso kan ook iets hartigs geven, maar zou er maar heel weinig van gebruiken.

En misschien verse roosmarijn of tijm erdoor?

Of een deel van de sojamelk vervangen door plantaardige room?

Truus
Berichten: 1639
Lid geworden op: wo apr 22, 2009 21:49
Leefwijze: veganist

Re: Recept-verbeter en experimenteer tips

Bericht door Truus » vr sep 13, 2013 17:21

Vanmiddag wilde mijn brooddeeg niet rijzen. Dit heb ik in geen jaren meegemaakt. Baal baal baal, want ik had twee kilo dure speltmeel gebruikt plus zelfgemaakte papavermelk. Ik had geen meel meer in huis, en nog minder tijd om overnieuw te beginnen, want de gasten komen zo aan.

Toen kreeg ik een idee, en ipv in de oven te bakken, heb ik het één voor één in de magnetron gezet. Mijn ervaring is namelijk dat in de magnetron deeg rijst zelfs zonder rijsmiddel. In circa vijf minuten per brood had ik toen toch nog iets eetbaars om de gasten voor te zetten. Met wat ik er allemaal overheen serveer merken ze het toch niet precies.

Gebruikersavatar
Annikka-Ayla
Berichten: 1422
Lid geworden op: do feb 28, 2008 12:10
Leefwijze: flexanist

Re: Recept-verbeter en experimenteer tips

Bericht door Annikka-Ayla » zo sep 15, 2013 19:45

Goed idee van die magnetron :)
Had je her speltmeel lang gekneed? Vijf minuten is lang genoeg, anders kneed je de gluten kapot.
Vroeger maakte ik ook regelmatig speltbrood. Maar helaas, gaat niet meer vanwege de glutenintolerantie.

Truus
Berichten: 1639
Lid geworden op: wo apr 22, 2009 21:49
Leefwijze: veganist

Re: Recept-verbeter en experimenteer tips

Bericht door Truus » zo sep 15, 2013 20:43

Annikka-Ayla schreef:Had je her speltmeel lang gekneed?
Nee hoor. Zodra ik een elastisch deeg heb houd ik op met dat kneden. Ik heb nog nooit gemerkt dat het brood van meer kneden beter werd. In dit geval was het gist denk ik te oud geworden.

Wendy
Berichten: 15
Lid geworden op: wo sep 11, 2013 8:09
Leefwijze: flexanist
Contacteer:

Re: Recept-verbeter en experimenteer tips

Bericht door Wendy » ma sep 16, 2013 6:56

Lang kneden is erg goed voor de gluten, dan ontstaat er een mooi, elastisch deeg! In speltmeel zitten relatief nog zelfs iets meer gluten dan in tarwemeel...
Ik denk inderdaad ook dat wellicht het gist niet meer goed was of wellicht had je het gemengd met te heet of te koud water. Gist houdt van kamertemperatuur.

Maar je kan natuurlijk ook zuurdesembrood maken, heerlijk! Zie voor het recept:
http://walrabenstein.nl/zelf-zuurdesembrood-maken/

Zuurdesembrood is (zeker voor veganisten) beter dan gistbrood. De fytinezuren worden door het zuurdesem namelijk afgebroken, waardoor je lichaam bepaalde mineralen zoals b.v. calcium beter opneemt.

Gebruikersavatar
Annikka-Ayla
Berichten: 1422
Lid geworden op: do feb 28, 2008 12:10
Leefwijze: flexanist

Re: Recept-verbeter en experimenteer tips

Bericht door Annikka-Ayla » ma sep 16, 2013 10:13

Bij tarwemeel is lang kneden prima, bij speltmeel werkt het toch ietsje anders.
Maar bij Truus denk ik ook dat de gist niet goed gewerkt heeft.

Toen ik vroeger nog brood bakte had ik eens dat de gist super goed werkt en ik had prachtige broden. Allemaal leuk tot ik het proefde en merkte dat ik het zout was vergeten. Zonder zout werkt de gist beter.
De broden zijn in de gft terecht gekomen, het was echt niet te (vr)eten.

Truus
Berichten: 1639
Lid geworden op: wo apr 22, 2009 21:49
Leefwijze: veganist

Re: Recept-verbeter en experimenteer tips

Bericht door Truus » ma sep 16, 2013 14:44

Annikka-Ayla schreef:Maar bij Truus denk ik ook dat de gist niet goed gewerkt heeft.
Bedankt voor jullie vertrouwen. Ik bak nu al 60 jr brood, hoor.;)
Annikka-Ayla schreef:merkte dat ik het zout was vergeten. [...knip...] het was echt niet te (vr)eten.
Moet je niet bij mij op bezoek komen. Ik doe alles zoutloos, ook het brood. Maar, uhhh, wellicht als je zelf een zoutpotje mee brengt, dat we het toch gezellig maken.

Gebruikersavatar
Framboos
Berichten: 4645
Lid geworden op: do nov 18, 2004 13:55

Re: Recept-verbeter en experimenteer tips

Bericht door Framboos » ma sep 16, 2013 18:54

Mijn beste tip voor receptverbetering: umami toevoegen. Sojasaus, balsamico-azijn, gedroogde tomaten: doen allemaal wonderen voor soepen en sauzen.

Gebruikersavatar
Annikka-Ayla
Berichten: 1422
Lid geworden op: do feb 28, 2008 12:10
Leefwijze: flexanist

Re: Recept-verbeter en experimenteer tips

Bericht door Annikka-Ayla » ma sep 16, 2013 19:15

Leuk Truus, maar dan wel alles glutenvrij :wink:

Ik gebruik tegenwoordig heel vaak geroosterd paprikapoeder in pastasauzen en in sommige soepen. Ik ben gek op dat rooksmaakje en vind het lekkerder dan liquid smoke.

Truus
Berichten: 1639
Lid geworden op: wo apr 22, 2009 21:49
Leefwijze: veganist

Re: Recept-verbeter en experimenteer tips

Bericht door Truus » ma sep 16, 2013 19:33

Annikka-Ayla schreef:Leuk Truus, maar dan wel alles glutenvrij
Mag boekweit? Dan bak ik wafels. Of cup-cakes uit de magnetron.

Gebruikersavatar
Mystique
Berichten: 970
Lid geworden op: wo jan 23, 2013 13:09
Leefwijze: veganist

Re: Recept-verbeter en experimenteer tips

Bericht door Mystique » wo sep 18, 2013 11:44

Waarom verschrompelen mijn bonen zo vaak als ik ze kook?
Laat ik ze niet lang genoeg weken of wat is het? Ik vind ze er in ieder geval gedverderrie uit zien zo. :|

Gebruikersavatar
Martine
Moderator
Berichten: 2901
Lid geworden op: za aug 06, 2011 17:21

Re: Recept-verbeter en experimenteer tips

Bericht door Martine » wo sep 18, 2013 12:06

Mystique schreef:Waarom verschrompelen mijn bonen zo vaak als ik ze kook?
Laat ik ze niet lang genoeg weken of wat is het? Ik vind ze er in ieder geval gedverderrie uit zien zo. :|
Verschompelen? Dat heb ik volgens mij nog nooit gehad. Soms scheuren de velletjes wel eens, bedoel je dat? Lang weken, op een lage temperatuur gaarkoken en af laten koelen in het kookwater helpen daar wel tegen.
Kom eens kijken op Vegetus en Gewoon Vegan!

Truus
Berichten: 1639
Lid geworden op: wo apr 22, 2009 21:49
Leefwijze: veganist

Re: Recept-verbeter en experimenteer tips

Bericht door Truus » wo sep 18, 2013 13:52

Mystique schreef:Waarom verschrompelen mijn bonen zo vaak als ik ze kook?
Een keer had ik een pan bonen 's nachts te week gezet. Toen ik de volgende ochtend opstond dacht ik, heh, hoe kan dat nou, ze zijn nauwelijks in omvang toegenomen. Denkende dat ze oud waren of zo, heb ik ze heel erg lang laten koken. Die avond aan tafel vroeg een van mijn kinderen, 'Mam, zijn dit dezelfde bonen van vanmorgen?' Ja, zei ik, hoe zo? 'Ze zijn nu veel lekkerder...'

Gebruikersavatar
Ananas
Berichten: 3353
Lid geworden op: za mar 01, 2008 20:21
Leefwijze: veganist

Re: Recept-verbeter en experimenteer tips

Bericht door Ananas » wo sep 18, 2013 16:05

Bij mij schrompelen ze best vaak! Maar ik vind het niet erg. Het is vaak na het koken weg geloof ik.

Gebruikersavatar
Mystique
Berichten: 970
Lid geworden op: wo jan 23, 2013 13:09
Leefwijze: veganist

Re: Recept-verbeter en experimenteer tips

Bericht door Mystique » wo sep 18, 2013 17:49

Ha! Ik heb ze nog een keer een uur gekookt en toen waren ze weer picobello!

Gekke dingen... :|

Gebruikersavatar
Annikka-Ayla
Berichten: 1422
Lid geworden op: do feb 28, 2008 12:10
Leefwijze: flexanist

Re: Recept-verbeter en experimenteer tips

Bericht door Annikka-Ayla » do sep 19, 2013 4:50

Truus schreef:
Annikka-Ayla schreef:Leuk Truus, maar dan wel alles glutenvrij
Mag boekweit? Dan bak ik wafels. Of cup-cakes uit de magnetron.
Boekweit mag alleen van Bioculinair. Dat is voor mij glutenvrij genoeg. Koopmans enzo weer niet.

Gebruikersavatar
Martine
Moderator
Berichten: 2901
Lid geworden op: za aug 06, 2011 17:21

Re: Recept-verbeter en experimenteer tips

Bericht door Martine » do sep 19, 2013 10:11

Ik heb een blogje geschreven over het koken van droge bonen. Misschien interessant voor mensen hier?
http://vegetus.nl/de-lekkerste-zelf-gekookte-bonen/
Kom eens kijken op Vegetus en Gewoon Vegan!

Plaats reactie