Peulvruchtrecepten

Deel en bespreek recepten met anderen. Culinaire hoek. Vragen en tips!

Moderators: Morality, Martine

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Marla
Berichten: 3895
Lid geworden op: vr jan 10, 2003 11:07
Leefwijze: veganist

Re: Peulvruchtrecepten

Bericht door Marla » di jun 18, 2013 8:01

Marianne schreef:Hé, ik zag dat bericht over een wonderbag.
Een typisch Nederlandse versie (Brabant boerenbontje) kun je vinden op http://www.hooimadam.nl.
Ik gebruik hem oa voor peulvruchtengerechten bijvoorbeeld op de camping. Je moet dan wel na het weken drie keer vijf minuten koken en na het koken steeds drie uur wegzetten. De laatste keer doe ik er zout bij.
Alleen niet echt geschikt voor veganisten aangezien de hooimadam gevuld is met wol ;)

Gebruikersavatar
Martine
Moderator
Berichten: 2901
Lid geworden op: za aug 06, 2011 17:21

Re: Peulvruchtrecepten

Bericht door Martine » di jun 18, 2013 10:47

Als je een (oude) slaapzak of iets dergelijks hebt kunt je die ook gebruiken als 'hooikist' of je kunt de pan lekker een poosje op je bed zetten onder de dekens, eventueel met een theedoek erom als je dat een onfris idee vindt.
Kom eens kijken op Vegetus en Gewoon Vegan!

Gebruikersavatar
Annikka-Ayla
Berichten: 1422
Lid geworden op: do feb 28, 2008 12:10
Leefwijze: flexanist

Re: Peulvruchtrecepten

Bericht door Annikka-Ayla » ma aug 05, 2013 7:16

Ik gebruik een koelbox als hooikist. De pan gaat eerst in een oude theemuts, daar een klein handdoeken overheen. Dan in de koelbox en daar twee royale handdoeken overheen. Het blijft zo prima warm en kan goed garen.

Gebruikersavatar
Eleonora
Berichten: 112
Lid geworden op: ma jan 21, 2013 16:58
Leefwijze: veganist
Locatie: Dronten
Contacteer:

Re: Peulvruchtrecepten

Bericht door Eleonora » za aug 10, 2013 19:22

Ik heb afgelopen week een Mexicaanse bonenschotel gemaakt:

Mexicaanse bonenschotel

Een overheerlijke Mexicaanse bonenschotel!
Voedzaam, lekker en een echt zomers gerecht.

Dit recept is voor 4 tot 6 personen

http://etenvanmoederaarde.files.wordpre ... =300&h=199

Ingrediënten:
- 250 gram droge bonen of 400 gram bonen uit pot of blik. (maakt niet uit welk soort)
- 150 gram champignons
- 150 gram tofu
- 50 gram maïs
- 1 kleine prei
- 1 rode paprika
- 1 groene paprika
- 4 tomaten
- 1 rode ui
- 4 tenen knoflook
- 1 rode peper
- 2 el tomatenketchup
- 1 el aardappelzetmeel of allesbinder.
- 1 el kokosolie

Specerijen
1 tl paprikapoeder
1/2 tl cayennepeper
1/2 tl kaneel
1/2 tl gemalen korianderzaad
1/2 tl gemalen karwijzaad
-1 el Marjolein
-1 el Bonenkruid

Als bijgerecht:
-Tortilla chips
-60 gram rijst p.p

Bereiding:
Zet een nacht van te voren de droge bonen in water met wat zout. Dit hoeft uiteraard niet als je bonen uit blik of pot gebruikt. Zodra je aan je gerecht gaat beginnen kook je de bonen gaar in ongeveer 60 min. Dit geldt alleen voor droge bonen, bonen uit pot of blik hoef je vaak alleen maar te verwarmen. Let op tijdens het koken dat ze niet droog koken. Voeg zo nodig wat water toe. Giet ze daarna af en vang het kookvocht op. Dit wordt je basis voor de saus.

In de kooktijd van de bonen kun je ondertussen je groenten snijden en specerijen afmeten die in je bonenschotel gaan.
Alle groenten in bovenstaande lijst kun je gewoon in reepjes, blokjes, plakjes snijden zoals je zelf wilt. Als je een minder pittige schotel wilt moet je wel de zaden uit de peper verwijderen.

Smelt de kokosolie in een grote wok. Fruit nu eerst alle specerijen (behalve de marjolein en bonenkruid) aan. Hierdoor komen de smaken beter vrij. Bak nu de champignons, tofu, rode peper , knoflook en ui samen in de wok tot ze glazig worden. Hierna komen de paprika’s, maïs en de prei erbij. Na een paar minuten voeg je het kookvocht van de bonen erbij zodat de groenten goed kunnen stoven (ongeveer 5 minuten). In de laatste 5 minuten voeg je de gesneden tomaten toe samen met de bonen, marjolein en bonenkruid. Doe er nu 2 flinke eetlepels tomatenketchup bij en 1 eetlepel aardappelzetmeel of allesbinder om je saus te binden. Nog even door laten pruttelen zodat je saus wat dikker wordt.

Serveer je bonenschotel samen met wat rijst en tortilla chips.

http://etenvanmoederaarde.files.wordpre ... =300&h=199

Buen apetito!

Bron: eigen recept
https://etenvanmoederaarde.wordpress.co ... enschotel/
Hartelijke groet,
Eleonora

)O( Vegan-pagan )O(

http://www.eleoflora.nl
https://etenvanmoederaarde.wordpress.com/

Plaats reactie