Krokant korstje

Deel en bespreek recepten met anderen. Culinaire hoek. Vragen en tips!

Moderators: Morality, Martine

Plaats reactie
Oceana
Berichten: 288
Lid geworden op: zo jun 24, 2007 15:47
Leefwijze: part-time veganist

Krokant korstje

Bericht door Oceana »

Hallo allemaal,

Ik ben een echte kook-kneus en zoeken op deze site leverde mij alleen een topic uit 2004 op met slechts 2 tips.

Ik maak iedere kerst voor mijn moeder een veganistisch 3-gangen kerstmenu. Dit jaar heb ik wat problemen met het verzinnen van een hoofdgerecht en kwam een lekkere ovenschotel tegen. Makkelijk vegan te maken, op het krokante kaas korstje na.

Wie heeft er een simpele tip om dit te vervangen voor iets veganistisch?

Alvast bedankt voor het reageren!

Ananas
Berichten: 3353
Lid geworden op: za mar 01, 2008 20:21
Leefwijze: veganist

Re: Krokant korstje

Bericht door Ananas »

Paneermeel? Evt met kruiden/edelgist en besprenkelen met wat olie/alpro bak & braad.

Met de kaas van Wilmersburger vond ik het ook best goed lukken!

Martine
Moderator
Berichten: 2902
Lid geworden op: za aug 06, 2011 17:21

Re: Krokant korstje

Bericht door Martine »

Ik maak ovenschotels inderdaad vaak met een korstje van paneermeel. Ik vind het lekker om er wat kruiden en paprikapoeder door te mengen en lekker veel margarine of kokosolie op te leggen die dan smelt in de oven zodat het korstje extra lekker vettig en knapperig wordt.

Een andere optie is een laagje bechamelsaus met gistvlokken als topping. Dat is meer romig dan knapperig, maar is ook heel lekker.
Kom eens kijken op Vegetus en Gewoon Vegan!

Eef
Berichten: 782
Lid geworden op: za nov 19, 2011 13:21
Leefwijze: veganist

Re: Krokant korstje

Bericht door Eef »

De Wilmersburger pizzakaas werkt perfect voor een krokant kaaskorstje!
Wel een dikke laag gebruiken, dat is ook qua smaak het lekkerst.

Succes! :)

Gnoe
Berichten: 383
Lid geworden op: di feb 22, 2011 13:23
Leefwijze: veganist
Locatie: Utrecht
Contacteer:

Re: Krokant korstje

Bericht door Gnoe »

Je kunt ook gemalen noten door de paneermeel mengen..
.....................................................
Kom eens langs op Graasland!

Oceana
Berichten: 288
Lid geworden op: zo jun 24, 2007 15:47
Leefwijze: part-time veganist

Re: Krokant korstje

Bericht door Oceana »

Bedankt voor de tips!
Bechamelsaus weet ik niet te maken, maar wat uitproberen met paneermeel en olie/boter moet wel lukken.
Die Wilmersburger kaas is vast ook het proberen waard, maar die heb ik nog nergens in de winkel gezien...

Martine
Moderator
Berichten: 2902
Lid geworden op: za aug 06, 2011 17:21

Re: Krokant korstje

Bericht door Martine »

Bechamelsaus is niet moeilijk hoor, gewoon bloem met olie even bakken, melk en smaakmakers erbij en dan al roerend langzaam aan de kook brengen tot het een dikke saus is geworden. Mijn recept staat hier: http://vegetus.nl/lasagne-bolognese/
Kom eens kijken op Vegetus en Gewoon Vegan!

Butternutkin
Berichten: 738
Lid geworden op: di aug 21, 2012 13:18
Leefwijze: veganist

Re: Krokant korstje

Bericht door Butternutkin »

Eigenlijk een nepkaassausje dus? Goed idee, die ga ik onthouden.
"If slaughterhouses had glass walls, everyone in the world would be a vegetarian."
Linda mcCartney

Martine
Moderator
Berichten: 2902
Lid geworden op: za aug 06, 2011 17:21

Re: Krokant korstje

Bericht door Martine »

Ja precies. Je kunt het net zo kazig maken als je zelf wilt door meer of minder gistvlokken te gebruiken. Het recept waar ik naar heb gelinkt heeft een redelijk sterke kaassmaak.
Kom eens kijken op Vegetus en Gewoon Vegan!

TonyJello
Berichten: 4082
Lid geworden op: wo feb 29, 2012 19:17
Leefwijze: veganist

Re: Krokant korstje

Bericht door TonyJello »

Ik ga maar zo snel mogelijk edelgist kopen... :D

Oceana
Berichten: 288
Lid geworden op: zo jun 24, 2007 15:47
Leefwijze: part-time veganist

Re: Krokant korstje

Bericht door Oceana »

Martine bedankt voor de link, daar kan ik wel wat mee!

Ook maar eens neuzen bij de Ekoplaza voor edelgist!

Marcello
Berichten: 795
Lid geworden op: vr nov 15, 2002 19:21
Leefwijze: flexanist
Locatie: Venlo
Contacteer:

Re: Krokant korstje

Bericht door Marcello »

Voor ovenschotels gebruik ik altijd gomasio (sesamzaad met zout). Eerst wat margarine en dan de gomasio erover heen strooien. Dan krijg je een heerlijk korstje.
"Je bent wat je eet!", zei de kanibaal die net een vegetariër had opgegeten.

Gebruikersavatar
jojo
Berichten: 478
Lid geworden op: do feb 25, 2010 9:44
Leefwijze: veganist
Locatie: groningen

Re: Krokant korstje

Bericht door jojo »

Ik weet niet of er bij jullie ook Gezond en Wel winkels zijn, maar daar zijn de edelgistvlokken veel goedkoper. In Groningen heb je er in ieder geval 2.

Butternutkin
Berichten: 738
Lid geworden op: di aug 21, 2012 13:18
Leefwijze: veganist

Re: Krokant korstje

Bericht door Butternutkin »

Marcello schreef:Voor ovenschotels gebruik ik altijd gomasio (sesamzaad met zout). Eerst wat margarine en dan de gomasio erover heen strooien. Dan krijg je een heerlijk korstje.
Gomasio? Nog nooit van gehoord :) Koop je dat bij de toko?
"If slaughterhouses had glass walls, everyone in the world would be a vegetarian."
Linda mcCartney

Fynnya
Berichten: 2759
Lid geworden op: zo jul 01, 2007 15:20
Leefwijze: part-time veganist
Locatie: Utrecht

Re: Krokant korstje

Bericht door Fynnya »

Butternutkin schreef:Gomasio? Nog nooit van gehoord :) Koop je dat bij de toko?
Ik heb het wel eens gezien bij toko's waar ze Japanse dingen verkopen. Maar je kan het heel makkelijk zelf maken, door sesamzaad te bakken in een pan (op laag vuur, zonder olie, tot het mooi goudbruin is), zout erbij te doen, en het eventueel een beetje fijn te stampen.
Geroosterd sesamzaad heeft een heel erg lekkere smaak, veel sterker en lekkerder dan ongebakken sesamzaad.

Marcello
Berichten: 795
Lid geworden op: vr nov 15, 2002 19:21
Leefwijze: flexanist
Locatie: Venlo
Contacteer:

Re: Krokant korstje

Bericht door Marcello »

Butternutkin schreef:Gomasio? Nog nooit van gehoord :) Koop je dat bij de toko?
http://www.lekkerplantaardig.net/products.htm#gomasio
"Je bent wat je eet!", zei de kanibaal die net een vegetariër had opgegeten.

Plaats reactie