Kruiden of lekkere combinaties
-
- Berichten: 2759
- Lid geworden op: zo jul 01, 2007 15:20
- Leefwijze: part-time veganist
- Locatie: Utrecht
Kruiden of lekkere combinaties
Ik heb kookinspiratie nodig, maar heb meestal geen zin helemaal een recept te gaan namaken, of ingredienten ervoor te gaan kopen. En ik heb gemerkt dat bepaalde kruiden ergens bijdoen al veel verschil kan maken. Dus de vraag is: Welke kruiden of specerijen (of andere smaakmakers) smaken lekker bij welke groente (of graan of tofu of whatever)?
Combinaties van 2 dingen zijn ook welkom, zo van die ene groente past heel lekker samen met die andere groente. Maar geen uitgebreidere dingen!
Combinaties die ik zelf erg lekker vind:
Bloemkool + nootmuskaat
Diepvriesspinazie + mais
Chinese mockvleesvervangers + kerriepoeder
Gebakken aardappel/friet + peper (en zout)
Zwarte linzen + tomatenketchup
Wat zijn jullie favoriete combi's?
Combinaties van 2 dingen zijn ook welkom, zo van die ene groente past heel lekker samen met die andere groente. Maar geen uitgebreidere dingen!
Combinaties die ik zelf erg lekker vind:
Bloemkool + nootmuskaat
Diepvriesspinazie + mais
Chinese mockvleesvervangers + kerriepoeder
Gebakken aardappel/friet + peper (en zout)
Zwarte linzen + tomatenketchup
Wat zijn jullie favoriete combi's?
Re: Kruiden of lekkere combinaties
Hmm, ik maak eigenlijk bijna nooit dingen die maar uit 2 componenten bestaan. Ik vind spinazie en mais trouwens wel een aparte combinatie, hoe ben je daar opgekomen?
-
- Berichten: 2759
- Lid geworden op: zo jul 01, 2007 15:20
- Leefwijze: part-time veganist
- Locatie: Utrecht
Re: Kruiden of lekkere combinaties
Wij aten het vroeger altijd in die combinatie, vooral bij spinazietaart, zat gewoon standaard mais doorheen. Mn moeder dr idee denk ik. Is lekker!Marla schreef:Hmm, ik maak eigenlijk bijna nooit dingen die maar uit 2 componenten bestaan. Ik vind spinazie en mais trouwens wel een aparte combinatie, hoe ben je daar opgekomen?
Oja, nog een lekkere:
komkommer + dille (en yoghurt)
En mijn Duitse huisgenoot zei dat bij hun gebruikelijk is om nootmuskaat bij spinazie te doen, ga ik ook eens uitproberen.
-
- Berichten: 3101
- Lid geworden op: vr feb 24, 2006 13:32
- Leefwijze: veganist
- Locatie: Groningen
Re: Kruiden of lekkere combinaties
tomaat+basilicum/oregano
sojayoghurt+munt/citroenmelisse
pasta (groentenprutje) +rozemarijn/tijm
gebakken aardappels+knoflook/uien/rozemarijn/zout/peper
tofu/tempe +zout/peper/kerrie/paprikapoeder/shoyu
boontjes+nootmuskaat
geroerbakte spruitjes (spruitjes, chilipeper, knoflook, geconcentreerde tomatenpuree, sambal)
Gekookte aardappels of pasta+gistvlokken
avocado+zout/peper
bieslook door salade of op brood
Kruidenthee: munt, citroenmelisse, oregano, lavendel, salie, lindebloesem, kamille, 5 zadenmix, ontspanningsthee, goedenacht, pluk de dag!, etcetera. Sommige thee is ook erg lekker om met agavenectar te drinken.
sojayoghurt+munt/citroenmelisse
pasta (groentenprutje) +rozemarijn/tijm
gebakken aardappels+knoflook/uien/rozemarijn/zout/peper
tofu/tempe +zout/peper/kerrie/paprikapoeder/shoyu
boontjes+nootmuskaat
geroerbakte spruitjes (spruitjes, chilipeper, knoflook, geconcentreerde tomatenpuree, sambal)
Gekookte aardappels of pasta+gistvlokken
avocado+zout/peper
bieslook door salade of op brood
Kruidenthee: munt, citroenmelisse, oregano, lavendel, salie, lindebloesem, kamille, 5 zadenmix, ontspanningsthee, goedenacht, pluk de dag!, etcetera. Sommige thee is ook erg lekker om met agavenectar te drinken.
-
- Berichten: 3101
- Lid geworden op: vr feb 24, 2006 13:32
- Leefwijze: veganist
- Locatie: Groningen
Re: Kruiden of lekkere combinaties
Shoyu en gistvlokken verschijnen vaak op de tafel.
-
- Berichten: 3101
- Lid geworden op: vr feb 24, 2006 13:32
- Leefwijze: veganist
- Locatie: Groningen
Re: Kruiden of lekkere combinaties
wortel+sesamzaad
kurkuma door de tofu kan ook lekker zijn
pizza+oregano
Medisch:
Handige toepassing van de sedem is dat je van de blaadjes een doorzichtig velletje kunt aftrekken, welke je als pleister bij lichte verwondingen kunt gebruiken.
Vrouwenmantel helpt goed bij allerlei vrouwenkwaaltjes.
Daslook is goed voor de bloedvaten (evenals knoflook).
Longkruid is, jawel, goed voor de longen.
Sint janskruid kan helpen bij lichte tot matige depressie.
Stinkende gouwe (het gele sap dat in de stengel zit) kan je op je wrat smeren om t weg te laten trekken.
Salie en kamille zijn fijn als je je niet zo tof voelt (ook in psychische context), je raakt er een beetje bedwelmd van als je meer dan de geadviseerde drie koppen per dag drinkt.
kurkuma door de tofu kan ook lekker zijn
pizza+oregano
Medisch:
Handige toepassing van de sedem is dat je van de blaadjes een doorzichtig velletje kunt aftrekken, welke je als pleister bij lichte verwondingen kunt gebruiken.
Vrouwenmantel helpt goed bij allerlei vrouwenkwaaltjes.
Daslook is goed voor de bloedvaten (evenals knoflook).
Longkruid is, jawel, goed voor de longen.
Sint janskruid kan helpen bij lichte tot matige depressie.
Stinkende gouwe (het gele sap dat in de stengel zit) kan je op je wrat smeren om t weg te laten trekken.
Salie en kamille zijn fijn als je je niet zo tof voelt (ook in psychische context), je raakt er een beetje bedwelmd van als je meer dan de geadviseerde drie koppen per dag drinkt.
Re: Kruiden of lekkere combinaties
brede weegbree kun je gebruiken om op brandnetelblaasjes te wrijven (het gesteek, gebrand of wat ook gaat dan weg). Het plantje groeit trouwens vaak in de buurt van brandnetels, dus lekker makkelijk
lekkere combi: aardbei met basilicum

lekkere combi: aardbei met basilicum
The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it.
-
- Berichten: 3101
- Lid geworden op: vr feb 24, 2006 13:32
- Leefwijze: veganist
- Locatie: Groningen
Re: Kruiden of lekkere combinaties
Wow...is dat echt lekker? Ga ik zeker eens uitproberen volgend jaar!jet schreef:lekkere combi: aardbei met basilicum
Brandnetelthee (of soep) is trouwens ook wel lekker en het bevat veel ijzer.
Ik vind provamel limoenyofu erg geslaagd.
En Jasmijnthee

Paardenbloem, madeliefjes, zevenblad en oostindische kers als decoratie in salades en als lekkere pittige hap tussendoor.
Pompoen+zuurkool+pruimen+kerrie (klinkt ranzig misschien, maar is mijns inziens erg lekker!).
-
- Berichten: 3101
- Lid geworden op: vr feb 24, 2006 13:32
- Leefwijze: veganist
- Locatie: Groningen
Re: Kruiden of lekkere combinaties
Couscous met kerrie
appel met karwij
limoen+gember
appel met karwij
limoen+gember
Re: Kruiden of lekkere combinaties
Herbamare van A. Vogel of vegan groentenbouillonblokje bij de groenten doen
Re: Kruiden of lekkere combinaties
pompoen en zuurkool'; bedoel je dan stampot zuurkool met pompoen, of... hoe is t recept? pompoen met kerrie roosteren is mijn verslaving..Jasmijn schreef:Wow...is dat echt lekker? Ga ik zeker eens uitproberen volgend jaar!jet schreef:lekkere combi: aardbei met basilicum
Brandnetelthee (of soep) is trouwens ook wel lekker en het bevat veel ijzer.
Ik vind provamel limoenyofu erg geslaagd.
En Jasmijnthee
Paardenbloem, madeliefjes, zevenblad en oostindische kers als decoratie in salades en als lekkere pittige hap tussendoor.
Pompoen+zuurkool+pruimen+kerrie (klinkt ranzig misschien, maar is mijns inziens erg lekker!).
-
- Berichten: 3101
- Lid geworden op: vr feb 24, 2006 13:32
- Leefwijze: veganist
- Locatie: Groningen
Re: Kruiden of lekkere combinaties
Pompoen met kerrie...oeh...
Recept Pompoen met zuurkool en zwarte pruimen
Categorie:
Hoofdgerechten, bijgerechten en hartige taarten
Aantal personen:
n.v.t.
Bereidingstijd:
20 tot 30 minuten
Ingrediënten:
½ pond zuurkool
½ pond pompoen
½ pond zwarte pruimen, geweekt en ontpit
1 theel kerrie
1 ui
een beetje olie
Bereiding:
De fijngesnipperde ui fruiten, kerrie erbij en even laten meebakken. De pompoen in stukjes erbij, beetje water toevoegen en gaar laten sudderen. Meng er dan de zuurkool en de pruimen door en warm het geheel nog even op.
Commentaar:
Uit: Veganismen nr. 0
Ook verschenen in 10 jaar Veganismenu

Recept Pompoen met zuurkool en zwarte pruimen
Categorie:
Hoofdgerechten, bijgerechten en hartige taarten
Aantal personen:
n.v.t.
Bereidingstijd:
20 tot 30 minuten
Ingrediënten:
½ pond zuurkool
½ pond pompoen
½ pond zwarte pruimen, geweekt en ontpit
1 theel kerrie
1 ui
een beetje olie
Bereiding:
De fijngesnipperde ui fruiten, kerrie erbij en even laten meebakken. De pompoen in stukjes erbij, beetje water toevoegen en gaar laten sudderen. Meng er dan de zuurkool en de pruimen door en warm het geheel nog even op.
Commentaar:
Uit: Veganismen nr. 0
Ook verschenen in 10 jaar Veganismenu
Re: Kruiden of lekkere combinaties
het schijnt ook zo te zijn dat weegbree een hallucinerende werking heeft als je het rooktjet schreef:brede weegbree kun je gebruiken om op brandnetelblaasjes te wrijven (het gesteek, gebrand of wat ook gaat dan weg). Het plantje groeit trouwens vaak in de buurt van brandnetels, dus lekker makkelijk![]()

-
- Berichten: 3101
- Lid geworden op: vr feb 24, 2006 13:32
- Leefwijze: veganist
- Locatie: Groningen
Re: Kruiden of lekkere combinaties
Net als salie?
- Valkyrjur
- Berichten: 673
- Lid geworden op: wo dec 13, 2006 13:52
- Leefwijze: veganist
- Locatie: Leeuwarden
Re: Kruiden of lekkere combinaties
Welke groente je maar lekekr vindt+sambal en ui. Sambal geeft pit, ui geeft het iets zoetigs. Topcombi! (ik doe het altijd met spinazie).
-
- Berichten: 3101
- Lid geworden op: vr feb 24, 2006 13:32
- Leefwijze: veganist
- Locatie: Groningen
Re: Kruiden of lekkere combinaties
De lookfamilie is geweldig!
Knoflook, ui, bieslook, daslook... het kan niet op.
Knoflook, ui, bieslook, daslook... het kan niet op.
-
- Berichten: 3101
- Lid geworden op: vr feb 24, 2006 13:32
- Leefwijze: veganist
- Locatie: Groningen
Re: Kruiden of lekkere combinaties
Even een heel ander soort combi, ik kan het niet nalaten steeds te vermelden: een broodje met appelstroop en tahin. Das pas jummie 

Re: Kruiden of lekkere combinaties
Vanmiddag had ik plakjes champignons uit een potje gebakken in een half theelepeltje kokosolie met Patak's milde curry pasta en een scheutje rijstmelk, geserveerd op een bedje van rucola en jonge bladsla. Tofu en tempeh snijd ik in dunne plakjes of blokjes (net waar ik zin in heb) en die bak ik in een beetje kokosolie aan beide kanten goudbruin met een beetje vlees- of andere kruiden aan beide kanten of gewoon eroverheen gestrooid en gestoofd met een beetje water. Of ik doe er een theelepel currypasta bij en een scheut sojamelk of sojaroom tot het een romig currysausje wordt. Soeparoma (of hoe het ook maar genoemd wordt) of een sojasaus zijn ook lekker om na het bakken door de tempeh of de tofu te roeren. Granen en pasta vind ik extra lekker als ze in bouillon zijn gekookt met net genoeg water om alles op te laten nemen. Groene kruiden als dille gaan door de pasta of gebakken groenten (prei, aubergine, gemengde groenten) met tomatenpuree of (soja)room. Aubergine met dille-roomsaus - heerlijk! Ik had pasgeleden ui, knoflook en stemgember gepureerd en dat door rijst-met-groenten geroerd. Dat was een uitstekende combinatie. Dezelfde puree, maar dan met citroengras- en korianderpoeder in plaats van gember, heb ik eens door de hutspot geroerd en dat viel goed in de smaak. Kruidenzout is lekker over patat en gebakken aardappelschijfjes en veel soorten (gekookte) groenten. Gebakken gehalveerde spruitjes met ketjap en ui is ook erg lekker.
-
- Berichten: 3101
- Lid geworden op: vr feb 24, 2006 13:32
- Leefwijze: veganist
- Locatie: Groningen
Re: Kruiden of lekkere combinaties
Klinkt lekker, Jippia.
Sambal spruitjes!
Sambal spruitjes!

Re: Kruiden of lekkere combinaties
Klinkt lekker pittig. Wij houden erg van een beetje pittig eten. Er liggen weer spruitjes in de winkel en ik heb altijd sambal in de koelkast staan, dus misschien maak ik het wel aankomend weekend. 
