Zelf seitan maken

Deel en bespreek recepten met anderen. Culinaire hoek. Vragen en tips!

Moderators: Morality, Martine

Plaats reactie
MoniqueS
Berichten: 325
Lid geworden op: wo feb 08, 2012 17:37
Leefwijze: veganist
Locatie: Hallum
Contacteer:

Re: Zelf seitan maken

Bericht door MoniqueS »

Als ik bestel bij een online winkel betaal ik iets van 5 tot 7 euro bezorgkosten.
Als je kilo's tegelijk koopt is dat niet zo erg, maar als je om te proberen bijvoorbeeld 500 gram besteld voor een paar euro is dat gekkenwerk.
Ik wil best samen bestellen, maar dan moet dat wel iemand zijn die in mijn buurt woont, vlak bij Leeuwarden dus. :wink:

Martine
Moderator
Berichten: 2902
Lid geworden op: za aug 06, 2011 17:21

Re: Zelf seitan maken

Bericht door Martine »

Monique, zo te zien kost het versturen van een brief van 500 gram €2,50. Als je wilt kan ik je wel een zakje van onze tarwegluten opsturen (ik heb net een vers pak binnen van vijf kilo). Ons glutenpeder kost ongeveer €1,50 voor 500 gram. Dan heb je 500 gram glutenpoeder voor vier euro om mee te experimeteren. Stuur maar een pm als je dit wilt, dan stuur ik het binnenkort op.

Maar stel dat je een kilotje bestelt op internet, dan kost het misschien €10 alles bij elkaar. Daar kun je zeker twee kilo seitan mee maken, nog meer als je er wat gepureerde bonen ofzo doorheen werkt. Dat is veel goedkoper dan kant-en-klare vleesvervangers uit de supermarkt of biowinkel.
Kom eens kijken op Vegetus en Gewoon Vegan!

Gebruikersavatar
Bonnie
Berichten: 1578
Lid geworden op: vr mei 18, 2007 21:55
Contacteer:

Re: Zelf seitan maken

Bericht door Bonnie »

En ik zou het voor de zekerheid inderdaad even vragen bij bakkers in de buurt, wie weet willen ze het toch wel voor je bestellen! :) dan kun je eerst wat kopen om uit te proberen. Jammer dat het soms zo lastig te krijgen is...

MoniqueS
Berichten: 325
Lid geworden op: wo feb 08, 2012 17:37
Leefwijze: veganist
Locatie: Hallum
Contacteer:

Re: Zelf seitan maken

Bericht door MoniqueS »

Dat vind ik ontzettend lief van je!
Ik zal je even een pb sturen met mijn adres. Geef je mij dan even je rekeningnummer door?
Als het goed gaat dan ga ik ook meer bestellen via internet, want ik vrees dat ik het hier nergens kan krijgen.

MoniqueS
Berichten: 325
Lid geworden op: wo feb 08, 2012 17:37
Leefwijze: veganist
Locatie: Hallum
Contacteer:

Re: Zelf seitan maken

Bericht door MoniqueS »

Mijn eerste poging om zelf seitan te maken is goed gelukt.
Ik ben klein begonnen, maar uiteindelijk is het nog meer dan genoeg gebleken voor bij een maaltijd.
Ik heb eerst het deeg gemaakt, daarbij meteen wat sojasaus toegevoegd. Toen water met een bouillonblokje gekookt en er stukjes deeg ingedaan.
Zo'n drie kwartier zachtjes laten koken. Daarna weer in de sojasaus gemarineerd en gebakken. Lekker!

Martine
Moderator
Berichten: 2902
Lid geworden op: za aug 06, 2011 17:21

Re: Zelf seitan maken

Bericht door Martine »

Jaaay seitan! Gefeliciteerd :-)
Kom eens kijken op Vegetus en Gewoon Vegan!

Ananas
Berichten: 3353
Lid geworden op: za mar 01, 2008 20:21
Leefwijze: veganist

Re: Zelf seitan maken

Bericht door Ananas »

Cool!

En het wordt zeker groot hè seitan! Is echt een goedkope eiwitbron :)

MoniqueS
Berichten: 325
Lid geworden op: wo feb 08, 2012 17:37
Leefwijze: veganist
Locatie: Hallum
Contacteer:

Re: Zelf seitan maken

Bericht door MoniqueS »

Ja, ze zijn wel drie keer zo groot geworden tijdens het koken. :D
Ik heb de helft al zo weg gesmikkeld, de andere helft heb ik in kleine stukjes gesneden voor vanavond bij de rijst.
Het is nog wel ietsjes te taai naar mijn zin, maar dat heeft geloof ik te maken met hoelang je het kookt toch?

cavia
Berichten: 1232
Lid geworden op: ma dec 07, 2009 10:43
Leefwijze: veganist

Re: Zelf seitan maken

Bericht door cavia »

ik vind het na een dag vaak ook lekkerder/steviger!

MoniqueS
Berichten: 325
Lid geworden op: wo feb 08, 2012 17:37
Leefwijze: veganist
Locatie: Hallum
Contacteer:

Re: Zelf seitan maken

Bericht door MoniqueS »

Toen ik het 's avonds opgebakken heb was het al niet meer taai. :D

MoniqueS
Berichten: 325
Lid geworden op: wo feb 08, 2012 17:37
Leefwijze: veganist
Locatie: Hallum
Contacteer:

Re: Zelf seitan maken

Bericht door MoniqueS »

Deze keer heb ik het anders gedaan.
Gluten met water en kruiden kneden, opstijven en koken in water met een bouillonblokje en kruidnagel.
Daarna een hele nacht in de marinade gezet (tamari) en vandaag rustig gebakken en laten sudderen.
Niet taai en wel lekker!

Shantisabine
Berichten: 1327
Lid geworden op: di mar 28, 2006 18:18

Re: Zelf seitan maken

Bericht door Shantisabine »

Hee, wat een leuk idee met die kruidnagel! Ga ik ook eens proberen :D

Gebruikersavatar
JudithK
Berichten: 1105
Lid geworden op: do okt 08, 2009 20:05
Leefwijze: veganist
Locatie: Almere
Contacteer:

Re: Zelf seitan maken

Bericht door JudithK »

Is er een ideale verhouding tussen glutenmeel (seitanfix) en water? Ik heb vandaag voor het eerst seitan gemaakt en een recept van Veggiedeli gevolgd, maar het was echt veel te veel water. 50 gram seitanfix met 300ml water. Kan dit kloppen of doe ik iets verkeerd? Het gaat om dit recept http://oud.veggiedeli.nl/recepten/knapp ... n-marinade.
Trotse moeder van Meilan, Yaël en Leia!

Berti
Berichten: 502
Lid geworden op: di okt 06, 2009 18:36
Leefwijze: part-time veganist
Locatie: blerick

Re: Zelf seitan maken

Bericht door Berti »

nou dat is wel VEEL te veel water naar verhouding.
ik doe het altijd in volume. meestal is het in gewicht iets minder water dan poeder.
dus kan goed zijn dat het 500 gram moet zijn.
even mailen met veggiedeli.
of als ze uit de lucht zijn al, met de vegetarische slager, zelfde eigenaar ;) (henk nogwat....)

Gebruikersavatar
JudithK
Berichten: 1105
Lid geworden op: do okt 08, 2009 20:05
Leefwijze: veganist
Locatie: Almere
Contacteer:

Re: Zelf seitan maken

Bericht door JudithK »

Dat vermoeden had ik al, maar ja eerste keer dat ik het doe. Dacht laat ik eens niet eigenwijs zijn en netjes het recept volgen ;)
Trotse moeder van Meilan, Yaël en Leia!

Gebruikersavatar
JudithK
Berichten: 1105
Lid geworden op: do okt 08, 2009 20:05
Leefwijze: veganist
Locatie: Almere
Contacteer:

Re: Zelf seitan maken

Bericht door JudithK »

Vandaag de seitan worstjes van Vegetus (http://vegetus.nl/italiaanse-seitan-worstjes/) gemaakt. Ik heb het in de oven gedaan, maar ik vond ze nog een beetje te sponzig. Ik had een andere structuur verwacht. De smaak was wel goed, al vonden de meiden het te pittig. Voortaan minder of geen chilipoeder erdoor doen.
Wat is de truc met seitan om het minder sponzig te krijgen?
Trotse moeder van Meilan, Yaël en Leia!

Berti
Berichten: 502
Lid geworden op: di okt 06, 2009 18:36
Leefwijze: part-time veganist
Locatie: blerick

Re: Zelf seitan maken

Bericht door Berti »

ja. dat is een hele goeie vraag.
had je de worstjes in de oven gebakken? gewoon in alufolie gewikkeld en gebakken?

andere methode is stomen in alufolie.

seitan is nou eenmaal sponzig al kan je dat met de vochthoeveelheid wat aanpassen.
maar meer kan je er eigenlijk niet tegen doen.

ik vind de beste minst sponzige seitan die met peulvruchten / glutenpoeder zijn gemaakt.
die zijn wat steviger.
dat was zo even uit mijn hoofd...

succes.

Gebruikersavatar
JudithK
Berichten: 1105
Lid geworden op: do okt 08, 2009 20:05
Leefwijze: veganist
Locatie: Almere
Contacteer:

Re: Zelf seitan maken

Bericht door JudithK »

Ik had de worstjes in alu folie in de oven gebakken. De alu folie was bij sommige worstjes wel een beetje open gegaan.
Trotse moeder van Meilan, Yaël en Leia!

Martine
Moderator
Berichten: 2902
Lid geworden op: za aug 06, 2011 17:21

Re: Zelf seitan maken

Bericht door Martine »

Die worstjes zijn inderdaad altijd een klein beetje sponzig. In een saus of stoofpot vind ik dat juist wel lekker want dan zuigen ze lekker veel saus op. Als ik stevigere worstjes wil, gebruik ik tegenwoordig vaak het pepperoni recept uit vegan on the cheap. Dani heeft dat pas gepost: http://plantaardigheidjes.blogspot.nl/2 ... worst.html

Deze gebruikt tapiocameel in plaats van bonen in combinatie met de gluten, en dat geeft een minder sponzig resultaat. In plaats van tapiocameel kun je ook maizena gebruiken.

Deze worstjes zijn heel pittig, dus je zult even je eigen kruidenmengsel moeten bedenken om het kindvriendelijk te maken.
Kom eens kijken op Vegetus en Gewoon Vegan!

Marla
Berichten: 3895
Lid geworden op: vr jan 10, 2003 11:07
Leefwijze: veganist

Re: Zelf seitan maken

Bericht door Marla »

Volgens mij verschilt het ook wel per merk glutenmeel hoe sponzig het wordt. Ik heb die bovenstaande worstjes nooit geprobeerd, maar wel anderen (Uit Viva Vegan en Vegan Brunch) en die vond ik niet echt sponzig eigenlijk.

Die boterhamworst van Vegan dad is trouwens wel een aanrader voor kinderen, die is helemaal niet pittig. Ik was er erg tevreden over, het maakt wel een enorme hoeveelheid maar je kan hem makkelijk in stukken snijden en dan in de vriezer gooien.

Plaats reactie