Wat bak jij vandaag?

Deel en bespreek recepten met anderen. Culinaire hoek. Vragen en tips!

Moderators: Morality, Martine

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Martine
Moderator
Berichten: 2901
Lid geworden op: za aug 06, 2011 17:21

Re: Wat bak jij vandaag?

Bericht door Martine » wo dec 03, 2014 10:28

Ik heb gisteravond spekkoek gebakken (zo'n Indonesische cake met laagjes). Iemand op Facebook zocht een recept, en dat was er niet, dus toen heb ik wat geëxperimenteerd. Moet er nog aan sleutelen, maar voor een eerste poging was het zeker niet verkeerd. Best een beetje trots. :D
Kom eens kijken op Vegetus en Gewoon Vegan!

Gebruikersavatar
Assie
Berichten: 1084
Lid geworden op: vr mei 31, 2013 7:52
Leefwijze: veganist
Locatie: Vinkeveen
Contacteer:

Re: Wat bak jij vandaag?

Bericht door Assie » wo dec 03, 2014 14:42

Ik ga zo beginnen met gevulde speculaas :P

De amandelen staan te weken, de staafmixeraccu zit in de oplader.
Ik gebruik dit recept: http://veganchallenge.nl/glutenvrije-gevulde-speculaas/

Met wat aanpassingen, heb niet alles in huis.

Gebruikersavatar
Dani
Berichten: 1030
Lid geworden op: di okt 18, 2011 20:46
Leefwijze: veganist
Locatie: Provincie Groningen
Contacteer:

Re: Wat bak jij vandaag?

Bericht door Dani » wo dec 03, 2014 15:48

Martine schreef:Ik heb gisteravond spekkoek gebakken (zo'n Indonesische cake met laagjes). Iemand op Facebook zocht een recept, en dat was er niet, dus toen heb ik wat geëxperimenteerd. Moet er nog aan sleutelen, maar voor een eerste poging was het zeker niet verkeerd. Best een beetje trots. :D
Oh ik ben benieuwd! Lijkt mij belachelijk veel werk, maar ik vond het altijd zooooo lekker..
Plantaardigheidjes , een vegan receptenblog, nu ook op facebook.

Gebruikersavatar
Martine
Moderator
Berichten: 2901
Lid geworden op: za aug 06, 2011 17:21

Re: Wat bak jij vandaag?

Bericht door Martine » wo dec 03, 2014 19:39

Ik vond het eigenlijk meevallen hoe veel werk het is. Mijn spekkoek had uiteindelijk 10 laagjes. Daarvoor moet je ongeveer drie kwartier bij de oven staan om en de koek er iedere 2 à 3 minuten uithalen om er een nieuw laagje beslag op te smeren. Als je ondertussen een beetje opruimt is dat eigenlijk best leuk. Normaal moet je zo lang wachten voor je cake eindelijk uit de oven mag :grin:
Kom eens kijken op Vegetus en Gewoon Vegan!

Gebruikersavatar
Luna
Berichten: 403
Lid geworden op: vr okt 25, 2013 21:17

Re: Wat bak jij vandaag?

Bericht door Luna » wo dec 03, 2014 22:28

Assie schreef:Misschien vind je iets op de site van Voedzo, daar zijn veel suikervrije recepten.
Martine schreef:Oeh, moeilijk! Ik heb een tijdje geëxperimenteerd met stevia, maar ik vind het eigenlijk niet lekker. Rare bittere smaak. Desserts die met banaan etc. gezoet zijn, zijn meestal niet zoet genoeg voor mensen die gewend zijn om suiker te eten. Is een kunstmatig zoetmiddel okay? Ik vind deze van Natrena wel goed smaken: http://www.natrena.nl/assortiment/natre ... vloeibaar/

Hij is niet echt geschikt om mee bakken, dus ik maak er onder andere chocolademousse mee.
Voor vier kleine porties: 1 pakje Mori Nu zijde tofu, 4 eetlepels cacaopoeder, 1 eetlepel kokosolie, iets meer dan 1/2 theelepel zoetmiddel. Alles pureren met een blender of staafmixer, in glaasjes schenken en minstens een uurtje in de koelkast zetten om op te stijven.
Dank voor de tips! :thanks: Mijn neefje zat er al aan te denken om als toetje vegan chocomousse te maken, dit helpt enorm.

Nog 1 vraagje: ik wil als hoofdgerecht dit

http://blog.fatfreevegan.com/2011/12/se ... rooms.html

serveren. Heb nog nooit zelf seitan gemaakt (we zijn helemaal niet ambitieus verder :oops: ). Nou heb ik bij Veggiedeli een zak seitanfix gekocht, en ik vroeg me af of ik die voor dit recept kan gebruiken. Er staat "vital wheat gluten", is dat die seitan fix of moet ik iets anders in huis halen? Bij voorbaat weer mijn hartelijke dank!

Gebruikersavatar
Martine
Moderator
Berichten: 2901
Lid geworden op: za aug 06, 2011 17:21

Re: Wat bak jij vandaag?

Bericht door Martine » do dec 04, 2014 8:04

Ja, daar kun je inderdaad seitan fix voor gebruiken. Als je het nog nooit gedaan hebt zou ik misschien wel een keertje oefenen van te voren, want seitan is wel een beetje hogere kookkunst. Sommige mensen rapporteren dat seitanfix minder water opneemt dan andere merken glutenpoeder, dus wees een beetje terughoudend met vocht toevoegen de eerste keer.
Kom eens kijken op Vegetus en Gewoon Vegan!

Gebruikersavatar
Framboos
Berichten: 4645
Lid geworden op: do nov 18, 2004 13:55

Re: Wat bak jij vandaag?

Bericht door Framboos » do dec 04, 2014 10:11

Martine schreef:Als je het nog nooit gedaan hebt zou ik misschien wel een keertje oefenen van te voren, want seitan is wel een beetje hogere kookkunst.
Ik vind seitan niet per se moeilijk, maar ik zou wel sowieso alles wat je voor kerst maakt eerst een keer oefenen (en proeven!). Maar gezien de uitgebreide test van Luna met het toetje voor gasten (toch?) zal dat wel goedkomen. :)

Gebruikersavatar
Martine
Moderator
Berichten: 2901
Lid geworden op: za aug 06, 2011 17:21

Re: Wat bak jij vandaag?

Bericht door Martine » do dec 04, 2014 12:39

Ik vind seitan ook niet echt moeilijk, zeker niet als het recept goed is. Maar toch zijn er heel veel mensen bij wie het (zeker de eerste keer) te nat is, te droog wordt, geen goeie textuur krijgt, ontploft etc. :lol:
Kom eens kijken op Vegetus en Gewoon Vegan!

Gebruikersavatar
Luna
Berichten: 403
Lid geworden op: vr okt 25, 2013 21:17

Re: Wat bak jij vandaag?

Bericht door Luna » do dec 04, 2014 18:21

Martine schreef:Ik vind seitan ook niet echt moeilijk, zeker niet als het recept goed is. Maar toch zijn er heel veel mensen bij wie het (zeker de eerste keer) te nat is, te droog wordt, geen goeie textuur krijgt, ontploft etc. :lol:
Heel veel dank voor de reacties! Ik ga uiteraard vantevoren oefenen, maar als de seitanfix nou niet 't goeie spul was moest ik nog wat anders in huis halen. :P

De snickerstaart was mislukt, het is meer pudding geworden. Wel lekkere pudding, maar niet echt geschikt om mee te nemen. :D

Gebruikersavatar
Framboos
Berichten: 4645
Lid geworden op: do nov 18, 2004 13:55

Re: Wat bak jij vandaag?

Bericht door Framboos » do dec 04, 2014 18:37

Luna schreef:Ik ga uiteraard vantevoren oefenen
Ik ken genoeg mensen die dat niet doen, en dan enorm in de stress schieten omdat het toch niet zo werkt als ze dachten met kerst haha.

Marianne
Berichten: 280
Lid geworden op: za dec 29, 2012 11:26
Leefwijze: veganist

Re: Wat bak jij vandaag?

Bericht door Marianne » do dec 04, 2014 22:39

Ha Luna! Die heb ik al twee jaar op rij gemaakt met kerstmis. De lekkerste seitanrollade die er is.
De tweede dag is hij nog lekkerder. Dan kun je de plakken op het bord even opwarmen in de magnetron. Ook makkelijk voor te bereiden als je eters hebt.

Gebruikersavatar
Framboos
Berichten: 4645
Lid geworden op: do nov 18, 2004 13:55

Re: Wat bak jij vandaag?

Bericht door Framboos » do dec 04, 2014 22:57

Hm, interessant. Weet je toevallig of het ook goed in te vriezen is? (Liefst voor het bakken.. zodat je 'm op kerst uit de vriezer haalt, ontdooit en afbakt?)

Gebruikersavatar
Luna
Berichten: 403
Lid geworden op: vr okt 25, 2013 21:17

Re: Wat bak jij vandaag?

Bericht door Luna » vr dec 05, 2014 12:25

Marianne schreef:
Ha Luna! Die heb ik al twee jaar op rij gemaakt met kerstmis. De lekkerste seitanrollade die er is.
De tweede dag is hij nog lekkerder. Dan kun je de plakken op het bord even opwarmen in de magnetron. Ook makkelijk voor te bereiden als je eters hebt.
Ohhh goeie tip dankjewel! Ik vond 'm inderdaad hier op het forum in een kerstrecepten draadje, dat moet dan jouw post geweest zijn. (y) Ik ben van plan 'm op kerstavond te maken en dan eerste kerstdag mee te nemen. Ideaal dat ie in de magnetron kan, daar was ik al over aan het denken gezien het uitdrogingsgevaar in de oven. Denk dat ik zondag een keertje proefdraai, ga dan wel het recept halveren anders wordt 't erg veel.

Invriezen zou ook interessant kunnen zijn, ben ik ook benieuwd naar!

Gebruikersavatar
Framboos
Berichten: 4645
Lid geworden op: do nov 18, 2004 13:55

Re: Wat bak jij vandaag?

Bericht door Framboos » vr dec 05, 2014 13:44

Luna schreef:
Marianne schreef:Denk dat ik zondag een keertje proefdraai, ga dan wel het recept halveren anders wordt 't erg veel.

Invriezen zou ook interessant kunnen zijn, ben ik ook benieuwd naar!
Je kunt het hele recept maken, de helft invriezen, de helft afbakken en dan vergelijken... En dan ons vertellen hoe het afliep. :grin:

Ik doe dat nu met cinnamon rolls. Heb een deel voor het bakken ingevroren, een deel nadat ze even in de oven zijn geweest (en een deel gewoon afgebakken en opgegeten want... cinnamon rolls!). Ben vooral benieuwd naar die 15 minuten in de oven zijn geweest. (Was een tip die ik op internet las toen ik aan het zoeken was naar hoe / vooral: wanneer je cinnamon rolls het beste kunt invriezen). Was iets te lang, ze waren al aan het bruinen en het was de bedoeling dat ze alleen zouden rijzen. Dan invriezen, avond van tevoren in koelkast, 's ochtends eruit halen als oven voorverwarmd en dan afbakken. Ben benieuwd!

Gebruikersavatar
Luna
Berichten: 403
Lid geworden op: vr okt 25, 2013 21:17

Re: Wat bak jij vandaag?

Bericht door Luna » vr dec 12, 2014 17:18

Mmmm kaneelbroodjes. Lekker!

Ik heb op dit moment de seitan rol in de oven staan. Is er afgelopen zondag niet van gekomen dus daarom vandaag maar. De vulling is alvast enorm lekker, de seitan is goed gelukt denk ik, maar het was een hele klus om er een rol van te maken zonder gaten. Heeeel erg elastisch deeg. Nog een goed half uurtje, spannend. :mrgreen:

Gebruikersavatar
Martine
Moderator
Berichten: 2901
Lid geworden op: za aug 06, 2011 17:21

Re: Wat bak jij vandaag?

Bericht door Martine » za dec 13, 2014 13:06

Morgen is onze PvdD kerstproeverij, dus ik ben hard bezig in de keuken. Voor 35 personen koken is toch wel echt andere koek dan voor 2 of 4 mensen. :shock:

Gisteren al tofu-'eier'salade en walnoot-champignonpaté gemaakt. Vanmorgen vulling gemaakt voor spanakopita en linzenflapjes. Die ga ik vanmiddag vullen en bakken. Drie andere vrijwilligers maken gembercake, brownies en cupcakes. Dus daar hoef ik me gelukkig geen zorgen meer over te maken.
Kom eens kijken op Vegetus en Gewoon Vegan!

Marianne
Berichten: 280
Lid geworden op: za dec 29, 2012 11:26
Leefwijze: veganist

Re: Wat bak jij vandaag?

Bericht door Marianne » za dec 13, 2014 13:47

Hoi Luna, heb je een deegroller gebruikt? En heb je al geproeft?

Gebruikersavatar
Bonnie
Berichten: 1578
Lid geworden op: vr mei 18, 2007 21:55
Contacteer:

Re: Wat bak jij vandaag?

Bericht door Bonnie » za dec 13, 2014 13:57

Succes Martine! Past het allemaal wel in je koelkast? :shock:

Gebruikersavatar
Martine
Moderator
Berichten: 2901
Lid geworden op: za aug 06, 2011 17:21

Re: Wat bak jij vandaag?

Bericht door Martine » za dec 13, 2014 16:58

Bonnie schreef:Succes Martine! Past het allemaal wel in je koelkast? :shock:
Niet echt, maar die flapjes kunnen wel een nachtje in onze koele balkonserre staan.

De spanakopita zijn inmiddels klaar. Bij het openmaken van de pakjes bleek dat het filodeeg een heel onhandig formaat had, waardoor ik er alleen kleine flapjes van kon maken. Dat kostte dus meer tijd dan verwacht, maar het ziet er wel heel leuk uit, al die mini spanakopita's.
Kom eens kijken op Vegetus en Gewoon Vegan!

Gebruikersavatar
Assie
Berichten: 1084
Lid geworden op: vr mei 31, 2013 7:52
Leefwijze: veganist
Locatie: Vinkeveen
Contacteer:

Re: Wat bak jij vandaag?

Bericht door Assie » zo dec 14, 2014 17:17

Leuk Martine, hoop dat het een succes was!

Mocht er een volgende keer komen wil ik je wel helpen hoor :grin:

Plaats reactie