Wat bak jij vandaag?

Deel en bespreek recepten met anderen. Culinaire hoek. Vragen en tips!

Moderators: Morality, Martine

Plaats reactie
Gnoe
Berichten: 383
Lid geworden op: di feb 22, 2011 13:23
Leefwijze: veganist
Locatie: Utrecht
Contacteer:

Re: Wat bak jij vandaag?

Bericht door Gnoe » vr mar 01, 2013 22:17

Bowlertje schreef:Vraagje...

Ik heb een chocoladetaart gemaakt, maar ik vind hem niet luchtig genoeg.
In het originele recept stond dat de eieren gesplits moesten worden, maar hoe doe ik dat? Eigeel kan nagemaakt worden met No Egg, maar hoe maak ik luchtig opgeklopt eiwit? Iemand een idee?
Je kunt toch ook 'eiwit' maken met NoEgg? Zelfs macarons, dus luchtig geklopt eiwit ook. Just my two cents.
.....................................................
Kom eens langs op Graasland!

Bowlertje
Berichten: 139
Lid geworden op: za dec 15, 2007 9:54
Leefwijze: veganist

Re: Wat bak jij vandaag?

Bericht door Bowlertje » vr mar 01, 2013 22:19

Oeps. Ik lees nu dat je het inderdaad gewoon met een mixer stijf kunt kloppen. Ben benieuwd..

Gnoe
Berichten: 383
Lid geworden op: di feb 22, 2011 13:23
Leefwijze: veganist
Locatie: Utrecht
Contacteer:

Re: Wat bak jij vandaag?

Bericht door Gnoe » vr mar 01, 2013 22:20

Woensdag bakte ik weer eens de abrikozen-amandel cupcakes uit Vegan Cupcakes Take Over the World: altijd een succes! Morgen wil ik macademia cupcakes bakken (ook uit VCTOTW, eerste keer dat ik ze maak) en misschien nog pompoen-kruimelcake met notenstrooisel uit Veganomicon. Die heb ik ook al eens eerder met succes gebakken.
.....................................................
Kom eens langs op Graasland!

Gebruikersavatar
JudithK
Berichten: 1105
Lid geworden op: do okt 08, 2009 20:05
Leefwijze: veganist
Locatie: Almere
Contacteer:

Re: Wat bak jij vandaag?

Bericht door JudithK » zo mar 10, 2013 16:03

Op verzoek van dochter hebben we speculoos cupcakes gebakken. Nu nog even een frosting erbij maken. Heb ik nog nooit gedaan.
Trotse moeder van Meilan, Yaël en Leia!

Gebruikersavatar
JudithK
Berichten: 1105
Lid geworden op: do okt 08, 2009 20:05
Leefwijze: veganist
Locatie: Almere
Contacteer:

Re: Wat bak jij vandaag?

Bericht door JudithK » zo mar 10, 2013 22:51

Trotse moeder van Meilan, Yaël en Leia!

Johannetje
Berichten: 76
Lid geworden op: do okt 04, 2012 14:47
Leefwijze: veganist
Locatie: Amsterdam

Re: Wat bak jij vandaag?

Bericht door Johannetje » wo mar 13, 2013 14:13

Hier is een website met veel veganistische taart recepten. Ga er binnenkort een paar uitproberen.
http://chefchloe.com/sweets.html

Vanmiddag maak ik de almond cookies van Veganomicon. Ze zijn erg lekker. Deze keer heb ik helaas bijna geen amandelpoeder meer en gebruik dus wat kokosrasp, moet toch ook lekker zijn?

Martine
Moderator
Berichten: 2902
Lid geworden op: za aug 06, 2011 17:21

Re: Wat bak jij vandaag?

Bericht door Martine » vr apr 05, 2013 12:19

Ik heb gisteren glutenvrije muffins gebakken met rijstbloem, boekweitmeel, wortel en tahin. Ze zijn heel lekker geworden, en ook nog 'gezond' genoeg dat ik ze wel voor het ontbijt durf te eten ;)

Ik heb het recept geblogd: http://vegetus.nl/sesam-wortelmuffins-glutenvrij/
Kom eens kijken op Vegetus en Gewoon Vegan!

Iejoor
Berichten: 218
Lid geworden op: vr dec 07, 2012 14:30
Leefwijze: veganist
Locatie: Drenthe

Re: Wat bak jij vandaag?

Bericht door Iejoor » vr apr 05, 2013 13:23

Ik eergisteren weer de haverkoeken (Basic Oatmeal squares van Oh she glows). Met als toevoegingen; cranberry, amandelen en elite haver en pure chocolade.
Ik vind het erg lekker, manlief had eentje mee naar zijn werk en hij en zijn collega vonden hem wat flauw...
:roll:
When the world says give up, hope whispers try it one more time..
Elpida Shelter of Hope

Iejoor
Berichten: 218
Lid geworden op: vr dec 07, 2012 14:30
Leefwijze: veganist
Locatie: Drenthe

Re: Wat bak jij vandaag?

Bericht door Iejoor » zo apr 28, 2013 13:36

Vorige week heb ik van manlief het boek Lisette in Luilekkerland gekregen voor mijn verjaardag. Maandags heb ik toen de perentaart gemaakt (lekker) en nu staat er appeltaart in de oven!
Ben benieuwd of die lukt, want mijn deeg was nogal kruimelig...
When the world says give up, hope whispers try it one more time..
Elpida Shelter of Hope

MargaS
Berichten: 30
Lid geworden op: do apr 11, 2013 9:27
Leefwijze: veganist

Re: Wat bak jij vandaag?

Bericht door MargaS » zo apr 28, 2013 14:06

Leuk , er wordt veel gebakken zie ik in deze draad.
Had hier nog niet echt gelezen.
Het boek Lisette in Luilekkerland heb ik ook maar nog niets uit gemaakt.

Overstand
Berichten: 618
Lid geworden op: vr apr 19, 2013 20:14
Leefwijze: veganist

Re: Wat bak jij vandaag?

Bericht door Overstand » do mei 02, 2013 14:47

Ik ga morgen voor het eerst seitan maken. Ik ben waardeloze veganist, hoewel ik het meest awesome recepten eigen heb gemaakt, zoals deze: edit: http://www.meleklermekani.com/imagehost ... fte-ee.jpg (maar dan ipv gehakt spinazie, ipv olijfolie bakken, gebruik ik rode palmolie, speltbulgur (die donkerbruine), volkoren speltmeel, geen zout etc) ben ik zo analfabeet wat seitan betreft. Ik heb in 2 jaar tijd maar 1 keer een potje plasticseitan van yakso gehad, maar ik zag toen het potentieel.

Hey Martine, ik ga morgen tarwegluten halen :)

en dan check ik op youtube of zo of ik een goede filmpje kan vinden.

groet

Martine
Moderator
Berichten: 2902
Lid geworden op: za aug 06, 2011 17:21

Re: Wat bak jij vandaag?

Bericht door Martine » do mei 02, 2013 14:58

Leuk! Zelfgemaakte seitan is super lekker. De makkelijkste manier om seitan met een goede textuur te krijgen, vind ik zelf om het te stomen. Dat kan met een speciale stoompan, maar ook gewoon met een zeef of vergiet die je in een pan met een laagje kokend water hangt met een deksel erop.

Dit is mijn favoriete recept voor basis-seitan: http://vegetus.nl/basis-seitan/
Maar je kunt ook lekkere worstjes en dergelijke maken: http://vegetus.nl/seitan-pepperoni/
Kom eens kijken op Vegetus en Gewoon Vegan!

Selina
Berichten: 60
Lid geworden op: vr apr 05, 2013 22:36
Leefwijze: vegetarier

Re: Wat bak jij vandaag?

Bericht door Selina » do mei 02, 2013 16:03

JudithK schreef:Ze zijn goed gelukt!
http://plantaardigleven.nl/speculoos-cu ... t-topping/
ik heb het meteen opgeschreven om de cupcakes met mijn dochters te bakken. (en gedeeld op social media ) :)
Ik begin net... En ja, ook ik blog----> http://selinavans.wordpress.com/

MBVegan31
Berichten: 422
Lid geworden op: ma mar 18, 2013 11:34
Leefwijze: veganist

Re: Wat bak jij vandaag?

Bericht door MBVegan31 » do mei 02, 2013 21:14

Ik heb een streepjescake gebakken van Eva :) Lekker hoor!

Overstand
Berichten: 618
Lid geworden op: vr apr 19, 2013 20:14
Leefwijze: veganist

Re: Wat bak jij vandaag?

Bericht door Overstand » vr mei 03, 2013 10:43

Martine schreef:Leuk! Zelfgemaakte seitan is super lekker. De makkelijkste manier om seitan met een goede textuur te krijgen, vind ik zelf om het te stomen. Dat kan met een speciale stoompan, maar ook gewoon met een zeef of vergiet die je in een pan met een laagje kokend water hangt met een deksel erop.

Dit is mijn favoriete recept voor basis-seitan: http://vegetus.nl/basis-seitan/
Maar je kunt ook lekkere worstjes en dergelijke maken: http://vegetus.nl/seitan-pepperoni/
:( ik kom net van gezondheidswinkel. De meeste dingen hebben ze daar wel, maar toen ik het zo niet kon zien, heb ik maar gevraagd. Mevrouw wist niet wat tarwegluten waren (ik vind het niet erg, want ik weet het ook niet, maar als je googled op afbeeldingen dan is er wel iets als tarwegluten) en vertelde dat er gluten in tarwe zaten :D

ik denk dat ik voor tarwegluten naar ekoplaza moet en dat is pas volgende week :(

Maar ik heb jou recepten bekeken Martine en ik ga, zodra ik tarwegluten heb, seitan proberen met stomen. :)

Awesome website!

Ok, het wordt dus volgende week ergens.

Vanavond dan toch maar iets met gluten, maar dan met volkoren speltmeel. Ik ga ‘pide’ (http://arbuz.com/wp-content/uploads/2009/12/Pide.jpg) maken.

Ik kies altijd willekeurige foto’s van het internet om te laten zien hoe het ongeveer eruit ziet, de recepten zelf haal ik er niet vanaf. Ik heb bijna alles wat ik weet van mijn mami. Maar pide kan bijna met alles (kaas, gehakt, sesampasta etc.) Mijne wordt met spinazie, ik heb nog 2 aardappeltjes, die ga ik ook gebruiken.

Vanavond eten we pide met raw salade

groet

Martine
Moderator
Berichten: 2902
Lid geworden op: za aug 06, 2011 17:21

Re: Wat bak jij vandaag?

Bericht door Martine » vr mei 03, 2013 11:03

Overstand schreef::( ik kom net van gezondheidswinkel. De meeste dingen hebben ze daar wel, maar toen ik het zo niet kon zien, heb ik maar gevraagd. Mevrouw wist niet wat tarwegluten waren (ik vind het niet erg, want ik weet het ook niet, maar als je googled op afbeeldingen dan is er wel iets als tarwegluten) en vertelde dat er gluten in tarwe zaten :D

ik denk dat ik voor tarwegluten naar ekoplaza moet en dat is pas volgende week :(
Hmm, ik wil je niet teleurstellen, maar de meeste natuurwinkels in Nederland verkopen helaas nog geen tarwegluten (en weten inderdaad ook vaak niet wat het is), jouw Ekoplaza waarschijnlijk ook niet. Het is wel te koop bij sommige molenwinkels, bij de vegetarische toko Sie San en Veggie4U in Den Haag, en bij de Biomarkt in Amsterdam (daar heet het Seitan Fix).

Ik bestel mijn tarwegluten online bij De Zuidmolen. Dan betaal je verzendkosten, maar het is nog altijd flink goedkoper dan de meeste andere vleesvervangers, zeker als je meer dan één kilo neemt.
Kom eens kijken op Vegetus en Gewoon Vegan!

Mystique
Berichten: 970
Lid geworden op: wo jan 23, 2013 13:09
Leefwijze: veganist

Re: Wat bak jij vandaag?

Bericht door Mystique » vr mei 03, 2013 11:51

Martine,

Maak jij seitan van de gluten? Ik heb het al een aantal keer geprobeerd, maar het wilt niet echt die stevige bite krijgen die ik kant en klaar uit de winkel kan kopen. Dan wordt ie aan de buitenkant krokant en van binnen te zacht en sompig.
En de een zegt dat je 'm moet koken in bouillon en de ander gewoon bakken. Iemand een goed recept voor seitan?

Martine
Moderator
Berichten: 2902
Lid geworden op: za aug 06, 2011 17:21

Re: Wat bak jij vandaag?

Bericht door Martine » vr mei 03, 2013 12:06

Ja, ik maak regelmatig zelf seitan van tarwegluten. Meestal stoom ik het, dat is de meest foolproof methode, maar heel zachtjes sudderen in bouillon (let op dat het NIET bubbelt), of in aluminiumfolie bakken in de oven werkt ook. Gewoon bakken in een pan heb ik nog nooit gedaan, maar ik denk het dan inderdaad niet gaar wordt vanbinnen, tenzij je het in heel kleine stukjes bakt, als een soort gehakt.

Ik maak meestal 'gewone' seitan, zoals je die ook in de winkel kunt kopen, maar dan lekkerder. Af en toe maak ik ook worstjes. Dit zijn de recepten die ik meestal gebruik:

Mijn favoriete recept voor basis-seitan: http://vegetus.nl/basis-seitan/
Worstjes: http://vegetus.nl/seitan-pepperoni/
Kom eens kijken op Vegetus en Gewoon Vegan!

Overstand
Berichten: 618
Lid geworden op: vr apr 19, 2013 20:14
Leefwijze: veganist

Re: Wat bak jij vandaag?

Bericht door Overstand » vr mei 03, 2013 14:13

Martine schreef:Ik bestel mijn tarwegluten online bij De Zuidmolen. Dan betaal je verzendkosten, maar het is nog altijd flink goedkoper dan de meeste andere vleesvervangers, zeker als je meer dan één kilo neemt.
Ik gebruik sowieso (bijna) geen kant en klare vleesvervangers. Oja heeeeeeel soms natural tempeh.

Is effetjes kijken bij de Zuidmolen

thanks! ;)

Martine
Moderator
Berichten: 2902
Lid geworden op: za aug 06, 2011 17:21

Re: Wat bak jij vandaag?

Bericht door Martine » za mei 04, 2013 13:41

Ik maak vandaag een sinaasappel-tulbandcake. In plaats van melk gaat er sinaasappelsap door. Het beslag dat ik net uit de kom heb gelikt was alvast heel lekker, dus ik ben benieuwd naar het eindresultaat!

Recept: http://www.vegrecipesofindia.com/eggless-orange-cake/
Kom eens kijken op Vegetus en Gewoon Vegan!

Plaats reactie