melk en eieren vervangen?

Deel en bespreek recepten met anderen. Culinaire hoek. Vragen en tips!

Moderators: Morality, Martine

Plaats reactie
M@rco
Berichten: 34
Lid geworden op: ma sep 18, 2006 14:07
Locatie: Zoetermeer
Contacteer:

melk en eieren vervangen?

Bericht door M@rco »

Hallo allemaal!

In heel veel gerechten moeten eieren en melk gedaan worden (bv. een ovenschotel). Betekent dit dat dit soort gerecht nu not done zijn? Of kan je eieren en melk in gerechten vervangen door iets?

Ik vind het ook wel erg jammer dat ik straks mijn vegetarisch broodbeleg niet meer kan eten...maar goed....alles voor de dieren he! :)

Groetjes,
Marco

-gebruikergewist-

Bericht door -gebruikergewist- »

Melk kun je heel eenvoudig vervangen door sojamelk. Ei is ook te vervangen, het hangt er dan alleen een beetje van af wat voor soort gerecht het is.
Er bestaat veganistische eivervanger (no-egg), wat je gewoon als ei kunt gebruiken. Ook arrowroot is daarvoor geschikt. In zoete gerechten (gebak) kun je het mengsel wat smeuiiger maken met een geprakte banaan. Vaak kun je het ei ook helemaal weglaten; ik bak tegenwoordig alleen nog maar pannenkoeken en appeltaart zonder ei, en dat gaat prima! :D

M@rco
Berichten: 34
Lid geworden op: ma sep 18, 2006 14:07
Locatie: Zoetermeer
Contacteer:

Bericht door M@rco »

Kiwi schreef:Melk kun je heel eenvoudig vervangen door sojamelk. Ei is ook te vervangen, het hangt er dan alleen een beetje van af wat voor soort gerecht het is.
Er bestaat veganistische eivervanger (no-egg), wat je gewoon als ei kunt gebruiken. Ook arrowroot is daarvoor geschikt. In zoete gerechten (gebak) kun je het mengsel wat smeuiiger maken met een geprakte banaan. Vaak kun je het ei ook helemaal weglaten; ik bak tegenwoordig alleen nog maar pannenkoeken en appeltaart zonder ei, en dat gaat prima! :D
Echt waar? Dus als er in een recept staat "voeg 2 eieren toe", dan kan je ze eigenlijk net zo goed weg laten?

Groetjes,
Marco

-gebruikergewist-

Bericht door -gebruikergewist- »

Niet altijd, soms hebben ze wel degelijk een functie, maar als ei maar een klein niet-relevant deel van het totaal is laat ik ze meestal maar gewoon weg ja. Maar bij iets als cake ofzo moet je echt wel iets gebruiken ter vervanging van de eieren, anders wordt het toch een hele aparte cake.

Framboos
Berichten: 4645
Lid geworden op: do nov 18, 2004 13:55

Bericht door Framboos »

Dit heb ik ooit eens gekopieerd van een website (geen idee welke, dus als iemand de bron weet...):

Egg 'replacers' are available mainly from health food shops and some
larger supermarkets. If you cannot locate any, make a homemade
substitute by mixing 1 heaped tbsp of soya flour or cornstarch plus 2
tbsp water for each egg in your normal recipe. If a recipe calls for
an egg to 'bind' the ingredients, try using 25g of mashed tofu
instead.

Google het trouwens gewoon even, dan kom je op heel veel substituten voor ei.

Ah, blijkt dat het van de BBC-site komt. M@rco, dit is een heel informatieve site, misschien kun je dat eens lezen. Daar worden veel van je vragen wel beantwoord.

Ingenting in de ochtend

Bericht door Ingenting in de ochtend »

Als je voor een cake 1-2 theelepeltjes baking soda door het beslag mengt met 1-2 EL azijn, rijst de cake echt super goed :D
ben ik laatst achter gekomen

-gebruikergewist-

Bericht door -gebruikergewist- »

Proef je die azijn dan niet heel erg?

Framboos
Berichten: 4645
Lid geworden op: do nov 18, 2004 13:55

Bericht door Framboos »

Nee, helemaal niet.

Joop
Berichten: 1402
Lid geworden op: di aug 01, 2006 7:56

Bericht door Joop »

Kiwi schreef:Melk kun je heel eenvoudig vervangen door sojamelk. Ei is ook te vervangen, het hangt er dan alleen een beetje van af wat voor soort gerecht het is.
Er bestaat veganistische eivervanger (no-egg), wat je gewoon als ei kunt gebruiken. Ook arrowroot is daarvoor geschikt. In zoete gerechten (gebak) kun je het mengsel wat smeuiiger maken met een geprakte banaan. Vaak kun je het ei ook helemaal weglaten; ik bak tegenwoordig alleen nog maar pannenkoeken en appeltaart zonder ei, en dat gaat prima! :D
Vind persoonlijk "vegabin" fijner werken dan no-egg.

No-egg zag ik onlangs nog bij de Super de Boer liggen, voor vegabin moet je waarschijnlijk wel ff naar de natuurwinkel of een Eko-plaza.

Marla
Berichten: 3895
Lid geworden op: vr jan 10, 2003 11:07
Leefwijze: veganist

Bericht door Marla »

Joop schreef:
Vind persoonlijk "vegabin" fijner werken dan no-egg.

No-egg zag ik onlangs nog bij de Super de Boer liggen, voor vegabin moet je waarschijnlijk wel ff naar de natuurwinkel of een Eko-plaza.
vegabin? Heb ik echt nog nooit van gehoord!

Joop
Berichten: 1402
Lid geworden op: di aug 01, 2006 7:56

Bericht door Joop »

Marla schreef:
vegabin? Heb ik echt nog nooit van gehoord!
Zal eens kijkn thuus hoet psies heet, maor ik daocht Vegabin..

Gebruikersavatar
Kirsty xvx
Berichten: 1999
Lid geworden op: ma jun 20, 2005 9:10
Leefwijze: veganist

Bericht door Kirsty xvx »

tartex vegabin heet t
Put a ribbon round my neck and call me a libertine
I will sing you songs of dreams I used to dream
I will sail away on seas of silver and gold
Until I reach my home

Shantisabine
Berichten: 1327
Lid geworden op: di mar 28, 2006 18:18

Bericht door Shantisabine »

Kikkererwtmeel bindt erg goed (voor in hartige gerechten, je proeft t wel goed).

Jippia

Bericht door Jippia »

boekweitmeel bindt ook goed

Dipodidae
Berichten: 25
Lid geworden op: zo sep 03, 2006 16:59

Bericht door Dipodidae »

Pannekoeken doe ik altijd met bier voor het gisten en sojamelk als.. melk. :)

Drawion_Kuda
Berichten: 241
Lid geworden op: zo nov 26, 2006 11:49

Bericht door Drawion_Kuda »

Wij hebben apro soja...
bijv. als we appeltaard makken doen we inplaats ei en melk gewoon soja erin.. of als we warm eten enz.:)

Wildflower
Berichten: 141
Lid geworden op: za jan 21, 2006 14:28
Leefwijze: part-time veganist

Ei als glansmiddel

Bericht door Wildflower »

Iemand een idee hoe je die mooie glans krijgt die je normaal gesproken hebt als je bijv. bladerdeeg met ei insmeert?

-gebruikergewist-

Bericht door -gebruikergewist- »

Voor zoetigheden (appeltaart bijvoorbeeld): insmeren met abrikozenjam.

Framboos
Berichten: 4645
Lid geworden op: do nov 18, 2004 13:55

Bericht door Framboos »

Of gewoon met sojamelk. Hoewel, glans... appeltaart wordt er in ieder geval niet zo dof van.

ingenting
Berichten: 1120
Lid geworden op: zo sep 11, 2005 16:05

Bericht door ingenting »

misschien als je soyamelk met suiker mengt?
tenminste dat doet m'n moeder weleens voor de bovenkant van appeltaart..

ik weet niet..
La maquereau des petits g?teaux (h)

Plaats reactie