Vlaai?

Deel en bespreek recepten met anderen. Culinaire hoek. Vragen en tips!

Moderators: Morality, Martine

Plaats reactie
Marla
Berichten: 3895
Lid geworden op: vr jan 10, 2003 11:07
Leefwijze: veganist

Vlaai?

Bericht door Marla »

Ik wil graag een kersenvlaai gaan maken maar kan geen goed recept vinden, is er hier iemand die een recept heeft of gewoon zelf weleens wat geprobeerd heeft?
Anna
Berichten: 494
Lid geworden op: vr feb 03, 2006 9:15

Bericht door Anna »

ik kan je wel een recept voor een kersen-kruimeltaart geven.
die heeft dus niet dat typische vlaai-brooddeeg, maar is wel erg lekker!
Marla
Berichten: 3895
Lid geworden op: vr jan 10, 2003 11:07
Leefwijze: veganist

Bericht door Marla »

Oeh, klinkt goed, laat maar horen!
Annika
Berichten: 1289
Lid geworden op: wo mei 11, 2005 18:34
Leefwijze: veganist
Locatie: Wormer
Contacteer:

Bericht door Annika »

Anna schreef:ik kan je wel een recept voor een kersen-kruimeltaart geven.
die heeft dus niet dat typische vlaai-brooddeeg, maar is wel erg lekker!
Oeh, dat lijkt mij ook wel wat :)
Anna
Berichten: 494
Lid geworden op: vr feb 03, 2006 9:15

Bericht door Anna »

nou, wat een enthousiasme :wink:

voor de bodem (en zijkanten):
-200 g bloem
-150 g boter
-100 g basterd suiker
-water

snijd de boter door de bloem en suiker en maak een soepel deeg, eventueel met wat water (niet teveel, anders wordt de korst te knapperig!)

bekleed de bodem (en zijkanten) van een springvorm van ca 26 cm doorsnede

voor de vulling:
een laagje pudding op de bodem. die maak je door custard-poeder met de helft van de aangegeven melk te koken. ben vergeten hoeveel, een kwart liter melk geloof ik...

daar bovenop twee blikken kersen, of een flinke hoeveelheid pruimen, of appels, wat je lekker vindt...

voor de kruimels:
-175 g bloem
-100 g boter
-125 g rietsuiker

snijd dit alles losjes door elkaar. ga alsjeblieft niet te goed mengen of kneden, want dan worden de kruimels knudde :)
je hebt dus een mengsel van klontjes boter, losse bloem en suiker.
dit stort je bovenop de vulling. duw de randen van het deeg wat in vorm en zet in de overn. 45 minuten op 175 graden c.

nog een opmerking: deze taart is erg zoet. ik vind hem zelf het lekkerst met wat zurige pruimen op appels erdoor. verder mislukt hij nooit, dus veel plezier!

groetjes anna
-gebruikergewist-

Bericht door -gebruikergewist- »

Vlaai is niet zo moeilijk te maken toch? Gewoon bloem, sojamelk, suiker, gist mengen, zachte boter toevoegen en er een deegje van maken. Kwartiertje tot een half uur laten rijzen, deeg plat slaan zodat de lucht eruit is en dan uitrollen en het grootste deel op een vlaaibodem leggen. Vulling erop, van het resterende deeg een rastertje maken en voila, je vlaai is klaar om te bakken! Of eerst de bodem bakken en daarna de vulling erop leggen, dat kan ook, hangt ook wel een beetje van het soort vulling af. Oven voorverwarmen op 225° C en dan een minuut of 20 bakken.

Nog even de juiste hoeveelheden opgezocht:
300 gram bloem
20 gram gist
20 gram suiker
2,5 dl sojamelk
150 gram boter
vulling naar keuze
Anna
Berichten: 494
Lid geworden op: vr feb 03, 2006 9:15

Bericht door Anna »

ik heb hier ook nog een echt vlaai-recept, uit grootmoekes kookboek. ik heb het zelf nooit gemaakt, maar lijkt niet zo moeilijk:

deeg:
-40 g gist (verse dus)
-6, 5 dl melk
-1 kg bloem
-20 g zout
-100 g boter
-50 g basterdsuiker
sorry, al deze hoeveelheden door 10 delen, voor een 20 cm. springvorm!

gist aanmengen met lauwe melk.
bloem, zout, gesmolten, doch niet hete boter, suiker en de rest van de melk toevoegen en een soepel deeg kneden.
ongeveer 1 uur laten rijzen, het deeg dun uitrollen en de vorm bekleden. de taart vullen met vlaai-vulling (wat je maar wilt dus).

kruimels:
zie vorige recept.

ongeveer 30 minuten, op 200 graden c.

ik denk dat ik het zelf ook ga proberen...
Anna
Berichten: 494
Lid geworden op: vr feb 03, 2006 9:15

Bericht door Anna »

nou kiwi, je was me voor :cry:
maar welke moet ik nu maken?
-gebruikergewist-

Bericht door -gebruikergewist- »

Hmm, gek dat er nu 2 vlaairecepten onder elkaar staan waarvan de ingrediënten in hele andere verhoudingen staan. :D
Nou Marla, nu moet je er dus 2 maken, en dan je bevindingen over welke recept beter is hier posten! :wink:
Anna
Berichten: 494
Lid geworden op: vr feb 03, 2006 9:15

Bericht door Anna »

ik heb 'grootmoeders' recept uitgeprobeerd. het was wel lekker, maar het deeg smaakte net iets teveel naar brooddeeg. morgen ga ik jouw recept uitproberen kiwi.
hij was trouwens wel supermakkelijk om te maken.
Plaats reactie