Wat kan ik met deze ingredienten?

Deel en bespreek recepten met anderen. Culinaire hoek. Vragen en tips!

Moderators: Morality, Martine

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Ananas
Berichten: 3353
Lid geworden op: za mar 01, 2008 20:21
Leefwijze: veganist

Re: Wat kan ik met deze ingredienten?

Bericht door Ananas » vr aug 24, 2012 19:01

Ik heb vandaag eindelijk gerookte paprikapoeder gevonden, op de Haagse Markt. Ik was helemaal blij! Maar nu heb ik eigenlijk geen idee waarvoor je het gebruikt. Ik geloof dat ik het hier ook wel eens voorbij heb zien komen, wat doen jullie ermee?

Gebruikersavatar
Bonnie
Berichten: 1578
Lid geworden op: vr mei 18, 2007 21:55
Contacteer:

Re: Wat kan ik met deze ingredienten?

Bericht door Bonnie » vr aug 24, 2012 19:32

In de Smoky Split Pea Soup uit Appetite for Reduction!
Ik heb het geloof ik ook in seitanworstjes (Vegan Brunch chorizo?) enzo gebruikt. Verder is in heel veel dingen lekker volgens mij, maar het smaakt wel heel sterk vind ik dus je moet soms misschien oppassen dat het niet overheerst. Ik deed het pas op geroosterde kikkererwten, ook lekker!

Gebruikersavatar
Ananas
Berichten: 3353
Lid geworden op: za mar 01, 2008 20:21
Leefwijze: veganist

Re: Wat kan ik met deze ingredienten?

Bericht door Ananas » vr aug 24, 2012 19:42

Thanks! Voorlopig blijf ik nog ver van de split peas, ben nog aan het genieten van alle zomergroenten, maar is vast goed om te weten. Ik heb nog nooit seitanworst uit Vegan Brunch gemaakt, leuk om eens te proberen!

Gebruikersavatar
Martine
Moderator
Berichten: 2901
Lid geworden op: za aug 06, 2011 17:21

Re: Wat kan ik met deze ingredienten?

Bericht door Martine » vr aug 24, 2012 21:38

Tempeh bacon! En ik vind het ook heel lekker in stoofschotels zoals chili en jambalaya.
Kom eens kijken op Vegetus en Gewoon Vegan!

Gebruikersavatar
Marla
Berichten: 3895
Lid geworden op: vr jan 10, 2003 11:07
Leefwijze: veganist

Re: Wat kan ik met deze ingredienten?

Bericht door Marla » do nov 01, 2012 11:24

Ik heb nog een spitskool liggen, wat kan ik daarmee (afgezien van gado gado)?

Gebruikersavatar
Gnoe
Berichten: 383
Lid geworden op: di feb 22, 2011 13:23
Leefwijze: veganist
Locatie: Utrecht
Contacteer:

Re: Wat kan ik met deze ingredienten?

Bericht door Gnoe » do nov 01, 2012 21:36

Marla schreef:Ik heb nog een spitskool liggen, wat kan ik daarmee (afgezien van gado gado)?
Ik heb 3 recepten met spitskool op m'n blog staan: wortel-koolsalade, koolsalade met avocadodressing en Japanse koolsalade. Verder kun je natuurlijk coleslaw maken of sambal goreng kool. Gebruiken in de roerbak.
.....................................................
Kom eens langs op Graasland!

Apraxia
Berichten: 1173
Lid geworden op: do nov 21, 2002 14:03
Leefwijze: veganist

Re: Wat kan ik met deze ingredienten?

Bericht door Apraxia » vr nov 02, 2012 3:39

Ui/gember/peper fruiten, spitskool roerbakken, kokosmelk erbij en eventueel een kwak curry pasta erin. Of wat andere kruiden. Of al1 de eerder genoemde kruiden.

Of de bladeren gebruiken om pakketjes/rolletjes mee te maken.
Als er iemand op je pist, dan is het vast een veganist.

Truus
Berichten: 1644
Lid geworden op: wo apr 22, 2009 21:49
Leefwijze: veganist

Re: Wat kan ik met deze ingredienten?

Bericht door Truus » do jan 17, 2013 19:06

Hebben jullie vandaag ook twee grote zakken raapstelen in de groentetas? Het recept dat er bijgevoegd is, is voor omelette met kaassaus.:( Ik ben benieuwd wat jullie ermee gaan doen.

Emiel
Berichten: 1466
Lid geworden op: za mar 19, 2011 9:36
Leefwijze: veganist

Re: Wat kan ik met deze ingredienten?

Bericht door Emiel » do jan 17, 2013 19:15

Ik heb gisteren op de biologische markt een bosje raapstelen gekocht. Vroeg me ook al af wat ik ermee ging doen, maar een omelette is een goed plan. Ik maak ze namelijk van kikkererwtenmeel :wink: . Vanochtend had ik er wat van tussen twee geroosterde boterhammen gedaan met kokosolie erop en wat tahin. Best lekker!

Gebruikersavatar
Martine
Moderator
Berichten: 2901
Lid geworden op: za aug 06, 2011 17:21

Re: Wat kan ik met deze ingredienten?

Bericht door Martine » do jan 17, 2013 19:21

In onze tas zat maar één bosje. Ik heb er risotto mee gemaakt, met paddestoelen en zongedroogde tomaatjes.

Je kun ze ook roerbakken of er ouderwets stamppot van maken.
Kom eens kijken op Vegetus en Gewoon Vegan!

Truus
Berichten: 1644
Lid geworden op: wo apr 22, 2009 21:49
Leefwijze: veganist

Re: Wat kan ik met deze ingredienten?

Bericht door Truus » do jan 17, 2013 19:35

Martine schreef:Ik heb er risotto mee gemaakt, met paddestoelen en zongedroogde tomaatjes.
Dat heb ik ook in huis. Hoe doe je dat?

Overigens, bij nader inzien, ze zijn best lekker rauw.

Gebruikersavatar
Martine
Moderator
Berichten: 2901
Lid geworden op: za aug 06, 2011 17:21

Re: Wat kan ik met deze ingredienten?

Bericht door Martine » do jan 17, 2013 19:52

Komt ie!

Voor 2-3 personen:

1 ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, gesnipperd
180 gram risottorijst
6 zongedroogde tomaatjes
8 gedroogde shiitake paddestoelen (of verse paddestoelen)
+/- 800 ml plantaardige bouillon (paddestoelensmaak is het lekkerst, ik had weekwater van shiitake paddestoelen)
2 eetlepels edelgist vlokken (optioneel)
zout en peper naar smaak
1 bosje raapsteeltjes, in korte stukjes (of 150 gram spinazie, snijbiet etc.)

Week de tomaatjes en paddestoelen in water tot ze zacht zijn en snijd ze in stukjes (als je verse paddestoelen hebt hoef je ze natuurlijk niet te weken en kun je ze even bakken om ze zacht te maken).
Fruit de ui en knoflook in een beetje olie. Doe de rijst erbij en bak even mee. Giet beetje bij beetje de bouillon in de pan terwijl je de rijst af en toe even omroert. Telkens als de rijst de bouillon opgenomen heeft, voeg je nieuwe bouillon toe. Ga zo door tot de rijst zacht en gaar is, duurt meestal een minuut of 20.
Voeg tegen het einde van de kooktijd de tomaatjes en paddestoelen toe. Breng eventueel op smaak met wat gistvlokken, peper en extra zout toe. Als de rijst helemaal gaar is kun je de raapsteeltjes erbij doen. Warm de risotto nog even door tot de raapsteeltjes geslonken zijn. Serveer eventueel met extra gistvlokken of blokjes vegankaas.
Kom eens kijken op Vegetus en Gewoon Vegan!

Truus
Berichten: 1644
Lid geworden op: wo apr 22, 2009 21:49
Leefwijze: veganist

Re: Wat kan ik met deze ingredienten?

Bericht door Truus » do jan 17, 2013 20:16

O, risotto is rijst, dat eten wij nooit. Maar nu snap ik het, je voegt de raapsteeltjes op het laatst toe. Bedankt, Martine.

Toen ik al die raapsteeltjes zag (twee zakken met ieder twee bossen!) kreeg ik zowat een inzinking. Ik dacht, wat moet ik hiermee? Maar nu haast ik me ze door het warme eten te scheppen voordat ze allemaal al opgepeuzeld zijn. :lol:

Emiel
Berichten: 1466
Lid geworden op: za mar 19, 2011 9:36
Leefwijze: veganist

Re: Wat kan ik met deze ingredienten?

Bericht door Emiel » do jan 17, 2013 22:04

Het heeft wel iets weg van postelein vind ik. Gewoon zo is het ook lekker inderdaad..

Gebruikersavatar
JudithK
Berichten: 1105
Lid geworden op: do okt 08, 2009 20:05
Leefwijze: veganist
Locatie: Almere
Contacteer:

Re: Wat kan ik met deze ingredienten?

Bericht door JudithK » vr jan 18, 2013 10:27

Zou het ook lekker zijn in een soort aardappel roerbakschotel? Ik heb aardappelen en champignons die vandaag op moeten en dus ook vier bosjes raapstelen. Een bosje fijnsnijden en aan het einde erdoor roeren?
De risotto lijkt me erg lekker, maar vier bosjes is een beetje veel daarvoor.
Trotse moeder van Meilan, Yaël en Leia!

Truus
Berichten: 1644
Lid geworden op: wo apr 22, 2009 21:49
Leefwijze: veganist

Re: Wat kan ik met deze ingredienten?

Bericht door Truus » vr jan 18, 2013 13:38

JudithK schreef:Zou het ook lekker zijn in een soort aardappel roerbakschotel?
Heerlijk, zelfs. Ik heb ze klein gesneden en toegevoegd na dat het vuur uit was. Ze waren niet bitter of zo.

Gebruikersavatar
Annikka-Ayla
Berichten: 1422
Lid geworden op: do feb 28, 2008 12:10
Leefwijze: flexanist

Re: Wat kan ik met deze ingredienten?

Bericht door Annikka-Ayla » vr jan 18, 2013 15:17

Wij vinden het lekker als salade en ik doe het door aardappelpuree om er een soort andijviestamppot van te maken.

Emiel
Berichten: 1466
Lid geworden op: za mar 19, 2011 9:36
Leefwijze: veganist

Re: Wat kan ik met deze ingredienten?

Bericht door Emiel » do feb 07, 2013 21:52

Vandaag voor het eerst silken tofu gekocht (biologisch bij Amazing Oriental). Volgens mij kun je het verwerken in baksels of zo. Iemand een tip? Ik weet dat in Veganomicon recepten staan die het gebruiken, maar ben ook benieuwd wat anderen ermee doen.

Gebruikersavatar
Martine
Moderator
Berichten: 2901
Lid geworden op: za aug 06, 2011 17:21

Re: Wat kan ik met deze ingredienten?

Bericht door Martine » do feb 07, 2013 22:30

Cheesecake! Deze vind ik bijvoorbeeld erg lekker: http://vegetus.nl/gemarmerde-cheesecake ... laasbodem/
Kom eens kijken op Vegetus en Gewoon Vegan!

Gebruikersavatar
Marcello
Berichten: 795
Lid geworden op: vr nov 15, 2002 19:21
Leefwijze: vleeseter
Locatie: Venlo
Contacteer:

Re: Wat kan ik met deze ingredienten?

Bericht door Marcello » do feb 07, 2013 22:38

Emiel schreef:Vandaag voor het eerst silken tofu gekocht ...
Met silken tofu kun je een verrukkelijke chocolade mousse maken.
Marcello schreef:Ik kan die Silken Tofu hier nergens krijgen, dus neem er heel af en toe wat van mee als ik "boven de rivieren" ben. Mijn favoriete recept is:

Vegan Choco Mousse

1 reep pure chocolade (100 gram)
1 pakje "zijden" tofu = soft silken tofu (300 gram)
50ml. sojaroom
50ml. ahornsiroop (of ander zoetmiddel)
20ml. olie
4 druppels amandelessence/aroma
geraspte verse sinaasappelschil (eko)

Bereiding :

Chocolade au-bain-marie laten smelten.
Zijden tofu met de gesmolten chocolade, ahornsiroop, sojaroom, olie, amandelessence en sinaasappelschil in een keukenmachine (of blender) doen.

Lekker even door laten draaien zodat het romig en luchtig wordt.

Dit in een kom schenken, doorroeren en tenminste 2 uur laten opstijven.

Mousse verdelen over 4 glazen

Lekker met bijv. stoofpeertjes.
"Je bent wat je eet!", zei de kanibaal die net een vegetariër had opgegeten.

Plaats reactie