Wat kan ik met deze ingredienten?

Deel en bespreek recepten met anderen. Culinaire hoek. Vragen en tips!

Moderators: Morality, Martine

Plaats reactie
Dani
Berichten: 1030
Lid geworden op: di okt 18, 2011 20:46
Leefwijze: veganist
Locatie: Provincie Groningen
Contacteer:

Re: Wat kan ik met deze ingredienten?

Bericht door Dani » za jun 09, 2012 13:59

Ik heb een hele bos raapsteeltjes.
Iemand nog leuke tips? Ik ben niet zo van de stamppotjes..
Plantaardigheidjes , een vegan receptenblog, nu ook op facebook.

Gebruikersavatar
jojo
Berichten: 478
Lid geworden op: do feb 25, 2010 9:44
Leefwijze: veganist
Locatie: groningen

Re: Wat kan ik met deze ingredienten?

Bericht door jojo » zo jun 10, 2012 18:56

Roerbakken!!!!! Eerst knofjes en ui bakken, daarna bv paprika, sjampionnetjes.....paprika haute of andere mjammie kruiden/specerijen en op het allerlaatst de raapstelen en even afblussen met shoyu! OhOhOh!!! Wat is dát lekker!!!

Renee1137
Berichten: 1185
Lid geworden op: za jul 16, 2011 15:07
Leefwijze: veganist

Re: Wat kan ik met deze ingredienten?

Bericht door Renee1137 » ma jun 11, 2012 16:39

Ja of roerbakken met linzen, dat doet mijn bioboer altijd :)
Be the change you wish to see in the world.

If to be feelingly alive to the sufferings of my fellow-creatures is to be a fanatic, I am one of the most incurable fanatics ever permitted to be at large. - William Wilberforce

Gebruikersavatar
jet
Moderator
Berichten: 3881
Lid geworden op: vr jun 08, 2007 21:52
Leefwijze: veganist

Re: Wat kan ik met deze ingredienten?

Bericht door jet » ma jun 11, 2012 17:43

Door de pasta, net als spinazie, met 'ricotta' :)
The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it.

Dani
Berichten: 1030
Lid geworden op: di okt 18, 2011 20:46
Leefwijze: veganist
Locatie: Provincie Groningen
Contacteer:

Re: Wat kan ik met deze ingredienten?

Bericht door Dani » ma jun 11, 2012 20:13

Bedankt voor de tips!
De helft van de raapsteeltjes is in een tomatenrisotto gegaan:
http://plantaardigheidjes.blogspot.nl/2 ... ltjes.html
Was erg lekker!

Met de andere helft ga ik denk ik iets roerbakken, bedankt voor de suggesties!

(ik heb overigens een héél oud kookboek uit 1920, hierin raden ze aan de raapsteeltjes een uur te koken, en vervolgens met melk nog een 20 minuten te stoven :P :shock: zo ouderwets en zo vies :x Doet mij denken aan de andijvieprut met een papje die ik vroeger kreeg :x )
Plantaardigheidjes , een vegan receptenblog, nu ook op facebook.

Dani
Berichten: 1030
Lid geworden op: di okt 18, 2011 20:46
Leefwijze: veganist
Locatie: Provincie Groningen
Contacteer:

Re: Wat kan ik met deze ingredienten?

Bericht door Dani » do jun 14, 2012 18:26

Ik ben morgen van plan dit te maken: Crispy Tofu Kababs with Rhubarb Chutney, maar wil het als avond eten gebruiken. Iemand een leuke suggestie wat ik erbij kan maken?
Misschien een salade? Maar wat voor een?
Of andere ideetjes?
Plantaardigheidjes , een vegan receptenblog, nu ook op facebook.

cavia
Berichten: 1232
Lid geworden op: ma dec 07, 2009 10:43
Leefwijze: veganist

Re: Wat kan ik met deze ingredienten?

Bericht door cavia » ma jul 02, 2012 9:09

wat te doen met een spitskool? ik maak er namelijk altijd hetzelfde (een jambalaya) mee.

Martine
Moderator
Berichten: 2901
Lid geworden op: za aug 06, 2011 17:21

Re: Wat kan ik met deze ingredienten?

Bericht door Martine » ma jul 02, 2012 10:06

Ik maak graag geroerbakte spitskool met nasi of bami kruiden. Een uitje en worteltjes of paprika erdoor, eventueel wat kokosmelk en dan serveren met vleesvervanger en rijst/mie. Lekker makkelijk.

Als je het even laat marineren met een beetje dressing van olijfolie en citroensap of azijn wordt het wat zachter, terwijl het toch lekker knapperig blijft. Heel lekker om salade mee te maken.

En ouderwetse koolsla natuurlijk: fijngesneden kool met geraspte worteltjes en veganaise.
Kom eens kijken op Vegetus en Gewoon Vegan!

Uniflame
Berichten: 122
Lid geworden op: ma jun 25, 2012 14:58
Leefwijze: pescotarier
Locatie: Nijmegen
Contacteer:

Re: Wat kan ik met deze ingredienten?

Bericht door Uniflame » ma jul 02, 2012 11:16

cavia schreef:wat te doen met een spitskool? ik maak er namelijk altijd hetzelfde (een jambalaya) mee.
Ik heb dit recept voor een zoete roerbak: http://shelikesbento.blogspot.nl/2012/0 ... r-fry.html

Ik vind hem zelf erg lekker. Ik weet alleen niet of ketjap manis vegan is. Maar anders voldoet een zoete sojasaus ook.
Mijn recepten blog (ook vegan): She Likes Bento

lena
Berichten: 2153
Lid geworden op: za feb 11, 2006 1:16

Re: Wat kan ik met deze ingredienten?

Bericht door lena » ma jul 02, 2012 11:49

cavia schreef:wat te doen met een spitskool? ik maak er namelijk altijd hetzelfde (een jambalaya) mee.
Vegan Soul Kitchen Coleslaw. Zonder mayo. Mmm.

Uniflame
Berichten: 122
Lid geworden op: ma jun 25, 2012 14:58
Leefwijze: pescotarier
Locatie: Nijmegen
Contacteer:

Re: Wat kan ik met deze ingredienten?

Bericht door Uniflame » do jul 05, 2012 10:59

Ik heb een koolrabi in mijn groentetas. Normaal maak ik hier altijd een heerlijk soepje van, maar ik wil wel eens iets anders. Wie heeft er tips? :)
Mijn recepten blog (ook vegan): She Likes Bento

Berti
Berichten: 502
Lid geworden op: di okt 06, 2009 18:36
Leefwijze: part-time veganist
Locatie: blerick

Re: Wat kan ik met deze ingredienten?

Bericht door Berti » za jul 07, 2012 17:27

weet iemand hoe je met notenpasta notenmelk kan maken bijv cashew of amandelpasta? is wat handiger (en goedkoper) dan noten kopen.....

Martine
Moderator
Berichten: 2901
Lid geworden op: za aug 06, 2011 17:21

Re: Wat kan ik met deze ingredienten?

Bericht door Martine » za jul 07, 2012 20:51

Kohlrabi is rauw lekker in salades, en ik laat het ook wel eens meestoven in een Italiaanse soep/tomatensaus of Marrokaanse tajine.

Ik maak de laatste tijd heel vaak melk van notenpasta (ben er net een blogpost over aan het schrijven). Meestal doe ik 1 kop koud water en 1 flinke eetlepel gladde notenpasta in de blender (grotere hoeveelheden kan ook, als het maar deze verhouding heeft) en dat mix ik tot alle klontjes in melk zijn veranderd.

Ik heb tegenwoordig een vitamix powerblender, dus dan is het in 15 seconden gepiept, maar ik neem aan dan het met een gewone blender/staafmixer o.i.d ook prima gaat. Zeven door een doek is niet nodig, want de deeltjes in de notenpasta zijn over het algemeen zo fijn dat je er niets van merkt. Voeg eventueel nog wat zoetmiddel toe voor een zoetere melk.

Als je een zo neutraal mogelijk smakende melk wilt hebben kun je het beste rauwe amandel of cashew pasta nemen, maar met pasta van geroosterde noten zal het ook wel gaan. Mijn favoriet is hazelnootmelk. Ik heb zelfs al melk gemaakt van een eetlepel gemalen lijnzaad, beetje een acquired taste, maar ik vond het best lekker.
Kom eens kijken op Vegetus en Gewoon Vegan!

Apraxia
Berichten: 1173
Lid geworden op: do nov 21, 2002 14:03
Leefwijze: veganist

Re: Wat kan ik met deze ingredienten?

Bericht door Apraxia » zo jul 08, 2012 12:20

Spitskoolbladeren stomen en daar pakketjes van maken met een vulling naar keuze.
Als er iemand op je pist, dan is het vast een veganist.

Ananas
Berichten: 3353
Lid geworden op: za mar 01, 2008 20:21
Leefwijze: veganist

Re: Wat kan ik met deze ingredienten?

Bericht door Ananas » zo jul 08, 2012 13:49

Je spitskool is vast al op, maar goed: ik maak er graag curry mee, simpel even stoven met kerrie, dan kokosmelk & pistachenoten erbij en serveren met rijst. En spitskool is idd ook heel geschikt om koolrolletjes te maken :)

Renee1137
Berichten: 1185
Lid geworden op: za jul 16, 2011 15:07
Leefwijze: veganist

Re: Wat kan ik met deze ingredienten?

Bericht door Renee1137 » zo jul 08, 2012 16:03

Ik heb vandaag voor de BBQ 'coleslaw' gemaakt van een spitskooltje. Leuk weetje; deze salade is een Nederlandse uitvinding en alzo geïntroduceerd tot de VS (Nieuw Amsterdam om precies te zijn) alwaar het erg populair is geworden. 'Coleslaw' is een letterlijke steenkolen-vertaling van het woord 'koolsla'.

Anyway, kool in kleine stukjes gesneden en gemengd met (dunne) veganaise en een beetje paprikapoeder (moest cayenne zijn maar dat heb ik niet).
Be the change you wish to see in the world.

If to be feelingly alive to the sufferings of my fellow-creatures is to be a fanatic, I am one of the most incurable fanatics ever permitted to be at large. - William Wilberforce

Uniflame
Berichten: 122
Lid geworden op: ma jun 25, 2012 14:58
Leefwijze: pescotarier
Locatie: Nijmegen
Contacteer:

Re: Wat kan ik met deze ingredienten?

Bericht door Uniflame » ma jul 09, 2012 11:49

Koolrabi in Italiaanse soep, daar zou ik zelf niet aan gedacht hebben! Het is dan wel weer soep, maar natuurlijk heel anders. Eens kijken of ik een Italiaanse tomatensoep in elkaar kan draaien :)
Mijn recepten blog (ook vegan): She Likes Bento

Gebruikersavatar
jet
Moderator
Berichten: 3881
Lid geworden op: vr jun 08, 2007 21:52
Leefwijze: veganist

Re: Wat kan ik met deze ingredienten?

Bericht door jet » ma jul 09, 2012 16:40

Ben zelf altijd wel weg van 'minestrone'soep, dat is voor mij italiaanse tomatensoep waar ik gewoon alle groenten die ik kon vinden in de koelkast heb gedonderd evenals een lading pasta-achtige dingen.... :) (soortement kliekjes-soep :mrgreen: )
The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it.

Apraxia
Berichten: 1173
Lid geworden op: do nov 21, 2002 14:03
Leefwijze: veganist

Re: Wat kan ik met deze ingredienten?

Bericht door Apraxia » ma jul 09, 2012 18:55

Ah restjessoep, ik noem dat altijd "soupe travaux" ;)
Als er iemand op je pist, dan is het vast een veganist.

Uniflame
Berichten: 122
Lid geworden op: ma jun 25, 2012 14:58
Leefwijze: pescotarier
Locatie: Nijmegen
Contacteer:

Re: Wat kan ik met deze ingredienten?

Bericht door Uniflame » ma jul 09, 2012 19:40

Minestrone, dat heb ik daadwerkelijk nog nooit gemaakt. Maar het staat al wel even op mijn lijstje. Morgen eerst lekkere pasta met zelfgemaakte walnotenpesto :)
Mijn recepten blog (ook vegan): She Likes Bento

Plaats reactie