Wat kan ik met deze ingredienten?

Deel en bespreek recepten met anderen. Culinaire hoek. Vragen en tips!

Moderators: Morality, Martine

Plaats reactie
Ananas
Berichten: 3353
Lid geworden op: za mar 01, 2008 20:21
Leefwijze: veganist

Re: Wat kan ik met deze ingredienten?

Bericht door Ananas » wo mei 16, 2012 8:50

En wat heb je met de bieten gedaan, Jet? :)

Gebruikersavatar
jet
Moderator
Berichten: 3881
Lid geworden op: vr jun 08, 2007 21:52
Leefwijze: veganist

Re: Wat kan ik met deze ingredienten?

Bericht door jet » wo mei 16, 2012 20:27

Ow, hahaha tuurlijk, ik heb ze samen met bleekselderij en kleine aardappel gekookt. Dat geblenderd en er stukjes ui, courgette en andere kleine groenten in gedaan (ongeblenderd, en wat minder tot moes gekookt :mrgreen: ).
Daarbij een stokbroodje met kruidenboter-achtigsmeersel (beetje yoghurt-achtig, bieslook, dat soort dingen)

Erg lekker! :D
The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it.

Ananas
Berichten: 3353
Lid geworden op: za mar 01, 2008 20:21
Leefwijze: veganist

Re: Wat kan ik met deze ingredienten?

Bericht door Ananas » wo mei 16, 2012 21:12

sorrie maar bleekselderij en

Ananas
Berichten: 3353
Lid geworden op: za mar 01, 2008 20:21
Leefwijze: veganist

Re: Wat kan ik met deze ingredienten?

Bericht door Ananas » wo mei 16, 2012 21:13

lekker gaan niet samen in 1 post ;)

Fynnya
Berichten: 2759
Lid geworden op: zo jul 01, 2007 15:20
Leefwijze: part-time veganist
Locatie: Utrecht

Re: Wat kan ik met deze ingredienten?

Bericht door Fynnya » ma mei 21, 2012 16:29

:lol:

Gebruikersavatar
jet
Moderator
Berichten: 3881
Lid geworden op: vr jun 08, 2007 21:52
Leefwijze: veganist

Re: Wat kan ik met deze ingredienten?

Bericht door jet » di mei 22, 2012 16:09

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:


Iemand nog ideeën voor rabarber? In mijn oerwoud achter het huis staan rabarbers, en die zijn aan afsnijden toe...., dus mocht iemand nog wat weten?
The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it.

Renee1137
Berichten: 1185
Lid geworden op: za jul 16, 2011 15:07
Leefwijze: veganist

Re: Wat kan ik met deze ingredienten?

Bericht door Renee1137 » di mei 22, 2012 18:10

jet schreef::mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:


Iemand nog ideeën voor rabarber? In mijn oerwoud achter het huis staan rabarbers, en die zijn aan afsnijden toe...., dus mocht iemand nog wat weten?
Oei, dat is nu echt zoiets waarvoor ik nooit iets anders als a) jam en b) moes zie. Maar in Iran schijnen ze er heel veel mee te koken, ook gewoon zonder 3 kilo suiker erbij! Misschien zoiets?

http://reihoon.blogspot.com/2010/05/rhu ... esh-e.html
Be the change you wish to see in the world.

If to be feelingly alive to the sufferings of my fellow-creatures is to be a fanatic, I am one of the most incurable fanatics ever permitted to be at large. - William Wilberforce

indra
Berichten: 667
Lid geworden op: zo nov 11, 2007 18:31
Leefwijze: veganist

Re: Wat kan ik met deze ingredienten?

Bericht door indra » di mei 22, 2012 18:31

ik zit in centraal Azie nu, en ik kwam er achter dat de stelen die mensen hier eten rabarber is.. rauw.. brrr.. ze pellen de buitenste schil er af en eten dan de binnenkant er uit. Zuuuurrrr

Renee1137
Berichten: 1185
Lid geworden op: za jul 16, 2011 15:07
Leefwijze: veganist

Re: Wat kan ik met deze ingredienten?

Bericht door Renee1137 » di mei 22, 2012 20:18

indra schreef:ik zit in centraal Azie nu, en ik kwam er achter dat de stelen die mensen hier eten rabarber is.. rauw.. brrr.. ze pellen de buitenste schil er af en eten dan de binnenkant er uit. Zuuuurrrr
Ja precies, dat zei het meisje uit Iran waar ik mee sprak ook! Als kind kreeg ze dat vroeger als snack/snoep... een zuurstok, maar dan letterlijk :D
Be the change you wish to see in the world.

If to be feelingly alive to the sufferings of my fellow-creatures is to be a fanatic, I am one of the most incurable fanatics ever permitted to be at large. - William Wilberforce

Ananas
Berichten: 3353
Lid geworden op: za mar 01, 2008 20:21
Leefwijze: veganist

Re: Wat kan ik met deze ingredienten?

Bericht door Ananas » wo mei 23, 2012 7:17

indra schreef:ik zit in centraal Azie nu, en ik kwam er achter dat de stelen die mensen hier eten rabarber is.. rauw.. brrr.. ze pellen de buitenste schil er af en eten dan de binnenkant er uit. Zuuuurrrr
daar gaat je glazuuuuur

Gebruikersavatar
Annikka-Ayla
Berichten: 1422
Lid geworden op: do feb 28, 2008 12:10
Leefwijze: flexanist

Re: Wat kan ik met deze ingredienten?

Bericht door Annikka-Ayla » wo mei 23, 2012 7:39

Rabarber in combinatie met aardbeien is heel erg lekker om jam mee te maken. Wacht niet te lang met het maken van iets van de rabarber. Na ongeveer 21 juni wordt het houterig en is het niet meer zo lekker.
Ik vind rabarber een mooie plant. Je kunt er ook zo van genieten :D

Ananas
Berichten: 3353
Lid geworden op: za mar 01, 2008 20:21
Leefwijze: veganist

Re: Wat kan ik met deze ingredienten?

Bericht door Ananas » wo mei 23, 2012 7:43

Deze rabarber-aardbeientaart is trouwens ook erg lekker!

Asperge
Berichten: 5
Lid geworden op: ma nov 21, 2011 8:26
Leefwijze: part-time veganist

Re: Wat kan ik met deze ingredienten?

Bericht door Asperge » wo mei 30, 2012 16:46

Heeft iemand ervaring met gort?
Ik heb een zakje thuis en ben wat aan het proberen ermee. Het moest eerst heel lang weken.
Ben benieuwd hoe anderen dit graan gebruiken.

Martine
Moderator
Berichten: 2902
Lid geworden op: za aug 06, 2011 17:21

Re: Wat kan ik met deze ingredienten?

Bericht door Martine » wo mei 30, 2012 16:59

Gort als in gepelde/geslepen gerstekorrels? http://nl.wikipedia.org/wiki/Gort

Die eet ik graag als graan bij het avondeten. Als je er geen gortepap van wilt koken hoef je ze niet eerst te weken. Gewoon een half uur koken is genoeg. Je kunt het ook mee laten sudderen in stoofschotels zoals in dit recept of koken, laten afkoelen en door een salade mengen.
Kom eens kijken op Vegetus en Gewoon Vegan!

Renee1137
Berichten: 1185
Lid geworden op: za jul 16, 2011 15:07
Leefwijze: veganist

Re: Wat kan ik met deze ingredienten?

Bericht door Renee1137 » wo mei 30, 2012 19:34

Gort is ook lekker als ontbijt (in plaats van brinta/muesli/cruesli). Het heeft niet zo'n anti-zoete smaak (weet even niet hoe ik het goed moet omschrijven), dus je kunt het lekker mengen met gedroogd fruit, rozijntjes, beetje zoetstof...

Tijds- en energiebesparend in dit geval is de hooikist-methode.
Be the change you wish to see in the world.

If to be feelingly alive to the sufferings of my fellow-creatures is to be a fanatic, I am one of the most incurable fanatics ever permitted to be at large. - William Wilberforce

Asperge
Berichten: 5
Lid geworden op: ma nov 21, 2011 8:26
Leefwijze: part-time veganist

Re: Wat kan ik met deze ingredienten?

Bericht door Asperge » za jun 02, 2012 8:14

Dat recept met die stoofschotel en gort ziet er lekker uit!
Mijn probeersel was: geweekt, gekookt, afgegoten, scheutje amandelroom en wat suiker (oersuiker).
Wel ok maar niet zo bijzonder. Ik vond de 'beet' van dit graantje wel prettig en kan met voorstellen dat die super in een stoofschotel gaat zijn!

Voor het garen met die hooikistmethode gebruik je dan nog een bepaalde verhouding Renee? 1:2 of 1:1,5?
Of maakt het dan niet zo uit.

Bedankt voor de tips!

Fynnya
Berichten: 2759
Lid geworden op: zo jul 01, 2007 15:20
Leefwijze: part-time veganist
Locatie: Utrecht

Re: Wat kan ik met deze ingredienten?

Bericht door Fynnya » ma jun 04, 2012 8:45

Weet iemand een lekker recept met petehbonen?

Gnoe
Berichten: 383
Lid geworden op: di feb 22, 2011 13:23
Leefwijze: veganist
Locatie: Utrecht
Contacteer:

Re: Wat kan ik met deze ingredienten?

Bericht door Gnoe » vr jun 08, 2012 14:11

Fynnya schreef:Weet iemand een lekker recept met petehbonen?
Petehbonen zijn een smaakmaker voor Indische gerechten, zoals sambal goreng (boontjes, kool, tempé, tahoe enz) en osèng-osèng. Ik ben zelf gek op Sambal goreng tahoe boontjes en als ik voor de zoveelste keer kool in mijn groentenpakket heb dan maak ik graag sambal goreng kool.

Deze ziet er wel goed uit, maar dan moeten er nog een stuk of 10 in reepjes (of door de helft) gesneden petehbonen door:
http://www.maaikevankessel.nl/2009/06/1 ... -boontjes/ Ik zou gewone tomaten gebruiken (ontveld) ipv kerstomaat. En ipv santenblok kun je ook kokosmelk gebruiken.

Hier is een recept dat ZWAAR leunt op peteh met wel 100g ipv de normale op 2 handen telbare hoeveelheid: sambal goreng tahoe peteh:
http://indonesiepagina.nl/gerecht/789/s ... -peteh.php

Petehbonen hebben een typische smaak en niet iedereen lust ze. Ik ben er dol op. ;) Net als bij asperges komt de geurstof er de volgende dag weer uit... :lol:

Laat je weten wat het geworden is?
.....................................................
Kom eens langs op Graasland!

cavia
Berichten: 1232
Lid geworden op: ma dec 07, 2009 10:43
Leefwijze: veganist

Re: Wat kan ik met deze ingredienten?

Bericht door cavia » vr jun 08, 2012 20:33

oooh ja, oseng oseng met peteh bonen! er was hier ooit een tentje en die verkocht dat ook. was met aubergine en tempeh ook, geloof ik?
heb er nooit een goed recept voor kunnen vinden.. (iemand hier wel?)

Gebruikersavatar
jet
Moderator
Berichten: 3881
Lid geworden op: vr jun 08, 2007 21:52
Leefwijze: veganist

Re: Wat kan ik met deze ingredienten?

Bericht door jet » za jun 09, 2012 12:56

Ik mik ze eigenlijk ook altijd door iets Aziatisch heen.....
Kwam dit recept ook tegen (bitter beans is Engels voor petehbonen, maar ik weet niet of dat in dit geval ook slaat op de boon zelf, want de vertaling van Vaal is Fava boon.....)
Afijn, volgens mij is vrijwel elk recept voor bonen te gebruiken met petehbonen :mrgreen:
En deze vond ik ook nog: http://www.veganpinoy.com/food-recipes- ... -curry.php
The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it.

Plaats reactie